30 Σεπτεμβρίου 2017

Η πύρρειος νίκη της Μέρκελ πλήγωσε βαθιά την παγκοσμιοποίηση

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει θέσεις της παγκοσμιοποίησης προκειμένου να επανακάμψουν ψηφοφόροι που βρέθηκαν στο AfD.

Είναι σχετικά πρόσφατη η εικόνα του Ομπάμα, να πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Γερμανία, που θεωρήθηκε ότι παρέδωσε στην Α. Μέρκελ το κλειδί της παγκοσμιοποίησης για να αντιμετωπίσει αυτή πλέον τον Τραμπ, κήρυκα του "Έθνους-Κράτους". 

Όμως, η Α. Μέρκελ θα ξαναγίνει για τέταρτη φορά καγκελάριος, αλλά με κομμένα φτερά και υποχρεωμένη σε πολλές υποχωρήσεις. Το περίεργο είναι, ότι οι δύο εταίροι της, με τους οποίους εξ ανάγκης θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει, έχουν πλήρως αντιτιθέμενες απόψεις, με το Φιλελεύθερο κόμμα να είναι ακραία καπιταλιστικό και με το ακροδεξιό, Εναλλακτική για την Γερμανία, ακαθόριστης ιδεολογίας. 

Πρόκειται σαφώς για ακροδεξιό κόμμα, και όχι εθνικιστικό, επειδή στερείται και ιδεολογίας και κυβερνητικών θέσεων. Η επιτυχία του οφείλεται αποκλειστικώς στο "αντί" στην Ενωμένη Ευρώπη με τη σημερινή της μορφή και "αντί" στην μεταναστευτική πολιτική. Δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, όπως τον αποδέχθηκε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο και αποκληθείς "Πατέρας της Δημοκρατίας". 

Η Α. Μέρκελ είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψει θέσεις της παγκοσμιοποίησης προκειμένου να επανακάμψουν ψηφοφόροι που βρέθηκαν στο Εναλλακτικό κόμμα, και όχι στους Φιλελευθέρους. Άλλωστε, τα συνθήματα των Εναλλακτικών, βρίσκουν απήχηση σε μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού λαού, κι ας μη εκδηλώθηκε σε ψήφους. 

Και όχι μόνον στον γερμανικό λαό. Τα μηνύματα από τις προηγηθείσες εκλογές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έδειχναν ότι δεν ήταν τυχαία η νίκη του Τραμπ, λόγω του ότι η παγκοσμιοποίηση απογοήτευσε, αφού δεν υλοποιήθηκαν όσα υποσχέθηκε. Το εναντίον, μάλιστα. Πανευρωπαϊκή έρευνα μεταξύ των νέων της Ε.Ε. -και των Ελλήνων- δείχνουν πως οι απόψεις "έθνους-κράτους" επικρατούν. Σχηματίζεται δηλαδή το περίγραμμα της στάσης της ευρωπαϊκής νεολαίας απέναντι στο ευρωπαϊκό "κληροδότημα" 

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των νέων Ευρωπαίων βλέπουν την Ε.Ε. απλά ως ένα εμπορικό μπλοκ που το κρατούν ενωμένο τα οικονομικά συμφέροντα, όχι ως μια συμμαχία χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες πολιτισμού και πολιτικής κουλτούρας. Με άλλα λόγια, εκατομμύρια νέοι αντιλαμβάνονται πως υπάρχει πολιτικοοικονομικό σχέδιο στην Ευρώπη και όχι ειλικρινής προσπάθεια διαπολιτισμικής συνεννόησης με σεβασμό στις εθνικές ταυτότητες και ιδιοσυγκρασίες. 

Περισότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (38%) τάσσεται σαφέστατα υπέρ της επιστροφής των εξουσιών στις εθνικές κυβερνήσεις, μια τάση που εμφανίζεται πολύ πιο έντονη στην Ελλάδα (60%), παρά στην Βρετανία (44%) που ψήφισε πέρυσι υπέρ του Brexit. 

Είναι ενδιαφέρουσα μια μελέτη του Πέτρου Τάσιου, στο "Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών", όπου στο υποκεφάλαιο "Ευρώπη των Εθνών", την θεωρεί ως την πολιτική έκφραση του ιδεολογικού πατριωτισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με αφετηρία το πνευματικό κίνημα του Ρομαντισμού, που βρίσκεται στον αντίποδα του ορθολογισμού και του υλισμού, έχει τρεις βασικές αρχές: 

α) τη διαφύλαξη του εθνικού χαρακτήρα των κοινωνιών και το δικαίωμά τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα,
β) την υπεράσπιση των εθνικών πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη,
γ) το δικαίωμα της ελευθερίας των εθνών-κρατών να εφαρμόζουν από μόνα τους πολιτικές που να ρυθμίζουν τη ζωή των ανθρώπων που τα κατοικούν.
 

Η Ευρώπη, δια της παγκοσμιοποίησης, εξέφυγε του αρχικού οράματος των εμπνευστών της ενωμένης Ευρώπης. Πολύ περισσότερο, που στη σημερινή εποχή κατάντησε Γερμανική Ευρώπη. Θα μπορούσε να επιδιωχθεί η υιοθέτηση ενός διακρατικού συνεργατικού συστήματος, στο οποίο το έθνος-κράτος να παραμένει ανέπαφο και να είναι ο υπέρτατος χώρος άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας. Στη βάση αυτή μπορεί να γίνει προσπάθεια συνεννόησης των αντιπροσώπων των εθνών-κρατών, δηλαδή των κυβερνήσεων, ώστε να διαμορφωθούν κοινοί θεσμοί αποφάσεων. 

Όσο τα ισχυρά κράτη επιβάλλουν τις απόψεις τους επί των ασθενεστέρων, τόσο θα αποδυναμώνεται η ιδέα της ενοποίησης της Ευρώπης. 

Μακεδών
Πηγή Voria



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.