Τελευταίες αναρτήσεις

29 Σεπτεμβρίου 2017

Παθήσεις που μπορεί να αποκαλυφθούν παρατηρώντας την γλώσσα σας

Της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr 

Η γλώσσα βοηθάει στην επεξεργασία της τροφής, αλλά και στην εκφορά των λέξεων. Από τη γλώσσα ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε επίσης και χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία μας, αφού μπορεί να μας προειδοποιήσει έγκαιρα με κάποια σημάδια. Αν αλλάξει η εμφάνιση της ή και η μορφολογία της μπορεί να είναι σημάδια που να υποδηλώνουν κάποιο σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας ή τα αρχικά σημάδια εμφάνισης μιας πάθησης. 

Από παιδάκια θα θυμόσαστε πως το πρώτο πράγμα που ζητάει ο γιατρός να κάνετε είναι να ανοίξετε διάπλατα το στόμα σας για να το εξετάσει. Και βέβαια δεν είναι μια τυχαία πρακτική αφού από την εμφάνιση της γλώσσας μπορούμε να εντοπίσουμε διάφορες παθήσεις ή προβλήματα. Η γλώσσα και πιο συγκεκριμένα οι διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση και τη μορφολογία της μπορεί να υποδηλώνουν μια διαταραχή του οργανισμού ή να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης. Η γλώσσα δίνει την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της φύσης της δυσαρμονίας που υπάρχει στο σώμα σας. 

Αναγνωρίστε τα σημάδια στη γλώσσα σας και μάθετε άμεσα αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Το χρώμα, η υφή και η μορφολογία αποκαλύπτουν: 

Αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας: 
α) κυάνωση: Παρατηρείται λόγω της μείωσης του ποσού του οξυγόνου στο αίμα. Συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια και στη ανοξία. Στην κυάνωση, τα χείλη και η γλώσσα γίνονται ωχρά μπλε. 

β) Ίκτερος: Κιτρινωπός αποχρωματισμός όλων των βλεννογόνων του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας) οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Παρατηρείται στην ηπατίτιδα, απόφραξη του χοληδόχου πόρου, αυξημένη καταστροφή των ερυθροκυττάρων κλπ 

γ) ουραιμία: Παρατηρείται σε αύξηση της ουρίας και άλλων αζωτούχων προϊόντων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η γλωσσίδα παίρνει καστανό χρώμα. 

δ) οξέωση: H γλώσσα γίνεται καφέ με μια χαρακτηριστική μυρωδιά κετόνης από το στόμα.

ε) ανεπάρκεια Ριβοφλαβίνης: Ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης (βιταμίνη Β2) παράγει χρώμα βαθύ ροζ της γλώσσας με πόνο και σχισμές των χειλιών. 

στ) Ανεπάρκεια Νιασίνης: Ανεπάρκεια της νιασίνης (βιταμίνη Β3) και κάποιες άλλες του συμπλέγματος Β βιταμινών παράγει στη γλώσσα έντονο κόκκινο. 

ζ) Αναιμία: Είναι η μείωση στο ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Σε σοβαρή αναιμία γλώσσα γίνεται ωχρή. 

η) Εάν η γλώσσα σας έχει άσπρο χρώμα: Κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα έχει προκληθεί από μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμη και τσιγάρων. Μερικές φορές ωστόσο στο εσωτερικό του στόματος εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα και αυτό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται λευκοπλακία και απαιτεί προσοχή καθώς θεωρείται προκαρκινικό στάδιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σας εξετάσει κάποιος ειδικός στην περίπτωση αυτή. 

θ) Καντιντίαση: Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος. Η γλώσσα παρουσιάζει λευκές αλλοιώσεις. 

ι) Εάν η γλώσσα σας είναι ξηρή: Τότε μάλλον είσαστε αφυδατωμένοι. 

Ξηρότητα της γλώσσας παρατηρείται σε ακόλουθες συνθήκες: 
- Διάρροια 
 
- Μεταγενέστερα στάδια της σοβαρής ασθένειας
- Ουραιμία
 
- Σοκ
- Θερμοπληξία

- Υπονατριαιμία
- Οξεία εντερική απόφραξη
- Πείνα
- Σε περίοδο νηστείας.

Εάν η γλώσσα σας είναι παραπάνω υγρή από το κανονικό: Τότε μπορεί να σημαίνει πως έχετε προβλήματα πέψης και κυκλοφορίας του αίματος. 

Εάν η γλώσσα σας είναι λεπτή: Αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχετε χαμηλή όρεξη για φαγητό αλλά και χαμηλή διάθεση. 

Εάν η γλώσσα σας είναι πρησμένη και έχει σημάδια από τα δόντια σας τότε μπορεί να σημαίνει κούραση ή προβλήματα χώνεψης των τροφών. 

Εάν η γλώσσα σας πονάει τότε μπορεί να οφείλεται σε πονόδοντο, πόνο στα ούλα, αναιμία, νευραλγία ή ακόμη και από έρπητα στο στόμα. Αν ο πόνος επιμένει επισκεφτείτε ειδικό. 

Εάν η γλώσσα σας έχει εξογκώματα μπορεί να οφείλονται σε μόλυνση από στρεπτόκοκκο, υποθυρεοειδισμό, μολύνσεις, κακοήθη αναιμία, λεμφαγγείωμα. Αν έχετε εξογκώματα επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια λεπτομερή εξέταση όπως και γενικά στην περίπτωση που δείτε αλλαγή στην υφή και τη μορφολογία της. 

Εάν η γλώσσα σας βγάζει τρίχες μπορεί να οφείλονται σε χρόνιες διαταραχές ή μόλυνση από βακτήρια. Μπορεί να βγάζει τρίχες λόγω κατανάλωσης καφέ, τσιγάρου, σε θεραπεία από αντιβιοτικά ή από στοματικά διαλύματα που περιέχουν οξειδωτικούς και στυπτικούς παράγοντες. Ακόμη μπορεί να προκληθεί κάτι τέτοιο αν εκτεθεί ο λαιμός και το κεφάλι σε ακτινοβολία

Εάν η γλώσσα σας τρέμει πιθανότατα να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή στο γεγονός ότι ο θυρεοειδής αδένας σας δε λειτουργεί σωστά.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς, που παρατηρείτε αλλοιώσεις στην γλώσσα σας: 
· Βουρτσίζετε και καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση την γλώσσα σας. Χρωστικές από υπολείμματα τροφών ή δράση μικροβίων, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις αλλοιώσεις αυτές. 
· Διακόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για ποικίλες διαταραχές στην γλώσσα. 
· Εάν λαμβάνετε αντιβιοτικά και δεν είναι απολύτως απαραίτητα, διακόψτε τα. Τα αντιβιοτικά συνδέονται με ανάπτυξη μυκήτων και αλλοιώσεων γλώσσας. 
· Εάν οι αλλοιώσεις εμμένουν, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη. Η εργαστηριακή διερεύνηση γίνεται με ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.