Τελευταίες αναρτήσεις

2 Ιουνίου 2018

Η πρώτη γιορτή του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη

Πλήθη πιστών συρρέουν στη μονή οσίου Δαυίδ στην Εύβοια για τον επίσημο εορτασμό της αγιοκατάταξης 

Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα επισκέφθηκαν σήμερα την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια, όπου έγινε η επίσημη συναρίθμηση μεταξύ των αγίων της Εκκλησίας, του οσίου Ιακώβου Τσαλίκη, του νέου ασκητή, του επονομαζομένου και «με συγχωρείτε». 

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με την τιμητική παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και προσκόμισε την Πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου. 

Σήμερα το απόγευμα έγινε η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσκύνησε στον τάφο του αγίου Ιακώβου και στη συνέχεια χοροστάτησε στον εσπερινό, κατά τη διάρκεια του οποίου διαβάστηκε η επίσημη Πατριαρχική Συνοδική Πράξη της αγιοκατάταξης του οσίου Ιακώβου, ενώ αύριο θα προεξάρχει στην πατριαρχική θεία λειτουργία. 

«Αστήρ νεοφανής» 

Ο όσιος Ιάκωβος είναι γνωστός σε όσους αποτελούν το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και όχι μόνο, αφού έζησε θεάρεστα επί σαράντα ολόκληρα χρόνια και με τον φιλόθεο και φιλάνθρωπο εκκλησιαστικό του βίο αναδείχθηκε «αστήρ νεοφανής», λάμποντας στο πνευματικό στερέωμα.

Την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2017 το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μνήμη του θα εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου.

Ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 στο Λιβίσι της Μάκρης, περιοχή απέναντι από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Σε ηλικία 32 ετών έγινε δόκιμος μοναχός και το 1952 χειροτονήθηκε ιερέας. Διακόνισε ως μοναχός στη Μονή του Οσίου Δαυίδ. Εγινε ο ανακαινιστής του μοναστηρίου, αναγεννώντας το από την παρακμή του. Στις 25 Ιουνίου 1975 ο Γέροντας Ιάκωβος έγινε ηγούμενος της μονής.

Πολλοί πιστοί διέκριναν σημάδια αγιότητας εν ζωή στον Γέροντα Ιάκωβο. Ηταν φιλακόλουθος και κατά τη διάρκεια των ακολουθιών του συνέβαιναν πολλά πνευματικά γεγονότα, τα οποία μετά ο ίδιος ο Γέροντας Ιάκωβος διηγούνταν στα πνευματικά του παιδιά και στους ιερείς. Ηταν ασκητικός, λιτοδίαιτος και ταπεινός. Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη και το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε και κοινώνησε, λίγες ώρες αργότερα, ο Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης πήρε τον δρόμο για τη μακαρία ζωή.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ύπαιθρο και εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, με μία φωνή οι χιλιάδες των πιστών κραύγασαν «άγιος, άγιος». Ολα αυτά τα χρόνια η φήμη του Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη δημιούργησε στον κλήρο και στους πιστούς την πεποίθηση της αγιότητας και έτσι ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος πρότεινε την αγιοκατάταξή του και η Ιερά Σύνοδος έστειλε τον φάκελο στο Φανάρι. 

Στο μοναστήρι διατηρείται μέχρι σήμερα αναλλοίωτο το κελί του όπως ήταν στις 21 Νοεμβρίου του 1991, όταν ο άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης εκοιμήθη. Ο χώρος είναι πλέον τόπος προσκυνήματος.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.