30 Οκτωβρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Βόρειο Ηπειρο και το παλικάρι που δολοφονήθηκε

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η Ανάσταση στη Βόρεια Ήπειρο 

Εδώ σε αυτόν τον Ναό μπορούμε να δούμε όχι μόνο την Ανάσταση την χριστιανική, αυτή που μας χαρακτηρίζει, αλλά μπορούμε να δούμε και την Ανάσταση ενός λαού που καταπατήθηκε και είδε τώρα ότι μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και έχει μια προοπτική που αφορά το μέλλον. Έτσι μαζί, με αυτήν την έννοια μπορούμε να παλέψουμε για τα δικαιώματά του επειδή και αυτός ανήκει στην Ανθρωπότητα. 
Μητρόπολη Αργυρόκαστρου. 27/10/2018 

πηγή  

Η νίκη κατά της βαρβαρότητας

Εδώ στην καρδιά της παλιάς πόλης του Αργυρόκαστρου βλέπουμε στοιχεία της ιστορίας που ανήκουν στην Ανθρωπότητα που ξεπέρασαν τις δυσκολίες και τις βαρβαρότητες που προσπάθησαν να τα αφανίσουν. Άρα είναι ένα καλό παράδειγμα ότι μπορούμε ακόμα και σ’ αυτό το πλαίσιο να αντισταθούμε και να πετύχουμε πράγματα τα οποία στη συνέχεια με το ίχνος αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση και δείχνουν ότι αν η Ανθρωπότητα αντιστέκεται αποτελεσματικά μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει και τη φρίκη της βαρβαρότητας. 
Αργυρόκαστρο, 28/10/2018 

πηγή

Η ψυχή της Βορείου Ηπείρου 

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται η ψυχή της Βορείου Ηπείρου δεν είναι μόνο οι ζωντανοί και οι κάτοικοί της. Είναι και ο σεβασμός προς τους νεκρούς και προς τη μνήμη τους. Έτσι όταν σκεφτόμαστε τους άταφους νεκρούς στην πραγματικότητα είναι η Βόρειος Ήπειρος που ανασταίνεται διότι αναζητούμε μέσα στο παρελθόν τη συνέχεια του μέλλοντος και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και μετά από ένα πόλεμο είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην ξεχάσουμε και να προσδιορίζουμε ένα όραμα το οποίο είναι η απελευθέρωση από τη βαρβαρότητα και από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Η Βόρειος Ήπειρος με τις αναφορές που κάνουμε στους άταφους νεκρούς ενισχύουμε τους ζωντανούς για να συνεχίσουν τον καθημερινό τους αγώνα και να αποδείξουν ότι η Ρωμιοσύνη δεν πέθανε αλλά αντιθέτως είναι ικανή να αντισταθεί επειδή έχει ανθεκτικότητα και μέλλον.

πηγή

Η αδικία της προπαγάνδας

Όταν ένας άνθρωπος πέφτει νεκρός μόνο και μόνο επειδή είχε βάλει ελληνικές σημαίες σε ένα καθαρά ελληνόφωνο χωριό, δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε ποιο είναι το πλαίσιο της προπαγάνδας που οδήγησε σε αυτό το συμβάν, διότι τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει μία καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μία καταπάτηση μιας Εθνικής μειονότητας η οποία απλώς γιορτάζει μία Εθνική επέτειο. Και επειδή ήμασταν στο χωριό όπου συνέβη αυτό το γεγονός, το θλιβερό γεγονός μπορούμε ως μάρτυρες να πούμε ότι οι σημαίες υπήρχαν παντού σε όλη την εκδήλωση στην οποία παρευρεθήκαμε και στην εκκλησία και στο νεκροταφείο. Κατά συνέπεια το να επιλεχτεί κάποιος ως ένοχος για ένα τέτοιο αδίκημα ενώ όλοι ξέρουμε ότι ήμασταν σε ένα ειδικό πλαίσιο καταλαβαίνουμε ότι είναι οι αδικίες προπαγάνδας.

