13 Ιουνίου 2018

«Μεγάλη νίκη» και ...«ωραία γιορτή»;; Ή ...‘ρεσιτάλ’ εθνικής μειοδοσίας και πολιτική αποσταθεροποίησης;

Του Χρήστου Μπονατάκη

Μακεδονία του Ίλιντεν, Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονία ...«άνω-κάτω», του ενός ή του άλλου• με κάθε τρόπο και πάση θυσία βάλθηκαν να ‘βαπτίσουν’ τα Σκόπια ...«Μακεδονία»!

Οι ‘σύντροφοι’ του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανή και περίεργη ακόμα προθυμία και με την υποστήριξη βεβαίως όλων των εγχώριων εθνομηδενιστικών-αποδομητικών ‘δυνάμεων’ επιδιώκουν μανιωδώς, η περί ονοματοδοσίας των Σκοπίων υπόθεση να έχει οποιαδήποτε κατάληξη θα εμπεριέχει-‘παραδίδει’ το όνομα «Μακεδονία», ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως αδυνατούν να ‘συλλάβουν’ το μέγεθος του από εθνικής, ιστορικής και διπλωματικής απόψεως, ατοπήματος.

Φαίνεται κατ’ αρχάς να αντιλαμβάνονται και να προσεγγίζουν το μείζονος πολιτικής ευθύνης ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ως να πρόκειται περί μίας ταμπέλας σε κάποιο σταυροδρόμι ή οικόπεδο! Κατά την εμβληματική όμως επισήμανση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, γεγονός είναι ότι: «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας»!

Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι κανείς εμβριθής γνώστης της ιστορίας, ή οξυδερκής πολιτικός αναλυτής ώστε να κατανοήσει ότι: το όνομα «Μακεδονία» είναι από μόνο του ‘φορέας’ αλυτρωτισμού, έως και οποιουδήποτε τύπου διεκδικήσεων (ιστορικών, πολιτισμικών, εδαφικών, γεωστρατηγικών συμφερόντων κτλ).

Δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος»! Εδώ και χιλιάδες χρόνια υπάρχουν μόνο Έλληνες Μακεδόνες. Όπως παραδέχεται ο σκοπιανός καθηγητής Deskoski: «Προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε ένα σλαβικό έθνος σε ελληνικό»!

Δεν υπάρχει «μακεδονική γλώσσα». Υπάρχει μόνο μία σλαϋοβουλγαρική διάλεκτος, την οποία μάλιστα οι Βούλγαροι ...καταλαβαίνουν χωρίς μετάφραση! (Σαν να λέμε δηλαδή ότι τα Κρητικά ...δεν είναι ελληνικά αλλά κάτι άλλο!)

Ακόμα, η περιοχή των Σκοπίων δεν λέγεται Μακεδονία! Εκτός του γεγονότος ότι επί εκατοντάδες/χιλιάδες χρόνια για την περιοχή των Σκοπίων ήταν σε χρήση άλλες ονομασίες (πχ. Δαρδανία, Βαρδάσκα, Παιονία κ.α), μοιάζει περίπου το ίδιο σαν να απαιτούσαν πχ. και στο Ιράν (που κάποτε υπήρξε τμήμα της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας) η περιοχή τους να μετονομαστεί ας πούμε σε ...«Άπω Νοτιοανατολική Μακεδονία»!!

Ενώ και ο Georgievski, πρώην Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παραδέχεται: «Η αρχαία Μακεδονία δεν βρίσκεται εδώ αλλά νοτιότερα (στην Ελλάδα)»! Τελικά, εφόσον όλοι γνωρίζουν και συμφωνούν ότι αποτελούν στην περιοχή έναν καινούργιο -μετά τον 6ο αιώνα- πληθυσμό, γιατί δεν διεκδικούν απλά και ένα καινούργιο όνομα;;

Δεν χρειάζεται τέλος και ιδιαίτερη φαντασία ή ρεαλιστικότητα προκειμένου τουλάχιστο να συμφωνήσει κανείς για το πασιφανές: Τελικά, οποιαδήποτε σύνθετη χρήση ή παράγωγο του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια και τους έχοντες σλαϋική (και κατά 30% αλβανική) συνείδηση Σκοπιανούς, αυτομάτως θα σημαίνει ...σκέτο «Μακεδονία» και σκέτο «Μακεδόνες»! (όπως πχ. και το όνομα της «Υπεριορδανίας» ως γνωστόν, πολύ σύντομα και αναπόδραστα οδήγησε στο «Ιορδανία») 

Σημειωτέον ότι στη νέα πραγματικότητα η «Μακεδονία», από τη μια θα είναι ένα ολόκληρο κράτος (όλον), από την άλλη το τμήμα απλά ενός κράτους (επί μέρους). Κατόπιν τούτου ας κρίνει καθένας μόνος του: Ποια απ’ τις ...δύο «Μακεδονίες» υπερτερεί διπλωματικά και επικοινωνιακά στα περί Μακεδονίας, ποικίλης φύσεως ζητήματα και διεκδικήσεις;; Μα χρειάζεται σκέψη; Το «όλον» φυσικά!

