7 Οκτωβρίου 2018

Επίκαιρα άρθρα του Νίκου Λυγερού για το Σκοπιανό.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η βιασύνη του Ζάεφ

Η βιασύνη του Ζάεφ όπως το αποδεικνύουν τα πρακτικά των δύο συναντήσεων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων των Σκοπίων, δεν οφείλεται σε εξωτερικές πιέσεις, αλλά στην παρουσία μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας στην εξουσία της Ελλάδας που δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας. Έτσι είναι ενδιαφέρουσα η αναφορά του Ζάεφ όταν λέει ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχει σπουδάσει στη Δύση κι ότι πρέπει τα Σκόπια να βιαστούν να συμφωνήσουν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. 

Το ερώτημα είναι απλό. Ο Ζάεφ προωθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για δυτικές δυνάμεις; Και θέλει να κάνει μια συμφωνία με κάποιον που έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ανατολή; Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται ελάχιστα πιο ανατολικά από τα Σκόπια αλλά δεν είναι αυτό που την χαρακτηρίζει όπως το απέδειξε και η Συμφωνία της Γιάλτας. Άρα βλέπουμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Ζάεφ ήθελε να αξιοποιήσει τα ιδεολογικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης της Ελλάδας για να περάσει τις ιδέες του. Άλλωστε λέει σε αυτές τις συναντήσεις ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας διαφωνεί με τη γραφή του ονόματος στα λατινικά και ότι προτείνει το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Άνω Μακεδονία κατά το πρότυπο του Μαυροβουνίου και της Λευκορωσίας. 

Κατά συνέπεια ποια ήταν η υποτίθεται δυσκολία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις αφού και ο Πρωθυπουργός πρότεινε το Μακεδονία σκέτο. Στην ουσία το πρόβλημα εμφανίστηκε με τα Συλλαλητήρια στην Ελλάδα κι αναγκάστηκε να αφήσει την πρόταση του και να επιλέξει το πιο διπλωματικό όνομα Βόρεια Μακεδονία ενώ αποτελεί έναν συμβιβασμό για τον ίδιο. Γι’ αυτόν τον λόγο βιάζεται ο Ζάεφ να συμφωνήσει μαζί του.

πηγή 

Στη Βουλή η μήνυση για εσχάτη προδοσία

Ήδη το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στα Σκόπια αποτελεί ένα χτύπημα για τους φανατικούς του Προσυμφώνου των Σκοπίων αλλά τώρα βλέπουμε επίσημα και μια κατηγορία για εσχάτη προδοσία κατά του ΥπΕξ, την οποία είχε καθυστερήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης για δυόμιση μήνες και είναι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης που απέστειλε το κείμενο όπως προβλέπεται στη Βουλή των Ελλήνων. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να συσταθεί, μετά από τη σύμφωνη γνώμη 30 τουλάχιστον βουλευτών, μια εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων του Υπουργού Εξωτερικών. Αυτή η εξέλιξη έχει ενδιαφέρον όχι τόσο πολύ για το αποτέλεσμα γιατί το πιο πιθανό είναι να υπάρξει πολιτική προστασία του συγκεκριμένου, ο οποίος δεν εκλέχτηκε, αλλά για την απάντηση που αποτελεί σε δηλώσεις του όσον αφορά στην επιτυχία σε διπλωματικό επίπεδο του Προσυμφώνου. Τα Συλλαλητήρια που γέμισαν κάθε πόλη της Ελλάδας τόσο με όγκο όσο και με πλήθος, το Δημοψήφισμα στα Σκόπια ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση του και αυτά τα δύο δεδομένα αποδεικνύουν ότι το Προσύμφωνο είναι μια αποτυχία για τον Υπουργό Εξωτερικών όπως και να θέλει να το ερμηνεύσει. 

Έτσι αυτή η μήνυση έρχεται απλώς να δηλώσει με τον δικό της τρόπο ότι το Προσύμφωνο είναι απαράδεκτο για τον Ελληνισμό επειδή δεν σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό μας κι ότι είναι αντιδημοκρατικό γιατί οι λαοί δεν το θέλουν κι ότι αποτελεί ακόμα και νομικά μια παραβίαση των όσων προβλέπονται από το Σύνταγμα το οποίο υπηρετούν επίσημα τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί. 

πηγή 

Οι σκοπιανές αποκαλύψεις

Έχοντας πρόσβαση στις συνομιλίες των ηγετών της FYROM, βλέπουμε ότι αποκαλύπτουν στοιχεία για τα οποία ήμασταν σίγουροι μέσω στρατηγικής ανάλυσης αλλά τώρα έχουμε και τις αποδείξεις. Έτσι φαίνεται ότι για τα Σκόπια που σκέφτονται ακόμα ανατολίτικα και ούτε καν βαλκανικά, το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO είναι ένα πρόσχημα για να λυθεί το θέμα τους όχι μόνο όσον αφορά το όνομα αλλά και στη γλώσσα και στην εθνότητα. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι η επίσημη Ελλάδα, δηλαδή η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για την παραχώρηση της ταυτότητας από τον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια ακολούθησε το θέμα της γλώσσας χωρίς να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αντάλλαγμα, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι ήταν κι η δική της άποψη. Ενώ αυτό δεν είχε βγει στην επιφάνεια και το αγνοούσαν τα πρώτα Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Έχει επίσης ενδιαφέρον το πόσο μαλθακή θεωρούν τα Σκόπια, την συγκεκριμένη κυβέρνηση από την οποία μπορούν να πάρουν τα μέγιστα, ενώ τελικά φοβούνται την αντιπολίτευση. 

