διοικητής της Δυτικης Μακεδονίας από την Βέροια μέχρι την Καστοριά...
(το βίντεο είναι από τον χρήστη Cryptomyself) (λυπάμε που είναι μόνο στα Αγγλικά)
"Ενα Ελληνικό οικογενειακό ιστολόγιο με ευαισθησία σε κάθε τι ελληνικό"
Σε γνωρίζω από την κόψη
Του σπαθιού την τρομερή,
Σε γνωρίζω από την όψη
Που με βιά μετρά τη γη.
Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
Των Ελλήνων τα ιερά,
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
Θα πάρω μιαν ανηφοριά,
Θα πάρω μονοπάτια,
να βρω τα σκαλοπάτια,
που παν στη Λευτεριά.
Θ' αφήσω αδέλφια συγγενείς,
την μάνα, τον πατέρα,
μεσ' τα λαγκάδια πέρα,
και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη λευτεριά,
θα 'χω παρέα μόνη,
κατάλευκο το χιόνι,
βουνά και ρεματιές,
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά,
θα 'ρθει το καλοκαίρι,
τη λευτεριά να φέρει,
σε πόλεις και χωριά,
Θα πάρω μιαν ανηφοριά,
θα πάρω μονοπάτια,
να βρω τα σκαλοπάτια,
που παν' στη Λευτεριά,
Τα σκαλοπάτια θ' ανεβώ,
θα μπω σ' ένα παλάτι,
το ξέρω θα 'ν' απάτη,
δεν θά 'ναι αληθινό,
Μες το παλάτι θα γυρνώ,
ώσπου να βρω το θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο,
να κάθεται σ' αυτόν,
Κόρη πανώρια θα της πω ,
άνοιξε τα φτερά σου,
και πάρε με κοντά σου,
μονάχα αυτό ζητώ.
........ Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα είναι στόχος και των δύο μεθόδων διάλυσης. Αφενός, οι δυνάμεις της Παγκοσμιοποίησης έχουν υποδαυλίσει τον εθνικισμό των Αλβανών, με αποτέλεσμα τα Τίρανα να εγείρουν διεκδικήσεις στην Θεσπρωτία με αφορμή την δήθεν μειονότητα των Τσάμηδων. Από την άλλη μεριά, οι δυνάμεις αυτές υιοθέτησαν ένα κράτος-"κουρελού" που λέγεται FYROM, και προσπαθούν να κλέψουν με τον πιο αισχρό τρόπο την Ιστορία της Ελλάδος, για να παίξουν τα παιχνίδια τους στα Βαλκάνια. Φυσικά, υπάρχει και η Τουρκία, που έχει την δική της γνωστή ατζέντα της κυριαρχίας στο Αιγαίο και της μετάθεσης της Ελλάδος σε υποτελές κράτος.
Αν, όμως, ο εξωτερικός εχθρός φαίνεται, ο εσωτερικός εχθρός είναι αφανής και λίαν επικίνδυνος, έχοντας ήδη πετύχει σημαντικά πλήγματα κατά της Ελλάδος. Τα μέχρι τώρα επιτεύγματά του είναι: η υποβάθμιση και αποχρωματισμός της Ελληνικής Ιστορίας με τάση προς πλήρη χάλκευσή της, ο εξευτελισμός της Ελληνικής Γλώσσας, ο οποίος ξεκίνησε με την κατάργηση των τόνων, και η προσπάθεια αντικατάστασής της με ένα λατινικό μόρφωμα, η δημιουργία πολιτικών κομμάτων και κινημάτων, τα οποία καταφέρονται κατά των ελληνικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας τις θέσεις των εχθρών της Ελλάδας μέχρις σημείου εσχάτης προδοσίας, και η εγκαθίδρυση ενός πολυπλόκαμου δικτύου μέσων μαζικής ενημέρωσης το οποίο προωθεί την ανηθικότητα, τον υλισμό, την αμφισβήτηση και διακωμώδηση παραδοσιακών ελληνικών ηθών, εθίμων και αξιών, την προώθηση παγκοσμιοποιητικών προτύπων, την παράλυση των αστυνομικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της δικαιοσύνης, την χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, τον μαζικό επηρεασμό του λαού σε πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και εθνικά θέματα.
Εν εξελίξει προσπάθειες είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του λαού στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία, με αντίστοιχη προβολή αιρέσεων, παραθρησκειών και φιλοσοφικών ρευμάτων. Άλλο μέγα όπλο για την διάλυση της Ελλάδος είναι η αχαλίνωτη και παράνομη μετανάστευση, η οποία έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, αλλά οι οποίες κρύπτονται από το ίδιο το κράτος, ενώ πολιτικά κόμματα στηρίζουν αυτήν την επαπειλούμενη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Σκοπός τους είναι η διάσπαση τής κατά 98% φυλετικής και θρησκευτικής ομοιογένειας των Ελλήνων, ώστε να καταλύσουν την κυριαρχία του Ελληνικού Λαού.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, το Ελληνικό Έθνος βρίσκεται υπό επίθεση και μάλιστα της χειρίστης μορφής, όπου το κράτος επιτρέπει την δράση των διαλυτικών παραγόντων και δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται κάθε Έλληνας από μόνος του και με κάθε τρόπο να προστατέψει την πατρίδα του. Η αντίδραση πρέπει να έχει δύο όψεις: Εξωτερική και εσωτερική δράση. Η εξωτερική δράση πρέπει να περιλαμβάνει κάθε μορφή διαμαρτυρίας στα ΜΜΕ, στους πολιτικούς, σε οργανισμούς κλπ. Η σιωπηλή και αξιοπρεπής πλειοψηφία των καλών Ελλήνων πρέπει επιτέλους να μιλήσει, για να πνίξει τις φωνές των ελάχιστων μειοδοτών που μεγιστοποιούνται από τα "μεγάφωνα" των ΜΜΕ. Άλλη μορφή αντίδρασης είναι να μάθουμε μόνοι μας και στα παιδιά μας την πραγματική Ελληνική Ιστορία, και όχι το "λάιτ στόρι" που προσφέρουν πλέον τα βιβλία Ιστορίας του ανεκδιήγητου Υπουργείου Παιδείας... άνευ Θρησκευμάτων.
Από την άλλη, όμως, η εσωτερική δράση είναι απαραίτητη, και με αυτήν εννοώ την δική μας βελτίωση ως Ελλήνων και Χριστιανών Ορθοδόξων. Διαβάστε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς για να γίνεται καλοί πολίτες και στρατιώτες της Ελλάδας, αλλά διαβάστε και το Ευαγγέλιο και τους Πατέρες της Εκκλησίας για να γίνεται καλοί άνθρωποι. Ο συνδυασμός των δύο έδωσε τους ήρωες της Νεωτέρας Ελλάδος που ανάστησαν με την βοήθεια του Θεού του Έθνος από τον τουρκικό ζυγό και έγραψαν σελίδες δόξας που ζηλεύουν οι λαοί. Φυσικά, οι ήρωες μαρτύρησαν, τόσο από τους Τούρκους όσο και από τους πολιτικάντηδες που επακολούθησαν και συνεχίζουν να σταυρώνουν το Έθνος. Στο σημείο αυτό, τόσο ο Ήρωας του Ελληνισμού όσο και ο Άγιος της Ορθοδοξίας θα μας δώσουν κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα...
Ο Θεός εις την βοήθειάν μου πρόσχες, Κύριε, εις το βοηθήσαι μοι σπεύσον. Αισχυνθήτωσαν και εντραπήτωσαν οι ζητούντες την ψυχήν μου. Αποστραφήτωσαν εις τα οπίσω, και καταισχυνθήτωσαν οι βουλόμενοί μοι κακά. Αποστραφήτωσαν παραυτίκα αισχυνόμενοι, οι λέγοντές μοι: Εύγε, εύγε.
Αγαλλιάσθωσαν και ευφρανθήτωσαν επί Σοί, πάντες οι ζητούντες σε, ο Θεός. Και λεγέτωσαν δια παντός. Μεγαλυνθήτω ο Κύριος, οι αγαπώντες το σωτήριόν Σου. Εγώ δε πτωχός ειμί και πένης, ο Θεός, βοήθησόν μοι. Βοηθός μου, και ρύστης μου ει Συ, κύριε, μη χρονίσης.
59 σχόλια:
Οι άνθρωποι και οι ηγέτες τους, που τους εμπνέουν και εμπνέονται από αυτούς, είτε σε μεγάλη κλίμακα (λαοί), είτε σε μικρότερη (οικογένειες, πατριές, φάρες κλπ), κάνουν τις βασικές "πολιτικές" τους επιλογές στο βασικό δίπολο δηλ. ελευθερία (Αλέξανδροι-Ισκαντάρ-Σκεντέρ μπεη), ή ασφάλεια δουλείας (Μεχμέτηδες, Αλήδες, Γιουσούφ, γιουσουφάκια κλπ)..απλά τα πράγματα.
Τωρα φταιω εγω που μπηκα τυχαια εδω να τα κανω ολα λιμπα με τα οσα διαβασα μολις τωρα?Αλλα θα συγκρατηθω. ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΟΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ.
ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ..Ο ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ ΗΤΑΝ Α-Λ-Β-Α-Ν-Ο-Σ! ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΥΤΕ ΣΕΡΒΟΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
Ανωνυμε 20.56
Συνηθιζεται τα επιχειρηματα να αντικρούωνται με επιχειρήματα κι οχι με αναρθρες κραυγες....
Και μιας και περασες απο εδω τυχαια δεν μας ειπες εσυ τι εισαι;
Για να ξερουμε αν μιλαμε με εναν Ελληνα αδερφο ή με έναν αμορφωτο κατσαπλια Αλβανό.....
Και μην τα κανεις ολα λιμπα... αυτοσυγκρατησου.
Στο παρακατω λινκ θα βρεις την μια και μοναδικη βιογραφια του Σκεντέρμπεη που γραφτηκε απο εναν συγχρονό του Ιταλό....
Και στην οποια δεν αναφερεται πουθενα η λεξη Αλβανός ή Αλβανία.... διοτι πολυ απλα τοτε δεν υπηρχε τετοιο εθνος...
Ο Καστριωτης αναφερεται ως πριγκηπας των Ηπειρωτων....
http://archive.org/stream/historiadeuitaet00barl#page/n1/mode/2up
Καλη αναγνωση
διαβάστε πριν μιλήσετε αυτό έχω να π. Απλά ρίξτε μία ματιά μόνο στην wikiedia τι γράφει. Και για ενημέρωση σας τον παππού τον έλεγαν Pal Kastrioti και όχι Κων/νο και καταγόταν από μια περιοχή που ονομάζεται DIBRA E MADHE η οποία δεν ήταν ποτέ ελληνική. ήταν χριστιανός όπως πολύ άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχε σχέση με την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Η Wikipedia φιλε ανωνυμε γραφεται απο αναγνωστες.... κι ετσι ναι μεν την χρησιμοποιουμε για πηγη αλλα με επιφυλαξη.
Οσο για τον Καστριωτη νομιζω οτι εχει πλεον τελειωσει μετα την μοναδικη βιογραφια απο τον συγχρονο του Ιταλο... Το λινκ θα το βρεις στο προηγουμενο σχολιο.
και σεις απλά αναφέρεστε σε μόνο μια πηγή!!! Λέτε τα ίδια και τα ίδια!!! Ανοίξτε λίγο περισσότερα τα μάτια και διευρύνετε τις ελειπείς γνώσεις σας!!! Διαβάστε και κάποια άλλα βιβλία περί του θέματος.Εγώ ένα απλό παράδειγμα έδωσα. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε το τόπο γέννησης του SKENDERBEJ ούτε το που έζησε, έκανε κάστρο και που πέθανε!!! Είναι ανώφελο να συζητάω με άτομα τα οποία δεν έχουν γνώσεις και μια φορά διαβάσατε κάτι και κολλήσανε!!! Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλε μου εμεις εχουμε αναφερθει πολλές φορές στο θεμα του Καστριωτη και απο αρκετες πηγες όχι αλβανικες...
Κι εφοσον ο διαλογος μας δεν βγαζει πουθενα αφου επιμενεις να αναφερεσαι στις αλβανικες πηγες σου συμφωνα με τις οποιες και η Πρεβεζα είναι Αλβανία (!) νομιζω οτι ειναι οντως περιττός ο περαιτερω διαλογος επι του θεματος.
Θα χαρω να τα πουμε και σε άλλες αναρτησεις μας.
Σε ευχαριστω κι εγω.
Τα έχετε λίγο μπερδέψει. Ο Γεώργιος Καστριώτης ήταν Γκέγκης από την Κρούγια, άρα Αλβανός. Οι Αλβανοί όμως είναι ένα πανάρχαιο ελληνικό φύλο και η γλώσσα τους προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά.
Πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ελληνοαλβανική καταγωγή μας και ιστορία μας μπορείτε να βρείτε στη νέα ιστοσελίδα
http://www.greeks-albanians.com/
Ανωνυμε φιλε λυπαμαι αλλα απο κανεναν σοβαρο και μεγαλο ιστορικο Ελληνα ή Ξένο δεν υποστηριζεται κατι τετοιο περι της ελληνικης καταγωγης των Αλβανων. Απεναντίας θεωρειται φύλο του Καυκασου που βρεθηκε στα μερη της Βαλκανικης πριν απο λιγοτερο απο 1000 χρονια.
Ψαξτο λιγο καλυτερα γιατι μια στημενη ιστοσελιδα δεν μπορει να λεει μονη της την αληθεια κι οτι της κατεβει....
Αγαπητέ Θάνο αυτό που γράψατε ότι "μια στημενη ιστοσελιδα δεν μπορει να λεει μονη της την αληθεια κι οτι της κατεβει", το είπατε για πλάκα φαντάζομαι, διότι η ιστοσελίδα είναι επώνυμη από Έλληνα γλωσσολόγο και συγγραφέα. Και αυτό που πάλι γράψατε ότι "απο κανεναν σοβαρο και μεγαλο ιστορικο Ελληνα ή Ξένο δεν υποστηριζεται κατι τετοιο περι της ελληνικης καταγωγης των Αλβανων", δεν ισχύει.
Σας παραπέμπω να διαβάσετε το άρθρο αυτής της ιστοσελίδας με τίτλο "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΝ 19o ΚΑΙ 20o ΑΙΩΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", στο οποίο παρουσιάζονται αποσπάσματα από ειδικές μελέτες Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με την ελληνική καταγωγή των Αλβανών.
Το λινκ του άρθρου είναι:
http://www.greeks-albanians.com/top-greeks-albanians/gr-m-ga-alb/80-cat-origin-of-albanias-gr
Πλην του άρθρου τούτου, σας παραπέμπω στο λήμα "Αλβανοί" της έγκριτης εγκυκλοπαίδειας Ήλιος, το οποίο υπογράφει ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ανθρωπολογίας Ελλάδας Ιωάννης Κούμαρης και ο οποίος γράφει ότι οι Αλβανοί είναι Έλληνες.