Ειρήσθω εν παρόδω ότι δυστυχώς, διανύουμε περίοδο κατά την οποία μεταξύ άλλων η φιλοπατρία και ο υγιής εθνισμός (ακόμα και οι περί φυσιολογικής οικογένειας αξίες...), εκλαμβάνονται από πολλούς (και τα ΜΜΕ) και διαβάλλονται ακρίτως ως αντιλήψεις εμφορούμενες από φανατισμό, ρατσιστικά-φασιστικά ιδεώδη, ή γενικά από ‘ακραίες’ τάσεις κοκ...• ρητορική βέβαια χιλιοειπωμένη τα τελευταία χρόνια (για διάφορα ζητήματα) και στα όρια πλέον της γραφικότητας... Πρόκειται για μία ακραία ρητορική, που ασφαλώς δεν προσδοκά να διαλεχθεί ή και να αντιπαρατεθεί, αλλά πολλές φορές μόνο να υπονομεύσει ή και να διαβάλλει πρόσωπα, αντιδράσεις επί ενός θέματος και αντίθετες γενικά απόψεις ...Μάλλον μαρτυράει τελικά και την απουσία ουσιαστικών επιχειρημάτων!

Παρεμπίπτοντος, τυγχάνει λίαν αντιφατικό και οξύμωρο σχήμα μια παράταξη σαν το ΣΥΡΙΖΑ, να συγκλίνει με τα συμφέροντα ...της ακροδεξιάς των Σκοπίων!!

Ως συνέπεια της επί του θέματος ‘επαναστατικής’ (sic) πολιτικής προχειρότητας και μνημειώδους μειοδοτικής στάσεως ...«ωσάν να είμεθα εμείς οι ένοχοι και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας». (Μανώλης Ανδρόνικος-Αρχαιολόγος), στις 29/5 και αφού είχαν προηγηθεί εξώδικες δηλώσεις στην κυβέρνηση από διάφορες ανά τον κόσμο Μακεδονικές Ενώσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μακεδόνων υπέβαλε μήνυση στον Υπουργό κ. Κοτζιά για «εσχάτη προδοσία»!!

Νομίζω ότι τα παραπάνω, οι αλλεπάλληλες παλλαϊκές συγκεντρώσεις και γενικότερα οι εύλογες αντιδράσεις για το αυτονόητο, τη μη απόδοση δηλαδή του ονόματος «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε εκδοχή, οφείλουν να τύχουν της δέουσας προσοχής και συνετής εκτιμήσεως, από πολιτικούς αλλά και από πολίτες κάθε ιδεολογίας• και να ληφθεί σοβαρά υπόψη μεταξύ άλλων και το τι ενδεχομένως εξελίξεις ή αντιδράσεις στον ελληνικό (ειδικά τον ‘ιδιοκτήτη’ μακεδονικό) λαό, δύναται να σηματοδοτήσει μία «εφιαλτική» (βλ. Θερμοπύλες) κατάληξη-‘συμφωνία’, όπως αυτή η οποία ‘κυοφορείται’ τους τελευταίους μήνες.

Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο ζήτημα των Σκοπίων βρίσκεται πράγματι απέναντι σε κάθε ιστορικό-πολιτισμικό δεδομένο, απέναντι στο συμφέρον και τα δίκαια της χώρας τα οποία οι πολιτικοί μίας χώρας υποτίθεται ότι οφείλουν να υπερασπίζονται (πάντα βέβαια σε πλαίσια δικαιοσύνης και ανθρωπιάς)• απέναντι σε κάθε εθνική, διπλωματική ή απλώς κοινή λογική, απέναντι και ερήμην της του λαού γνώμης και καθολικής συνειδήσεως... 

Απορεί πάντως πράγματι κανείς και για το εάν οι περί «μεγάλης νίκης» (κ.Τσίπρας), «οριστικής λύσης» όπως επίσης και οι περί ...«ωραίας γιορτής!» (κ.Κοτζιάς) δηλώσεις και θριαμβολογίες των κυβερνώντων, είναι εκδηλώσεις σε κατάσταση νηφαλιότητας (έστω στα πλαίσια των ιδεολογικών τους αγκυλώσεων) ή συνδέονται τελικά κάπως με την ‘ασμένως’ υπό του ΣΥΡΙΖΑ προβαλλόμενη ...«ψυχαγωγική»(??) -όπως την αποκαλούν οι ίδιοι- κάνναβη!

Ένας αντικειμενικός παρατηρητής πάντως, ή κάποιος που έχει έστω και μια ‘πανοραμική εικόνα’ από την ελληνική ιστορία είναι σε θέση να διακρίνει ότι η «φωταδιστική» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή αυτή με τις ενέργειές της (όχι φυσικά με αποκλειστικά δική της ευθύνη), ‘διολισθαίνει’ τη χώρα σε μία πορεία που στον ‘ορίζοντά’ της διακρίνονται ήδη σημεία που θυμίζουν εθνικό διχασμό! ‘Ανασταίνουν’ θα λέγαμε στο εσωτερικό της χώρας -άνευ κάποιας ουσιαστικής ανάγκης ή διλλήματος- τάσεις και συναισθήματα που συνδέονται με τις πλέον ασταθείς και δυσάρεστες καταστάσεις στην νεώτερη ελληνική ιστορία και ζωή.

Και το χειρότερο: Ακόμα και αν οι κυβερνώντες όλα τα παραπάνω τα αντιλαμβάνονται, δεν δείχνουν ούτε καθ’ υποψία πρόθυμοι και συνετοί, ώστε να επανεκτιμήσουν καταστάσεις και να επανακαθορίσουν τη στάση τους• δεν διακρίνει κανείς ...‘ίχνος’ διαλλακτικότητας...

Ρέθυμνο, 31 Μαΐου 2018



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.