- Κύριε Ευαγγελόπουλε, αρχίζοντας θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας ως τακτικού αρθρογράφου στο ιστολόγιό μας. Θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε λίγα λόγια για σας.
Η καταγωγή μου είναι από την περιοχή των Γρεβενών. Το χωριό του πατέρα μου είναι το Παλαιοχώρι και της μητέρας ο Πόρος Γρεβενών. Γεννήθηκα στην πόλη των Γρεβενών και πέντε ετών μετακομίσαμε για επαγγελματικούς λόγους του πατέρα μου στην Νέα Επίδαυρο Αργολίδος. Στην ηλικία των οκτώ ετών μετακομίσαμε οριστικά στην Κοζάνη όπου και διαμένω μέχρι σήμερα. Η γυναίκα μου είναι Κοζανίτισσα και έχουμε τρία παιδιά. Αποφοίτησα από το πρώτο Γενικό Λύκειο Κοζάνης και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια εργάστηκα αρχικά στον ιδιωτικό και στη συνέχεια στο δημόσιο τομέα στον οποίο εργάζομαι μέχρι σήμερα.
- Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το διαδίκτυο και πως γνωρίσατε το ιστολόγιό μας;
Όταν ήμουν φοιτητής μου άρεσε να διαβάζω πέρα από τα βιβλία του πανεπιστημίου, τα οικονομικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή, όπως τον Οικονομικό Ταχυδρόμο και το Κεφάλαιο. Επιπλέον διάβαζα βιβλία πολιτικού περιεχομένου από όλους τους πολιτικούς χώρους. Από το κόκκινο βιβλίο του Μάο Τσετούνγκ και την αναρχία του Μπακούνιν μέχρι την προπαγάνδα του Γεωργαλά. Έμαθα πολλά. Πουθενά όμως δεν κόλλησα ιδεολογικά. Προτιμούσα να παράγω τις δικές μου ιδέες. Αυτή η ενασχόληση μου με το διάβασμα την οποία τη συνεχίζω, με βοήθησε να αποκτήσω οικονομική σκέψη και πολιτική αντίληψη. Στη συνέχεια η εργασία μου με βοήθησε να επικοινωνήσω με πολλούς ανθρώπους, να γνωρίσω καλά την ελληνική οικονομική και παραγωγική πραγματικότητα και να δημιουργήσω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
Όταν το 2010 συνειδητοποίησα ότι οι κυβερνώντες, μας οδηγούν στην καταστροφή αλλά και βλέποντας την άγνοια και την παραπλάνηση του Ελληνικού λαού, αποφάσισα να αρχίσω να αρθρογραφώ στο διαδίκτυο για να ενημερώσω τον ελληνικό λαό για όσα πρόκειται να συμβούν με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, αλλά και να σπείρω μαζί με άλλους το σπόρο της εθνικής αφύπνισης. Χρησιμοποίησα το ψευδώνυμο Economist γιατί σημασία έχει το μήνυμα που εκπέμπεται και όχι ο άνθρωπος που το εκπέμπει. Επειδή δεν γνώριζα πρόσωπα και πράγματα στο χώρο του διαδικτύου έκανα μια περιπλάνηση και δημοσίευσα ή σχολίασα άρθρα σε αρκετές ιστοσελίδες. Από τις περισσότερες απογοητεύτηκα όταν συνειδητοποίησα ότι εκφράζουν συμφέροντα και ελέγχονται από ξένα κέντρα. Όμως παρόλα αυτά ευχαρίστησα τους διαχειριστές τους που δημοσίευσαν τα άρθρα μου γιατί εν αγνοία τους βοήθησαν την χώρα μας. Κάποιες ιστοσελίδες, όταν έβλεπαν ότι τα άρθρα μου έχουν αναγνωσιμότητα σταματούσαν να τα δημοσιεύουν ενώ πολλά σχόλιά μου τα κατέβαζαν γιατί έβλαπταν τα συμφέροντά τους. Στην προσπάθεια να βρω διόδους επικοινωνίας γνώρισα και το δικό σας αγνό ιστολόγιο που έγινε η Ιθάκη μου.
- Από την απάντησή σας κρατάω την αναφορά σας στα μνημόνια και θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας γύρω από το θέμα αυτό. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η υπογραφή τους συνιστά προδοσία κατά της πατρίδας ή η έκφραση αυτή είναι πολύ βαριά και γιατί;
Από την αρχή, διατύπωσα την άποψη ότι η είσοδος στα μνημόνια θα κατέστρεφε τη χώρα γιατί το μνημόνιο είναι μια αριθμητική πράξη που βγάζει πάντα αρνητικό αποτέλεσμα. Οδηγεί σε αδυναμία επίτευξης των στόχων με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχώς νέα μέτρα, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο που κάποια στιγμή θα μας πάει σαν χώρα στο μηδέν. Επίσης είδα τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα να επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο γι’ αυτήν που είναι να οδηγηθεί «μπατιρισμένη» και κατεστραμμένη στη δραχμή.
Πρώτα, πρέπει να αναφερθούμε στην πολιτική ευθύνη. Τα δίδυμα ελλείμματα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (έσοδα μείον έξοδα) και του εμπορικού ισοζυγίου (εξαγωγές μείον εισαγωγές), δημιουργήθηκαν και συνέχισαν να υπάρχουν για πολλά χρόνια γιατί επιθυμία των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν να παραμένουν συνεχώς και να νέμονται τα καλά της εξουσίας. Ο μη έλεγχος των τραπεζών που μοίραζαν αφειδώς σε θαλασσοδάνεια τα χρήματα των καταθέσεων του ελληνικού λαού είναι επίσης πολιτική ευθύνη. Για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, για τα ολυμπιακά έργα και για τις μη χρειαζούμενες προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων υπάρχει πολιτική ευθύνη. Για το κομματικό κράτος και για πολλά άλλα κακά στη χώρα μας ευθύνονται πρωτίστως οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.
Όσον αφορά το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας η προσωπική μου άποψη ως πολίτη αυτής της χώρας είναι ότι έχει συντελεστεί. Και εσχάτη προδοσία δεν συνιστούν μόνο τα μνημόνια. Κάθε πράξη ή παράλειψη όπως π.χ. η ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, για την παιδεία ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα ή η μη φύλαξη των συνόρων που έγινε κατ' εντολή ξένων κέντρων και σε βάρος της χώρας μας, συνιστά εσχάτη προδοσία.
Το άρθρο 61 παρ. 1 του συντάγματος αναγράφει “Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων”. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ισχύει η ποινική ευθύνη των βουλευτών γιατί η ψήφος δεν είναι αποτέλεσμα της εντολής του λαού αλλά αποτέλεσμα της εντολής ξένων κέντρων. Δεν θέλω να προκαταλάβω την ελληνική δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και μια ελληνική κυβέρνηση αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει είναι να δώσει εντολή στις διωκτικές και ανακριτικές αρχές να διερευνήσουν το θέμα και εφόσον βρεθούν οι αποδείξεις που τεκμηριώνουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, το θέμα να πάει στην ελληνική δικαιοσύνη και αυτή να αποφασίσει. Εξάλλου από όσο έχω διαβάσει, εκκρεμούν ήδη μηνύσεις για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας και η μη παραγραφή του θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων τους υπεύθυνους ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.
- Θα ήθελα να σταθώ λίγο σε σχέση με την προηγούμενη απάντησή σας σε ένα φλέγον ζήτημα που έχει προκαλέσει την ελληνική κοινή γνώμη. Είναι το θέμα της δικαιοσύνης της τρίτης ανεξάρτητης εξουσίας σύμφωνα με το Σύνταγμά μας.
Υπάρχουν οι απόψεις έγκριτων νομικών και συνταγματολόγων ότι οι μνημονιακοί νόμοι είναι αντισυνταγματικοί. Δεν χρειάζεται όμως να έχει κάποιος νομικές γνώσεις για να το αντιληφθεί αυτό. Μια απλή ανάγνωση των σχετικών άρθρων του ελληνικού συντάγματος από τον οποιονδήποτε πολίτη φτάνει για να το διαπιστώσει αυτό. Στο άρθρο 28 παρ. 3 αναγράφεται “Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας”. Το πώς οι νόμοι αυτοί κρίθηκαν ως σύμφωνοι με το σύνταγμα από το ΣτΕ πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθεί. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου άφησε υπόνοιες για τις αποφάσεις που έλαβε το ΣτΕ για το πρώτο μνημόνιο και το PSI. O νόμος επίσης για τον ΕΝΦΙΑ είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικός γιατί επιβαρύνει την περιουσία ανθρώπων που λόγω της κρίσης δεν έχουν πλέον εισόδημα.
Και επειδή αναφερόμαστε στην ελληνική δικαιοσύνη θα χαρώ να δω έναν εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις του Τζώρτζ Σόρος σε ελληνικά ΜΜΕ. Πως δόθηκαν τα χρήματα αυτά. Μήπως ήταν «μαύρα» χρήματα. Μήπως με τα χρήματα αυτά κάποιοι πρόσφεραν υπηρεσίες σε ξένα κέντρα βλάπτοντας τη χώρα; Νομίζω ότι πρέπει να καλεστεί και ο Τζώρτζ Σόρος να δώσει εξηγήσεις.