Επιπλέον οι Σκοπιανοί λένε από μόνοι τους ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας, ενώ τόσο καιρό από την κρατική προπαγάνδα στην χώρα μας, ακούμε ακριβώς το αντίθετο. Πιο συγκεκριμένα λένε: «με τον καιρό οι περιστάσεις γίνονται όλο και πιο δυσμενείς για εμάς» και ακόμα «πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία» ή ακόμα «με κάθε αναβολή η κατάσταση γίνεται όλο δυσκολότερη». Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει κυρίαρχη στρατηγική. Μόνο που αυτή η κυβέρνηση δεν την χρησιμοποίησε, διότι ήθελε και θέλει να μειώσει τον Ελληνισμό.

πηγή 

Η στριμωγμένη κυβέρνηση

Με τη δημοσίευση των πρακτικών των συνομιλιών των ηγετών των Σκοπίων, η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλο κόστος για όλα όσα έλεγε ενώ ήξερε ότι είχε ήδη παραχωρήσει πολλά στοιχεία διότι δεν είχε ούτε επιχειρήματα ούτε βέβαια ανταλλάγματα. Όμως η κυβέρνηση που στριμώχτηκε πολύ στενά με αυτές τις πληροφορίες προσπαθεί να τα βάλει τώρα με την αντιπολίτευση. Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι προσπαθεί να μας πει ότι αυτή επηρέασε τα Σκόπια ενώ δυσκολεύεται να επηρεάσει την Ελλάδα όπου δραστηριοποιείται. Επίσης ενώ μιλούμε για διαπραγματεύσεις που κράτησαν μήνες και ήταν μάλιστα μυστικές, η κρατική προπαγάνδα επιχειρεί να δημιουργήσει μια αναλογία. 

Το θέμα είναι ότι όλοι καταλάβαμε ότι ακόμα και η αντιπολίτευση δεν είχε μια ξεκάθαρη θέση στις αρχές του 2018 και απλώς στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της θέλησης του ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια είναι ο τελευταίος που επηρέασε το όλο θέμα με τα Συλλαλητήρια του και τις διαμαρτυρίες του. Αν θέλει λοιπόν η εξουσία να κατηγορήσει κάποιον δεν είναι βέβαια την αντιπολίτευση, ούτε καν τη συγκυβέρνηση, αλλά τον ίδιο τον ελληνικό λαό δηλαδή το ίχνος του Ελληνισμού στην εποχή μας.

πηγή 

Η εξήγηση της γαλλικής παρέμβασης για το Σκοπιανό

Με τα στοιχεία που έχουμε τώρα από τα Σκόπια μπορούμε να ερμηνεύσουμε ακόμα και την παρέμβαση του Προέδρου της Γαλλίας στο Σκοπιανό, διότι μας είχε ξαφνιάσει επιφανειακά, αφού η Γαλλία είναι το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Άλλωστε αν ο πρόεδρος της Γαλλίας ήθελε ν΄ αλλάξει τη διπλωματική πορεία της χώρας του δεν θα έκανε μια απλή παρέμβαση τέτοιου τύπου, αλλά θα έκανε ένα προεδρικό διάταγμα ή μια ψηφοφορία στη Βουλή. Όμως τώρα ξέρουμε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποσχέθηκε στον Πρωθυπουργό των Σκοπίων ότι θα μιλήσει στον Γάλλο Πρόεδρο. 

Έτσι η παρέμβαση έγινε επειδή η επίσημη Ελλάδα το ζήτησε και καθώς το όλο θέμα είναι το πρόβλημα της αμοιβαίας λύσης. Έτσι ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε διότι είδε ότι υπάρχει κοινό πλαίσιο και ήταν διπλωματικός. Όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι είναι η Γαλλία που επέμενε αυτή τη φορά ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη δοθεί ημερομηνία αρχής διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και γι΄ αυτόν τον λόγο δόθηκε μόνο και μόνο ημερομηνία για την ημερομηνία. Έτσι η παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου δεν ήταν τελικά αυτή ενός εξωτερικού παράγοντα αλλά η αποδοχή του αιτήματος της κυβέρνησης της Ελλάδας.

