18 Ιουνίου 2018
ΠΡΟΣΟΧΗ. «Καμπανάκι» από το Χάρβαντ: Κίνδυνος οξείας λευχαιμίας από αλλαντικά!
Γιατροί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.
Στο πλαίσιο της μελέτης του οι ειδικοί θεώρησαν ως αλλαντικά το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και τα παστά ψάρια. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν νιτρώδη άλατα και νιτροζαμίνη. Αυτά τα προϊόντα συντηρούνται και εμπλουτίζονται με αλάτι, ζάχαρη και νιτρώδη άλατα, ενώ πολλά εξ’ αυτών υποβάλλονται και σε κάπνισμα.
Έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά τα νιτρώδη άλατα πιθανόν να προάγουν τον καρκίνο.
Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρησε «BMC Cancer», ο Δρ Ντέιβιντ Σ. Κριστιάνι και οι συνεργάτες από το Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, «τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση 145 παιδιά και εφήβους (2-20 ετών) που εμφάνισαν από οξεία λευχαιμία, τα οποία συγκρίθηκαν με τουλάχιστον δύο υγιή παιδιά ιδίας ηλικίας και φύλου).
Οι επιστήμονες συνέλεξαν λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφή των παιδιών πριν την διάγνωση του αιματολογικού καρκίνου ή στην περίπτωση της ομάδας ελέγχου, πριν τα συμπεριλάβουν στο δείγμα.
Όσα παιδιά έτρωγαν αλλαντικά και ψάρια περισσότερες από μια φορά την εβδομάδα είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία από τα παιδιά που έτρωγαν σπάνια αυτά τα τρόφιμα.
Απ΄ την άλλη πλευρά τα παιδιά που έτρωγαν λαχανικά και προϊόντα όπως τυρί σόγιας είχαν το μισό κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που απέφευγαν να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.
Οι ερευνητές προτείνουν λοιπόν τα παιδιά και οι έφηβοι να μην τρώνε συχνά αλλαντικά και παστά ψάρια, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της σχέσης αλλαντικών λευχαιμίας, προκειμένου να τεκμηριωθούν οι διατροφικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωσης της λευχαιμίας και να εκδοθούν νέες διατροφικές οδηγίες για τα παιδιά.
πηγή
Στο πλαίσιο της μελέτης του οι ειδικοί θεώρησαν ως αλλαντικά το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και τα παστά ψάρια. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν νιτρώδη άλατα και νιτροζαμίνη. Αυτά τα προϊόντα συντηρούνται και εμπλουτίζονται με αλάτι, ζάχαρη και νιτρώδη άλατα, ενώ πολλά εξ’ αυτών υποβάλλονται και σε κάπνισμα.
Έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά τα νιτρώδη άλατα πιθανόν να προάγουν τον καρκίνο.
Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρησε «BMC Cancer», ο Δρ Ντέιβιντ Σ. Κριστιάνι και οι συνεργάτες από το Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, «τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση 145 παιδιά και εφήβους (2-20 ετών) που εμφάνισαν από οξεία λευχαιμία, τα οποία συγκρίθηκαν με τουλάχιστον δύο υγιή παιδιά ιδίας ηλικίας και φύλου).
Οι επιστήμονες συνέλεξαν λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφή των παιδιών πριν την διάγνωση του αιματολογικού καρκίνου ή στην περίπτωση της ομάδας ελέγχου, πριν τα συμπεριλάβουν στο δείγμα.
Όσα παιδιά έτρωγαν αλλαντικά και ψάρια περισσότερες από μια φορά την εβδομάδα είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία από τα παιδιά που έτρωγαν σπάνια αυτά τα τρόφιμα.
Απ΄ την άλλη πλευρά τα παιδιά που έτρωγαν λαχανικά και προϊόντα όπως τυρί σόγιας είχαν το μισό κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που απέφευγαν να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.
Οι ερευνητές προτείνουν λοιπόν τα παιδιά και οι έφηβοι να μην τρώνε συχνά αλλαντικά και παστά ψάρια, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της σχέσης αλλαντικών λευχαιμίας, προκειμένου να τεκμηριωθούν οι διατροφικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωσης της λευχαιμίας και να εκδοθούν νέες διατροφικές οδηγίες για τα παιδιά.
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου