2 Δεκεμβρίου 2018

Επί ποδός πολέμου το πολεμικό ναυτικό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ 
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ευρίσκεται εις κατάστασιν εγρηγόρσεως προκειμένου να διαχειρισθή τον συνωστισμό πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφενός οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφορείται από αναθεωρητικές ιδέες, όσον αφορά στο διεθνές καθιερωμένο δίκαιο. Αφετέρου η προσπάθεια της Τουρκίας να παίξει ρόλον περιφερειακής δυνάμεως στην περιοχή, όπου η παρουσία πολλών ξένων στόλων είναι πρωτοφανής (κυρίως του 6ου αμερικανικού στόλου αυξημένη), δημιουργεί εντάσεις, αν όχι αντιπαραθέσεις, που ολίγον απέχουν από μία σύγκρουση την οποία απεύχονται οι ΗΠΑ.
Η αμερικανική Γερουσία δεν απέκρυψε την πρόθεση ματαιώσεως της παραδόσεως μαχητικών αεροπλάνων F-35, εις περίπτωσιν που η Τουρκία προχωρήσει στην προμήθεια ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Διότι θεωρείται ασυμβίβαστο με την ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ. Έτσι, μία επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων τίθεται εν αμφιβόλω, για την συμπαραγωγή των F-35 με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin εις εποχήν, μάλιστα, που οι οικονομικές δυσχέρειες της γείτονος αυξάνονται και αποτελούν αιτία μεγάλου εκνευρισμού του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί τη Wall Street, ως αφετηρία της αποχωρήσεως του διεθνούς κεφαλαίου από τη χώρα του.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετέχει, τελευταίως, εις σειράν ναυτικών ασκήσεων με αμερικανικά, γαλλικά, αιγυπτιακά και ισραηλινά πολεμικά σκάφη (λχ για την εκκένωση του ισραηλινού λιμένος της Χάιφας). Συγχρόνως, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τους πλούς τουρκικών πολεμικών από του Λυβικού πελάγους μέχρις της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία παραβιάζει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο υδρογονανθράκων Βαrbaros (στα θαλάσσια τεμάχια 4 και 5 της ΑΟΖ Κύπρου).

Αντιθέτως, η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Harry Truman και της συνοδευτικής ομάδος πλοίων κρούσεως νοτίως της Κρήτης, προσφέρει αίσθημα ασφαλείας στην υποθαλασσία γεώτρηση που πραγματοποιεί από εβδομάδος η πολυεθνική Εxxon Mobil και Qatar Petroleum.

Επίσης, αν και διακριτική, είναι παρούσα μοίρα γαλλικών πολεμικών πλοίων στη θάλασσα βορείως της Αλεξανδρείας, όπου συνεργάζεται με τις ναυτικές δυνάμεις της Kυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Νέες «δομές ασφαλείας» δημιουργούνται από τις ΗΠΑ με το Ισραήλ, στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αμφισβητούν την πολιτική της Άγκυρας στην προσπάθεια να κατοχυρώσει τουρκικές θαλάσσιες ζώνες, ακυρώνοντας λχ την «επήρεια» του Καστελορίζου ή της κυπριακής ΑΟΖ.

Εν τω μεταξύ, μία νέα εστία πολεμικής αντιπαράθεσης Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αζοφική θάλασσα και ειδικότερα στα στενά του Κέρτς, κινδυνεύει να ματαιώσει τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ μετά του Ρώσου ομολόγου Βλαδιμίρου Πούτιν στη σύνοδο των 20 ισχυροτέρων χωρών, από την οποία προηγουμένως ανεμένετο η άρση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσεως εις βάρος της Ρωσίας και η εκτόνωση του «εμπορικού πολέμου» Αμερικής και Κίνας.

Οι διεθνείς περιπλοκές και ο απορροφημένος Τσίπρας

Όπως γίνεται φανερό από την προκλητικότητα του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, η ειρηνική διαμεσολάβηση του Ερντογάν θα αποτύχει και ο πόλεμος θα ενταθή στο Ντομπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή οι αποσχιστικές τάσεις του τοπικού, ρωσικής καταγωγής, πληθυσμού θέτουν υπαρξιακά ζητήματα, όχι μόνον δια την Ουκρανία αλλά και για το ΝΑΤΟ. Το τελευταίο μάλιστα φαίνεται απρόθυμο, αν όχι αδύναμο, να προστατεύσει την δυτικίζουσα ουκρανική κυβέρνηση, που απώλεσε το 2014 την Κριμαία από την κεραυνοβόλο απόβαση του ρωσικού ναυτικού.

Οι διεθνείς περιπλοκές αυτές θέτουν, επιτακτικώς, τον διορισμό υπουργού Εξωτερικών πλήρους απασχολήσεως στην Αθήνα, καθώς εκκρεμούν πολλά προβλήματα. Προβλήματα, όπως τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων με την Ιταλία, οι σχέσεις με την προκλητική Αλβανία και η γεωγραφική επαφή της ελληνικής ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο που καθυστερεί. Με τη δε Λιβύη φαίνεται ανέφικτη η συνεννόηση, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην αφρικανική αυτή πολύπαθη χώρα.

Όμως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τελείως απορροφημένος από την εκλογική στρατηγική και παραμελεί τα εξωτερικά ζητήματα της χώρας, ασχολούμενος με παροχολογίες και την υπονόμευση της επομένης κυβερνήσεως που, ασφαλώς, δεν θα είναι του διδύμου ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου, επί τη βάσει των δημοσιευομένων σφυγμομετρήσεων, δια το έργον της παρούσης διακυβερνήσεως.

Έτσι, η ηγεσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένει χωρίς οδηγίες δια τον χειρισμό των κρίσεων στην ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύεται από μία άκαρπο πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, η οποία και γίνεται οσημέραι πλέον επιθετική, απαιτούσα συνδιαλλαγή μετά της Ελλάδος, ως μέσου επιλύσεως των μεταξύ των διαφορών. Τούτο, βεβαίως, σημαίνει ένα ακόμη επαίσχυντο συμβιβασμό μακράν και πέραν των ελληνικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το ισχύον διεθνές δίκαιο. 

SLPress



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.