21 Δεκεμβρίου 2017

Εποχή Τραμπ: Στα χέρια της επιχειρηματικής ολιγαρχίας και το Διαδίκτυο.

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Μια είδηση που έπεσε μάλλον τυχαία «στα χέρια μου», καθώς μέσα στην ειδησεογραφική φτώχια της γιορτινής περιόδου που άρχισε ελάχιστα είναι τα ενδιαφέροντα θέματα που αναδεικνύονται είναι αυτή που επιβεβαιώνει τους φόβους για «τέλος στην ουδετερότητα του Διαδικτύου στις ΗΠΑ». Και λέω «επιβεβαιώνει τους φόβους» γιατί το ζήτημα συζητείται αρκετές εβδομάδες και τώρα, με απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ( FCC) οριστικοποιείται αυτό που όλοι οι «μεσαίοι» χρήστες του διαδικτύου στην Αμερική φοβόντουσαν και απεύχονταν: Να πέσει το διαδίκτυο στα χέρια των πλουσίων, του «συστήματος», μια χούφτας εταιρειών, μιας επιχειρηματικής ολιγαρχίας που τα αρπάζει και τα κατατρώει όλα επιβάλλοντας αποκλεισμό στους λιγότερο πλούσιους και δημιουργώντας την κάστα των Βαρώνων του Ίντερνετ. Βεβαίως αυτό αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το νέο καθεστώς, όταν διαμορφωθεί, θα επεκταθεί παντού.

Λίγα λόγια, για όσους δεν το γνωρίζουν και πανηγυρίζουν χρόνια τώρα για την αντικειμενική, ισότιμη για όλους και ελεύθερη χρήση της «ουδετερότητας του Διαδικτύου» στην οποία βάζει τέλος έβαλε με απόφασή της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ. Με ψήφους 3 έναντι 2, άλλαξε η στάση που είχε θεσπιστεί επί Μπαράκ Ομπάμα πριν από μόλις δύο χρόνια, διότι αυτή η στάση «εμπόδιζε τις επενδύσεις και την καινοτομία». Αστεία πράγματα, σε άλλον ένα τομέα, επί Ντόναλντ Τραμπ. Που οδηγούνται οι καταστάσεις στη χρήση του Διαδικτύου; Φοβάμαι – και όχι μόνον εγώ βέβαια- ότι πάνε σε μονοπώλιο των δισεκατομμυριούχων και σε Διαδίκτυο δύο ταχυτήτων.

Γενικά, αυτή η λεγόμενη «αρχή της ουδετερότητας», πρόβλεπε ότι οι πάροχοι του Διαδικτύου ήταν αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν όλα τα δεδομένα στο Διαδίκτυο με τον ίδιο τρόπο και να μην προβαίνουν σε διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα ή την εφαρμογή. Ότι «πελατειακές σχέσεις» δεν θα δημιουργούνταν καταχρηστικά και ότι ουδείς θα ευνοείτο. Το Διαδίκτυο θα ήταν ιδιοκτησία των πάντων, ισότιμα. Δηλαδή οι πάροχοι δεν μπορούσαν εσκεμμένα να εμποδίζουν, να προσφέρουν χαμηλότερες ταχύτητες ή να χρεώνουν κάποιους ιστότοπους ή διαδικτυακό περιεχόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος πρόεδρος του FFC, διορισμένος από τον Τραμπ, φέρθηκε σκαιότατα και μίλησε απολυταρχικά, λέγοντας χοντρές ανοησίες που κανείς δεν πίστευε και υποστηρίζοντας ότι «αποκαθίσταται η ελευθερία του Διαδικτύου και δίνεται στήριξη στους καταναλωτές και στην ανταγωνιστικότητα».

Και όπως δήλωσε μια από τους δυο «γενναίους» που καταψήφισε την «αποικιοκρατικών αντιλήψεων» πρόταση, η Μίνιον Κλάιμπερν, «η FCC δίνει τα κλειδιά του Διαδικτύου σε μια χούφτα εταιρειών». Πάντως, δεδομένου ότι το ζήτημα της «Ουδετερότητας του Διαδικτύου» είναι, όπως και να το κάνουμε, άκρως πολιτικό ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν ανακοίνωσε ότι θα την αμφισβητήσει νομικά σε συνεργασία με τους γενικούς εισαγγελείς και άλλων Πολιτειών γιατί η απόφαση «πλήττει τους καταναλωτές και οποιονδήποτε τάσσεται υπέρ του ελεύθερου και ανοικτού Διαδικτύου» και γιατί ήταν «Χριστουγεννιάτικο δώρο στους γίγαντες των τηλεπικοινωνιών».

Φυσικά κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2017, να ξέρει τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα του 2018, του 2019 ή και αργότερα στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου αφού οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ επιθυμούν να δουν το τέλος «της ουδετερότητας του Διαδικτύου», αφού εδώ και αρκετά χρόνια, φτιάχνουν οι ίδιες ΚΑΙ περιεχόμενο (προγράμματα τηλεοπτικά δηλαδή) και είναι ανταγωνίστριες των εταιριών που ασχολούνται αυστηρά μόνο με την παραγωγή και εξέλιξη τεχνολογίας.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.