Σας παραπέμπω επίσης στον πρόλογο που έκανε ο διακεκριμένος Έλληνας ιστορικός Παύλος Καρολίδης για την παλαιότερη έκδοση της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους του Κ. Παπαρρηγόπουλου, όπου γράφει ότι οι Αλβανοί είναι Έλληνες και η γλώσσα τους ένα πανάρχαιο ελληνικό ιδίωμα.
Συνεχίζω με επόμενο post.
Συνέχεια προηγούμενου σχολίου μου.
Τώρα όσον αφορά τις αστειότητες ότι οι Αλβανοί ήρθαν από τον Καύκασο τον μεσαίωνα, σας πληροφορώ ότι κανένας σοβαρός επιστήμονας και καμιά εγκυκλοπαίδεια δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, διότι είναι μια ψευδοθεωρία που διακίνησαν στο ίντερνετ κάποιοι Σέρβοι εθνικιστές, όπως διακίνησαν στο ίντερνετ οι Σκοπιανοί ότι οι Έλληνες είμαστε Αφρικανοί.
Για του λόγου το αληθές, σας παραπέμπω στην εγκυρότερη ελληνική εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη-Πυρσού, όπου στο λήμα "Αλβανοί" ο διακεκριμένος καθηγητής πανεπιστημίου Κ. Άμαντος αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών. Τα ίδια γράφουν όλες οι εγκυκλοπαίδειες του κόσμου.
Ο σπουδαιότερος σύγχρονος γενετιστής Luigi Luca Cavalli-Sforza στο βιβλίο του Genes, Peoeples, and Languages (σελ. 163, εκδ. 2000) γράφει: "It is reasonable to think that isolated languages like Albanian and Armenian (and with less evidence Greek) originated with the first wave of Neolithic farmers from Turkey". Δηλαδή με άλλα λόγια, ο Sforza μας λέει ότι οι Έλληνες και οι Αλβανοί ήρθαν στη Βαλκανική γύρω στο 7.000 π.Χ.
Ο L.S. Stavrianos, καθηγητής ιστορίας πανεπιστημίου Northwestern, στην ελληνική έκδοση της Μεγάλης Αμερικανικής Εγκυκλοπαίδειας, τ.2, σελ. 120-122, γράφει: «Οι Αλβανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών. Οι Αλβανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων λαών της Ευρώπης. Η αλβανική γλώσσα ανήκει εις τον θρακοϊλλυριακόν κλάδον της ινδογερμανικής γλωσσικής ομοφυλίας. Βάσις της σημερινής αλβανικής είναι η πανάρχαια Ιλλυρική. Ο Δημήτριος Καμάρδα ησχολήθη με την αλβανικήν γλώσσαν και κατέλιπε περισπούδαστας μελέτας, εξ ων σημαντικώτεραι είναι το Δοκίμιον συγκριτικής γραμματολογίας επί της αλβανικής γλώσσης και το Παράρτημα, καταδεικνύουσαι την στενήν συγγένειαν της αλβανικής προς την ελληνικήν». Όπως βλέπετε, ο διακεκριμένος καθηγητής Σταυριανός αναφέρει ότι ο γλωσσολογος Καμάρδα έχει γράψει ειδικές μελέτες για την κοινή καταγωγή ελληνικής και αλβανικής γλώσσας.
Και για να τελειώνει μια και καλή αυτό με το παραμύθι των Αλβανών του Καυκάσου, λαός με το όνομα Αλβανοί υπήρχε στην αρχαιότητα και στο Λάτιο της Ιταλίας, υπήρχε περιοχή με το όνομα Αλβανία στη Σκωτία, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος αναφέρεται σε πόλη "Αλβανόπολις" στα νότια της Αλβανίας, όπως υπήρχε και ιλλυρική φυλή με το όνομα Albani. Επομένως ο λαός με το όνομα Αλβανοί στο Καύκασο δεν σχετίζεται με τους Αλβανούς της Ευρώπης, όπως υποστηρίζει ο εγκυρότερος Έλληνας μελετητής της ιστορίας των Αρβανιτών Κώστας Μπίρης. Γιατί δεν λέτε τοτε ότι οι Αλβανοί ήρθαν από το Λάτιο ή ότι ήρθαν από τη Σκωτία, αφού υπάρχουν και εκεί παρόμοια ονόματα λαών και τοπωνύμια;
Είναι λυπηρό επειδή για κάποιους προσωπικούς σας λόγους αντιπαθείτε τους Αλβανούς να αλλοιώνετε την ιστορία τους, όπως κάποιοι κομπλεξικοί ανθέλληνες γείτονες αλλοιώνουν την ελληνική ιστορία. Και είναι κρίμα να λέτε ότι οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο, γιατί με αυτό τον τρόπο βλάπτεται και την ελληνική ιστορία, αφού είναι κοινώς αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες του κόσμου ότι οι Αρβανίτες είναι Αλβανικής καταγωγής και ήρθαν στην κυρίως Ελλάδα από την Αλβανία τον 14ο αιώνα.
Παρακαλώ να δημοσιευθούν τα δύο αυτάσχόλιά μου στην ιστοσελίδα σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καταρχην ανωνυμε φίλε αναγνωστη 04.06 σε ευχαριστω για τα σχολια σου και φυσικα δεν χρειαζεται υποδειξη για το να δημοσιευθούν εφόσον ειναι δεσμευση μας η δημοσίευση οιονδήποτε σχολίων που δεν περιέχουν υβρεις, και εχουν σχεση με τις αναρτησεις ασχετα αν συμφωνουμε ή οχι... αρκει αν ειναι στα ορια της ευπρεπειας.
Νομιζω αγαπητε μου φιλε ότι το να αρχισουμε εδω να εχουμε μια αντιπαραθεση με αποψεις διαφόρων ιστορικών δεν ξερω αν εχει καποιο αποτελεσμα....
Ξερω οτι ισως θεωρήσεις υπεκφυγη αυτη μου την θεση αλλα αληθεια τι νοημα θα ειχε να σου πω οτι εγω βρηκα αλλους 30 ιστορικους με άλλη αποψη κι εσυ να μου φερνεις επίσης καποιους άλλους....
Δεν εχω καμια αντιπάθεια για τους Αλβανούς από την στιγμή που δεν ενοχλούν την πατρίδα μου και τους αδερφούς μου που ζούν στην Β. Ηπειρο....
Το κακό είναι όμως ότι σε ολες τις στιγμές της βαλκανικης ιστορίας οι Αλβανοί σταθηκαν εχθροί των Ελλήων σε ολους τους μεγαλους αγωνες....
Επί χρόνια βασανιζαν κυριολεκτικά τους αδερφους μας βορειοηπειρώτες και τα τελευταία χρόνια όλα τα αποβρασματα της γειτονικης χωρας βρεθηκαν να εγκληματούν στην Ελλάδα....
Φυσικα και γωνριζω οτι μαζι με τα αποβρασματα ηρθαν στην Ελλαδα και πολλοί οικογενειάρχες που με σκληρη δουλεια πρόκοψαν κι αυτο τους τιμα.
Οπως εσυ φιλε μου λοιπον βρισκεις περίεργη την αντιπάθεια μου προς τους Αλβανους εγω βρίσκω περίεργη την συμπαθεια σου.... αν εισαι Ελληνας.
Εχω κάνει δεκαδες αναρτήσεις για ιστορικά θεματα που αφορούν τους Αλβανούς.... οποτε οτι θελεις για τις αποψεις μου μπορείς να δεις σε αυτές.
Μου κανουν επίσης δυο πραγματα εντύπωση στο σχολιο σου....
Πρωτον το οτι δεν αναφερεσαι πουθενα στην περιοχή του Καυκάσου που ονομαζεται Αλβανία από αρχαιοτάτων χρόνων και μαλιστα προσωπικά την βρηκα σε εξαιρετικους παλιούς ιστορικούς χαρτες του Καρολιδη του 1927!!!! αλλα και σε πολλους άλλους....
Μπορεις να βαλεις τις λεξεις "αλβανια καυκασου χαρτες" στις εικονες του google για να δεις τα σχετικα λινκ.
Δευτερον επίσης ειναι εντυπωσιακο το οτι δεν αναφερεσαι καθόλου στον σύγχρονο και μοναδικο βιογραφο του Γεωργίου Καστριώτη (Ιταλού;) Marini Barletti ο οποίος δεν αναφέρει καν την λεξη Αλβανός!!!!!! αλλα τον αναφερει ως Πρίγκηπα των Ηπειρωτών.
Μπορεις να δεις το σχετικο λινκ (αντεγραψε το)
http://archive.org/stream/historiadeuitaet00barl#page/n1/mode/2up
Αγαπητε μου φιλε θα ηταν ενδιαφερον να μου πεις την γνωμη σου πανω σε αυτά τα δυο ζητηματα.
Και αν θελεις δωσε ενα εστω μικρο ονομα ή ψευδωνυμο για να μπορουμε να συζηταμε.
Σε ευχαριστω.
ΥΓ. Επιμενω για τις στημενες ιστοσελίδες που καποιοι εχουν εντεχνως στήσει για να εξυπηρετήσουν την αλβανικη προπαγανδα και να αλλοιωσουν την ιστορία της Ελλάδας...
Στο πλαισιο αυτο είανι και η προσπαθεια τους να μετατρέψουν τους Ελληνες Αρβανιτες σε Αλβανούς!!!! Κατι που αρχούνται οι ιδιοι οι Ελληνες Αρβανιτες που πολεμησαν στο πλευρο των υπολοίπων Ελληνων σε ολους τους αγωνες του εθνους μας.
Καταρχάς το όνομα του σημαίνει Αλέξανδρος(Ισκεντέρ) στα Τούρκικα και το μπεϊ είναι ο βαθμός που είχε.Το Αλβανικό όνομα Gjergj Kastrioti είναι καθολικό όνομα που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί στις περιοχές αυτές. Αν ήταν Έλληνας ή Αλβανός το αναδεικνύει η ιστορία γιατί: Ο κάθε λαός βρίσκεται εκεί επί χιλιάδες χρόνια. Βεβαίως και υπήρξαν ανταλλαγές πληθυσμών, πόλεμοι, μεταναστεύσεις αλλά ο λαός δεν εξαφανίστηκε. Επίσης όλος ο κόσμος είναι αρχαίος και όλος ο κόσμος έχει πολιτισμό,ιστορία, ήρωες προδότες, έξυπνους και χαζούς.
Το σημερινό όνομα της Αλβανίας είναι Σκιπερία-Shqiperia Σκιπτάρ-Shqiptar που σημαίνει η χώρα των αετών γι'αυτό και το σύμβολο της Αλβανίας είναι ο αετός.
Ο Σκεκεντερμπέη δεν ήταν ποτέ με φουστανέλα όπως εμφανίζεται στις διάφορες απεικονίσεις γιατί απλά η ευρύτερη περιοχή δεν έχει αυτήν την ενδυμασία. Ο Σκεντερμπέη δεν ήταν Χριστιανός γιατί απλά η περιοχή της Κρούγιας που ήταν το πριγκιπάτο του είναι με καθολικές εκκλησίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πόλη Lac-Λατς όπου οι εκκλησίες χρονολογούνται από την εποχή του.Επίσης θεωρείτε ιερό για τους καθολικούς , για τους μουσουλμάνους και για τους χριστιανούς.
Ο Σκεντερμπέη ήταν στρατηγός των Τούρκων στρατευμάτων στην εποχή του και αγαπημένος του Σουλτάνου οι Τούρκοι στα πανεπιστήμια αναφέρουν ότι τον αγαπούσε τόσο πολύ που προοριζόνταν για Σουλτάνο αλλά πρόδωσε τους Τούρκους στην πιο χρήσιμη μάχη κατά της Ουγγαρικής αυτοκρατορίας και ενώθηκε με τους άλλους συμπατριώτες του στην πόλη Ντίμπρα-Dibra και πήγε εναντίων των Τούρκων.
Ο Σκεντερμπέη έγινε Ηγούμενος του Αλβανικού έθνους στην συνέλευση που έγινε στην πόλη Lezh- Λεζ όπου όλα τα Αλβανικά πριγκιπάτα παραχώρησαν την κυριαρχία του στην μεγάλο αυτόν στρατηγό.
Έχετε πάει ποτέ στην Dibra να δείτε το τι ανακαλύφθηκε πριν λίγο καιρό;
Αν ήταν Έλληνας γιατί δεν τον έχουμε άγαλμα σε κάποια πλατεία;
Αν ήταν Έλληνας γιατί δεν το μαθαίνουμε στο γυμνάσιο, λύκειο παρά μόνο αναφορές στα πανεπιστήμια;
Επίσης ο κάθε ήρωας πολεμάει για τον τόπο του, για το συμφέρον του, για το λαό του, την γλώσσα του και για πολλά άλλα στοιχεία.
Ο Σκεντερμπέη ήταν ένας σωτήρας για την Αλβανία και την Ευρώπη! Γενικά ήταν ένας ήρωας γιατί για 25 χρόνια σταμάτησε τον Σουλτάνο να εξισλαμίσει την Ευρώπη.Το λέω αυτό γιατί ήταν οι Τούρκοι στην καλύτερη τους εποχή ήταν υπερδύναμη τότε. Η Ιλλυρία ονομάζεται η περιοχή που έζησαν και ζούν οι σημερινοί Αλβανοί Από την Κροατία μέχρι την σημερινή Αλβανία. Ήταν Αλβανικά φύλα με Ελληνικό στοιχείο. Όπως με Ελληνικό στοιχείο είναι και οι Ίωνες στην μαύρη θάλασσα. Δεν υπάρχουν Τουρκοαλβανοί, δεν υπάρχουν Έλληνοτούρκοι ή δεν ξέρω τι. Απλώς υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι είναι! Επίσης οι πόλεμοι ήταν όχι μόνο για γη και ύδωρ αλλά και για εξισλαμισμό ή για Χριστιανισμό όπως έγινε με τις σταυροφορίες. Ο Σκεντερμπέη μπόρεσε να ενώσει τα αλλα πριγκιπάτα της Αλβανίας κηρύσσοντας ειρήνη με τα τότε πριγκιπάτα.Βέβαια με το θάνατο του χάθηκε πάλι αυτή η ενότητα.
