28 Σεπτεμβρίου 2017

Η Γερμανία ψήφισε Εθνοκεντρικά

Του Βασίλη Κοψαχείλη

Σε προηγούμενο άρθρο μας υποστηρίξαμε ότι η Γερμανία έχει, καλώς ή κακώς, αναδειχθεί σε ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη, και για να αποφύγουμε παρατράγουδα του παρελθόντος, θα πρέπει να ηγηθεί μιας Πανευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς και να συμπεριφερθεί προς τους εταίρους της ως σύμμαχος και όχι ως επικυρίαρχος. Τέλος, υποστηρίξαμε ότι η Γερμανία έχει ουσιαστικά μία επιλογή, αυτή του Ευρωπαϊκού δρόμου και όχι αυτή που καλλιεργεί, δηλαδή του Γερμανικού δρόμου. 

Όμως, ο «σοφός» Γερμανικός λαός αποφάσισε αλλιώς! Με το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, έδειξε ότι αποφάσισε, αν όχι μια αντι-ευρωπαϊκή πορεία, σίγουρα επέλεξε μία εθνοκεντρική πορεία.

Το τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη Γερμανία, αποτελεί Γερμανικό πρόβλημα, να το συζητήσουν και να το αναλύσουν. 

Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι τι σημαίνει η επιλογή του Γερμανικού εκλογικού σώματος για την υπόλοιπη Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα. 

Η ράθυμη Ευρώπη, επιτέλους να ξυπνήσει… 

Η επιλογή του Γερμανικού εκλογικού σώματος και ο πιθανότερος κυβερνητικός σχηματισμός που θα προκύψει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα κινηθεί στον άξονα επιβολής της Γερμανικής Ατζέντας στην Ευρώπη και πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την Ευρώπη για την προώθηση της Ατζέντας της στον κόσμο. 

Απορίας άξιο είναι πως αυτό δεν το βλέπουν οι πρωτεύουσες των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών; Πως δέχονται αδιαμαρτύρητα να γίνουν τα κράτη και οι λαοί τους – αντιδημοκρατικά και προκλητικά – άξονες μέσω των οποίων η Γερμανική ισχύς θα προωθήσει τα συμφέροντά της; Θα ισχυριστούν ενδεχομένως την οικονομική ευρωστία της Γερμανίας. Στην πραγματικότητα, το άθροισμα των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, όπως επίσης το κατά πόσο βιώσιμη είναι η Γερμανική οικονομική ευρωστία, αποτελεί ένα άλλο κεφάλαιο συζήτησης. 

Στην ΕΕ έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις. Από τη μία, δεν είμαστε στις εποχές του 1960 και του 1970 να έχουμε τη χρονική και γεωστρατηγική πολυτέλεια να αφήσουμε καμιά εικοσαριά χρόνια το εγχείρημα της ΕΕ να ωριμάσει και μετά να το ξαναδούμε. Από την άλλη, όποιος θέλει να προωθεί τις δικές του ανεξάρτητες αναθεωρητικές ατζέντες, μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της Βρετανίας και να κατέβει από το τρένο. 

Το να χρησιμοποιηθεί όμως ολόκληρη η Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Γερμανίας θα είναι ότι πιο απαράδεκτο και καταστροφικό. Και προς τα εκεί δείχνουν τα πράγματα ότι πάμε… 

Η Αθήνα κάνει λάθος ανάλυση… 

Και φυσικά το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών δεν αποτελεί καμπανάκι μόνο για τις άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι καμπάνα και για την Αθήνα, που σχεδόν μονίμως κάνει λάθος ανάλυση των ευρωπαϊκών ζητημάτων. Η λάθος ανάλυση εντοπίζεται κυρίως σε δύο σημεία. 

Το πρώτο αφορά τις δηλώσεις «… δεν αλλάζει τίποτα». Μακάρι, θα έλεγε κανείς, αν αναλογιστεί στο πόσο πιο άσχημα μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα με τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο! Για τους τύπους, ας είμαστε υπομονετικοί, να σχηματιστεί πρώτα κυβέρνηση και να δούμε τις νέες Γερμανικές κυβερνητικές διαθέσεις. 

Το δεύτερο σημείο αφορά τις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Έχει κολλήσει η βελόνα στο στόμα Ελλήνων πολιτικών να μιλούν για είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, την ώρα που τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν αφήσει πολύ πίσω πλέον αυτή την προοπτική. Κανείς, σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Άγκυρα, και ποτέ, δεν το εννοούσε σοβαρά, πόσο μάλλον τώρα! Και μαζί με τη βελόνα κολλημένη στο ίδιο – ανεπίκαιρο – μοτίβο, είναι κολλημένη η Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επιστροφή μεταναστών πίσω στην Τουρκία. Και μαζί με την κολλημένη Συμφωνία είναι παρκαρισμένοι για 2,5 χρόνια στα ελληνικά νησιά παράτυποι μετανάστες που καμία σχέση δεν έχουν με πρόσφυγες. 

Και αντί να ενεργήσουμε ως κράτος και να κινητοποιήσουμε και τον «δικό» μας Επίτροπο να γίνει κάτι για το ζήτημα – αφού οι υπόλοιπες προκλήσεις της Τουρκίας προς τη χώρα μας είναι αδιάφορες για τις Βρυξέλλες – ασχολούμαστε με άλλου είδους αφηγήματα. 

Συμπερασματικά 

Ο Γερμανικός λαός ψήφισε εθνοκεντρικά, για την Γερμανία και ενδεχομένως για την τσέπη του. Δεν ψήφισε για την Γερμανία ως συμμέτοχη σε μια Ενωμένη Ευρώπη. Η επιλογή αυτή θα έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις, βραχύβιες και μακροπρόθεσμες. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έχουν αναλύσει τα νέα δεδομένα και φοβάμαι πως ούτε τα έχουν καταλάβει. Ομοίως και στην Αθήνα, η οποία δείχνει ευτυχώς να έχει κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διεθνής πολιτική, αλλά υστερεί ακόμη σε ανάλυση, σχεδιασμό και ετοιμότητα, κυρίως στα θέματα που αφορούν την Ευρώπη. 

* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.