Τα τριαλογονομεθάνια (THM's).
Τα
τριαλογονομεθάνια είναι μία ομάδα οργανικών πτητικών ενώσεων (Volatile
Organic Compounds, VOCs), τα οποία σχηματίζονται κατά την αντίδραση του
χλωρίου με οργανική ύλη που υπάρχει στη φύση (κυρίως χουμικά και
φουλβικά οξέα). Παραδείγματα τέτοιων τοξικών ουσιών είναι το
χλωροφόρμιο, το βρωμοδιχλωρομεθάνιο, το χλωροδιβρωμομεθάνιο και το
βρωμοφόρμιο.
Επιπτώσεις των τριαλογονομεθανιών στην υγεία του ανθρώπου
Από
το 1974, που ανακαλύφθηκαν τα παραπροϊόντα της χλωρίωσης του πόσιμου
νερού, διεξάχθηκε πλήθος τοξικολογικών μελετών για την επίδρασή τους
στην υγεία του ανθρώπου. Οι μελέτες έδειξαν ότι πολλά από αυτά τα
παραπροϊόντα είναι καρκινογόνα σε πειραματόζωνα, χωρίς να υπάρχουν όμως
ξεκάθαρα δεδομένα για τον άνθρωπο.
Ο
Διεθνής Οργανισμός για την έρευνα στον Καρκίνο προχώρησε σε εξέταση της
καρκινικής δράσης του χλωριωμένου πόσιμου νερού και των
τριαλογονομεθανίων. Το χλωριωμένο πόσιμο νερό κατατάχθηκε στην κατηγορία
3, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταταχτεί ως καρκινογόνο ούτε στα
ζώα ούτε στους ανθρώπους.
Το διβρωμοχλωρομεθάνιο και το τριβρωμομεθάνιο
εντάχθηκαν επίσης στην ίδια κατηγορία.
Όμως, το χλωροφόρμιο και το
βρωμοδιχλωρομεθάνιο κατατάχθηκαν στην κατηγορία 2Β, πράγμα που σημαίνει
ότι είναι πιθανά καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
Επιδημιολογικές μελέτες δίνουν ενδείξεις για καρκίνο του ορθού εντέρου και της ουροδόχου κύστης αλλά και καρκίνο του πνεύμονα και μελάνωμα. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν καρκινογένεση νεφρών και ήπατος.
Τα
THM’s συνδέονται άμεσα με μεταλλαξιογόνες δράσεις, καρδιακές παθήσεις,
αρτιοσκλήρυνση, υψηλή πίεση, αλλεργικές αντιδράσεις δέρματος, αλλά
κυρίως την εμφάνιση πολλών ειδών καρκίνου όπως του στομάχου,του συκωτιού, του εντέρου και του αίματος. Ιδιαίτερα
σημαντικό είναι και πρέπει να τονισθεί ότι πέρα από την τοξικότητα αυτή
κάθε αυτή των παραπροϊόντων της χλωρίωσης, πολύ μεγάλο ρόλο
διαδραματίζει στην εμφάνιση ασθενειών η καθημερινή μας έκθεση (long time
exposure) σε όλα αυτά τα στοιχεία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η
έκθεση στα παραπροϊόντα του χλωρίου με την λήψη καυτών ντους, είναι ένας
υπολογίσιμος παράγοντας κινδύνου υγείας σύμφωνα με έρευνες των
τελευταίων ετών. Τα ντους και τα λουτρά με ζεστό νερό οδηγούν σε μια
μεγάλη έκθεση στις τοξικές χημικές ουσίες που εξατμίζονται από το νερό
και εισπνέονται ή απορροφώνται από το δέρμα μας!
ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
1) ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΧΛΩΡΙΟΔΟΥΣ ΝΑΤΡΙΟΥ (NaOCl)
Α) ΤΡΙΑΛΟΓΟΝΟΜΕΘΑΝΙΑ (ΤΗΜ) Είναι οι πιο επικίνδυνες ουσίες που δημιουργούνται κατά την προχλωρίωση:
1) ΧΛΩΡΟΦΟΡΜΙΟ: Είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα τριαλογομεθάνια, είναι τοξικό και προκαλεί βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά
καθώς και όγκους στα όργανα αυτά. Αν και από την φύση του δεν είναι
γονοτοξικό το IARC (Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο) το έχει
κατατάξει σαν καρκινογόνο.
2) ΒΡΩΜΟΔΙΧΛΩΡΟΜΕΘΑΝΙΟ: Μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι σε υψηλές δόσεις είναι τοξικό. Δεν είναι βέβαιο αν είναι γονοτοξικό, αλλά έχει καταταχθεί σαν πιθανό καρκινογόνο από το IARC.