Ο Σκεντερμπεη ήταν ένας ήρωας που έσωσε την Ευρώπη από μια μεγάλη αυτοκρατορία και πρέπει να τον τιμάμε όπως και να έχει είτε είναι Αλβανός είτε είναι Έλληνας είτε Τούρκος είτε Σλάβος είτε δεν ξέρω τι. Άλλωστε και οι σημερινοί Τούρκοι δεν είναι Μογγόλοι απλά Έλληνες μουσουλμάνοι, Κούρδοι, Ασσύριοι, Σύριοι, Αλβανοί, Ιρανοί, Εβραίοι, Αρμένιοι τσιγγάνοι. Από την πόλη Αrtvin στα σύνορα με την γεωργία και οι πόλεις Rize,Τραπεζούντα, Giresun,Ordu, Σαμψούντα, Σινώπη είναι πόντιοι μουσουλμάνοι με την δική τους διλεκτο. Όπως και στην κεντρική Τουρκία με την Καππαδοκία, Κονγιά, Άγκυρα και οι παραλιακές πόλεις Μαρμαρά, Σμύρνη, Πόλη κτλ.
Απλά λέμε ότι μας ενδιαφέρει και ότι νιώθουμε χωρίς καμία ένδειξη ότι ξέρουμε την αλήθεια.
Η ζωή κοιτάει το τώρα και το μέλλον των παιδιών μας και το τι κάνανε πριν εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια δεν μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρουν μόνο τα λόγια των σοφών ανθρώπων γιατί είναι κανόνες ζωής και αυτά πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας και πρέπει να χτίσουμε τα όνειρα μας και των παιδιών μας.
Φιλε Ανωνυμε 13.21 σε ευχαριστω για το σχολιο σου.
Ομολογω οτι ορισμενα απο οσα λες ειναι ενδιαφεροντα αλλα βλεπω ομως οτι δεν εισαι αρκετα ενημερωμενος για το θεμα κι ουτε εκανες τον κοπο να διαβασεις τα σχολια μας γενικως...
Τα οσα λες για το μελλον ειναι οντως σημαντικα αλλα δεν γινεται φιλε μου να μην γνωριζουμε με ακριβεια το παρελθον.
Πρεπει να γνωριζουμε ολοι οι λαοι την ιστορία μας αναλυτικα γιατι αυτες ειναι οι βασεις μας για να γινουμε καλυτεροι και λαοι ανθρωποι κοιτωντας τα λαθη μας αλλα ταυτοχρονα να ειμαστε και περηφανοι για τους προγονους μας.
Το κακο ειναι οτι γυρω μας υπαρχουν λαοι που μονιμως προσπαθουν να κλεψουν την ιστορία μας...
Μερικα επιχειρηματα απο οσα λες ειναι ενδιαφεροντα αλλα οχι κατα αναγκην σωστα, κι ας μην τα τεκμηριωνεις ιδιαίτερα...
Φυσικα μερικα επιχειρηματα σου δεν μπορουν να σταθουν με κανενα τροπο οπως για παραδειγμα...
"Αν ήταν Έλληνας γιατί δεν τον έχουμε άγαλμα σε κάποια πλατεία;
Αν ήταν Έλληνας γιατί δεν το μαθαίνουμε στο γυμνάσιο, λύκειο παρά μόνο αναφορές στα πανεπιστήμια;"
Φιλε μου να σου θυμισω οτι οι Σκοπιανοι εχουν αγαλματα του Μ Αλεξανδρου και μαθαινουν στο σχολειο γι αυτον...
Τι σημαινει δηλαδη οτι ηταν Σλαβος;!!!!
Ο Γεωργιος Καστριωτης τον οποιο οι Τουρκοι αποκαλουσαν Ισκεντερ-μπει που οπως πολυ σωστα λες σημαινει αφεντης Αλεξανδρος το εκαναν λογω του οτι ηταν πολυ δυνατος στα στρατιωτικα.... και ως παρομοιωση.
Ο Καστριωτης χρησιμοποιουσε σαν συμβολο τον δικεφαλο αετο του Βυζαντιου...
Στο μεγαλυτερο διαστημα της βασιλειας του πολεμησε τους Τουρκους και ειχε σαν δεξι του χερι εναν Βυζαντινο Ελληνα αξιωματικο απο την οικογενεια των Ουρανων.
Ποτε στην ζωη του δεν ανεφερε την λεξη Αλβανος ή Σκιπταρος ή οτιδηποτε αλλα αυτοαποκαλουνταν Πριγκηπας των Ηπειρωτων...
Αυτο το μαρτυρει η μοναδικη βιογραφια του που σωζεται γραμμενη απο καποιον σύγχρονό του.
Αντργραψε τον παρακατω συνδεσμο να την δεις.
http://archive.org/stream/historiadeuitaet00barl#page/n1/mode/2up
Εχει βρεθει και υπαρχει η προσωπικη του σφραγίδα η οποια φερει ελληνικα γραμματα και αρχικά.
Λοιπον ειναι πολυ δυσκολο ενας λαος κλεφτων που κατεβηκε απο τα βαθη του Καυκασου οπου μεχρι σημερα υπαρχει περιοχη που ονομαζεται Αλβανια και ηρθε να κατοικησει στο μερος που απο αιωνες ακμασαν οι Ελληνες μαζί με τους Ιλλυριους (εναν λαο που εξελληνιστηκε με την πάροδο των αιώνων) να προσπαθει να προσεταιριστει τους ηρωες ξενων λαων...
Αρκετα μας εχουν κλεψει ολοι αυτοι...
Πρεπει τελικα να μην ειμαστε νωχελικα οντα και να υπερασπιστουμε τα δικαια των προγονων μας τα οποια οφειλουμε να περασουμε στα παιδια μας...
Οι Αλβανοι δεν εχουν καμια σχεση με τους Ελληνες κι ουτε ποτε εξελληνιστηκαν...
Επίσης παντα σε ολες τις ιστορικες περιοδους πολεμησαν με τους εχθρους των Ελληνων.
Ηταν με τους Τουρκους το 1821 και ονομαζονταν απο τους Ελληνες Τουρκαλβανοι.
Ηταν με το μερος των Γερμανοιταλων το 1940 και μαλιστα εισεβαλαν στην Ελλαδα με επισημα στρατευματα στις 28 Οκτωβριου 1940...
Οι τσαμηδες Αλβανοι που κατοικουσαν στην Ηπειρο σε ολη την διαρκεια της κατοχης ηταν με τους Γερμανους και καρφωναν τους Ελληνες ανταρτες στις δυναμεις κατοχης!!!!
Ιστορικες εχουν μεινει οι μαχες των Σουλιωτων που ηταν Αρβανιτες Ελληνες με τους Τουρκαλβανους....
Επισης για να σε προλαβω οι Αρβανιτες πολυ κακως απο ορισμενους εμπλεκονται με τους Αλβανους με τους οποιους δεν εχουν καμια εθνικη σχεση.
Επειδη το ιδιωμα που μιλανε εχει αλβανικα στοιχεια προσπαθουν οι Αλβανοι με νυχια και με δοντια να τους προσαρτησουν στην ιστορια τους ομως οι Αρβανιτες ειναι απο τους Ελληνες με το πιο ισχυρο εθνικο συναισθημα.
Εμαθαν να μιλουν αλβανικα λογω της συνυπαρξης τους επι εκατονταδων ετων με τους Αλβανους οπως οι Ηπειρωτες.
Ομως οι Αρβανιτες ειναι Ορθοδοξοι οπως ολοι οι Ελληνες και πολεμησαν παντα στο πλευρο των ομοεθνων τους σε ολες τις ιστορικες περιοδους της Ελλαδας.
Περι της καταγωγης τους μπορεις να βρει πολλα στοιχεια και μεταξυ αυτων και πολλων Ελληνων Αρβανιτων ιστορικων.
Οσες και να τα ξαναπεις φιλε μου χαλας το σαλιο σου...
Το οτι εμεις οι Ελληνες βρισκόμαστε σε αυτον τον τοπο επί αιώνες δεν σημαίνει οτι και οι υπολοιποι είναι εδώ το ιδιο....
Οι Τούρκοι ήρθαν απο τις στεππες της Μογγολιας λίγο πριν το 1000 μΧ, οι Σλαβοι κατεβηκαν το 600 μ.Χ...
Παρομοιως και οι Βουλγαροι...
Οι Αλβανοι αργότερα... κλπ.
Οι Ιλλυριοι ναι μεν ήταν αρχαιος λαός στην περιοχή αλλα δεν εχουν την παραμικρή σχεση με τους κατσαπλιαδες Αλβανους... εθνολογικά πολιτισμικά κλπ...
Οτι και να κανουν οι Αλβανοι δεν μπορουν να αλλάξουν την ιστορία τους (οσοι εχουν τελοσπαντων)....
Νομιζω οτι το εξαντλησαμε το θεμα...
Απλά θέλω να είμαι δίκαιος σε μερικά πράγματα!
Απλώς εφόσον είσαι τόσο σίγουρος γι'αυτό που λες ότι οι Αλβανοί ήρθαν πρόσφατα έχεις παει ποτέ στην Απολλωνία να δεις τα μνημεία στην πόλη Φιέρ, που τα μνημεία έχουν Ελληνικά γράμματα με Αλβανικη διάλεκτο; Έχεις πάει στην πόλη Ντίμπρα- Dibra να δεις το τι ανάκαλυψαν πρόσφατα; Ο κατακουζηνός, Βασιλιάς του Βυζαντίου δεν ήταν αυτός που έλεγε ότι: Κατέβηκαν αβασίλευτοι οι Αλβανοί στον Ελλαδικό χώρο;(Οι Σπάτοι, οι Λόσσιοι κτλ τα σημερινά όνοματα Σπάτα, Λιόσια. Ο Πλούταρχος 45μ.Χ-120μ.Χ, δεν ήταν αυτός που αναφέρει την Αλβανία; Όπου το κύριο τους επάγγελμα ήταν η γεωργία;
Ας το πάρουμε πιο παλιά φίλε μου ο Ηρόδοτος δεν ήταν αυτός που έλεγε για τους Πελασγούς ότι ταξίδευαν σε νομάδες και το κύριό τους επάγγελμα ήταν η γεωργία; Ότι καλλιέργησαν τις πεδιάδες της Αττικής και σφάχτηκαν από τους Αθηναίους γιατί πίστευαν ότι δεν τους έχουν ανάγκη και μετά άρχισαν να κάνουν θυσίες και να μετανιώνουν για αυτό που κάνανε;
Έχεις πάει ποτέ στην Κροατία να δεις να μνημεία των Δαλματών να δεις την Αλβανική διάλεκτο με Ελληνικά γραμμάτα;
Όσο για τους Τούρκους που λες:
Έχεις πάει ποτέ στην μαύρη θάλασσα να δεις και να ακούσεις να μιλάνε Λαζ-Ποντιακά;
Στην κεντρική Τουρκία Καππαδοκία έχεις πάει ποτέ να δεις τα έθιμα και την κουλτούρα που έχουν;;
Εφόσον είναι Μογγόλοι γιατί δεν μοιάζουν με Μογγόλοι και μιλάνε Λαζ;
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά την συναντάς παντού όπως: Στη φυσικά, στα μαθηματικά, στην μουσική, στην φιλοσοφία, στην ιατρική, στην ιστορία και το κυριότερο στην γλώσσσα.
Αλλά μην τα ισωπεδώνεις όλα... Ο κάθε λαός βρίσκεται εκεί για χιλιάδες χρόνια είτε πρόκειται για Αλβανούς, είτε για μας είτε για τους Τούρκους είτε για Κούρδους, είτε για Σύριους, Αίγυπτιους κτλ
Ο κάθε λαός έχει τα καλά και τα κακά στοιχεία. (Το κακό μεταξύ μας είναι ότι σφαζόμαστε μεταξύ μας).
Σου έχω κάνει τόσες ερωτήσεις και δεν μου έχεις απαντήσει.
Φιλε μου που δεν λες και το ονομα σου για να επικοινωνουμε τελοσπαντων... θα σου πω.
Οταν μιλαω για Τοουρκους Μογγολους το εννοώ...
Εσυ μου μιλας για Καππαδοκες Ελληνες εξισλαμισμενους ισως... Μου μιλας για Λαζούς...
Μα εγω δεν σου μιλησα γι αυτους τους λαους που υπαρχουν σε πληθωρα στην Τουρκια...
Εχω κανει τοσες αναρτησεις γι αυτο το θεμα δηλαδη για την πολυπολιτισμικότητα και πολυφυλετικοτητα της Τουρκιας...
Κι εγω ειμαι απογονος μικρασιατων Ελληνων...
Ναι οι Τουρκοι δεν μοιαζουν με μογγολοι πλεον διοτι ειναι τοσες οι προσμίξεις με τους μικρασιατικους λαους και κυριως με τους Ελληνες που ηταν οι πολυπληθέστεροι πληθυσμιακα που τα χαραξτηριστικά αυτα εχουν μεινει μονο στα βαθη της Ανατολικης Τουρκιας...
Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι εδω εχουμε να κανουμε με μια πολυεθνικη μεν μαζα αλλα πλεον με εθμικη τουρκικη συνειδηση που κατορθωσαν οι Τουρκοι κυριως μεσω της παιδειας....
Οι Βυζαντινοι προγονοι μας φιλε μου που αντιμετωπισαν πριν 1000 χρονια τους Τουρκους τους εικονιζαν παντα με τις μογγολικες στολες τους και με σχιστα ματια....
Ας ερθουμε τωρα στους Αλβανους...
Μου αναφερεις τοσα μνημεια κλπ...
Ειμαι βεβαιος οτι εχουμε να κανουμε με ελληνικα μνημεια...
Και η αλβανικη διαλεκτος (το λεω σαν εικασια) αν ισχυουν οσα λες ειναι προιον ελληνικης καταγωγης... ισως.
Το οτι οι Σκιπταροι ηρθαν απο αλλου και συγκεκριμενα απο τον Καυκασο για μενα αποτελει βεβαιότητα...
Τωρα το αν εμαθαν κατι ελληνικο ή επηρρεαστηκανα απο εμας δεν το θεωρω απιθανο μετα απο τοσα χρονια συγκατοικησης...
Εδω οι Βορειοηπειρωτες μας και οι Αρβανιτες μας μιλουν αλβανικα ή αλβανικες διαλεκτους χωρις να ειναι αλβανοι φυσικα... Επομενο ειναι και καποιοι Αλβανοι Σκιπταροι να μιλουν λιγα ελληνικα...
Ξερεις οσα κι αν λενε την πιο σαφη διακριση του τι ειναι ο Αλβανοςς και τι ο Ελληνας την ειχαν οι Σουλιωτες και γενικα οι Ελληνες της Ηπειρου....
Οι Ελληνες ήταν παντα Ορθοδοξοι και ειχαν ελληνικα ηθη κι εθιμα και χρησιμοποιουσαν παντα την ελληνικη γλωσσα στα επισημα κειμενα τους...
Ισως καποιοι απο αυτους να μιλουσαν κι αλβανικα ακομα αλλα αυτο δεν σημαινε τιποτα... για αυτους...
Τους Αλβανους τους αποκαλουσαν Τουρκαλβανους, Γκεγκηδες κλπ και παντα ηταν μουσουλμανοι και μιλουσαν αλβανικα, τουρκικα και λιγα ελληνικα οσοι ζουσαν κοντα στους Ελληνες... επισης παντα ταχθηκαν με το μερος των Τουρκων....
Το οτι καποιοι εξ ημων των Ελληνων ηξεραν να μιλουν αλβανικα δεν σημαινει τιποτα ιδιαίτερο...
Να σου θυμισω οτι ο καπεταν Κωττας ο μακεδονομαχος απαγχονιστηκε στο Μοναστηρι απο τους Βουλγαρους φωναζοντας Ζητω η Ελλάς στα σλαβικα!!!! που ηταν η μητρικη του μαλιστα γλωσσα....
Φιλε μου στις γενικες κρισεις που κανεις συμφωνω για τους διαφορους λαους της περιοχης μας ομως να μην τα συγχεεις...
Καθε λαος ειναι ξεχωριστός.
Μπορει ολοι μας να συγκατοικουμε σε αυτον τον τοπο αλλοι απο παλιοτερα κι αλλοι νωριτερα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι σωνει και καλα πρεπει να κανουμε πχ τους Αλβανους ενα αρχαιο φυλο και τους Τουρκους ευρωπαιους!!!!!
Και μιας κι ανεφερες τον Ηροδοτο να σου πω οτι εγω θεωρω ολα τα προελληνικα οπως ονομαζονται φυλα... ελληνικα διοτι οπως ελεγε κι ο πατερας της Ιστορίας οι Ελληνες ειμαστε αυτοχθονες...στον τοπο αυτο.
Οι υπολοιποι ηρθαν αργοτερα....
Και μιας και μου λες οτι δεν σου απαντω να σε ρωτησω κι εγω γιατι κι εσυ δεν μου απαντας στο θεμα του Σκεντερμπεη του οποιου η βιογραφια υπαρχει και δεν αναφερει πουθενα την λεξη Αλβανος ή Αλβανια...
Φίλε μου,
Δεν μου απάντησες σε καμία από τις ερωτήσεις που σου έθεσα και με στεναχωρεί αυτό.
Εφόσον δεν πιστεύεις τους Αλβανούς διάβασε έναν τρίτο και εννοώ τους Τούρκους και Ιταλούς το τι λένε γι'αυτόν!Πάρε τα βιβλία τις ιστορίας βρες έναν Αλβανό, Τούρκο, Ιταλό και διάβασε.
Σου απαντώ ότι η βιογραφία του Σκεντερμπέι φαίνεται καλύτερα από τα έργα που άφησε, που ένωσε τον λαό του, που θαυμάζεται από 8 εκατομμύρια Αλβανούς στα Βάλκανια.
Σου απαντώ λοιπόν:
Ο Dhimitër Frângu ήταν αυτός που έζησε με τον Σκεντερμπέι, που έγραψε γι'αυτόν για την γεναιότητα του, την δύναμη που είχε και για τις ιδέες που είχε. Ήταν καθολικός ιερέας από την Πόλη Σκόδρα στα σύνορα με το μαυροβούνιο.
Πάρε βιογραφίες από Βιβλιοθήκες-μουσεία της Βεννετίας και από τον Βατικανό γιατί ήταν εκείνη που είχαν την βόρια περιοχή της Αλβανίας και μάθε την αλήθεια.
Επίσης για μένα το πιο σημαντικό είναι να επισκεφτείς την χώρα αυτή πριν παραπληροφορήσεις τον κόσμο!
Σου έθεσα δεκάδες ερωτήσεις φίλε μου και δεν μου απαντήσες σε καμία παρά μόνο να μου λες ιστορίες!
Ο λόγος που έγραψα στο μπλοκ σου ήταν γιατί είχα μια πανεπιστημιακή εργασία να κάνω και τρελλάθηκα με αυτά που διαβάζω και βλέπω. Πήγαμε Αλβανία με τη σχολή και συγκινήθηκα από τα μνημεία της από τον πολιτισμό της. Προπέρσυ πήγαμε στην Τουρκία και πάλι συγκινήθηκαμε που είδα εκατομμύρια Τούρκους να μιλάνε Λαζ.
Εφόσον είσαι τόσο υποστηριχτής του Σκεντερμπέι γιατί δεν πας στο υπουργείο πολιτισμού και παιδείας να τους πεις γι'αυτόν;
Γιατί δεν υπάρχουν αναφορές από δικούς μας ιστορικούς;
Εφόσον αγαπάς τόσο πολύ τον Σκεντερμπέι γιατί δεν πας στην πόλη Κρούγια να δεις το καλύτερο και καλοσυντηρημένο κάστρο του μεσαίωνα;
Εφόσον αγαπάς τον Σκεντερμπέι γιατί δεν λες την αλήθεια για τις ιδεολογίες του και τα έργα που άφησε;
Γιατί δεν λες ότι το επίθετο του δεν έχει καμία σχέση με την Καστοριά;
Εφόσον λες ότι οι Αλβανοί δεν έχουν γλώσσα γιατί δεν λες για τον Lekë Dukagjini που έγραψε τους νόμους-κανόνες της Αλβανίας;(Ζούσε στην εποχή του Σκεντερμπέι)
Οι Ευρώποι οφείλει πολλά στους Αλβανούς κατά το μεσαίωνα όπως: Που δεν εξισλαμιστηκε, που ήταν οι πρώτοι που έδιωξαν τους Tούρκους από τα Βαλκάνια! Δεν είμασταν εμείς που διώξαμε τους Τούρκους από τα Βάλκανια πρώτοι ήταν οι Αλβανοί του Κοσόβου 1814.
Οι λαοί βρίσκονται εκεί επί χιλιάδες χρόνια το μόνο που άλλαξε ήταν η θρησκεία και οι ιδεολογίες τους. Παραδείγματα μπορείς να βρείς τριγύρω μας. Βεβαίως και υπήρξαν μεταναστεύεις λαών αλλά ήταν ένα μικρό κομμάτι του λαού.
Είναι ντροπή για μας τους Έλληνες να λέμε τέτοια χαζά και να παραπληροφορήσουμε τον κόσμο. Γιατί γεννάει ημιμαθείς ανθρώπους, μίσος και πολλά άλλα κακά στοιχεία.
Το μόνο που θα ήθελα από σένα είναι να επισκεφτείς την Αλβανία, Την Τούρκια και να δεις το τι εννοώ!
Στην ερώτηση που λες στο τέλος σου απάντησα ήδη πριν καν με ρωτήσεις από δικούς μας Ιστορικούς. Από τον Ηρόδοτο και από τον Πλούταρχο που επισκέφτηκε την Αλβανία!
Μου λες οτι δεν σου απανταω αλλα εγω θεωρω οτι σου απανταω την θεση μου.
Δεν γινεται οπως καταλαβαινεις να παμε να δουμε μαζι αρχαιολογικους χωρους κλπ...
Και τους Τουρκους και Ιταλους δεν με ενδιαφερει η αποψη τους για τους Αλβανους. Με ενδιαφερει η αποψη των Ελληνων Ιστορικών.... πρωτιστως.
Οι υπολοιποι ξερω πολυ καλα οτι εχουν δικα τους συμφεροντα στην Αλβανια...
Σου γραφω για την μοναδικη βιογραφια του απο συγχρονο του και την αγνοείς επιδεικτικα...
σου ξαναβαζω το λινκ να το δεις.
http://archive.org/stream/historiadeuitaet00barl#page/n1/mode/2up
Ενω εγω δεν αγνοησα το τι λες οτι υπαρχει στους αρχαιολογικους χωρους της Αλβανιας.... για τους Ιλλυριους ή τους Ελληνες...
Το οτι τον θαυμαζουν 8 εκατομμυρια Αλβανοι!!! δεν μου λεει κατι ... στο ξαναειπα...
Και 2 εκατομμυριο Σκοπιανοι λενε οτι ο Μ Αλεξανδρος δεν ηταν Ελλήνας...
Ξαναεπαναλαμβανεσαι...
Να παω λες να ρωτησω στο Υπουργειο Παιδειας... σε ποιο υπουργειο αυτο το προδοτικο κι ανθελληνικο; που δεν λεγεται πλεον καν εθνικης παιδειας...;
Φιλε μου εδω λειπουν σημαντικοτατα ιστορικά κεφαλαια από τα βιβλια πιστευεις οτι θα ασχολουνταν με τον Σκεντερμπει...;
Δεν ειναι επιχειρημα αυτο...
Το οτι δεν εχει καμια σχεση με την Καστορια το λες εσυ...
Δεν θυμαμαι να ειπα οτι οι Αλβανοι δεν εχουν γλωσσα... μην μου βαζεις πραγματα που δεν ειπα...
Ειπα οτι ειναι φυσικο να εχουν επηρεαστει απο τους γυρω λαους οπως ολοι μας....
Το δεν εξισλαμιστηκαν οι Αλβανοι το θεωρω ανεκδοτο το λες σιγουρα για να γελασουμε...
Ειναι μουσουλμανοι μεχρι το κοκκαλο και μαλιστα θα μεινει αξεχαστει η φωτογραφια των Αλβανων υπουργων να φυλανε το χερι του τουρκου Οζαλ....
Το να λες οτι οι Αλβανοι του Κοσοβου διωξανε πρωτοι τους Τουρκους ειναι αστειότητα...
Οι Αλβανοι του Κοσυφοπεδίου είναι σχεδον Τουρκοι... Ειναι η χειροτερη φαρα τουρκαλβανων στα βαλκανια...
Να σου θυμισω οτι εχουν ρημαξει στην κυριολεξια καθε Ορθοδοξο σερβικο ναό....
Και εχουν αριστες σχεσεις με τους Τουρκους...
Οταν οι Σερβοι ζητουσαν Ελληνες και Ρωσους κυανοκρανους οι Αλβανοι στο Κοσοβο ζητησαν Τουρκους!!!!
Το να τους υποστηριζεις το βρισκω εκτος των αλλων και υποπτο....
Και περιέργο για εναν Ελληνα...
Ο Ηροδοτος επισκεφθηκε την Ιλλυρια κι οχι την Αλβανια και δεν βρηκε κανεναν Αλβανο εκει....
Προσπαθησα να σου απαντησω σε ολα..
Λυπαμαι που δεν συμφωνουμε.
Σε παρακαλω να μην αναφερθεις αλλο στο θεμα γιατι το εξαντλησαμε και λεμε παλι τα ιδια...
Δεν σπερνω κανενα μισος κατα των Αλβανων...
Το μισος το ξεκινησαν εκεινοι με την στάση τους σε ολοκληρη την ιστορία μας...
Παντα εχθροί μας πάντα φιλοτουρκοι, με τους Ιταλους με τους Γερμανους και γενικα παντα βασανιζαν τα αδερφια μας με τα αθεα και τρελα καθεστωτα...
Να κατσουν στα μερη τους και εμεις στα δικα μας... και να μην ενοχλουν τα αδερφια μας τους βορειοηπειρωτες που βρισκονται εκει πριν απο αυτους....
Σε ξανά ρωτάω με τις ίδιες ερωτήσεις:
Ξέρεις τι σημαίνει Ιλλυρία;
Ξέρεις τι σημαίνει Καστριώτ;
Ξέρεις τι σημαίνει Σκιπτάρ;
Γιατί εμείς τον εμφανίζουμε με φουστανέλα ενώ η περιοχή δεν έχει αυτήν την ενδυμασία;
Γιατί λες ότι είναι Χριστιανός ενώ αυτός είναι ήταν καθολικός;
Αν ήταν Έλληνας γιατί δεν τον έχουμε άγαλμα σε κάποια πλατεία;
Έχετε πάει ποτέ στην Dibra να δείτε το τι ανακαλύφθηκε πριν λίγο καιρό;
Αν ήταν Έλληνας γιατί δεν το μαθαίνουμε στο γυμνάσιο, λύκειο παρά μόνο αναφορές στα πανεπιστήμια;
Έχεις πάει ποτέ στην Πόλη Φιερ να δεις τα μνημεία της Απολλωνίας;
Έχεις πάει ποτέ στο Κόσοβο να δεις την Νταρντανία;
Έχεις πάει ποτέ στην Κροατία να δεις να μνημεία των Δαλματών να δεις την Αλβανική διάλεκτο με Ελληνικά γραμμάτα;
Όσο για τους Τούρκους που λες:
Έχεις πάει ποτέ στην μαύρη θάλασσα να δεις και να ακούσεις να μιλάνε Λαζ-Ποντιακά;
Στην κεντρική Τουρκία Καππαδοκία έχεις πάει ποτέ να δεις τα έθιμα και την κουλτούρα που έχουν;;
Εφόσον είναι Μογγόλοι γιατί δεν μοιάζουν με Μογγόλοι και μιλάνε Λαζ;
Γιατί μόνο εμείς οι Έλληνες τον εμφανίζουμε με φουστανέλα ενώ οι περιοχές αυτές δεν έχουν αυτήν την ενδυμασία;
Γιατί ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές Τοσκ και Γκεγκ;
Ξέρεις πόσα βιβλία υπάρχουν στα Αλβανικά από καθολικούς Ιερείς στην εποχή του Σκεντερμπέι;;
Μπορείς να μου πεις τις Ιλλυρικές φυλές;
Γιατί κανένας δικός μας ιστορικός δεν αναφέρει σημαντικά στοιχεία περι καταγωγής του;
Γιατί εμείς προσπαθούμε να τα εμφανίζουμε όλα δικά μας;
Γιατί υπάρχουν οι ίδιοι άνθρωποι στις περιοχές αυτές και ας έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια;
Εφόσον λες ότι είναι Χριστιανός γιατί υπάρχουν καθολικές εκκλησίες στην περιοχή της Κρούγιας από την εποχή του;
Εφόσον ήταν Έλληνας γιατί ο Lek Dukagjini έγραψε τους νόμους-κανόνες της τότε εποχής στα Αλβανικά;
Εφόσον εισαι υποστηριχτής του γιατί δεν αναφέρεις τον άνθρωπο που έζησε κοντά του, τον Dhimitër Frângu;
Εφόσον λες ότι οι Αλβανοί είναι πρόσφατη γιατί αναφέρετε από τον Πλούταρχο που επισκέφτηκε την Αλβανία;
Εφόσον λες οι προγονοι μας οι Βυζαντιοι, Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν είναι;
Ποιοι ήταν οι Βυζαντιοι Βασιλείς;
Ο Ιουστινιανός Ιλλυρική καταγωγή δεν είχε;
Γιατί στις περιοχές του Καυκάσου έχει ονομασίες, Υunan, Aλβανία, Αλεξάνδρεια;
Γιατι αναφέρεσαι πάντα σε μια και μόνο πηγή απόρρηπτοντας τις άλλες πηγές;
Λες ότι οι Αρβανίτες δεν έχουν καμια σχέση, γιατί όμως μιλάνε Αλβανικά;
Γιατί οι όλοι οι Αρβανίτες είναι αγρότες και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές γονιμης γης;
(Σπατα, Παλληνη, Λειβαδιά, Θηβα, Μαραθώνα κτλ)
Γιατί ο κατακουζηνός ο Βασιλιάς του Βυζαντίου αναφέρει τους Αλβανούς;
Μου λες για ΤούρκοΑλβανούς εσύ που ξέρεις ιστορία ο Μέγας Αλέξανδρος
δεν ήταν αυτός που παντρευε κόσμο από την Περσία, σημερινή Τουρκία, Συρίους και Αίγυπτιους;
Λες ότι: Το ότι μερικοί Έλληνες μιλούσαν Αλβανικά αυτό δεν δείχνει κάτι, γιατί τότε μιλούσαν;
Οι Κοσοβάροι δεν ήταν οι πρώτοι που κάνανε επανάσταση κατά των Τούρκων;;
Εφόσον είναι Τούρκοι όπως λες, γιατί πολεμούσαν ενταντίων τους;
Οι Βυζαντιοι δεν ήταν αυτοί που κρεμούσαν τους φιλοσοφους Έλληνες;
Και πάλι σε ξανά ρωτάω με τις ίδιες περίπου ερωτήσεις και μην το παίρνεις προσωπικά δεν έχω κάτι μαζί σου
αλλά με την ιδεολογία σου. Γιατί τα παιδιά μου θέλω να ξέρουν την πραγματική ιστορία και όχι χαζομάρες!
εφόσον βάζεις πρέπει να δεχτείς την κριτική όποια είναι αυτή!
Την κριτικη δεν την δεχομαι αλλα τις θεσεις σου οπως βλεπεις μπορεις να τις διατυπωνεις ελευθερα κι απολυτα συμφωνω ή διαφωνω...
Κριτικη δεν δεχομαι για τις δικες μου θεσεις οπως κι εσυ για τις δικες σου...
Η επιμονη σου στα ιδια ερωτηματα ειναι περιέργη και στο ξαναλεω...
Τα εχω απαντησει ενα προς ενα... και το αγνοεις...
Στο μεταξυ οσο μιλαμε διαπιστωνω κι αλλες περιεργες θεσεις σου...
Οι Βυζαντιοι κρεμουσαν τους Ελληνες φιλοσοφους;;;;;!!!!
Ο Ιουστινιανος ηταν Ιλλυριος οχι Αλβανος...
Ο Σκεντερμπεης ηταν Καθολικος;
Τωρα πας να βγαλεις τους Ελληνες Αρβανιτες Αλβανους αυτο ξεπερναει τα ορια... και το θεωρω πολυ προσβλητικο για τους Αρβανιτες που εχω δεκαδες φιλους...
Ο Πλουταρχος δεν λεει λεξη για τους Αλβανους....
Για τελευταια φορα σου λεω στην Καππαδοκια υπαρχουν εξισλαμισμενοι Ελληνες οπως και στον Ποντο... δεν ειναι αυτοι οι Τουρκοι.
Αν ξαναισχυριστεις δε οτι οσα λεω εγω ειναι χαζομαρες κι οσο προδοτικά και προσβλητικα για τους Ελληνες λες εσυ ειναι σωστα τοτε θα εχουμε ακομα ενα προβλημα... επικοινωνιας αυτην την φορα.
Σε παρακαλω λοιπον να τελειωνουμε καπου εδω εφοσον επελεξες να βαλεις νεες βασεις "ευπρεπειας" στην συζητηση...
Αυτα.
Υποστηρίζω το δίκαιο δεν υποστηρίζω κανέναν.
Υποστηρίζω το δίκαιο γιατί το δίκαιο είναι θεϊκός νόμος λέει ο Πλάτων.
Σου έχω κάνει τόσες ερωτήσεις και δεν μου έχεις απαντήσει. Είμαι πιο Έλληνας από σένα γιατί έχω αρχαιοελληνικό όνομα και όχι Χριστιανικό όνομα. Γιωργο, Πέτρο, Νικό, Θωμά, Χρήστο και δεν ξέρω τι.
Εφόσον δεν δέχεσαι την κριτική μην προσβάλεις άλλους χωρίς να έχεις κάποια μόρφωση ή να ειναι η ιδιότητα σου τέτοια. Αναφέρεσαι σε μια και μόνο πηγή και εκφράζεις την δική σου άποψη ενώ εγώ σου έδωσα 1000 πληροφορίες πολλά όνοματα συγγραφών.
Εφόσον δεν δέχεσαι την κριτική σημαίνει ότι είσαι ημιμαθής άνθρωπος. Εφόσον δεν δέχεσαι την κριτική σημαίνει ότι εσύ είσαι ύποπτος γιατί έχεις κάποιο σκοπό είτε να προσβάλεις, είτε να προκαλείς μίσος είτε είσαι φανατικός σε κάτι.
Εφόσον οι Αρβανίτες είναι Έλληνες γιατί μιλάνε Αλβανικά;
Σου είπα τι είπε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας. Τι είπε ο Πλούταρχος για την Αλβανία συγκεκριμένα για την Αλβανία στο ξανά λέω.
Ότι κάνουμε σε αυτόν το κόσμο είτε καλό είτε κακό πληρώνεται, είτε σε μας τους ίδιους είτε το πληρώνουν τα παιδιά μας.
Με στεναχωρεί το γεγονός ότι όλοι όσοι γράφουν τέτοια πράγματα είναι ημιμαθείς άνθρωποι, φανατικοί ή κάποιος τους σπρώχνει να λένε τέτοια πράγματα.
Μπορώ να σου κάνω άλλες 1000000000 ερωτήσεις αλλά εφόσον δεν μου απαντησες σε 10 δεν θα μου απαντήσεις και στις άλλες.
Απορώ τι κέρδος έχεις στο να προσβάλεις ένα έθνος ή μια φυλή όταν είσαι η τελευταία τρύπα τις φλογερας.
Υπάρχουν πανεπιστημιακοί, φιλόσοφοι, στοχαστές, ιστορικοί που αναφέρουν αυτά που λέω και δεν τα αναφέρεις για τον Σκεντερμπέι. Ότι είπα είναι γραμμένα στα Ελληνικά πανεπιστήμια από δικούς μας ανθρώπους.
Τέλος εφόσον δεν δέχεσαι την κριτική και προσβάλεις εμάς τους Έλληνες πρώτα με την αμάθεια σου και μετά τους άλλους αυτό με στεναχωρεί. Προσβάλεις εμάς γιατί μας δημιουργείς μίσος, εχθρούς και παραποιηση της ιστορίας. Αλλά ευτυχώς είναι γραμμένα και δεν χάνονται.
Σαν ανθρωπολόγος φοιτητής είναι τιμή μου που γεννηθηκα στην Πόλη και τιμή μου που είμαι Έλληνας! Αλλά είναι ντροπή για μένα που έχω τριγύρο μου ημιμαθείς ανθρώπους.
Εφόσον δεν σου αρέσουν τα σχόλια άλλων να το σκεφτοσουν πριν γράψεις χαζομάρες!
Ειμαι Ελληνας με λενε Αθανασιο και ειμαι Ορθοδοξος και δεν το κρυβω οπως εσυ απο κανεναν...
Εσυ δεν ξερω τι εισαι....
Αν δεν μου αρεσαν τα σχολια θα τα διεγραφα ....
Επειδη δεν καταλαβαινεις τι σου λεω...υποθετω οτι εισαι αλλοδαπος... απλα. Για να μην πω τιποτα αλλο...
Και που εισαι πειεδη ξερω αγγλικά μαλλον μπορει και να ειμαι Αγγλος ...
Αυτα ειναι τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιχειρηματα που εφερες...
Ευχαριστω για την επικοινωνια.
Και καλη τυχη με τις αποψεις σου....
Ντροπιαζεις την Πολη μας αν ειναι αληθεια οσα λες...
Όπως είπα για να μην δέχεσαι την κριτική ή όταν προσβάλεις κάποιον πρέπει να έχεις τους λόγους σου.
Μπήκα για μια σχολή εργασία και πέφτω σε ημιμαθείς ανθρώπους συνέχεια. Όσα μα όσα ανέφερα είναι από ταξίδια που έκανα με τη σχολή μου στα διάφορα αυτά κράτη (Κροατία, Αλβανία, Τουρκία). Πιο πολύ Έλληνες ήταν αυτοί παρά εμείς που ζούμε στην Αθηνα! Γιατί κρατάνε παραδόσεις, κρατάνε έθιμα κράτανε αρχαία ονόματα πολέων, ονόματα ανθρώπων και πολλά άλλα στοιχεία.
Έγραψα λόγια μεγάλων ιστορικών και σοφών ανθρώπων γιατί συχαίνομαι τους ημιμαθείς ανθρώπους γιατί οι ημιμαθείς ανθρώπους μπερδεύουν και αυτούς που ξέρουν λένε οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Έγραψα τα λόγια αυτά γιατί συχαίνομαι τους φανατικούς είτε είναι Αλβανοί είτε Έλληνες είτε δεν ξέρω τι.
Εφόσον δεν σου αρέσει η αλήθεια σβήσε τα σχόλια μου και μείνε στο σκοτάδι. Σβήσε τα λόγια των αρχαίων μας ιστορικών(Ηρόδοτου-Πλούταρχου). Σβήσε τα λόγια των βυζαντινών αυτοκρατόρων(που εσύ θαυμάζεις). Σβήσε τα λόγια άλλων ιστορικών και πανεπιστημιακών ανθρώπών. Εφόσον είστε τόσο έξυπνος και γνωρίζεις ιστορία σβήσε τα αρχαία έγραφα που αναφέρουν την αλήθεια. Σβήσε πολιτισμούς, έθνη και φυλές.
Γίνε ένας νέος Ξέρξης με λίγα λόγια.
Σαν φοιτητής ανθρωπολογίας είναι τιμή μου που οι χώρες αυτές έχουν κρατήσει τον πολιτισμό μας, την ιστορια μας, τα σύμβολα μας και τα έθιμα.
Σου είπα δεκάδες ερωτήσεις και μου στέλνεις συνέχεια μια συγκεκριμένη σελίδα.
Καλά να περάσεις και εύχομαι να μην είσαι κανένας καθηγητής-δάσκαλος για να γίνουν τα παιδιά μου φανατικοί και ημιμαθείς ή τούβλα.
Ιπποκλείδη με λένε αν και δεν έχω τα πλούτη ή την ομορφιά του όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος χαχαχα!
Aγαπητε Ιπποκλειδη μιας και μας εκανες την τιμη να μας πεις το ονομα σου κανενα σχολιο δεν θα διαγραψω τιμωντας τις αποψεις σου με τις οποιες διαφωνω.
Κι ευτυχως τα σχολια αυτα θα μεινουν δια παντος ωστε οι φιλοι αναγνωστες μας να ξερουν ποιοι ειναι αυτοι που επιλέγουν να προσβάλλουν πρωτοι τον συνομιλητή τους αδυνατωντας να φερουν οποιοδηποτε επιχειρημα της προκοπης....
Και το καλο ειναι οτι εχουμε μπολικα νεα παιδια σαν αναγνωστες που ευτυχως εχουν επιλεξει το ιστολογιο μας για αναγνωση.
Και ειναι διπλα καλο γιατι μεσα απο τετοιες συζητησεις γνωριζουν ποιοι ειναι αυτοι που πολεμουν με νυχια και με δοντια τον ελληνισμο υπερασπιζόμενοι οτι εχθρικο υπαρχει για την συγχρονη βυζαντινη και αρχαια πατριδα μας...
Αργα η γρηγορα οι λυκοι με προβια προβατου αποκαλυπτωνται...
Αρκει μια επίμονη πατριωτικη αντιπαραθεση.
Καλη τυχη με τις εργασιες σου....
Ο Σόρος θα τις λατρεψει...
Xαίρομαι που τα λόγια μου θα μείνουν δια παντός φίλε μου Θάνο!!
Χαίρομαι που υπάρχουν αναγνώστες που διαβάζουν!
Χαίρομαι που σπουδάζω για να λέω την αλήθεια στα παιδιά μου ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι και δεν υπάρχει ανώτερος ή κατώτερος άνθρωπος.
Οτι κάνουμε εμείς σε αυτόν τον κόσμο πληρώνετε, είτε από μας είτε στα παιδιά μας.
Χαίρομαι οι αναγνώστες που έγραψαν πιο πριν από μένα είπαν καλύτερα λόγια με καλύτερες αποδείξεις.
Η αλήθεια είναι το πιο ωραίο άκουσμα έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Όλοι οι άνθρωποι είναι απ' τη φύση ίσοι, πλασμένοι απ' το ίδιο χώμα κι απ' τον ίδιο Πλάστη. Όσο κι αν απατόμαστε, ο Θεός αγαπάει τόσο τον φτωχό χωρικό, όσο και τον ισχυρό ηγεμόνα.(Πλάτων)
Όπως είπα και στα επάνω σχόλια:
Τα βιβλία είναι αθάνατα τέκνα που θεοποιούν τους πατέρες τους(Πλάτων)
Ποτέ δεν ελέγχεται η αλήθεια.
Εφόσον είσαι χριαστιανός πρέπει να αγαπάς τον άλλον όχι να τον μισείς.
Καλή συνέχεια και όπως είπα: Όλα τα πράγμα είναι αλυσιδα!
Στο τελευταιο σου σχολιο συμφωνω αγαπητε Ιπποκλειδη.
Αν σε στεναχωρησα λοιπον σου ζητω συγνωμη κι ας αρχισες εσυ πρωτος...
Και συμφωνω ακομα και στην τελευταια σου ατακα...
Ολα ειναι αλυσιδα αγαπητε οντως...
Μια αεναη ιστορικη αλυσιδα...
Λεωνιδες και Εφιαλτες κρατουν τους κρικους αυτης της αλυσιδας μαζι με λογιους και ανθρωπους του πνευματος...
Και τα βιβλια πραγματικα ειναι αθανατα τεκνα πνευματικων ανθρωπων αλλα ειναι υποπτο οταν επιλεγονται με περίεργα κριτηρια...
Οποτε καλο ειναι να μελεταμε τα βιβλια του Πλατωνα,του Πλουταρχου και του Ηροδοτου αλλα και τα βιβλία του Ιωαννη του Χρυσόστομου του Μεγαλου Βασιλειου και των αλλων Ελληνων πατερων...
