Τελευταίες αναρτήσεις

5 Ιουνίου 2018

Οι ΗΠΑ, έτοιμες να επαναλάβουν το παλαιό λάθος των Γάλλων, με την Τουρκία;

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Το 1936, η περιοχή της σημερινής Συρίας βρισκόταν υπό Γαλλική Εντολή και η χώρα ετοιμαζόταν για την ανεξαρτησία της. Τότε η Τουρκία προσέγγισε τους Γάλλους και ζήτησε να της δοθεί η Επαρχία Hatay (η γνωστή Αλεξανδρέττα), με το πρόσχημα ότι εκεί κατοικούσε πολυπληθές τουρκογενές στοιχείο.

Οι Γάλλοι επειδή ήθελαν να τα έχουν καλά με τους Τούρκους και επειδή φοβόντουσαν ότι αν δεν τους ικανοποιήσουν, τότε οι Τούρκοι θα στρέφονταν προς τους Γερμανούς για βοήθεια, κάτι το οποίο ήθελαν να αποφύγουν οι Γάλλοι, συμφώνησαν τελικά με το τουρκικό αίτημα, και χωρίς να λάβουν υπόψη τους Σύριους, έδωσαν την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία.

Για την ιστορία, έκτοτε το ζήτημα της Αλεξανδρέττας ήταν μόνιμο θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μέχρι που το 1998 υπήρξε σιωπηρή πολιτική (και όχι νομική) συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ωστόσο τηρήθηκε.

Τσαβούσογλου και Πομπέο σε ιστορικό déjà vu;

Το 1936, ο φόβος ήταν μην πάει η Τουρκία προς τη Γερμανία, και έτσι να αποκτήσει η ναζιστική Γερμανία «κοινά» σύνορα με τα εδαφικά ερείσματα (και τις πενιχρές στρατιωτικές δυνάμεις) των Αγγλο-Γάλλων στην περιοχή του Λεβάντε.
Σήμερα ο φόβος είναι μην πάει η Τουρκία με τη Ρωσία και τινάξει το ΝΑΤΟ στον αέρα (όπου το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ διατηρούν απέναντι στη Ρωσία πενιχρές στρατιωτικές δυνάμεις…).


Με αυτό το φόβο να είναι διάχυτος στη Δύση, συναντάται σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Πομπέο, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και ας μην γελιόμαστε, για να τεθεί επίσημα και υπόψη και των δύο, το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διαπραγματευθούν τα συμφέροντά τους.

Τον φόβο των Δυτικών τον ξέρουν καλά οι Τούρκοι. Και με αυτό το φόβο, παίζουν! Το θέμα είναι αν οι Αμερικανοί έχουν καλή ιστορική μνήμη…

Το τότε και το σήμερα… 

Για να δούμε το πώς θα εξελιχθεί το σήμερα, καλό είναι να δούμε πως εξελίχθηκε το τότε.

Η Τουρκία πήρε την Αλεξανδρέττα, έμμεινε στα χαρτιά ουδέτερη καθ’ όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – με τους Γερμανούς πράκτορες να αλωνίζουν, τα εφόδια προς τον Άξονα να πηγαινοέρχονται, και με πολύτιμα logistics προς τους Γερμανούς, κάνοντας για ξεκάρφωμα και κάτι λίγα για τους Συμμάχους – μόλις προς το τέλος του πολέμου και όταν πια είχε κλειδώσει η επικράτηση των Συμμάχων, η Τουρκία συντάχθηκε ενεργά στο πλευρό τους. Η διφορούμενη στάση της Τουρκίας (στάση που έμεινε γνωστή ως του «Επιτήδειου Ουδέτερου») κόστισε πολύτιμο χρόνο, χιλιάδες ζωές, χρήμα και στρατηγικό πλεονέκτημα στους Συμμάχους!

Μας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως τα ίδια δεν έκανε πρόσφατα η Τουρκία με την Al Nusra και το ISIS;

Τους στήριξαν σε όλα! Ξέπλυμα πετρελαίου και χρήματος, logistics, στρατό, όπλα, επικοινωνίες, νομιμοποίηση… Μόνο όταν ενεπλάκησαν εναντίον τους και με στρατιωτικές επιχειρήσεις οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, μόνο τότε και μετά από πολλά παζάρια, αποφάσισαν να διαλέξουν πλευρά, ικανοποιώντας πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα.

Ετοιμάζονται άραγε οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο λάθος με τους Γάλους του 1936 απέναντι στους Τούρκους; Φοβάμαι πως ναι, αν και η σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών θα κρίνει πολλά, χωρίς αυτό να σημαίνει και κάτι δεσμευτικό για την Τουρκία. Μόνο η ισχύς και η αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον, ενδεχομένως να μετρά ακόμη. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί αξιόπιστα να δεσμεύσει τη σημερινή Τουρκία και τα σχέδιά της…

Μάθημα για την Ελληνική (κρατική και δημόσια) διπλωματία…

Το τελευταίο διάστημα, από μερίδα δημοσιογράφων, καλλιεργείται μία φθηνή δημόσια διπλωματία – προπαγάνδα, με αποδέκτες κυρίως το εσωτερικό ακροατήριο.

Δικαιολογείται, ως προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό του λαού μας και να επηρεαστεί η κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ υπέρ των Ελληνικών θέσεων. Μέχρι σε ένα βαθμό, αυτή η προσπάθεια είναι κατανοητή και θεμιτή. Δυστυχώς, σε αυτή την ολισθηρή λογική έχει περιπέσει και μεγάλη μερίδα του πολιτικού μας συστήματος.

Ωραιοποιούμε καταστάσεις μέσα στο μυαλό μας, επιβάλλουμε την πλασματική εικόνα ως πραγματικότητα, και όταν μετά μας έρχονται οι «σφαλιάρες», παριστάνουμε τους ανήξερους και τους προδομένους…

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση, αλλά σοβαρά ιστορικά και πολιτικά επιχειρήματα, προκειμένου να πείσει τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους, για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και τα πραγματικά συμφέροντα.

Η παραπάνω ιστορική υπόμνηση, λοιπόν, ας γίνει μάθημα σε όσους ασκούν κρατική και δημόσια διπλωματία, για το πώς η χώρα μας οφείλει να χτίσει την επιχειρηματολογία της, απέναντι στην αχόρταγη Τουρκία και το μυωπικό διεθνές σύστημα.

* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.