21 Φεβρουαρίου 2015

Η επόμενη μέρα μετά τη μεγάλη συμφωνία: Τι κέρδισε και τι έδωσε στους δανειστές ο Βαρουφάκης στο Eurogroup!

Ο νέος «σταθμός» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η Καθαρά Δευτέρα,... μετά από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, στο Eurogroup της Παρασκευής.

Η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα για την επόμενη ημέρα, όπως το χαρακτήρισε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με την Ελλάδα πλέον να καλείται να παρουσιάσει τη Δευτέρα μία λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αφού εγκριθούν και «περάσουν» από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, θα οδηγήσουν στη νέα τετράμηνη συμφωνία. Παράλληλα, όπως σημειώνουν και τα διεθνή ΜΜΕ, η καταρχήν συμφωνία θα δώσει στην Αθήνα το χρόνο που χρειαζόταν και θα δημιουργήσει την απαραίτητη ηρεμία στις αγορές.

Από τα «κέρδη» της ελληνικής πλευράς από αυτή τη συμφωνία της Παρασκευής, όπως τα ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η απεμπλοκή από τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα του επιπέδου του 3% και η αποτροπή νέων υφεσιακών μέτρων, καθώς αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις για αύξηση του ΦΠΑ και μειώσεις συντάξεων. Οσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα οριστεί σε επίπεδα που θα συνάδουν με την κοινή εκτίμηση των πραγματικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αντίκτυπο στη δημοσιονομική σταθερότητα. Οπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, οι όποιες μεταρρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και κόκκινα δάνεια- που παραμένουν κορυφαία ζητήματα για την ελληνική κυβέρνηση- δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ενώ στη συνέντευξη Τύπου μετά από το Eurogroup επανέλαβε τη δέσμευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει παράταση για έξι μήνες και εγκρίθηκε για τέσσερις. Επίσης, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι ελληνικές αρχές ήθελαν παράταση των κεφαλαίων του EFSF. Η απόφαση του Eurogroup είναι ότι θα κεφάλαια του ΤΧΣ θα πρέπει να παρακρατηθούν μέχρι το τέλος της επέκτασης.

Επιπλέον, πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος και κάθε χρηματοδότηση της Ελλάδας θα τελεί υπό τον όρο της αξιολόγησης. Οσο για την Τρόικα, εγκαταλείπεται η χρήση του όρου σε λεκτικό επίπεδο και η εποπτική διαδικασία αντικαθίσταται από τους «θεσμούς».

Οπως φρόντισε να τονίσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η αξιολόγηση θα γίνει με τους τρεις θεσμούς, που διατηρούν τον έλεγχο αν και δεν υπάρχει πλέον αναφορά στη λέξη Τρόικα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα εκταμιευτεί κανένα ποσό εάν δεν υπάρξει «επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος».

Ολα αυτά βέβαια θα κριθούν τη Δευτέρα, όταν και η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα θέσει προς έγκριση, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει.

iefimerida.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.