3) ΧΛΩΡΟΔΙΒΡΩΜΟΜΕΘΑΝΙΟ: Προκαλεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Δεν έχει καταταχθεί σε κάποια κατηγορία επικινδυνότητας από το IARC.
4)
ΒΡΩΜΟΦΟΡΜΙΟ: Προκαλεί βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά καθώς και μικρή
αύξηση στους όγκους, αλλά ερωτηματικά υπάρχουν ως προς την γονιδιοτοξική
του ικανότητα. Το IARC δεν το έχει κατατάξει σε κάποια κατηγορία
επικινδυνότητας.
Β)
ΧΛΩΡΙΩΜΕΝΑ ΟΞΙΚΑ ΟΞΕΑ Από τα ποιο σημαντικά αυτά παραπροϊόντα της
χλωρίωσης είναι τα χλωριωμένα οξικά οξέα όπως το διχλωροοξικό οξύ που
θεωρείται υπογλυκαιμικός παράγοντας. Τα όρια του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος
Οργανισμός Υγείας) για το πόσιμο νερό είναι 0,05 mg/l για το
διχλωροοξικό οξύ και 0,1mg/l για το τριχλωροοξικό οξύ.
Γ)
ΑΛΟΓΟΝΟ-ΑΚΕΤΟ-ΝΙΤΡΙΛΙΑ Το διχλωροακετονιτρίλιο, το διβρωμοακετονιτρίλιο
και το βρομοχλωρο- ακετονιτρίλιο αποτελούν μια κατηγορία παραπροϊόντων
που έχουν ανιχνευθεί στο χλωριωμένο νερό, σε συγκεντρώσεις λίγων μg/l.
Τα διαθέσιμα τοξικολογικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα. Τα όρια που
ορίζει ο Π.Ο.Υ. είναι 0,090 μg/l για το διχλωροακετονιτρίλιο και 0,100
μg/l για το διβρωμοακετονιτρίλιο.
Δ)
ΑΛΛΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι χλωροφαινόλες, οι χλωριωμένες κετόνες, οι χλωριωμένες
αλδέυδες και η χλωριομένη φουρανόνη (ΜΧ), έχουν ανιχνευθεί στο
χλωριωμένο νερό. Ορισμένες από τις ενώσεις αυτές έχουν παρουσιάσει μεταλλακτικές ιδιότητες
σε επίπεδο βακτηρίων αλλά όλοι οι εθνικοί και διεθνείς Οργανισμοί
συγκλίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκεί δεδομένα για να εκτιμηθεί η
επικινδυνότητα τους για τον άνθρωπο και να τεθούν τα όρια.
Το
1992, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health,
ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Wisconsin ανέφεραν
ότι όσοι έπιναν νερό με αυξημένη περιεκτικότητα σε παραπροϊόντα χλωρίου,
εμφάνιζαν σημαντικά συχνότερα καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου
από όσους έπιναν αποχλωριωμένο νερό. Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου 9% των
περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης και 18% αυτών του εντέρου,
αποδίδονται ευθέως σε μακρόχρονη κατανάλωση των παραπροϊόντων αυτών στο
νερό τους.
Τα
παραπροϊόντα του χλωρίου δημιουργούνται όταν το χλώριο που προστίθεται
από τις εταιρίες ύδρευσης στο νερό, αντιδρά με οργανικά απορρίμματα όπως
φύλλα και κλαδιά δέντρων, απορροές γεωργικών εκμεταλλεύσεων κ.λπ.
Στη
συνέχεια, το νερό διέρχεται από πολλά χιλιόμετρα σωληνώσεων, δίνοντας
πολλές ευκαιρίες στο χλώριο του νερού να σχηματίσει τις ενώσεις αυτές
και να μεταφερθούν μέχρι τη βρύση μας.
Συμπερασματικά, η χλωρίωση του νερού είναι μεν απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας,
εν τούτοις, όμως, δεν είμαστε πια αναγκασμένοι να πίνουμε το νερό όπως
μας διανέμεται, αφού υπάρχουν αξιόπιστες και πολύ προσιτές λύσεις για να
το επεξεργαζόμαστε στη βρύση μας, λίγο πριν το πιούμε και θα
αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας. Πάντως καλό είναι να βάλετε το νερό πριν το πιείτε σε μια γυάλινη κανάτα και το χλώριο θα εξατμιστεί εάν το αφήσετε για 1-2 ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου