29 Μαρτίου 2016

MADCEDONIA

Γράφει ο Χρίστος Γούδης 

Το λεγόμενο «μακεδονικό» είναι πρόβλημα που μας ταλανίζει πάνω από έναν αιώνα. Όποιος ενδιαφέρεται για την δημιουργία, τις ρίζες, και την εξέλιξή του, μπορεί να βρει ενδιαφέροντα στοιχεία, εκτιθέμενα χωρίς φόβο και πάθος, στο βιβλίο μου «Η αλήθεια για τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908». Εκείνο που πρέπει πάντως να κατανοηθεί από τους δικούς μας, Έλληνες, ελληνόφρονες, και ελληνοσυριζαίους, είναι ότι η εμμονή των κατοικούντων στην σημερινή Σκοπιανία να την ονομάζουν Μακεδονία, οφείλεται εν πολλοίς σε ένα βουλγαρικό αρχικά πολιτικό πρόβλημα των αρχών του 20ου αιώνα. Και αυτό δεν ήταν άλλο από την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των βούλγαρων αναρχοαριστερών και των βούλγαρων συντηρητικών της εποχής τους, των ομνυόντων στο όνομα του βασιλιά τους. 

Οι πρώτοι, τα πρώϊμα δηλαδή «κουμμούνια» του καιρού εκείνου (τηρουμένων των αναλογιών) δεν ήθελαν με τίποτε να δουν την ελληνική Μακεδονία να την καταπίνει η βασιλική Βουλγαρία και για τον λόγο αυτό κατασκεύασαν τον μύθο μιας Μακεδονίας αυτοχθόνων, αποποιούμενοι έτσι την σλαβική τους ταυτότητα αλλά όχι την βουλγάρικη κατά βάση γλώσσα τους. Όπως γράφω στο προαναφερθέν σχετικό βιβλίο μου: «Άλλωστε, το ότι η προβαλλόμενη σλαβομακεδονική εθνότητα αποτελούσε ένα τεχνητό κατασκεύασμα ήταν εξαρχής εμφανές και από τα γραφόμενα ενός εκ των εμπνευστών της, του Κρίστε Μισίρκωφ, ο οποίος στο έργο του “Περί των Μακεδονικών Υποθέσεων” (1903) αναφέρει με νόημα: “ότι δεν υπάρχει μπορεί να δημιουργηθεί, αν το απαιτούν οι ιστορικές περιστάσεις”. Φυσικά όλοι αυτοί λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο ή για την ακρίβεια χωρίς τον νόμιμο κληρονόμο της περιοχής η οποία αυτοδικαίως περιήλθε με τους βαλκανικούς αγώνες στην Ελλάδα, καθότι ελληνική.  

Τα υπόλοιπα, το πώς δηλαδή πέρασε αυτό το παραμύθι στον σλαβανάκατο πληθυσμό της Σκοπιανίας, είναι θέμα της ψυχιατρικής επιστήμης, ιδιαίτερα του κομματιού της που ενδιατρίβει στην ψυχολογία των (αμόρφωτων) μαζών και την διάχυση σε αυτές μιας μανίας μεγαλείου (χαρακτηριστικής των συμπλεγμάτων κατωτερότητας που υφέρπουν στον ψυχισμό τους), η οποία στην προκειμένη περίπτωση δημιούργησε στον πληθυσμό ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις περί  προελεύσεώς του από το σπέρμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περιττό να λεχθεί ότι η Βουλγαρία απορρίπτει τον εν λόγω μύθο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το «νέο δόγμα» που χάραξε η βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών το 1998, η Βουλγαρία προς δυσμάς δεν συνορεύει με την Σκοπιανία αλλά «με τον εαυτό της»!!!

Με αυτά και με εκείνα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Οφείλουμε πάντως, ως ομόδοξοι χριστιανοί ορθόδοξοι, να δείξουμε κατανόηση στο πρόβλημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι γείτονες, κάτι που έχει ήδη πράξει η μεγαλόθυμος διεθνής κοινότητα, χωρίς όμως να παραλείψουμε να ιχνογραφήσουμε την νευρασθενική τους διαταραχή μέσα από την επιθυμητή γι’ αυτούς διεθνή ονομασία τους. Η αγγλική γλώσσα, η οποία βαφτίζει διεθνώς τα κράτη και τα κρατίδια, μας προσφέρει αυτήν την μοναδική δυνατότητα. Και το όνομα του κράτους αυτών: 
MADCEDONIA
όπερ μεθερμηνευόμενον εστί «Μακεδονία των τρελών» (mad-cedonia) ή μονολεκτικά και 
επί το ελληνικότερον:
ΤΡΕΛΟΚΕΔΟΝΙΑ
όνομα κατάλληλον «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» (Ματθ. Δ' 23, Θ' 35 και Ι' 1) θεραπεύουσαν δια του ενός αυτού σμπάρου και τα δύο τρυγόνια: και την νόσο κάποιων βούλγαρων που πιστεύουν ότι είναι μεγαλέξαντροι και τον διανοητικό αυνανισμό κάποιων ελληνοσυριζαίων που πιστεύουν ότι οι βούλγαροι είναι μακεδόνες. Άντε γειά… 

Χρίστος Γούδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Αθηναίων



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.