3 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Γράφει η Μαίρη Καρά 

     Ο Φίλιππος Β' ήταν ικανός στρατηγός, διπλωμάτης, πολιτικός και αναμορφωτής μακεδονικού στρατού και κράτους και συνετός βασιλιάς. Όταν έλλειπε για τις εκστρατείες του, εμπιστευόταν την διοίκηση της Μακεδονίας στον γιο του. Το 340 π.Χ. ο Αλέξανδρος άφησε τις σπουδές του και γύρισε στην Πέλλα και εντάχθηε στην πολιτική ζωή της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. 
     Ο Αλέξανδρος σε ηλικία 16 χρονών κι ενώ ο πατέρας του έλειπε στο Βυζάντιο, κατέστειλε μια εξέγερση των Μαιδών. Κατά την μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. ο Φίλιππος συνέτριψε τις ενωμένες δυνάμεις Αθηναίων και Θηβαίων, με τον Αλέξανδρο επικεφαλής του ιππικού. Αν και μόλις 18 ετών ο Αλέξανδρος  διέσπασε πρώτος τις γραμμές του Ιερού Λόχου των ΘΗΒΑΙΩΝ. 
     Στην μάχη του Γρανικού βρισκόταν ακριβώς πίσω από το τμήμα παραπλάνησης και γύρω απ’ αυτόν έγινε η πιο πεισματική ιππομαχία. Στο συνέδριο της Κορίνθου που ακολούθησε την μάχη της Χαιρωνείας, ο Φίλιππος εξελέγη «στρατηγός αυτοκράτωρ της Ελλάδος» εν όψει της εκστρατείας κατά των Περσών. Μετά από την ήττα των Αθηναίων πήγε στην Αθήνα ως αντιπρόσωπος του πατέρα του. 
     Ο Φίλιππος μετά την πολιτική ένωση της Ελλάδας και το «Κοινό των Ελλήνων», είχε πολλούς εχθρούς, τόσο εκτός της μακεδονικής αυλής. Οι Πέρσες και οι νότιοι Έλληνες δυσκολεύονταν να αποδεχτούν την συντριβή τους στην Μάχη της Χαιρώνειας απ' τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν τους Μακεδόνες βάρβαρους σε μεγάλο βαθμό, εντός και εκτός της Μακεδονίας, αποτέλεσμα των λυσσωδών «φιλιππικών» λόγων του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ.
     Είναι γνωστό πως ο Φίλιππος δολοφονήθηκε στον γάμο της κόρης του Κλεοπάτρας απ' τον Παυσανία απ' την Ορεστίδα, μα κανείς δεν ξέρει σίγουρα, ποιοι λόγοι κρυβονταν πίσω απ' αυτή την ενέργεια. Η θεωρία περί προσωπικών διαφορών μεταξύ των δύο ανδρών δεν απορρίπτεραι ελαφρά τη καρδία. Γιατί η θέση του Παυσανία ως επικεφαλής της σωματοφυλακής του Φιλίππου και το ότι σκοτώθηκε αμέσως απ' τον Λεοννάτο και τον Περδίκκα (προσωπικούς φίλους του Αλεξάνδρου) κατά την καταδίωξή του, χωρίς να ανακριθεί, προκαλούν ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. 
     Κάποιοι αποδίδουν την ενορχήστρωση της δολοφονίας του Φιλίππου στην δυναμικη σύζυγό του Ολυμπιάδα, με την οποία βρίσκονταν σε διάσταση, καθώς είχε φύγει απ' την Μακεδονία και επιστρέψει στην ΄Ηπειρο. Σ'  αυτές τις θεωρίες εμπλέκται και ο Αλέξανδρος, καθώς ισχυροί «παίκτες» της μακεδονικής αυλής αμφισβητούσαν το δικαίωμά του στην διαδοχή, λόγω της Ηιρώτισσας μάνας του ως «μη γνήσιου» ΜΑΚΕΔΟΝΑ.
     Η δολοφονία του Φίλιππου άφησε στους ώμους του 16χρονου Αλέξανδρου την μεγάλη αποστολή αν και σαν νεαρός φαινόταν τρωτός. Μολαταύτα, κινήθηκε γρήγορα εξουδετερώνοντας όλους τους πιθανούς διεκδικητές του θρόνου, τον οποίο και κατέλαβε.  Η δολοφονία του Φιλίππου ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα μιας αντιπαράθεσης, που θύμιζε την αιματηρή πάλη για τη δύναμη του χηρέψαντος "ΘΡΟΝΟΥ". 
     Oι εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι που απειλούσαν την ανάληψη του θρόνου απ' το νόμιμο διάδοχο με πιθανή συνωμοτική ανατροπή αυτού του δικαιώματός του, ήταν οι ίδιοι ακριβώς με εκείνους, που είχε αντιμετωπίσει ο πατέρας του 25 χρόνια νωρίτερα. Γι' αυτό έπρεπε να δράσει γρήγορα, για να σταματήσει την κατάρρευση του οικοδομήματος, που είχε δημιουργήσει ο Φίλιππος. Όμως παρά τις συμβουλές για να χρησιμοποιήσει διπλωματία, επέλεξε το όπλο που ήξερε να χειρίζεται καλύτερα απ' τον καθένα: Την ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΧΗ. 
