26 Δεκεμβρίου 2017

Ο Νίκος Λυγερός για την ΑΟΖ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός  

Η προετοιμασία για το μέλλον

Σιγά σιγά όλοι βλέπουν ότι το θέμα της ελπίδας στον πολιτικό κόσμο δεν έχει κανένα μέλλον κι ότι και να γίνεται, όποια και να είναι η παρουσίαση των δεδομένων, κανείς δεν μπορεί να μας πείσει πια ότι αυτή η εξουσία μπορεί να παράγει κάτι για την Ελλάδα. Βέβαια οι πιο ειδικοί το περίμεναν αφού ήξεραν ότι μια καθυστερημένη ιδεολογία που έχει αποτύχει παντού στον κόσμο και μάλιστα με τον τρόπο τον πιο παταγώδη, ήταν εξ αρχής ανίκανη να αναλάβει οποιοδήποτε καθήκον που να έχει κάποιο αντίκτυπο λόγο εμβέλειας. Έτσι η πιο σοβαρή στάση είναι αυτή της αντίστασης σε πρώτο επίπεδο και η προετοιμασία για τη συνέχεια σε δεύτερο επίπεδο. 

Σε αυτό το πλαίσιο η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ επί του πρακτέου θα κάνει όλη τη διαφορά. Κι αν ακόμα δεν βλέπουμε πολιτικούς να προχωρούν έμπρακτα είναι σίγουρα λόγω έλλειψης γνώσεων αλλά βέβαια και εμβέλειας. Όμως επειδή η ΑΟΖ είναι το μέλλον της Ελλάδας πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε και να δούμε δυναμικά τις σχέσεις μας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, με την Κύπρο και το Ισραήλ, με τη Λιβύη και την Ιταλία. Έτσι δίχως να σπαταλάμε χρόνο σε άσκοπες κινήσεις που δεν έχουν προοπτικές μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα και δυναμικά παίρνοντας το παράδειγμα της Κύπρου και αναβαθμίζοντας το στο επίπεδο της εμβέλειας της ελληνικής ΑΟΖ.

πηγή

Από το πολιτικό κόστος στην ελληνική ΑΟΖ

Τώρα πια υπάρχει ακόμα και πολιτικό κόστος το να μην ανακηρύξουμε την ΑΟΖ. Έτσι παρόλο που θα έπρεπε να είχαμε κάνει την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ εδώ και χρόνια, βλέπουμε επιτέλους τους αρμόδιους να αναγκάζονται να πουν ότι προετοιμάζονται. Διότι όλα όσα έχουν γίνει με τα θαλάσσια οικόπεδα αλλά και με τα συμβόλαια με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, απαιτούν να είναι ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο και μια από αυτές τις κυρίαρχες απαιτήσεις είναι η ίδια η ελληνική ΑΟΖ. Έτσι είναι ενδιαφέρον που μερικοί πολιτικοί καταλαβαίνουν πια την αξία και τη σημασία της, ενώ ήξεραν ότι η Κύπρος ανακήρυξε την ΑΟΖ της το 2004 με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι επαφές με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ έχουν ωριμάσει πλέον. Επίσης το γεγονός ότι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil και η Total θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική ΑΟΖ, αποτελεί μια προστιθέμενη αξία για αυτήν αφού η εμβέλειά της και το στρατηγικό της βάθος σε επίπεδο ενέργειας αναγνωρίζονται και από ξένους φορείς και παράγοντες. Το μόνο που λείπει είναι να το καταλάβουν και οι πολιτικοί της Ελλάδας που όλο λένε ότι πιέζονται για να πάρουν αποφάσεις αλλά τώρα το χαιρόμαστε αν υλοποιήσουν το πρέπον για την πατρίδα μας.

πηγή 

Οι προοπτικές της ΑΟΖ

Αν περιμέναμε από το Υπουργείο Παιδείας να εξηγήσει στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πόσο σημαντικό είναι για τους μαθητές και τους φοιτητές να μάθουν γνώσεις από τομείς που σχετίζονται άμεσα με αυτή, τότε δεν θα είχαμε καμιά παρουσίαση. Επειδή γνωρίζουμε λόγω Κύπρου πόσο δραστήριο ήταν το Υπουργείο Ενέργειας, θεωρούμε ότι και οι θεσμικοί φορείς πρέπει να απευθυνθούν στο ανάλογο για να συντονιστούν όλες οι κινήσεις μας σε εθνικό επίπεδο. Είναι κρίμα να μην ξέρουν από τώρα οι μαθητές και οι φοιτητές σε ποιο κλάδο θα έχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη και θεαματική ανάκαμψη για να επιλέξουν στρατηγικά τις σπουδές τους. Διότι ενώ το μέλλον της Ελλάδας έχει αρχίσει, οι περισσότεροι ζουν στη μιζέρια ενός πολιτικού παρελθόντος που δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ενέργειας. 

Συνεπώς είναι επείγον να γίνουν επαφές ακόμα και με αυτόν τον διαφορετικό στόχο επίλυσης των προβλημάτων αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι έγκαιρα για να συμμετέχουμε σε αυτή την αλλαγή κύκλου όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για όλη την Ανατολική Μεσόγειο πάντα σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας ως χώρα του Ελληνισμού.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού με τον Π. Ιωάννου, Sport news 90,1fm. 20/12/2017  ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Xanthi Channel με τον Ιπ. Καμαρίδη, 20/12/2017  ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.