Τωρα τι σχεση μπορει να εχουν αυτοι οι εξεχοντες Ελληνες με τους Lekë Dukagjini και Dhimitër Frângu μονο εσυ γνωριζεις οπως φαινεται αγαπητε....
Να εισαι καλα.
Όπως ο Ηρόδοτος αναφέρει τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του, όπως ο Πλούταρχος αναφέρει τα ταξίδια του, το πρώτο μετα Χριστόν στην Αλβανία και σε διάφορες άλλες περιοχές. Έτσι και αυτοί αναφέρουν τα γεγονότα που έζησαν στην εποχή του. Έχω να προσθέσω και έναν ακόμα τον Σεν Ντούε το 1200 μ.Χ, Ιερέα καθολικό και άγιο για τους καθολικούς και από την δική μας εκκλησία. Τα κείμενα του είναι στον Βατικανό και στα μουσεία της Ιταλίας.
"Η φύση δεν μας έκανε μόνους , δεν μας έκανε ξεχωριστούς από τα άλλα φυσικά γεγονότα από τους άλλους ανθρώπους! Η φύση έφτιαξε όλο το σύμπαν ενιαία! Ότι κάνουμε εμείς έχει επίδραση σε κάθε τι που υπάρχει μέσα στο σύμπαν. Όλοι είμαστε ένα! Δεν μας έκανε η φύση μόνους , γίναμε μόνοι γιατί εμείς το επιλέξαμε".
Μην βάζεις τους αρχαίους Έλληνες με την βυζαντινή αυτοκρατορία και με τον Χριστιανισμό. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν ανοιχτομυαλοι δεν ήταν κοντόφθαλμοι άνθρωποι. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι άλλαξαν τον κόσμο με τα λόγια τους. Ενώ ο Χριστιανισμός και το ισλάμ κατέστρεψε πολιτισμούς, ιδεολογίες και το κυριότερο ανθρώπους. Όπως έγινε με το Ισλάμ από τους Άραβες το 700 μ.Χ και όπως έγινε με τις σταυροφορίες των Ευρωπαίων.
Για την Αλβανία σου είπα περιοχές που είναι μόνο μουσουλμάνοι και περιοχές που είναι ολοι καθολικοί. Γίνανε μουσουλμάνοι γιατί τους υποδουλώνανε. Όπως υποδουλώνανε οι σταυροφόροι τους μουσουλμάνους ή τους σφάζανε.
Αν πχ γίνω εγώ καθολικός ή μουσουλμάνος ή Βουδιστής τι θα αλλάξει;; Ο ίδιος άνθρωπος δεν θα είμαι πάλι; Απλά αλλάζει η σκέψη του ανθρώπου και τα πιστεύω του.
Εγώ αυτό θέλω να πω στους ανθρώπους τριγύρω μου ότι απλά ιδεολογίες είναι.
Ίσα ίσα πρέπει να είμαστε ευγνωμον σε μερικούς λαούς που σώσανε τον Ελληνικό πολιτισμό και τα αρχαία μας κείμενα. Όπως τους Άραβες που σώσανε τα αρχαία μας βιβλία(μαθηματικά και έργα του Αριστοτέλη). Όπως τους Τούρκους για τις παραδόσεις και την μουσική.( Από το 1600 και μετά υπάρχουν δεκάδες Έλληνες μουσικοί που δημιουργήσαν κλίμακες και τραγούδια). Τους Ιταλούς φιλοσόφους που σώσανε την σκέψη του Επίκουρο και κείμενα του. Όπως τους Πέρσες που σώσανε την ποίηση τα μαθηματικά και την αστρονομία με τον Ομάρ Καγιάμ.
Εγώ χαίρομαι που πάω πχ στην Τραπεζουντα και βλέπω ανθρώπους με Έλληνικά ονόματα όπως: Ομερ(Ομηρος και πολλά άλλα που δεν τα θυμάμαι!
Θα πει κάποιος είναι πολιτισμός μας και πρέπει να τους τα πάρουμε πίσω. Αλλά από την εποχή του Ευκλείδη και Πυθαγόρα τα μαθηματικά έχουν εξελιχθεί παρά πολύ από τον Ομάρ Καγιάμ από Α΄ραβες και από Γερμανούς μαθηματικούς του 17-18ου αιώνα. Η αστρονομία επίσης, η φυσική επίσης, η μουσική επίσης και πολλές άλλες επιστήμες.
Αυτά θέλω να πω ότι ο κόσμος αλλάζει είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο και αυτο εξαρτάται από τις πράξεις μας.
Ετυχε και'γω να "περναω" απο εδω οπως ανεφερε και ο αγαπητος ανωνυμος και ειπα να μπω στην συζητηση.Συγκεκριμενα να αναφερθω στο σχολιο του περι ελληνικοτητας των Αλβανων και κοινης καταγωγης.Επειδη μπορει ο καθενας να παραθεσει οτι πηγη θελει και ενδεχομενως να παραθετει αυτα που τον συμφερουν,θα ηθελα να προσεγγισω το θεμα διαφορετικα και οχι στελνοντας τον να διαβασει την ταδε πηγη κλπ.Θα ηθελα λοιπον να τον ρωτησω πως μπορει να εξηγησει το γεγονος οτι αφου κατ'αυτον εχουμε κοινη καταγωγη στα βαθη των αιωνων,πως γινεται η ιστορικη πορεια μας και οχι μονο να εχει παρει τελειως διαφορετικους δρομους.Και εξηγουμαι.
Βασικο σημειο διαφοροποιησης ειναι η τελειως διαφορετικη γλωσσα.(Μην θιχτει το θεμα των κοινων λεξεων,αυτες υπαρχουν μεταξυ πολλων γλωσσων και μαλιστα γειτονικων.Επι παραδειγματι η ελληνικη εχει 45,711 κοινες λεξεις με την αγγλικη γλωσσα,ολες Ελληνικης καταγωγης και προελευσης.Αρα με τετοιο ογκο κοινων λεξεων θα μπορουσαν να θεωρηθουν "αδερφες γλωσσες",αλλα δεν ειναι.Απλα τεραστιος αριθμος ελληνικων λεξεων εχει εισελθει στην αγγλικη).Και εκτος του οτι ειναι τελειως διαφορετικες γλωσσολογικα καλειται ο συμπαθης αλβανος αγνωστος σχολιαστης να βρει μια δικαιολογια που να ευσταθει και στο εξης ερωτημα.Τι συνεβη και το "αλβανικο παρακλαδι" των Ελληνων,οι σημερινοι αλβανοι δηλαδη δεν ειχαν γραπτη την γλωσσα τους μεχρι και τον 19ο αιωνα;Γιατι δεν πηγαν χερι χερι με τους υπολοιπους Ελληνες που μιλουσαν την ιδια γλωσσα και ανεπτυξαν μια τελειως διαφορετικη και μαλιστα δεν ηταν γραπτη μεχρι προσφατως;Γιατι ενω οι Ελληνες διεπρεψαν σε τοσους τομεις και δημιουργησαν εναν λαμπρο πολιτισμο που τον θαυμαζουν μεχρι σημερα,ασχοληθηκαν με τις επιστημες,τις τεχνες,αθλητισμο,μαθηματικα,αστρονομια,εγραψαν θεατρικα εργα,ανεπτυξαν την φιλοσοφια τα μακρινα ξαδερφια μας οι αλβανοι δεν καταφεραν ουτε το ονομα τους να γραψουν;Και οταν ηρθε η ωρα να γινει γραπτη η γλωσσα τους γιατι υιοθετηθηκε το λατινικο αλφαβητο αντι του "συγγενικου" ελληνικου;Γιατι αυτη η γλωσσολογικη αποκλιση απο το αρχικο κυτταρο της κοινης Ελληνικης καταγωγης;Και δεν μιλαμε για Ελληνες που αποικισαν στην αλλη ακρη του κοσμου για να δικαιολοτηται η δημιουργια εστω διαλεκτου.Στην γειτονια μας ειναι οι αλβανοι,αρα η τριβη ειναι συνεχης.
Διαβαζοντας λοιπον τις πηγες που παραθετεις,λες οτι η αλβανικη γλωσσα ειναι απογονος της ιλλυριακης.Τεκμηριωμενα μαλιστα.Αυτο λυπαμαι ειναι αδυνατον γιατι εκτος απο την αλβανικη ετσι και η ιλλυριακη γλωσσα δεν ηταν γραπτες.Ετσι ο μοναδικος τροπος συγκρισης των δυο γλωσσων ειναι ο συγκεκριμενος επιστημονας εκτος απο γλωσσολογος να εχει εφευρει και την μηχανη του χρονου για να ταξιδεψει στο παρελθον ο ιδιος και να μπορεσει να συγκρινει τις διαφορες και ομοιοτητες μεταξυ ιλλυριακης και αλβανικης γλωσσας.
Συνεχεια προηγουμενου σχολιου μου προς τον ανωνυμο αλβανο
Ωφειλω επισης να ομολογησω οτι με εχεις μπερδεψει διαβαζοντας αυτα που γραφεις
Ξανα εξηγουμαι
Πρωτον υποστηριζεις οτι "οι αλβανοι ειναι ενα παναρχαιο ελληνικο φυλλο και η γλώσσα τους προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά".
Δευτερον υποστηριζεις οτι "Οι Αλβανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών" και οτι " Βάσις της σημερινής αλβανικής(γλωσσας) είναι η πανάρχαια Ιλλυρική"
Εδω ειναι λοιπον που χρειαζομαι βοηθεια γιατι μπερδευτηκα.
Εχουμε και λεμε
1ον Αλβανοι=παναρχαιο ελληνικο φυλλο με κοινη γλωσσα
2ον Αλβανοι=απογονοι των αρχαιων Ιλλυριων με κοινη γλωσσα
ΑΡΑ Ελληνες=απογονοι(και αυτοι)των αρχαιων Ιλλυριων
Πως γινεται σε παρακαλω ρε φιλε να ειστε ταυτοχρονα συγγενης με τους Ελληνες και με τους Ιλλυριους ενω μεταξυ τους αυτοι οι δυο δεν εχουν καμια σχεση;Αρα αφου ειστε συγγενεις και με τους δυο , ειναι και μεταξυ τους συγγενεις Ελληνες και Ιλλυριο.Ρε 'συ φιλε μηπως εχεις μπλεξει τα κουμπαριλικια με την ολη υποθεση;Αλλο πραγμα να λες οτι εισαι κουμπαρος με δυο διαφορετικους ανθρωπους αρα και μεταξυ τους ειναι κουμπαροι και ας μην γνωριζονται καθολου και αλλο η συγγενεια των εθνων.Μπαχαλο τα εχεις κανει,τι σουπα ειναι αυτη που σκαρφιστηκες;
Κατοπιν και ενω γραφω το συγκεκριμενο σχολιο διαβασα εν συντομια ενα ακομα δικο σου.Γραφεις "έχεις παει ποτέ στην Απολλωνία να δεις τα μνημεία στην πόλη Φιέρ, που τα μνημεία έχουν Ελληνικά γράμματα με Αλβανικη διάλεκτο;" "Έχεις πάει ποτέ στην Κροατία να δεις να μνημεία των Δαλματών να δεις την Αλβανική διάλεκτο με Ελληνικά γραμμάτα" .
Και εδω αυτα που λες δεν τα πολυ καταλαβαινω
Το ενα μνημειο εχει ελληνικα γραμματα με αλβανικη διαλεκτο
Το αλλο μνημειο εχει αλβανικη διαλεκτο με ελληνικα γραμματα
και εγω στο σπιτι μου
εχω ενα βάζο ασπρόμαυρο
και ενα αλλο βάζο μαυρόασπρο
Γι΄ αυτο σου λεω εισαι μπερδεμενος και πας να μας μπερδεψεις και 'μας.Τωρα αυτο που λες για τα ελληνικα γραμματα ειναι αληθεια αλλα οχι αυτο με την αλβανικη διαλεκτο.Θες να παρουσιασεις κοινο παρονομαστη και πετας και μια ντοματα λιαστη και φτιαχνεις μια ωραια σαλατα.Επισης αμφισβητω εντονα τα περι Πλουταρχου και αναφορας του στην Αλβανια,σε παρακαλω να μου αναφερεις σε ποιο γραπτο του γινεται η αναφορα.Μετα λες οτι ο Ηροδοτος αναφερετεαι στους Πελασγους.Σωστο ,που κολλαει ομως αυτο με τους Αλβανους;Πελασγους εγραψε ο συγκεκριμενος,θα μου πεις τωρα οτι ειστε και με αυτους συγγενεις;Οχι δεν αντεχω αλλο αυτο ειναι χατ τρικ.Συγγενεις με Ελληνες Ιλλυριους και Πελασγους
Αλβανοι-Λοιποι κατοικοι βαλκανιων 3-0
Εκει που εχεις δικιο ειναι για τον Κατακουζηνο.Η πρωτη γραπτη αναφορα για Αλβανους εγινε το 1,200 μ.Χ.στο Βυζαντιο.
Κλεινοντας να σου πως το εξης,το εχω ξαναπει σε καποιον συμπατριωτη σου με τις ιδιες ιδεες με σενα,αλλα στο πιο ακατεργαστο.
Δεν ειναι ντροπη να εισαι αυτος που εισαι και δεν χρειαζεται να απολογεισαι σε κανεναν και για τιποτα.Αρκει να μην βλαπτεις και να μην ενοχλεις.Ειναι μεγαλη ντροπη ομως να παριστανεις κατι που δεν εισαι και ποτε δεν υπηρξες.Να μην καπηλευεσαι.Να εισαι αυτος που εισαι τελεια και παυλα.Τα παραμυθια ειναι για τα παιδια,η πραγματικοτητα ειναι για τους μεγαλους
Ευχαριστω αν ασχοληθηκες να διαβασεις το σχολιο μου και τον διαχειριστη αν επιτρεψει την δημοσιευση
ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ 'ΧΕΤΕ .
Ρε παιδιά πόση ώρα την αφήνουμε να βράσει τη φασολάδα; Έλεος πια όλοι ξερόλες και 100000% σίγουροι!
Το Πριγκηπάτο των Καστριότι (Principata e Kastriotëve) δημιουργήθηκε από τον Γκιον Καστριότι (Gjon Kastrioti) και τον διαδέχτηκε ο γιος του, ο Γκιέργκι Καστριότι (Gjergj Kastrioti) που έγινε αργότερα γνωστός ως Σκεντερμπέης (Skanderbeg). Πατέρας του Γκιον Καστριότι ήταν ο Παλ Καστριότι, διοικητής του φρούριου της Κανίνας (κοντά στην σημερινή Αυλώνα). Πατέρας του Παλ και του Κωνσταντίν ήταν ο Βρανίλο Καστριότι. Ο πρώτος Καστριότι που αναφέρεται στις ιστορικές πηγές, ήταν ο διοικητής (σε ορισμένες πηγές ο τίτλος αυτός αναφέρεται ως ‘κεφαλή’ ή ‘castellan’) του φρούριου της Κανίνα το 1368, ο Βρανίλο. Ο Ivan Božić θεωρεί ότι ο Βρανίλο Καστριότι πήρε κάποια εξουσία στην Αλβανία από τον Σέρβο Αυτοκράτορα Dušan, μετά που ο δεύτερος κατέκτησε το Μπεράτι, την Αυλώνα και την Κανίνα το 1345. Ο Heinrich Kretschmayr ωστόσο θεωρεί ότι ο Παλ Καστριότι – και όχι ο Βρανίλο – ήταν η κεφαλή της Κανίνα.(Heinrich Kretschmayr, Geschichte von Venedig, (1920) p. 375)
Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Βρανίλο Καστριότι, λόγω και του ονόματος του, ήταν σερβικής καταγωγής. (Franz Babinger, Aufsätze und Abhandlungen zur Geschichte Südosteuropas und der Levante, München: Südosteuropa-Verl.-Ges, 1976, p. 333) Όπως θα δείξουμε, η ύπαρξη ενός σλαβικού ονόματος, δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο. Ωστόσο, ενδεχεται να ισχύει, χωρίς όμως να είναι κάτι σίγουρο, καθώς δεν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά από τον ίδιο τον Σκεντέρμπέη, ο οποίος περισσότερο ‘Ηπειρώτη’ αποκαλούσε τον εαυτό του, παρά Σέρβο ή Σλάβο.
Ο Ludwig Thallóczy είπε ότι οι απόψεις για μία σερβική καταγωγή του Σκεντέρμπέη (από τη μεριά του πατέρα του) είναι παραμύθια (Fan Stilian Noli (1947), George Castrioti Scanderbeg (1405–1468), International Universities Press)
Το επίθετο «Καστριότι» είτε είναι παραφθορά της ελληνικής λέξης ‘κάστρο’ (στα λατινικά castrum) είτε είναι παραφθορά του ονόματος της φυλής Καστράτι (στην οποία ανήκε η οικογένεια των Καστριότι). Ο Γκιον Καστριότι καταγόταν από την Ντίμπρα (Dibra ή Dibër) της βόρειας Αλβανίας, που τότε ως περιοχή είχε μεγαλύτερη έκταση και περιελάμβανε περισσότερες περιοχές και χωριά από τον σημερινό νομό της Ντίμπρα, και είχε παντρευτεί τη Βοϊσάβα (Vojsavë ή Voisava) – βουλγαρικής ή σερβικής καταγωγής – από το Πόλλογκ (κοντά στο Τέτοβο στο κράτος των Σκοπίων).
Αρχικά ο Γκιον – όπως και ο Παλ Καστριότι – ήταν άρχοντας σε 2 χωριά, τα Sinë και Gardhi i Poshtëm. Αυτός ήταν πιθανόν και ο λόγος που υιοθέτησε ως έμβλημα του τον δικέφαλο αετό, αν και ορισμένοι ιστορικοί (κυρίως Έλληνες) θεωρούν ότι ο γιος του, ο Σκεντέρμπέη, είχε υιοθετήσει ως έμβλημα του τη στρατιωτική σημαία του Βυζαντίου που ήταν παρόμοια (η εκκλησιαστική σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας περιείχε έναν δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο ενώ στην στρατιωτική σημαία της Αυτοκρατορίας ο φόντος ήταν κόκκινος). Ο Γκιον Μουζάκα (Gjon Muzaka), συμπολεμιστής του Σκεντέρμπέη, έγραψε στα απομνημονεύματα του: «Να ξέρετε ότι το όνομα του παππού του Σκεντέρμπέη ήταν Παλ Καστριότι, ο οποίος στην κυριότητα του είχε μόνο δύο περιοχές, Σίνα και Γκαρδ, και από αυτόν γεννήθηκε ο Γκιον Καστριότι και από τον Γκιον γεννήθηκε ο Σκεντέρμπέη».
Σύντομα ο Γκιον Καστριότι κατάφερε να επεκτείνει την κυριαρχία του σε όλη την κεντρική Αλβανία και ήταν από αυτούς που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προέλαση των Οθωμανών υπό του Σουλτάνο Μπαγιεζίτ τον 1ο, χωρίς όμως να προβάλει αντίσταση για να τους αντιμετωπίσει έτσι ώστε να μη προελάσουν προς τα αλβανικά εδάφη (James Emerson Tennent, The History of Modern Greece, from Its Conquest by the Romans B.C.146, to the Present Time, 1845).
Ο Μπαγιεζίτ αποδέχτηκε την υποταγή του Γκιον Καστριότι, αναγκάζοντας τον να πληρώνει φόρο υποτέλειας και πήρε τον Γκιέργκι και τα άλλα τρία παιδιά του Γκιον ως αιχμαλώτους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γκιέργκι Καστριότι (που τον εξισλάμισαν και του έδωσαν το όνομα Ισκεντέρ) μεγαλώνοντας ξεχώρησε ως ένας απ’ τους καλύτερους αξιωματικούς σε διάφορες οθωμανικές εκστρατείες στη Μικρά Ασία και στην Ευρώπη, και ο Σουλτάνος τον έκανε αρχηστράτηγο.
Στις 28 Νοεμβρίου 1443 ο Σκεντερμπέη βρήκε την ευκαιρία να αποστατήσει, κατά τη διάρκεια μιας μάχης εναντίον των Ούγγρων υπό τον Ουνιάδη στην Νις (κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας). Μαζί με 300 Αλβανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό, κατέφυγε στην Κρούγια (Krujë) την οποία κατάφερε να καταλάβει με ένα τέχνασμα. Παρουσίασε στον κυβερνήτη της Κρούγιας μία ψεύτική επιστολή (δήθεν γραμμένη απ’ τον Σουλτάνο προς τον κυβερνήτη) που έδινε στον Σκεντέρμπέη τον έλεγχο της περιοχής (James Emerson Tennent, The History of Modern Greece, from Its Conquest by the Romans B.C.146, to the Present Time, 1845).
Αφού λοιπόν κατέλαβε το κάστρο της Κρούγιας, ο Σκεντερμπέη αποκύρηξε το Ισλάμ και ανακύρηξε τον εαυτό του ως εκδικητή εκ μέρους της οικογένειας του και της χώρας του. Μετά την κατάληψη της Κρούγιας, κατάφερε να συγκεντρώσει όλους μαζί τους Αλβανούς κυβερνήτες στο Αλέσσιο (Lezhë) το 1444. Ο Gibbon αναφέρει ότι «Οι Αλβανοί, ένας σκληραγωγημένος λαός, ήταν όλοι σύμφωνοι να ζήσουν ή να πεθάνουν μαζί με τον hereditary πρίγκηπα τους» και ότι «στη συγκέντρωση των κρατών της Ηπείρου [στο Αλέσσιο/Lezhë], ο Σκεντερμπέη εκλέχτηκε αρχηστράτηγος για τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων και κάθε ένας από τους συμμάχους ανέλαβε να δώσει ένα ποσό από χρήματα και έναν αριθμό στρατιωτών, στο ποσοστό που αναλογούσε στον καθένα» (Edward Gibbon, History of the Decline and Fall of the Roman Empire, Volume 6, Scanderbeg section, 1788).
Υπάρχει μία φήμη ότι όταν Σκεντέρμπέη κατέλαβε την Κρούγια, τέλεσε στην εκκλησία της πόλης δοξολογία στα ελληνικά, αλλά γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή. Αξίζει να αναφερθεί ότι 5 χιλιόμετρα από την Κρούγια, επί του ανηφορικού δρόμου Krujë-Qafë Shtamë, υπάρχει το λεγόμενο μνημείο της Κρούγιας, όπου 90 γυναίκες θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του Οθωμανικού στρατού. Η πράξη αυτών των γυναικών, έχει γίνει αντικείμενο πολλών ιστοριών και θρύλων. Σήμερα το μνημείο αυτό είναι κατεστραμένο και υπάρχουν μόνο τα ερείπια.
Ο Σκεντέρμπέη (ή Gjergji Kastrioti) καταγόταν όπως είπαμε από τη βόρεια Αλβανία. Ο πατέρας του (ο Gjon Kastrioti) ήταν Αλβανός και η μητέρα του ήταν Σερβίδα. Το ότι ο Σκεντέρμπέη αποκαλούσε τον εαυτό του «Ηπειρώτη» δεν αποδεικνύει ότι ήταν Έλληνας (όπως ισχυρίζονται ορισμένοι Έλληνες σοβινιστές). Οι Γερμανοί πριν 400 χρόνια αποκαλούσαν το κράτος τους ως «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Ήταν οι Ρωμαίοι Γερμανοί ή ήταν ο Καρλομάγνος Ιταλός; Φυσικά και όχι. Οι Έλληνες της Ανατολής αποκαλούνται «Ρουμ» (στα ελληνικά Ρωμιοί) από το «Ρωμαίοι». Ήταν οι Έλληνες αυτοί Ιταλοί ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Ένα από τα πρώτα τουρκικά κράτη στην Μικρά Ασία (με πρωτεύουσα το Ικόνιο) ονομαζόταν «Σουλτανάτο των Ρουμ» (Diyar-i Rum). Ήταν οι Σελτζούκοι Ρωμαίοι ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Απλά μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του σουλτανάτου αυτού ήταν Έλληνες (Ρωμιοί).
Ο Σέρβος δεσπότης της ‘Ρωμανίας’ (με έδρα τα Τρίκαλα) Συμεών Ούρεσης (ή ‘Ούρος’ στα σέρβικα) ήταν γνωστός και ως «βασιλέας Ρωμαίων, Σέρβων και παντός Αλβάνου». Ήταν ο Συμεών Ούρεσης Αλβανός ή Έλληνας; Όχι. Ήταν Λατίνος; Όχι. Ήταν Ιταλός; Όχι. Ο Γκίν Μπούα Σπάτα θα επικρατήσει και θα στήσει το κράτος του σε Ναυπάκτο και Άρτα (1375-99), διεκδικώντας παράλληλα και τον τίτλο του «δεσπότη της Ρωμανίας», ανταγωνιζόμενος τον δεσπότη της Ρωμανίας (Ήπειρος) Θωμά Β’ Πρελιουμποβιτς (1366-84). Ήταν ο Σπάτα Σέρβος ή Ρωμαίος/Λατίνος; Όχι. Ήταν ο Πρελιούμποβιτς Αλβανός; Όχι.
Ορισμένοι λοιπόν θεωρούν ότι Σκεντέρμπέης ήταν Έλληνας όπως για παράδειγμα ο βιογράφος του Αλή Πασά ο Αχμέτ Μουφτίου, ο Ιταλός Salvi (του οποίου όμως το έργο ήταν μία θεατρική τραγωδία και όχι επιστημονικό ιστορικό βιβλίο), ο Άγγλος Randall και άλλοι, επειδή αποκαλούσε τον εαυτό του Ηπειρώτη ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η καταγωγή του ήταν από την Καστοριά και από την Ημαθία (όπως ο καθηγητής Αχιλλέας Λαζάρου), επειδή στη βόρεια Αλβανία υπήρχε ποταμός και κοιλάδα με το όνομα «Ματι» ή «Μαθ» στις περιοχές Mirditë, Mat κ.α.!!! Ο ίδιος ο Καστριότι είχε γράψει – όχι στα ελληνικά – πάνω στο κράνος που φορούσε: «Ο Ιησούς να ευλογήσει τον πρίγκηπα της Ημαθίας, άρχοντα των Αλβανών…» όμως με το όνομα ‘Ημαθία’ (στα λατινικά Aemathia) εννοούσε την κοιλάδα από όπου διερχόταν ο ποταμός Ματ (ή Μάτι) και όχι τον σημερινό νομό Ημαθίας στη βόρεια Ελλάδα.
Ο Γάλλος Paganel αποκαλεί τον Γεώργιο Καστριότι ως Ηπειρώτη (Camille Paganel, Histoire de Scanderbeg, ou, Turks et Chrétiens au XV siècle, Didier, 1855) ενώ ο σύγχρονος του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα και πρώτος του Βιογράφος (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα) τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών» (Epirotarum Principis). Ο ίδιος ο Καστριότι αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460 ότι είναι απόγονος των Ηπειρωτών ενώ προς τον Βασιλιά Αλφόνσο, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει ότι είναι πρίγκηπας των Ηπειρωτών. Σε ένα γράμμα που έστειλε ο Καστριότι στον πρίγκιπα του Τάραντα στις 31 Δεκεμβρίου του 1460 είπε: «Αν τα χρονικά μας δεν ψεύδονται, αποκαλούμε τους εαυτούς μας Ηπειρώτες». Όμως στο μυαλό του Σκεντέρμπεη Ηπειρώτες=Αλβανοί. Ο Όλιβερ Σμιτ υποστήριξε ωστόσο ότι όταν ο Καστριότι αναφέρεται σε διάφορες πηγές ως Αλβανός, αυτό σημαίνει ότι ήταν Αλβανόφωνος ή κάτοικος της υπαίθρου, των ορεινών κ.α. και ότι η λέξη «Αλβανός» εδώ δεν είχε εθνική έννοια (Schmitt Jens Oliver (2009), Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan, σελ. 353, 354).
Υπάρχει μία σφραγίδα που αποδίδεται στον Σκεντέρμπέη, και η οποία προβάλλεται συχνά από τους Έλληνες εθνικιστές, ως δήθεν απόδειξη της ελληνικότητας του Σκεντέρμπέη. Η σφραγίδα αυτή βρίσκεται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης. Ανακαλύφθηκε το 1604 μ.Χ. Το Εθνικό Μουσείο της Κοπενχάγης την αγόρασε το 1839. Φέρει τον δικέφαλο αετό και στον περίγυρο την ελληνική επιγραφή: «ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΥ. ΑΥΤ.ΡΩΜ.ΟΜΕΓ. ΑΥΘ.ΤΟΥΡ.ΑΛΒ. ΣΕΡΒΙ.ΒΟΥΛΓΑΡΙ.»,
δηλαδή «ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΕΟΥ. ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ.ΡΩΜΑΙΩΝ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ. ΑΥΘΕΝΤΗΣ .ΤΟΥΡΚΩΝ.ΑΛΒΑΝΩΝ. ΣΕΡΒΩΝ.ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ.»