πηγή 

Το Προσύμφωνο και η Ρωσία

Μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στα Σκόπια και λόγω της τεράστιας αποχής, η Ρωσία θεωρεί άκυρο το Προσύμφωνο, διότι πολύ απλά δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στα Σκόπια. Προηγουμένως η στάση της ήταν διακριτική τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο ακόμα κι αν βέβαια ήταν αρνητική με το όλο θέμα λόγω της προοπτικής ένταξης πιο πολύ στο ΝΑΤΟ μάλιστα παρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε και το ΝΑΤΟ έχει πει ότι η ένταξη μπορεί να γίνει μόνο και μόνο αν εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου η συμφωνία όταν καταλήξουν βέβαια. Η Ρωσία ξέρει ότι τώρα προσπαθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων να περάσει το όλο θέμα στη Βουλή χωρίς βέβαια να υπολογίσει την τεράστια αποχή και αυτό ενοχλεί τη ρώσικη διπλωματία πλέον ανοιχτά αφού απείλησε μάλιστα να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα το οποίο είχε γίνει και με το Σχέδιο Ανάν το 2004. 

Σε κάθε περίπτωση τώρα η Ρωσία άνοιξε ένα μέτωπο που είναι δύσκολο να κλείσει με τρικλοποδιές και πολιτικάντικες κινήσεις. Το θέμα της αποχής έχει πάρει διαστάσεις που δεν μπορούν να καλύψουν μόνο με διπλωματικά λόγια. Άρα οι φανατικοί του προσυμφώνου έχουν άλλο ένα πρόβλημα να λύσουν και δεν μπορούν να πουν ότι και η Ρωσία είναι ακροδεξιά. Σε κάποια φάση θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄ όλους ότι το Προσύμφωνο είναι απαράδεκτο διότι καταπατά την Ιστορία και τα Έθνη. 

πηγή 

Ευάλωτα Σκόπια και Ελληνική Στρατηγική

Μετά το Δημοψήφισμα τα Σκόπια είναι ευάλωτα και η ελληνική στρατηγική μπορεί να αναδιπλωθεί. Διότι τώρα ξέρουμε επίσημα ότι ο Σκοπιανός λαός δεν ακολουθεί τα λεγόμενα της κυβέρνησης, η οποία τα παρουσιάζει σαν να ήταν δεδομένα. Τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις γιατί η στρατηγική της κατέρρευσε αφού η προπαγάνδα δεν άντεξε μπροστά στην πραγματικότητα του Δημοψηφίσματος. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιήσει τη στρατηγική της και να αποφύγει τις παγίδες της κυβέρνησης που ήθελε να το προωθήσει. 

Τώρα η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την τεράστια αποχή για να πει ανοιχτά ότι αυτό το Προσύμφωνο καταπατά τους λαούς και αυτό γίνεται από τις δύο πλευρές άρα δεν έχει να υποστεί κάποιες συνέπειες αφού επί της ουσίας το Προσύμφωνο είναι άκυρο. Με αυτήν την έννοια θα πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμα και πριν την επίσημη ακύρωση της Συμφωνίας για μια άλλη διαπραγμάτευση με βάση όλα όσα έχουν ξεπεραστεί και να αποδείξουμε έμπρακτα ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον αυτού του κράτους κι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε σε όλα τα επίπεδα για ν' αναπτυχθεί αλλά αυτό να γίνει μόνο και μόνο αφού δεν καταπατηθεί η ιστορία και ο πολιτισμός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε εντελώς διαφορετικά το όλο πλαίσιο της επόμενης Συμφωνίας που δεν θα πρέπει να εμπεριέχει ύπουλα άρθρα σαν το Προσύμφωνο.

πηγή 

Τι θα πάρει το Ποτάμι

Μερικοί είχαν σίγουρα τη θέση του Ποταμιού για το θέμα του Προσυμφώνου παρόλο που δεν εκτιμά τη θέση της κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα κι έδινε την εντύπωση ότι θα λειτουργούσε συμπληρωματικά σε σχέση με τους ΑΝΕΛ. Όμως επειδή το Ποτάμι είναι θεμελιακά δημοκρατικό κόμμα είναι δύσκολο να κάνει κανείς τέτοιου τύπου εκτιμήσεις διότι το όλο πλαίσιο είναι ακόμα ρευστό. Και η καλύτερη απόδειξη είναι η αλλαγή που έγινε με την τεράστια αποχή στο Δημοψήφισμα στα Σκόπια. 

Έτσι το Ποτάμι που θεωρούσε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε αυτή την προσπάθεια, τώρα έχει βουλευτές που δηλώνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι επί της ουσίας το Προσύμφωνο δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά των Σκοπίων και δεν έχει νόημα να υπερψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτή η αλλαγή φάσης είναι σημαντική γιατί πολλοί θεωρούσαν ότι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ σε περίπτωση ψηφοφορίας στη Βουλή. Όμως τώρα με αυτή την αλλαγή θα πρέπει η κυβέρνηση να σκεφτεί κάτι το διαφορετικό γιατί δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει η τεράστια αποχή του Δημοψηφίσματος έτσι κάτι θα πάρει το Ποτάμι για τη θέση που θα πάρει και θα δούμε πώς θα το αξιοποιήσει. 

πηγή        

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.