14 Φεβρουαρίου 2017

Πώς δημιουργήθηκε η πρώτη πιστωτική κάρτα

Η εφεύρεση της πιστωτικής κάρτας ήταν αποτέλεσμα μιας άτυχης στιγμής 

Ένα βράδυ του 1949 στο εστιατόριο «Major’s Cabin Grill» της Νέας Υόρκης, συναντήθηκαν ο Frank X. McNamara, επικεφαλής της Hamilton Credit Corporation και κάποιοι συνεργάτες του για να συζητήσουν το χρέος ενός πελάτη. ‘Οταν το δείπνο έφτανε στο τέλος, ο McNamara ανακάλυψε ότι δεν είχε μετρητά να πληρώσει για το γεύμα του και ήταν αναγκασμένος να τηλεφωνήσει στη σύζυγό του για να του φέρει χρήματα. (Προφανώς οι φίλοι του αγνοούσαν το κέρασμα). Η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία μιας κάρτας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους....  

Ο Frank X. McNamara
«Όροι και προϋποθέσεις»

Το 1950 δημιουργήθηκε το «Diners Club», που πήρε το όνομα του από την αγγλική λέξη «diner» που σημαίνει δείπνο. Το όνομα επιλέχθηκε από το ατυχές περιστατικό με πρωταγωνιστή τον McNamara, το βράδυ που δειπνούσε με την παρέα του στο εστιατόριο. Η κάρτα του «Diners Club» είχε το όνομα του κατόχου και τον αριθμό της κάρτας στη μία όψη και μία λίστα από 28 εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα του Μανχάταν στην άλλη όψη. Ο McNamara απευθύνθηκε σε επαγγελματίες στον χώρο των πωλήσεων που λόγω της εργασίας τους δειπνούσαν συχνά με πελάτες τους σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Οι κάτοχοι της κάρτας χρεώνονταν μια ετήσια συνδρομή 3 δολαρίων, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν άτοκα όλο το ποσό σε προθεσμία 60 ημερών. Το «Diners Club» αναλάμβανε να πληρώσει το εστιατόριο που συμμετείχε στο πρόγραμμά του αφαιρώντας προμήθεια 7% ανά συναλλαγή. Μέσα σε ένα χρόνο, το 1951, υπήρχαν 20.000 μέλη – κάτοχοι προνομίων του «Diners Club». Μια δεκαετία αργότερα, η κάρτα αντικαταστάθηκε με πλαστικό....  

«American Express», «Visa», «Mastercard» αλλά και η καινοτομία της Bank of America κάνουν την εμφάνιση τους

Η ιδέα της «American Express» δημιουργήθηκε το 1950. Οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι που τελικά δεν μπόρεσε να βγει στην αγορά εγκαίρως. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δυναμική εμφάνιση της «Diners» που είχε μονοπωλήσει την αγορά. Το 1958, η εταιρία πήρε τη δική της θέση στην βιομηχανία του «πλαστικού χρήματος» χαράζοντας μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία και σε άλλες χώρες.

Η πρώτη American Express είχε ένα χαρακτηριστικό μοβ χρώμα και ένα μόλις χρόνο από την κυκλοφορία της κυκλοφόρησε σε πλαστική έκδοση. Σε μικρό χρονικό διάστημα πάνω από 1.000.000 κάρτες χρησιμοποιούνταν από 85.000 εταιρίες, τόσο εντός, όσο και εκτός ΗΠΑ Η «Bank Of America» εξέδωσε την πρώτη πιστωτική κάρτα που παρείχε στους κατόχους της επιλογές πληρωμής. Οι κάτοχοι της «BankAmericard» είχαν την επιλογή είτε να πληρώσουν τη συνολική οφειλή τους είτε να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό σε έντοκες δόσεις. 

Το 1966 η «Bank of America» υπέγραψε συμφωνίες με τράπεζες σε άλλες Πολιτείες που τους παρείχαν το δικαίωμα να εκδώσουν πιστωτικές κάρτες «BankAmericard» διαδίδοντάς την και στις υπόλοιπες Πολιτείες των ΗΠΑ. Το ίδιο έτος τέσσερις τράπεζες της Καλιφόρνιας ίδρυσαν την «Western States Bancard Association» και εισήγαγαν τη «Master Charge» ως ανταγωνιστή της «BankAmericard». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 αυτό που αποτελούσε μια αμερικανική καινοτομία επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ από το 1976 η «BankAmericard» μετονομάστηκε σε «VISA» και το 1979 η «Master Charge» μετονομάστηκε σε «Μaster Card»....

Με πληροφορίες από το Sciense Illustrated και το άρθρο του διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Ι. Λοΐζου, στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής ... 

http://www.mixanitouxronou.gr/
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.