     Ο Άτταλος, γνωρίζοντας τι τον περίμενε με τον Αλέξανδρο στον θρόνο της Μακεδονίας, άρχισε να προσεταιρίζεται το στράτευμα της Μ. Ασίας και να ερωτοτροπεί με την ιδέα να γίνει ο ίδιος βασιλιάς της Μακεδονίας. Γι' αυτό η φιλοπερσική παράταξη της Αθήνας ήλθε σε συνεννόηση μαζί του επιδιώκοντας την σύμπτηξη κοινού μετώπου κατά του Αλεξάνδρου. Ο δε Δημοσθένης στις επιστολές του προς τον Άτταλο αποκαλούσε τον νεαρό βασιλιά παιδάκι και ΜΑΡΓΙΤΗ.
     Μα ο διάδοχος δεν είχε χρόνο για ίντριγκες για τον θρόνο κι επιστρέφοντας ταχύτατα τον ανέλαβε, αφού εξόντωσε με συνοπτικές διαδικασίες τον Ατταλο, που συνωμοτούσε για να τον αρπάξει, σαν συγγενής της νέας συζύγου του Φιλίππου Κλεοπάτρας Ευρυδίκης. Είχε δηλαδή αρχίσει να προτρέπει σε αποστασία τους νότιους Έλληνες και τους Θράκες, γι' αυτό καταδικάστηκε κι εκτελέστηκε για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
     Την άνοιξη του 335 π.Χ. εξεστράτευσε εναντίον των Ιλλυριών και Τριβαλλών, προελαύνοντας απ' την Αμφίπολη μέχρι τον Αίμο σε διάστημα 10 ημερών. Αφού νίκησε τους εκεί Θράκες, έφτασε στον Δούναβη, νίκησε τους Τριβαλλούς και επιχείρησε επιδρομή κατά των Γετών, μα την διέκοψε λόγω ξέγερσης των Ιλλυριών. Μετά στράφηκε στο Νότο και υπέταξε τους Αγριάνες και Παίονες, εξασφαλίζοντας στην περιοχή την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.
      Όσο καιρό πολεμούσε στον Βορρά, επαναστάτησαν οι Θηβαίοι πολιορκώντας την μακεδονική φρουρά της Καδμείας.  Σε άλλες πόλεις επικρατούσε αναβρασμός, που προκαλούσαν οι αντιμακεδονικοί διαδίδοντας φήμες ότι ο Αλέξανδρος είναι νεκρός. Με μια αστραπιαία πορεία, διένυσε τα 500 χιλιόμετρα απ' την Ιλλυρία στην Θήβα σε 12 μέρες και μετά από μια σθεναρή αντίσταση κατάφερε να υποτάξει τους ΘΗΒΑΙΟΥΣ.
      Τότε συγκάλεσε το "Κοινό των Ελλήνων", για να αποφασίσει την τιμωρία της Θήβας την οποία και εφάρμοσε, διατάζοντας τον θάνατο 6.000 Θηβαίων, να πουληθούν ως δούλοι οι άλλοι 30.000 κάτοικοι των Θηβών και να ισοπεδωθεί η πόλη. Τόσο τρομερή ήταν η καταστροφή, ώστε ο Αλέξανδρος πήγε προσκυνητής στους Δελφούς για να εξιλεωθεί. Μετά από αυτό καμία πόλη δεν αψήφησε τον Βασιλιά της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
      Προελαύνοντας κεραυνοβόλα προς το Νότο, αιφνιδίασε τους Θεσσαλούς, παραταγμένους ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα, περνώντας μέσα απ' το βουνό κι εμφανιζόμενος στα μετόπισθέν τους, με αποτέλεσμα να παραδοθούν. Η πορεία του προς το Νότο συνεχίστηκε, περνώντας απ' τις Θερμοπύλες, αιφνιδιάζοντας με την ταχύτατη προέλασή του και δεχόμενος τις παραδόσεις τους, μεταξύ των οποίων και των ΑΘΗΝΑΙΩΝ. 
     Το φθινόπωρο του 336 στο Συνέδριο της Κορίνθου έλαβε τον τίτλο του ΗΓΕΜΟΝΑ της Συμμαχίας, όπως είχε ανακηρύξει και τον Φίλιππο, «Στρατηγό Αυτοκράτορα της Ελλάδος» για την εκστρατεία κατά των Περσών. Ο Αλέξανδρος ολοκλήρωσε την ενοποίηση των αυτόνομων ελληνικών πόλεων-κρατών και κατέκτησε σχεδόν όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Οι κατακτήσεις του αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο των βασιλείων των Διαδόχων του. Υπήρξε ο σπουδαιότερος Στρατηγός της Ιστορίας τον 4ο αιώνα π.Χ., που έως την ηλικία των 33 ετών κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου του ΠΛΑΝΗΤΗ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.