23 Φεβρουαρίου 2015

Καθαρά Δευτέρα.

Γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Κ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗ

Η Αποκριά της τρέλας με το κέφι και τους χορούς ακολουθείται από την Καθαρά Δευτέρα. Τα εδέσματα αλλάζουν και μας προετοιμάζουν για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ημέρα γιορτής η Δευτέρα αυτή, χαρακτηρίστηκε ως ´καθαρά´ από τη συνήθεια των νοικοκυρών να ξεπλένουν τα κατσαρολικά τους από τα λίπη που~ άφησαν τα φαγοπότια του καρναβαλιού. 

Αυτή τη μέρα αρχίζει η προσπάθεια αποκοπής από τις ´αρτυμένες´ τροφές και εγκαινιάζεται η μεγάλη περίοδος της νηστείας για τον καθαρισμό ψυχής και σώματος ενόψει της Ανάστασης. Το τραπέζι με το πετιμέζι, την καρυδόπιτα, το πληγούρι, τη φασολάδα, την ταραμοσαλάτα, τις ελιές και τα λαχανικά τουρσί είναι η εισαγωγή για τις μέρες που έρχονται και που ´περνάνε´ δύσκολα.

Στη χώρα μας η Σαρακοστή έχει πολλά έθιμα και τα δικά της φαγητά και γλυκά.

Στον Τύρναβο της Θεσσαλίας το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ανάβουν φωτιά στη μέση της πλατείας και βράζουν το λεγόμενο ´μπουράνι´, μια χορτόσουπα με λίγο ρύζι, λίγο ξύδι και χωρίς λάδι. Ενώ το μπουρανί βράζει, οι συντροφιές διασκεδάζουν πίνοντας και πειράζοντας τους διαβάτες.

Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα πηγαίνουν σε κάποια εξοχή να το φάνε και εκεί επικρατεί το ίδιο κλίμα με πειράγματα και φωνές και πολλά άσεμνα λόγια.

Στη Ρούμελη και την Ηπειρο οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις νηστίσιμες χορτόπιτες ή σαραντόπιτες όπως τις λέγανε παλιά, αφού αποτελούνται από 40(!) είδη λαχανικών. Η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται μέρα κατάλληλη για μαντείες και μάγια. Οι ανύπαντρες κοπέλες στην Κρήτη προσκαλούν τη μοίρα και τη στέλνουν να βρει ´τον άντρα που θα πάρουν´. Ζυμώνουν με τα χέρια πίσω από την πλάτη τους τρείς κουλούρες με αλεύρι κλεμμένο από 3 σπίτια, που λέγονται αρμυροκουλούρες γιατί έχουν μπόλικο αλάτι. Κατόπιν τις ψήνουν και παίρνουν από την κάθε κουλούρα μια μπουκιά! Την πρώτη την τρώνε, την δεύτερη τη ρίχνουν πάνω στα κεραμίδια του σπιτιού και την τρίτη τη βάζουν στο μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν το παλικάρι που θα παντρευτούν.

Κι όταν είναι να πάρουν λεύτερο παιδί θα τον δούν στον ύπνο τους με χρυσό ποτήρι, κι αν χηρευάμενο, μ’ ένα λαγήνι καπνισμένο από τη φωτιά. Επίσης ζυμώνουν τη ´σαρακοστοκουλούρα´ με προζύμι από τα μακαρόνια της Αποκριάς. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας μόλις ξυπνήσουν, κυλάνε την κουλούρα.

Αν πάει δεξιά, το σπίτι θα ευτυχήσει, αν πάει αριστερά θα δυστυχήσει.

Και βέβαια το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας αυτής είναι η πατροπαράδοτη φασολάδα, με πολύ σέλινο, καρότα, κρεμμύδια αλλά χωρίς λάδι.

Στην Αγόριανη της Φωκίδας υπάρχει το έθιμο της φασολάδας την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής.

Οι άντρες γυρίζουν και μαζεύουν φασόλια απ’ όλα τα σπίτια. Επίσης ζητάνε να τους δώσουν το λάδι, τα κρεμμύδια και ό,τι άλλο χρειάζονται για το φαγητό. Υστερα μαζεύονται στην πλατεία, όπου μαγειρεύουν οι ίδιοι τη φασολάδα σε μεγάλα καζάνια και τη γεύονται όλοι μαζί με χορό, τραγούδια και κρασί.

Η ιδιαίτερη γεύση αυτού του φαγητού οφείλεται στα διαφορετικά είδη φασολιών που περιέχονται σ’ αυτή και χρειάζεται αρκετό βραστό νερό για να γίνει σούπα.

…Μα, οι βασίλισσες της Καθαράς Δευτέρας είναι οι σαλάτες! Εκτός από τις πολύ γνωστές μας, η ρεβυθοσαλάτα που περιέχει ταχίνι, υλικό απαραίτητο στο σαρακοστιανό μας τραπέζι είναι πολύ νόστιμη και για του λόγου το αληθές σας προτρέπουμε να τη φτάξετε ακολουθώντας τη συνταγή που παραθέτουμε στο σημερινό μας σημείωμα!

Επιπλέον, σύμβολο της χαράς και της επιθυμίας του ανθρώπου να βρεθεί για λίγο ψηλά στον ουρανό, είναι ο χαρταετός που πετάμε την Καθαρά Δευτέρα!

Επινόηση των Ανατολικών λαών που τον χρησιμοποιούσαν στις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις και σε εξορκιστικές ενέργειες:

Εδεναν πάνω σ’ αυτούς τις συμφορές και τις κακοδαιμονίες τους και τις έστελναν μακρυά. Σήμερα ο χαρταετός είναι η μεγάλη διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους.Ο χάρτινος εκπρόσωπος που στέλνουμε στον ουρανό, η αντίσταση του σπάγκου στη δύναμη του αέρα, ο αγώνας να τον προφυλάξουμε από τις κακοτοπιές είναι μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, που την ξαναβιώνουμε βλέποντας τη συγκίνηση και την έξαψη που χαρίζει στα παιδιά και στα εγγόνια μας, και που κοντά σε αυτά, ξαναγινόμαστε και εμείς παιδιά. 

Καλή Σαρακοστή  

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.