Τελευταίες αναρτήσεις

28 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: πέρα από το "Ναι" και το "Όχι"

Ακούγεται ωραίο και δημοκρατικό, όμως ας κρατήσουμε και μια πισινή. Δεν έχουμε κανένα δείγμα γραφής ως τώρα που να μας κάνει να εμπιστευόμαστε τους ανισόρροπους του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια πως έχουμε να δούμε ως λαός ένα ΟΧΙ πολλά χρόνια και ίσως κάτι τέτοιο φαινομενικά να τονώσει την όποια αξιοπρέπεια μας έχει απομείνει.

Όμως, υπάρχει ένα (σκόπιμο) κενό σε όλο αυτό... Η πρόταση των δανειστών δεν απέχει ως συνολικό πακέτο από την πρόταση της κυβέρνησης. Περιέχουν και τα δύο σχέδια επαχθή μέτρα, που θα βυθίσουν κι άλλο τη χώρα στην οικονομική, ηθική και αξιακή εξαθλίωση. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα συστημική, ελεγχόμενη και ακίνδυνη για την όποια ρήξη, και σύρθηκε τόσους μήνες σε μία πολιτική που την έκανε να μοιάζει αναξιόπιστη, τραγικά αφερέγγυα και τελικά ανέκδοτο ακόμα και στους υποστηρικτές της.

Το ερώτημα "υποστηρίζετε την πρόταση των δανειστών;" είναι άκαρπο για τον κόσμο, μπορεί απλά να αποβεί ένας μοχλός πίεσης από τον Τσίπρα προς τους δανειστές, ανάλογα με το ποσοστό του ΟΧΙ. Μοχλός πίεσης όχι για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για να υποστηρίξει ο Τσίπρας το δικό του πρόγραμμα εντός αυτής, το οποίο όπως έγραψα, ήδη απέχει πολύ από τις προεκλογικές εξαγγελίες του.

Ή ακόμα περισσότερο να είναι ένα συνολικό τρικ, να κάνουν λίγο πίσω οι δανειστές χωρίς να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα και να τελειώσουν "όλα καλά κι ωραία". Θα ήταν όμως ενδιαφέρον αν ενημερωνόταν ο κόσμος για τις διαφορές των δύο προτάσεων και αν γυρνούσε το ερώτημα στο ίδιο δημοψήφισμα στο "συμφωνείτε με την πρόταση της κυβέρνησης";

Γιατί το γράφω αυτό; Διότι εκεί θα βλέπαμε αν και το κατά πόσο κουτός είναι ο ελληνικός λαός. Επειδή μπορεί να διαφωνούσε με τη μία πρόταση και να συμφωνούσε με την άλλη, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν διαφορές σε όλο αυτό. Ή ακόμα χειρότερα; Θα διαφωνούσε και με τις δύο και έτσι θα αναδεικνυόταν η κενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι αποδεικνύεται:
α) το ότι οι πολιτικοί, παρά την πολιτική χρεωκοπία που είναι υπαρκτή στις μέρες μας, προσπαθούν να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα, τη δημοκρατία, το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, μέσω ψευτοδημοψηφισμάτων και επιχειρούν μέσω αυτών να κάνουν τον κόσμο να τσιμπήσει και να αισθανθεί "υπεύθυνος", αφού όλα "περνούν από το χέρι του". Το κομματικό σκυλολόι θα χωριστεί στα δύο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΚΕ από τη μία πλευρά, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ από την άλλη), θα υπάρξει η ανάλογη πόλωση, και ο κόσμος πιεσμένος θα κάνει το "καθήκον" του προσερχόμενος στην κάλπη,

β) το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ήδη διατυπώσει τη δική του θέση, που είναι στο ΟΧΙ, επιχειρεί να καρπωθεί μικροπολιτικά και εκβιαστικά προς όφελός του τη γνώμη του ελληνικού λαού, η οποία θα είναι - η λογική αυτό λέει - επίσης στο ΟΧΙ. Θυμίζω ότι το ΝΑΙ σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ "υποταγή στους δανειστές". Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει ήδη πει ΝΑΙ στους δανειστές, πολύ καιρό πριν.

Ο Τσίπρας πριν λίγες εβδομάδες δήλωνε πως ένα δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό και πως η κυβέρνηση έχει καθαρή εντολή. Το 2011 είχε κάνει επίσης δηλώσεις (στην αντιπολίτευση τότε), όπου εκδήλωνε την αντίθεσή του σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με δημοψήφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ό,τι αφορά την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εκεί να σας έβλεπα και εκεί θα σας παραδεχόμουν), αλλά με ένα ψευτοερώτημα και ένα ποσοστό που μετά θα χρησιμοποιηθεί στο όλο διπλωματικό παζάρι της κυβέρνησης και των δανειστών.

Μια ελεγχόμενη ενέργεια, με ελεγχόμενο αποτέλεσμα, που επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια όλων και που σε βάθος χρόνου θα σφίξει ακόμα περισσότερο πάνω μας τις αλυσίδες της κυριαρχίας και της υποταγής.

Κώστας Κ. 

Exit Area 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.