- Θεωρείτε ότι τα τελευταία 6 χρόνια επήλθε και μια κοινωνική πλέον κρίση; Ποια νομίζετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της;
Στόχος των μνημονίων ήταν αρχικά η διάλυση του ιδιωτικού τομέα ο οποίος χτυπήθηκε αλύπητα. Στην σημερινή παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα η μηχανή των κρατικών οικονομιών είναι ο ιδιωτικός τους τομέας. Κάνει ακριβώς ότι κάνει και η μηχανή στο αυτοκίνητο. Κινεί την οικονομία. Γι' αυτό και χτυπήθηκε πρώτος. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού οδήγησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία (23% σήμερα). Πολλές οικογένειες για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι χωρίς κανένα εισόδημα. Πολλές από αυτές ζουν με τις συντάξεις των γονέων τους. Εάν δεν υπήρχε η κοινωνική υποστήριξη κυρίως της εκκλησίας μέσω των δομών της, θα είχαμε θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς από πείνα. Και αυτό που λέω δεν είναι υπερβολικό. Όταν μόνο μια ενορία που γνωρίζω στο λεκανοπέδιο της Αττικής ταΐζει καθημερινά πάνω από χίλια άτομα από τα οποία 750 είναι μέλη οικογενειών καταλαβαίνεις το ουσιαστικό και αθόρυβο έργο που κάνει η εκκλησία της Ελλάδος αυτήν την δύσκολη εποχή. Βέβαια αυτά δεν τα αναδεικνύουν τα Μ.Μ.Ε.. Πόσοι άνθρωποι είναι άστεγοι, πεινασμένοι, χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση στα σπίτια τους ούτε που το γνωρίζουμε. Αυτά είναι απαγορευμένα θέματα για τα Μ.Μ.Ε..
Υπήρξε επίσης μεγάλη επιβάρυνση λόγω της κρίσης στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων δημιούργησε μια εργασιακή ζούγκλα μέσα στην οποία χιλιάδες νέοι αμείβονται με μισθούς "φιλοδωρήματα". Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων αδυνατούν οικονομικά να επισκεφτούν σε περίπτωση ανάγκης τον γιατρό και υπάρχουν άρρωστοι που αδυνατούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Πολλά παιδιά μένουν ανεμβολίαστα. Η μείωση των κρατικών δαπανών έχει υποβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Εάν σου τύχει κάποιο σημαντικό ιατρικό γεγονός και δεν έχεις χρήματα πεθαίνεις. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία και οι συνοδοί τους έρχονται σε επαφή με μια ζοφερή πραγματικότητα. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία που αγωνίζονται παρά της αντίξοες συνθήκες με όλες τους τις δυνάμεις για να βοηθήσουν τους ασθενείς. Πρέπει όπου βλέπουμε το καλό να το επαινούμε.
Εφόσον έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο υποτέλειας και εξευτελισμού που οι δανειστές αποφασίζουν ακόμα και για τα ασήμαντα πράγματα που έχουν σχέση με το κάθε υπουργείο ξεχωριστά, η δυνατότητα άσκησης σημαντικής κοινωνικής πολιτικής είναι αμελητέα. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις.
Από την αρχή διατύπωσα την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια στιγμή θα διαλυθεί. Βέβαια δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό. Πιθανόν η κατάρρευση του Ευρώ λόγω των κρυφών χρεών που έχουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες να επισπεύσει την διάλυση. Όπως επίσης και η άνοδος του Τραμπ στην προεδρία των Η.Π.Α. Σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον όταν είσαι μια μικρή χώρα με μια ασήμαντη οικονομία προσπαθείς να προφυλαχθείς από τις συγκρούσεις των βούβαλων για να μην είσαι το βατράχι που θα πατηθεί από αυτούς. Επομένως το κρίσιμο έτος που ήταν το 2009 έπρεπε να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μειώνοντας ταυτόχρονα τις άσκοπες και υπερβολικές δαπάνες όπου υπήρχαν.
Ταυτόχρονα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους που θα περιλάμβανε κούρεμα 50%. Επιπλέον είναι γνωστό ότι φυσικό αέριο και πετρέλαιο αναβλύζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Δεν χρειάζεται να κάνουμε γεωτρήσεις στην "κοιλάδα του Ηροδότου". Μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την άντληση των υδρογονανθράκων από εκεί που υπάρχουν αποθέματα σε μικρά βάθη και να καλύψουμε με αυτόν τον τρόπο μέσα από μια κρατική εταιρία το 100% των ετήσιων αναγκών μας.
Και πολλά άλλα θα μπορούσαν να γίνουν για να ισχυροποιήσουν την οικονομία μας και να προετοιμάσουμε τη χώρα για την επόμενη μέρα. Αντί αυτών ακολουθήθηκε ο γνωστός δρόμος των μνημονίων και φτάσαμε εδώ που ήμαστε σήμερα. Εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο στο οποίο ούτε στο ευρώ μπορούμε να μείνουμε ούτε σε εθνικό νόμισμα μπορούμε να πάμε. Είμαστε στον εικοστό όροφο ενός κτιρίου που έχει πάρει φωτιά και έχουμε ανεβεί στο περβάζι του παραθύρου. Εάν μείνουμε μέσα θα καούμε. Εάν πηδήξουμε θα σκοτωθούμε. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση προτιμάς να πηδήξεις παρά να μείνεις και να καείς.
Η σωτηρία της Ελλάδος όμως δεν κρίνεται από την επιλογή του ανοίγματος της Α΄ή της Β΄πόρτας. Η κάθε πόρτα οδηγεί σε μια διαδρομή. Στο τέλος της κάθε διαδρομής υπάρχει μια άλλη πόρτα που εκείνη αν την ανοίξεις μπορείς να πεις ότι σώθηκες. Δυστυχώς αυτοί που κυβερνούν είναι ανίκανοι να κάνουν την διαδρομή. Γι' αυτό και επειδή αυτοί είναι ανίκανοι να πάρουν την ευθύνη επάνω τους όταν έρθει η στιγμή θα δώσουν σ' εμάς την δυνατότητα της επιλογής. Αν θα πεθάνουμε καιόμενοι ή πέφτοντας.
Στην διαμάχη ευρώ ή δραχμή, τοποθετήθηκα καθαρά και είπα ότι σωτηρία χωρίς έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει. Εάν πας σε εθνικό νόμισμα παραμένοντας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν να κάνουμε μια τρύπα στο νερό γιατί δεσμευόμαστε από τις συνθήκες της. Εάν θέλουμε επομένως να ασκήσουμε μια άλλη πολιτική που θα αντιμετωπίσει άμεσα και τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί απαιτείται η έξοδος μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Πόσο εφικτή νομίζετε ότι είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες η έξοδός μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι ακόμα και μια πολύ πιο ισχυρή διπλωματικά και οικονομικά χώρα, όπως η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρά διαδικαστικά προβλήματα για την αποχώρησή της και έχοντας υπέρ της ότι δεν ανήκει και στον σκληρό πυρήνα (όπως ονομάζεται) της Ευρωζώνης;
Το 2009 το πάνω χέρι το είχαμε εμείς. Σήμερα το έχουν οι δανειστές. Είναι πολύ δύσκολη η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι' αυτό και είπα ότι το 2009 έπρεπε να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο με μια αναπτυξιακή πορεία. Επίσης η άποψή μου είναι ότι στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μια χώρα μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητη δύναμη μόνο με ισχυρό εθνικό νόμισμα. Ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξει. Ισχυρό νόμισμα σημαίνει ισχυρή οικονομία.
Η ισχυρή οικονομία προϋποθέτει όραμα, σχέδιο, ικανότητες, ανεξαρτησία και πάνω από όλα ψυχή. Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δεν διαθέτει τα πιο πάνω στοιχεία. Νομίζω ότι οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Θα μας πάνε σε εθνικό νόμισμα πιθανόν με δημοψήφισμα για να αποποιηθούν τις ευθύνες, αλλά θα παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ακόμα δρόμο. Ένα κούρεμα των καταθέσεων σε περίπτωση που χρειαστούν οι τράπεζες νέα ενίσχυση και εκλογές θα μεσολαβήσουν στην εξέλιξη των πραγμάτων. Το θέμα είναι τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν να αναδειχθούν οι άνθρωποι που θα πάρουν στην πλάτη τους την πατρίδα.
- Θεωρείτε ότι οι δανειστές έχουν ευθύνη για την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας;
Οπωσδήποτε. Και το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Εφαρμόστηκε κατά γράμμα ένα πρόγραμμα στη χώρα μας σχεδιασμένο από το Δ.Ν.Τ. Κάποιοι λένε ότι δεν το εφαρμόσαμε καλά. Θα τους διαψεύσω. Τα χρήματα των δόσεων δινόταν πάντοτε μετά τις αξιολογήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές συμφωνούσαν ότι ακολουθήθηκε το πρόγραμμα σωστά γι’ αυτό και έδιναν τις προγραμματισμένες δόσεις. Θα έλθει την κατάλληλη ώρα και η στιγμή της απογραφής από μια ελληνική κυβέρνηση και θα ζητηθούν ευθύνες για τα αποτελέσματα του προγράμματος. Η Ελλάδα θα απαιτήσει αποζημίωση από το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταστροφή που προκάλεσαν στη χώρα. Ευτυχώς το Δ.Ν.Τ. έχει αρκετό χρυσό στα θησαυροφυλάκια του για να μας αποζημιώσει. Η προσπάθεια του εξάλλου να απεμπλακεί από το πρόγραμμα που το ίδιο έχει σχεδιάσει είναι η αναγνώριση των ευθυνών του.
συνεχίζεται στο 2ο μέρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου