Τελευταίες αναρτήσεις

28 Φεβρουαρίου 2017

Ένα ψηφοδέλτιο που ΔΕΝ είναι «χάρτινο».

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Είδα τυχαία πριν από κάμποσες εβδομάδες την παλιά μου φίλη, την Αδριανή Ζουναλή, την «ψυχή» του  ραδιοφωνικού σταθμού  Galaxy  που τη δεκαετία του ’90 θριάμβευε στο προσκήνιο της ελληνικής ιδιωτικής ραδιοφωνίας έχοντας επιλέξει να βασίζει το πρόγραμμά του στη μουσική και σχεδόν ΚΑΘΟΛΟΥ στο λόγο.

Σε μια περίοδο που τα ιδιωτικά ραδιόφωνα – μεταξύ τους ΚΑΙ αυτά στα οποία δούλευα κι εγώ-  «μιλούσαν» πολύ. Μερικές φορές … αφόρητα. Μια έντονη πολιτικά περίοδος  μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, η περίοδος εκείνη, ακολουθώντας το τόλμημα του Αθήνα 9.84  να «ανοίξει το στόμα» των δημοσιογράφων του και να τους αφήσει ελεύθερους να λένε τη γνώμη τους και ξεπερνώντας το, δημιούργησε νέα ήθη, νέους τρόπους, νέα «αστέρια» και προσέδωσε στα ραδιόφωνα μια νέα δυναμική.

Ο Galaxy τόλμησε το άνοιγμα στην «σκέτη μουσική». Την κατάλληλη στιγμή της αφόρητης φλυαρίας. Και θριάμβευσε.

Σήμερα το πρωί, ακούγοντας ένα δημοφιλή σταθμό, θυμήθηκα την Αδριανή και τις ατέλειωτες συζητήσεις μας για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου. Και την σκέφτηκα με αγάπη ανάμικτη με θλίψη. Διότι σήμερα τα ραδιόφωνα έχουν μπερδέψει το ρόλο τους και δεν ξέρουν τον σκοπό τους. Παίζουν γνωστά τραγούδια, ελληνικές ή ξένες επιτυχίες και διακόπτουν τα τραγούδια για να δώσουν στους παρουσιαστές των εκπομπών τους χρόνο να ….διαφημίσουν τα εμπορικά συμφέροντα του σταθμού. Τους …σπόνσορες. Αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν και το ραδιόφωνο αλλά μέχρι και τα Δελτία Ειδήσεων της Τηλεόρασης όπου οι ειδήσεις διακόπτονται για να μεταδοθούν διαφημίσεις!

Το θέμα βέβαια αυτό δεν είναι το θέμα του σχολιασμού μου. Αυτά τα έχουν «λύσει» πλέον μόνες τους οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατέχουν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις (για τα Δημόσια ΜΜΕ δεν κάνω λόγο γιατί απλώς δεν υπάρχουν). Δημιουργώντας – ή αγοράζοντας- ένα ραδιόφωνο, το κάνουν για να  βγάλουν κανένα …φράγκο, όχι για να αναδείξουν καλούς σχολιαστές, καλές φωνές που ενημερώνουν, καλούς μουσικούς παραγωγούς που ψάχνουν, βρίσκουν και συνδέουν καλά τραγούδια (από λίστα ηχογραφημένων τραγουδιών σε υπολογιστή μεταδίδουν τη μουσική τους) και διαφέρουν μεταξύ τους από την ποιότητα, την υπευθυνότητα, το επίπεδο  του εκπεμπόμενου προγράμματος αλλά κυρίως την εμπορική καθημερινότητα, σε μια νέα ελληνική γλώσσα που κάνει τους «κάπως» μορφωμένους να προετοιμάζουν την αυτοκτονία τους.

Αυτό που θυμήθηκα, το ευρηματικό σύνθημα του Galaxy 92  «Λίγα Λόγια, Πολλή Μουσική» μούφερε στο νου τους ήχους και τα νοήματα που εκπέμπονται  όχι από τους παρουσιαστές αλλά από τους επιφανείς καλεσμένους τους. Κυρίως πολιτικούς, τραγουδιστές και ηθοποιούς που πλέον έχουν «χωθεί» παντού και «προσωπικότητες» που αναδεικνύονται μέσα από reality εκπομπές ή τηλεπαιχνίδια. Τα Λόγια δεν είναι Λίγα.
Είναι Πάρα Πολλά. Και η Μουσική δεν είναι Πολλή. Είναι αυτή που γουστάρει ο σταθμός που ανεβάζει και κατεβάζει κατά το δοκούν αυτά που θέλει.

Πολλά λόγια, Λίγη ουσία, Πολλή ανοησία, Λίγη Σκέψη, Πολλή προχειρότητα, Λίγη –έως καθόλου- Ποιότητα. Εξαιρέσεις; Φυσικά και υπάρχουν. Έτσι όπως τις χρυσές δεκαετίες του ’80 και του ΄90 όταν ο κακός, ο χυδαίος, ο τεμπέλης, ο περίεργος,  ο ακραίος, ο κακόφωνος απομακρύνονταν, σήμερα αναζητούνται για να «κάνουν νούμερα» μέσα από την βαρβαρότητα. Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις δεν τρελάθηκαν. Επιχειρήσεις είναι, όχι «Η Κιβωτός του Κόσμου».  Και επιλέγουν το πρόγραμμα, την προσωπικότητα, το επίπεδο, την ποιότητα την οποία  ΕΜΕΙΣ, ο λαός, ο κόσμος επιβραβεύει.

Μη με ρωτήσετε «γιατί». Έχω απαντήσεις αλλά είναι πολύ σκληρές και θα θίξουν πολλούς και δεν το αντέχω πια. Κοιτάξτε, ακούστε, δείτε, διαβάστε. Εσείς ακούτε, εσείς βλέπετε, εσείς αγοράζετε, εσείς οδηγείτε τα έντυπα στο κλείσιμο, εσείς επιβραβεύετε και δημιουργείτε είδωλα και προσωπικότητες, εσείς που μόνοι σας τα «γκρεμίζετε» αυτά που φτιάξατε, εσείς εκτιμάτε, εσείς ψηφίζετε. Συνεπώς μην παραπονιέστε.

Μια μόνη ελπίδα έχω: Ότι «Θα περάσει κι αυτό» όπως πέρασαν και τα άλλα. Κάποτε. Κι ως τότε, τότε που θα ξανάχουμε μια λογική στα ΜΜΕ, στην Κοινωνία και στην Πολιτική, αν αποφασίσετε ότι σας χρειάζεται περισσότερη ηρεμία, ησυχία, ποιότητα λόγου, εικόνας, μουσικής στην πολιτική, στην κοινωνία, στο θέατρο, το σινεμά, το ραδιόφωνο, το σπίτι σας το ίδιο, τότε ΕΣΕΙΣ θα το έχετε –όπως το έχετε και τώρα και δεν ξέρετε πού να το ρίξετε- το ψηφοδέλτιο στο χέρι σας. Το ψηφοδέλτιο που δεν είναι αναγκαστικά ένα κομμάτι χαρτί. Είναι η δύναμη, η απόφαση, η επιθυμία, η δυνατότητα, η αποφασιστικότητα, η επιλογή. Όλα δικά σας.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.