29 Μαρτίου 2016

Η Ελλάδα ως μία νέα Ιφιγένεια

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

«Ο Ελληνισμός αγωνίζεται επί δύο χιλιετίες σε έναν εχθρικό κόσμο υπό συνεχή απειλή ολοκληρωτικού αφανισμού».
Κυριάκος Σιμόπουλος στο βιβλίο του Ξενοκρατία, Μισελληνισμός και Υποτέλεια. 

Όταν ο Κυριάκος Σιμόπουλος ολοκλήρωνε το βιβλίο του το 1989 ίσως να μην είχε φανταστεί πως το 2016 θα ήταν πιο επίκαιρος από κάθε άλλη χρονιά. Επίκαιρος ιστορικά, πολιτικά και οικονομικά καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι εκείνο της Ιστορίας όπου «παλινδρομικές εισβολές και διεισδύσεις σε συνδυασμό με κατοχές, σκλαβωμούς και ερημώσεις κατά τη διάρκεια επεκτατικών εξορμήσεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.».

Τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ευθύνες των επιλογών τους και ο χρόνος που διαθέτουν λιγοστεύει ασφυκτικά. Η Ελλάδα συνεχίζει να αμύνεται απεγνωσμένα όπως έπραττε επί αιώνες ενώ η Ευρώπη αδυνατεί να μεταλλαχθεί στο αρχικό της όνειρο, των Ηνωμένων Πολιτειών της Γηραιάς Ηπείρου. Γιατί αυτός ήταν ο σκοπός εξαρχής. Ένας σκοπός που δεν επετεύχθη καθώς δεν υπήρξε ουσιαστικά ποτέ και η Ενωμένη Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη ήταν ένα παραμύθι που έλεγαν παλαιότερα για να ξορκίσουν την πραγματικότητα. Η Ένωση δημιουργήθηκε ώστε ο «πλούσιος» Βορράς να παράγει και ο «γλετζές» Νότος να καταναλώνει. Και όταν ο Νότος έπαψε να μπορεί να αφομοιώνει όσα είχαν παράξει οι βιομηχανικές πρωτεύουσες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης έπρεπε να εφευρεθεί κάποια άλλη χρησιμότητα.

Στο μεταξύ έννοιες όπως αλληλεγγύη, συνοχή και συνασπισμός ήταν περισσότερο γνωστές στην Αντάντ (συμμαχία Αγγλίας - Γαλλίας που διευρύνθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) παρά στη σημερινή Ευρώπη που μετά την αδυναμία της να νικήσει την οικονομική κρίση (που τεχνητά φυτεύτηκε από τις ΗΠΑ μετά τη στεγαστική κρίση του 2007-2008) αποδεικνύεται πλέον παντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει το γεωπολιτικό bing bang της μετανάστευσης.

Η μεταναστευτική κρίση που είναι άρρηκτα δεμένη με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, και τεστάρει τις αντοχές των κουρασμένων από την οικονομική λιτότητα ευρωπαϊκών κοινωνιών, έρχεται να ανοίξει νέο μέτωπο στον ορίζοντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. Η αδυναμία του ευρωιερατείου σε συνδυασμό με την απουσία ικανών πολιτικών ανδρών να διαχειριστούν από κοινού το μεταναστευτικό πρόβλημα οδηγεί με γοργά βήματα προς τη διάλυση κάθε μελλοντικού ευρωπαϊκού οράματος. Πλέον η ουσιαστική διάλυση έρχεται και όποιος το αρνείται είτε εθελοτυφλεί είτε κινείται εκ του πονηρού. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι η αφορμή και όχι η αιτία της διάλυσης της Ευρώπης. Τα αίτια για κάποιους ίσως να βρίσκονται στα πρακτικά της Δίκης της Νυρεμβέργης και για κάποιους άλλους χρόνια πίσω στην εποχή των Σταυροφοριών όταν το Βυζάντιο θυσιάστηκε για να σωθεί η Δύση.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά καλείται να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας για να σωθεί η Δύση την ίδια ώρα που το εγχώριο πολιτικό σύστημα τρώει τις σάρκες του, προσπαθώντας να αναγεννηθεί και επεξεργάζεται όλα τα σενάρια. Η Ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται και οι Έλληνες, όπως αναφέρει και ο Σιμόπουλος, ανέχθηκαν ξενόδουλα καθεστώτα γιατί είναι ευμετάβολοι και ευχειραγώγητοι. Όμως, είναι πλέον καιρός να αναθεωρηθεί ο ρόλος του Ελληνισμού στο σύγχρονο κόσμο μόνο που αυτό προϋποθέτει κάθαρση και εξυγίανση από καθετί σαθρό και η ώρα είναι τώρα.

Γιώτα Χουλιάρα
giota.houliara@gmail.com
Από το editorial του 17ου τεύχους του περιοδικού Κοινωνική Επιθεώρηση.
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.