Τελευταίες αναρτήσεις

24 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη; (η φιλοευρωπαϊκή-φιλογερμανική οπτική από την DW)

Εννοεί πραγματικά αυτά που λέει για την ΕΕ ο νέος αμερικανός πρόεδρος ή είναι απλά κινήσεις εντυπωσιασμού; Το σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις του προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη. 
 
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αμηχανία με τις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει αναφορικά με την ΕΕ, όταν ανέλαβε την εξουσία επίσημα τον περασμένο Ιανουάριο. «Δεν είναι αλήθεια ότι η ΕΕ εν μέρει ιδρύθηκε για να χτυπήσει το αμερικανικό εμπόριο; Επομένως για μένα είναι το ίδιο αν η ΕΕ παραμείνει ενωμένη ή αν διαλυθεί», είχε δηλώσει ο Ντ. Τραμπ στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένα μέσα, ειδικότερα στη γερμανική Bild και τους Τimes του Λονδίνου.
 
Τότε είχε πει ότι θεωρεί αιτία του Brexit την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό. «Ήταν η τελευταία σταγόνα που έκανε το βαρέλι να ξεχειλίσει. Οι άνθρωποι θέλουν τη δική τους ταυτότητα. Εάν με ρωτάτε, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες την έξοδο» είχε πει ο ίδιος. Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε στην ίδια συνέντευξη την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ ως «σπουδαίο πράγμα». 
 
Έναν μήνα αργότερα, η πρώτη επίσημη εμφάνιση στις Βρυξέλλες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς έδωσε εν πρώτοις την εντύπωση ότι το τοπίο στις διμερείς σχέσεις αρχίζει να αλλάζει. «Είναι τιμή μου σήμερα να εκπροσωπώ των πρόεδρο των ΗΠΑ για να δηλώσω ότι η χώρα μας δεσμεύεται για τη συνέχιση της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ», είπε από τις Βρυξέλλες ο Μάικ Πενς. Όπως άφησε δε να εννοηθεί οι κοινές αξίες που συνδέουν την ΕΕ με τις ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερες από τα σημεία που τις διαχωρίζουν. Κι όταν γίνεται λόγος για κοινές αξίες, το μυαλό πηγαίνει στην ειρήνη και την ευημερία των λαών.

Οι αμφιβολίες παραμένουν 
 
Όλα επομένως βαίνουν καλώς πια; Μάλλον όχι. Όποιος έχει ακούσει ή διαβάσει προσεκτικά τις πρόσφατες δηλώσεις Πενς θα συνειδητοποιήσει εύκολα ότι αυτές δεν έρχονται απαραίτητα σε αντίθεση με τις αρχικές δηλώσεις Τραμπ. Μάλιστα ο ίδιος ο Πενς είπε τη Δευτέρα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βρέθηκε στις Βρυξέλλες δεν σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης. Επίσης μάταια οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του περίμεναν μια θετική δήλωση για το μέλλον της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ ή την Παγκόσμια Σύμβαση για το Κλίμα. Ο φόβος ότι η αμερικανική εξωτερική και οικονομική πολιτική θα βαδίσει προς την κατεύθυνση του απομονωτισμού παραμένει. 
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη απειλήσει με αυστηρά πρόστιμα την ΒΜW σε περίπτωση που αποφασίσει να μεταφέρει την παραγωγή της στο Μεξικό, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον κρατά στον πάγο τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP). Σε αυτά προστίθενται και τα μηνύματα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα από τη σύνοδο των G20 στη Βόννη ο νέος υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, τα οποία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις. 
 
Ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να θέσει υπό αμφισβήτηση τη φιλελεύθερη, παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Για τον Τραμπ αυτή είναι άλλωστε υπαίτια για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, που έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να εξηγηθεί η αρνητική του στάση του αμερικανού προέδρου απέναντι στην ΕΕ, η οποία εκλαμβάνεται από τη νέα αμερικανική ηγεσία όχι μόνο ως οικονομικός αλλά και ως πολιτικός ανταγωνιστής. 
 
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν δίστασε να στείλει το δικό του, αυστηρό μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κερδίζουν περί τα 249 δις ευρώ ετησίως από εξαγωγές στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όπως τόνισε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ «η αμερικανική οικονομία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την ΕΕ από ό,τι κάποιοι νομίζουν». Το υπονοούμενο είναι μάλλον σαφές. Όπως οι ΗΠΑ απειλούν με επιβολή περιορισμών στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η ΕΕ ως προς τις ΗΠΑ. 
 
Dpa, Άνσγκαρ Χάασε / Δήμητρα Κυρανούδη 
Πηγή:  dw.com
το είδαμε ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ
Το άρθρο προέρχεται από την DW και συνεπώς εκφράζει την οπτική των Γερμανών και των Βρυξελλών...
Η φράση στην πρώτη παράγραφο: "Το σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις του προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη" είναι βέβαιο ότι δεν εννοεί την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς λαούς αλλά την Ε.Ε. τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.... άντε και τα φιλογερμανικά κόμματα των κρατών... και φυσικά τους ευρωπαϊστές...

Οπως και να έχει ίσως όλη αυτή η διαμάχη να αποτελέσει το έναυσμα της ελευθερίας μας...Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.