12 Μαρτίου 2016

Η διαχείριση του ορυκτού πλούτου.

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος 

Οταν βλέπουμε την ανικανότητα πολλών πολιτικών να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σημαντικότατες προοπτικές που προσφέρουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναρωτιόμαστε πώς θα διαχειριστούν τον ορυκτό πλούτο των δύο χωρών του Ελληνισμού. Διότι, ακόμα και με τα νέα δεδομένα, αντί ν’ αλλάξουν τη σειρά προτεραιοτήτων που έχουν και να σταματήσουν ν’ ασχολούνται με ανούσια πράγματα, που είναι μόνο πολιτικάντικες κινήσεις, συνεχίζουν τα ίδια για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι κάτι κάνουν, αλλά ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τους και δεν έχει καμιά σχέση με το εθνικό συμφέρον. 

Από την άλλη πλευρά, αν θεωρούμε ότι άλλες χώρες, και ειδικά μία, θα καθίσουν ακίνητες μπροστά σε τόση ανικανότητα σε επίπεδο στρατηγικής, κάνουμε τεράστιο λάθος. Διότι αυτά τα στρατηγικά αποθέματα θέλουν ανθρώπους με κρίση και με ικανότητες. Στο στάδιο που έχουμε φτάσει πρέπει να σκεφτούμε τον στρατηγικό σχεδιασμό για να είμαστε έτοιμοι για το business plan, διότι ήδη καθυστερούμε για το μέλλον. Δεν αναρωτιόμαστε πλέον αν έχουμε υδρογονάνθρακες ή όχι, ξέρουμε ότι έχουμε. Αυτό είναι ένα δεδομένο για τη συνέχεια. 

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να επικεντρωθούμε σ’ αυτά τα στοιχεία κι όχι να σπαταλούμε χρόνο σε διαπραγματεύσεις και σε συνομιλίες που δεν έχουν κανένα όφελος λόγω δογματισμού. Διότι στην τελική αυτή η ανικανότητα θα έχει κόστος για τον Ελληνισμό κι όχι μόνο για το πολιτικό σύστημα, για το οποίο αδιαφορούμε αν δεν μπορεί να διαχειριστεί τον ορυκτό μας πλούτο για το μέλλον των λαών μας.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Διαβάστε επίσης:
Η αυτοκρατορία κυπριακών γιγαντιαίων στόχων κοιτασμάτων γύρω από τον «Ερατοσθένη» ΕΔΩ 

Δείτε επίσης:
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Όταν είσαι στο χορό βλέπεις τον κόσμο αλλιώς".
Χορευτικό εργαστήρι ΧΟΡΟΚΡΑΜΑ, Παιδείας 50 Ορόκλινη. Κύπρος. Τρίτη 08 Μαρτίου 2016 ΕΔΩ 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο αριθμός του Αρχιμήδη". Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Λάρνακα, Κύπρος. Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016  ΕΔΩ 

Φωτογραφίες ΕΔΩ 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η Κύπρος και Κρήτη ως χρονοστρατηγικός δεσμός".
Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Γερίου. Κύπρος. Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016  ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.