πηγή 

Η ζωή μετά τον θάνατο

Στην Κλεισούρα στο Μοναστήρι νεκροταφείο βλέπουμε εδώ τους σταυρούς οι οποίοι είναι ανώνυμοι, είμαστε με κενοτάφους και αυτό μας επιτρέπει να δούμε ότι υπάρχει μια έλλειψη όσον αφορά τα ονόματα και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ακόμα μια ανωνυμία που χαρακτηρίζει τη βαρβαρότητα εναντίον της οποίας πρέπει να παλέψουμε για να έχουμε σιγά σιγά μια αποκατάσταση της μνήμης η οποία να σημαδέψει και να δώσει το στίγμα σε αυτόν τον αγώνα έτσι ώστε στη συνέχεια αυτό το ίχνος να είναι πιο ανθρώπινο και να ανήκει στην Ανθρωπότητα.
Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. 28/10/2018


πηγή

Εκτέλεση στους Βουλιαράτες

Το χωριό Βουλιαράτες είναι αμιγώς ελληνικό παρόλο που βρίσκεται στην Αλβανία και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είναι εθνική μειονότητα κι όχι θρησκευτική. Κατά συνέπεια όσοι δεν ξέρουν αυτό το ειδικό καθεστώς δεν μπορούν να κατανοήσουν το θέμα της ελληνικής σημαίας εντός Αλβανίας. Στην πραγματικότητα σε όλα τα ελληνικά χωριά που βρίσκονται κοντά στο Αργυρόκαστρο βρίσκονται ελληνικές σημαίες και μεγάλοι σταυροί χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα για μια εθνική εορτή όπως η 28η Οκτωβρίου 1940, όλοι περιμένουν περισσότερες σημαίες και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. 

Κατά συνέπεια το όλο πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Όλοι όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε ακραίο τον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο Κατσίφα επειδή έβαλε σημαίες στο χωριό, απλώς δεν ξέρουν το πλαίσιο ή εσκεμμένα το ξεχνούν, για να έχουν μια δικαιολογία. Η αλήθεια όμως η ανείπωτη είναι ότι η αλβανική αστυνομία βρήκε απλώς την ευκαιρία να τον εκτελέσει μέσα σ' ένα ασαφές τοπίο διότι πολύ απλά ακολούθησε την ακραία προπαγάνδα που υπάρχει και προσπαθεί όσο περισσότερο μπορεί να μειώσει την εμβέλεια της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε θύμα μιας κρατικής πολιτικής που σκέφτεται την έννοια της Μεγάλης Αλβανίας και την ένωσή της με το Κοσσυφοπέδιο ακόμα κι αν πρέπει να καταπατήσει αθώους στη Βόρειο Ήπειρο.

πηγή 

Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βόρεια Ήπειρος

Την ώρα που η Αλβανία εξετάζει πώς θα επωφεληθεί από τις παράξενες διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της επίσημης Ελλάδας και των επίσημων Σκοπίων ενώ οι δύο λαοί διαφωνούν με αυτές, βασισμένη στην επιλογή του πληθυσμού αλβανικής καταγωγής, δεν θέλει να σπαταλά χρόνο με το θέμα της Βόρειας Ηπείρου, επειδή έχει επενδύσει στο Βόρειο μέρος της Αλβανίας σε σχέση με την ύπαρξη του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό επειδή είναι έτοιμο να χάσει το βόρειο τμήμα του που έχει παραμείνει σερβικό και προσπαθεί να πάρει ως αντάλλαγμα το νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας που γειτνιάζει μαζί του. 

Έτσι η Αλβανία που έχει αποφασίσει ν’ ανοίξει τα σύνορα της στο πάνω μέρος για να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση εμπορίου με το Κοσσυφοπέδιο, δεν θέλει να πέσει στην παγίδα του ανταλλάγματος και γι’ αυτόν τον λόγο πιέζει τόσο πολύ πάνω στην εθνική μειονότητα των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο. Διότι γνωρίζει την πραγματικότητα της Ιστορίας και δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έπρεπε να ανήκει στην Αλβανία κι ότι πήρε ως αντάλλαγμα τη Βόρειο Ήπειρο ενώ αυτή θα έπρεπε να ανήκει στην Ελλάδα. Έτσι όσο η Αλβανία σκέφτεται και εργάζεται για να πάρει πίσω το Κοσσυφοπέδιο, τόσο σκέφτεται τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα ταυτόχρονα. Διότι οι εθνικές στρατηγικές υπάρχουν ανεξαρτήτως κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση. 

πηγή 


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στους Λ. Μαύρο και Μ. Πούλλαδο, Ράδιο Πρώτο, 30/10/2018 ΕΔΩ

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ALPHA Radio 88,6 Καβάλας, 30/10/2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για Κ. Κατσιφά και Βόρεια Ήπειρο, ''Μαζί''. DRTV 30/10/2018 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.