Δηλαδή ο Καστριότι έγινε αυτοκράτορας των Ρωμαίων και βασιλιάς των Τούρκων, των Αλβανών, των Σέρβων και των Βούλγαρων; Ο Καστριότι πολέμησε εναντίον των Τούρκων με φανατισμό. Πώς λοιπόν θα μπορούσε να είναι βασιλιάς τους; Επιπλέον, από το 1453 που πέθανε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μέχρι το 1468 που πέθανε ο Καστριότι, περάσανε 15 χρόνια. Πότε λοιπόν, πού και από ποιόν Πατριάρχη στέφθηκε Αυτοκράτορας των Ρωμαίων; Σε ποιες περιοχές εκτείνοταν η αυτοκρατορία του και για πιο λόγο άλλαξε όνομα και από Γεώργιος το έκανε Αλέξανδρος; Η σφραγίδα αυτή είναι πιθανότατα πλαστή και μεταγενέστερη του Σκεντέρμπεη, ωστόσο αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά.
Ο Peter Pentz – ο οποίος είναι αρχαιολόγος στο Εθνικό Μουσείο της Βιέννης – έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Sfinx (Μάρτιος 2003):
«Η σφραγίδα είναι φτιαγμένη από μπρούτζο. Έχει 6 εκατοστά μήκος και ζυγίζει 280 γραμάρια. Η επιγραφή σε αυτήν είναι στα ελληνικά και λέει ότι ο ‘Αλέξανδρος’ (= Skender) είναι Αυτοκράτορας και Βασιλιάς. Αυτοκράτορας των Ρωμαίων και Βασιλιάς των Τούρκων, των Αλβανών, των Σέρβων και των Βουλγάρων. Η επιγραφή διαβάζεται κατά γράμμα αντίστροφα.
Παρόλα αυτά, ο Σκεντέρμπέη ποτέ δεν είχε μία τέτοια θέση. Ήταν ένας ηγέτης των Αλβανών – και κατάφερε να οργανώσει μία επανάσταση εναντίον του Σουλτάνου, αλλά δεν ήταν βασιλιάς. Όταν ο Σκεντέρμπέη πέθανε το 1468, η επανάσταση κατέρρευσε – και πολλοί από τους συντρόφους του κατέφυγαν στην Ιταλία.
Πιθανόν η σφραγίδα έγινε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, απ’ τη στιγμή που ο Σκεντέρμπέη αναφέρεται ως Αυτοκράτορας των Ρωμαίων. Σημειώστε τον δικέφαλο αετό στο κέντρο της σφραγίδας – ο οποίος ήταν ένα διάσημο βυζαντινό σύμβολο. Επιπλέον, ο Σκεντέρμπέη ποτέ δεν ήταν Βασιλιάς των Σέρβων ή των Βουλγάρων.
Ίσως η σφραγίδα ‘σχεδιάστηκε’ όταν ο Σκεντέρμπέη οργάνωνε μία εκστρατεία εναντίον των Οθωμανών, ίσως κατασκευάστηκε όταν ο Σκεντέρμπέη υπηρετούσε ως υποτελής του Βασιλιά της Νάπολης. Πιθανόν η σφραγίδα παραγγέλθηκε από την οικογένεια του Σκεντέρμπέη κάποια στιγμή τον 16ο αιώνα. Δεν μπορείτε να ξέρετε σίγουρα. Ακόμα, δεν μπορούμε να πούμε εάν η σφραγίδα είναι ψεύτικη (από τον 15ο ή 16ο century).»
Αυτά λοιπόν λέει ο Peter Pentz, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν η σφραγίδα αυτή είναι γνήσια η πλαστή, αλλά πιθανόν είναι πλαστή.
Ας δούμε όμως πώς υπέγραφε ο ίδιος ο Σκεντέρμπέη, στις επιστολές που ξέρουμε ότι έστειλε και οι οποίες υπάρχουν σήμερα σε διάφορα μουσεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης.
Ο ίδιος ο Σκεντέρμπέη υπέγραφε στις επιστολές που έστελνε ως Dominus Albaniae (Άρχων της Αλβανίας). Π.χ. σε επιστολή του απεσταλμένη από το Αλέσσιο (Lezhë) στις 8 Απριλίου 1456 στον Καρδινάλιο του Fermo, Capranica, υπέγραψε ως: GEORGIUS CASTRIOTI ATS SCANDERBEGH D(OMI)N(U)S IN ALBANIA TE CONFIDUIT (η αυθεντική επιστολή φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, Fonds: ital.ms 1613, Επιστολή Νο: 465). Σε απόσπασμα από το σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Αλβανίας και Δημοκρατίας της Βενετίας, συναφθείσα στο Αλέσσιο την 4η Οκτωβρίου του 1448 (και για την ακρίβεια στο τελευταίο άρθρο του συμφώνου) η επικεφαλίδα αναφέρει: PAX CUM MAGNIFICO SCANDERBEGO ET ALYS D(OMI)NIS ALBANE (το έγγραφο βρίσκεται στο ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βενετίας (Commemoriali XIV.C.79)). Σε επιστολή του Σκεντέρμπεη απεσταλμένη από την Κρούγια (Krujë) στις 8 Αυγούστου 1451 στους άρχοντες της Σιένας, κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του όπου λέει: VESTRE IN OMNIBUS BENEPLACITI GEORGIUS CASTRIOTI DOMINUS ALBANIAE (φυλάσσεται στο Archivio di Stato di Siena: Conscistoro, vol.1659, No:16). Στην προσωπική μεγάλη σφραγίδα του Σκεντέρμπέη, αναγράφεται κυκλικά: GEORGIUS CASTRIOTIUS SCENDARBIC ενώ μέσα στον κύκλο υπάρχει ο δικέφαλος αετός και κάτω από τα δύο κεφάλια υπάρχουν τα αρχικά: D. AL. (δηλαδή και πάλι: Dominus Albaniae).
Ας δούμε όμως τι υποστηρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για τον Καστριότι:
1. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη-Πυρσός:
«Σκεντέρμπεης ή Γεώργιος Καστριώτης. Ο εθνικός ήρως των Αλβανών. Ανήκον εις την επιφανή οικογένειαν των Καστριωτών, εγεννήθη δε τω 1403 ή 1404 (ή 1414) εκ πατρός Ιωάννου Καστριώτου, άρχοντος της εν Αλβανία Κρόιας και της Μιρδιτίας, και μητρός Βαϊσάβας, Σέρβιδος το γένος».
Η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, που θεωρείται η πιο έγκυρη Ελληνική εγκυκλοπαίδεια δεν λέει ότι ο Καστριότι ήταν Έλληνας. Λέει, στον τόμο ΚΑ και στις σελίδες 914 και 915, ότι ο πατέρας του ήταν Αλβανός από τη βόρεια Αλβανία κα ότι η μητέρα του ήταν Σέρβα.
2. Εγκυκλοπαίδεια Υδρία:
«Ο Γεώργιος Καστριώτης, γνωστός και ως Σκεντέρμπεης, είναι ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας. Γεννήθηκε το 1405 στην πόλη Ντίμπρα της Αλβανίας και πατέρας του ήταν ο Αλβανός φεουδάρχης Ιωάννης Καστριώτης».
Πουθενά δε λέει η Υδρία ότι ο Καστριότι ήταν Έλληνας και ότι γεννήθηκε στην Καστοριά ή στην Ημαθία.
3. Εγκυκλοπαίδια Ήλιος
Διαβάζοντας τη βιογραφία του Καστριότι από πουθενά δεν συνάγεται ότι ήταν Έλληνας ούτε κάτι τέτοιο αναφέρει η εγκυκλοπαίδεια Ήλιος, αντίθετα τον παρουσιάζει ως Αλβανό ήρωα.
Διαβάζουμε στη σελίδα 340 της εγκυκλοπαίδιας:
«Σκεντέρμπεης ή Γεώργιος Καστριώτης (1403/1404-1468). Ο εθνικός ήρωας των Αλβανών, υιός του Ιωάννου Καστριώτου, άρχοντος στη Βόρεια Αλβανία και της Σερβίδος Βαϊσάβας. Ο πατέρας του υποταγμένος από τους Τούρκους αναγκάσθηκε να παραδώσει τους γιούς του ως ομήρους. Αυτοί ωδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη και εξισλαμίσθηκαν. Ο Σκεντέρμπεης δεν ξέχασε ούτε την πατρίδα του ούτε το θρήσκευμά του, διότι κατά το 1443 παρευρεθείς στην περί την Νίσσα (Νις) μάχη, αυτομόλησε στις τάξεις των χριστιανών ηγεμόνων μετά τριακοσίων Αλβανών ιππέων. Αργότερα ο Καστριώτης κατέλαβε την Κρόγια και κήρυξε τον πόλεμο κατά των Τούρκων. Οι νίκες του Αλβανού ηγεμόνα προεκάλεσαν τον θαυμασμό της Δύσεως».
.....
4. Ο. Μ. Δημίτσας ο συγγραφέας των Μακεδονικών και καθηγητής της ιστορίας στο Αρσακείω, αντικρούοντας τον Κ. Παπαρρηγόπουλο και τον βυζαντινό λόγιο Θεόδωρο Σπανδουγίνο Κατακουζηνό αλλά και τον Γερμανό Χοπφ οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι ο Καστριότι ήταν Σλάβος, απέδειξε με πειστικά επιχειρήματα ότι ο Καστριότι ήταν Αλβανικής καταγωγής και τους κατηγόρησε ότι έκαναν επιλεκτική αναφορά στις πηγές ενώ για τον Παπαρρηγόπουλο ιδιαίτερα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του παράδοξη και αντιεπιστημονική. Τον Χοπφ επίσης είχε αντικρούσει και ο γνωστός Αλβανολόγος Johan Georg Von Hahn.
Στο βιβλίο του «Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη» στη σελίδα 25 (τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877) ο Δημίτσας γράφει σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας Καστριότι και λέει ότι ο Μαρίν Μπαρλέτι (16ος αιώνας) αναφέρει στα βιβλία του ότι οι Καστριότι είχαν καταγωγή από την Ημαθία, όπου βρίσκονταν οι πόλεις Κρούγια (Krujë), Πετρέλλα (Petrelë), Πετράλμπα κ.α. Επομένως ο Μαρίν Μπαρλέτι θεωρεί ως τόπο καταγωγής του πατέρα του Γεωργίου Καστριότι την περιοχή Ματ ή Μάτι (στα λατινικά Aemathia) της κέντρικής Αλβανίας και ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (όπως ανέφερα και παραπάνω). Στην ίδια σελίδα ο Δημίτσας αναφέρει για το λάθος του Γάλλου Camille Paganel ο οποίος παραπλανήθηκε και έγραψε στο βιβλίο του ότι ο Καστριότι καταγόταν από την Ημαθία της Μακεδονίας. Την ίδια λανθασμένη άποψη είχε διατυπώσει και ο συγγραφέας Α.Μηλιαράκης στον οποίο ο Δήμιτσας απάντησε με ατράνταχτα επιχειρήματα (με αναφορά σε πηγές, σε χάρτες, σε ιστορικά συγγράματα κ.τλ.).
Ας δούμε και κάτι άλλο. Είπαμε προηγουμένως ότι η πρώτη βιογραφία του Καστριότι ήταν αυτή του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα). Στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι η πρώτη βιογραφία αλλά η πιο γνωστή. Ο Μπαρλέτι γνώρισε πολλούς από τους συναγωνιστές του Καστριότι, επισκέφτηκε τα πεδία των μαχών και αγωνίστηκε το 1478 στην πολιορκία της Σκόδρας από τους Οθωμανούς, μετά την πτώση της οποίας κατέφυγε στη Βενετία και κατ’ άλλους στη Νάπολη. Υπάρχουν και άλλες βιογραφίες του Καστριότι, που είχαν γραφτεί πιο πριν. Υπάρχει μία άλλη βιογραφία του (προγενέστερη αυτής που έγραψε ο Μπαρλέτι) που γράφτηκε μόλις 40 χρόνια μετά τον θάνατο του, από έναν Αλβανό από το Τίβαρ (πόλη που κατοικήται από Αλβανούς αλλά σήμερα βρίσκεται στο Μαυροβούνιο), η οποία δεν είναι ευραίως γνωστή και την οποία αναφέρει ο Δημίτσας στις σελίδες 53 και 54 του βιβλίου του, αναιρόντας έτσι τον Γερμανό Χοπφ (στον οποίο στηρίχτηκε αρχικά ο Παπαρρηγόπουλος για να διατυπώσει τα περί σλαβικής καταγωγής του Καστριότι):
«Όσον αφορά τις πηγές για τη ζωή του πραγματικού ήρωα της Αλβανίας και όχι του μυθικού, είναι πρώτα απ’ όλα σημαντικό να αναφερθεί ότι αν και όσοι έγραψαν από τον 18ο αιώνα για την ιστορία του ανδρός, αναφέρουν ως μόνη πηγή για την βιογραφία του τον Μπαρλέτι, είναι ωστόσο ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν και άλλες πηγές προγενέστερες αυτού, πρώτη απ’ τις οποίες είναι η ιστορία του Σκεντέρμπέη που γράφτηκε από κάποιον ανόνυμο Αλβανό από το Τίβαρ και τυπώθηκε το 1480, δηλαδή 43 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα και έφερε την επιγραφή {Historia Scanderbegi edita per quondam Albanensem. Uenetiis impressam, anno Domini 1480 die mensis Aprilis.}. Επειδή αυτή αφενός ήταν ελλιπής και αφετέρου ήταν γραμμένη σε γλώσσα λατινική απλή και βαρβαρίζουσα, είχε εντελώς παραμεληθεί και καταφρονηθεί μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε κατά το 1742 ο Ιταλός ιερέας Βιέμμης βρήκε ένα αντίτυπο και αφού εκτίμησε δεόντως τα πολλά και ποικίλα πλεονεκτήματα αυτού (το ομόφυλο του συγγραφέα, τη σύγχρονη με τα γεγονότα ηλικία του, την αναφορά των γεγονότων με ακρίβεια, την αντικειμενική κρίση, την σωστή χρονικά αναφορά των γεγονότων και τη συμφωνία με τα αξιόπιστα γεγονότα), συμπλήρωσε ό,τι έλειπε παίρνοντας ως πηγή τον Μπαρλέτι, και το ανατύπωσε έτσι συμπληρωμένο και επιδιορθωμένο…» (Μ.Δημίτσας, Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη, σελ. 53-54, τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877).
...
.....
Συνεχίζει ο Δημίτσας και λέει: «Ως δεύτερη πηγή σύγχρονη και σπουδαιότατη, θεωρείται η βιογραφία του Σκενδέρμπέη από άλλον Αλβανό ιερέα, τον Δημήτριο Φράγκο, ο οποίος βρέθηκε σε όλες τις μάχες,έγραψε στα λατινικά τη ζωή του ήρωα αλλά δεν την τύπωσε. Η βιογραφία αυτή…μεταφράστηκε από τα λατινικά στην ιταλική γλώσσα και τυπώθηκε πολλές φορές στη Βενετία» και αναφέρει στη συνέχεια το πότε και από ποιους τυπώθηκε (το 1541, 1545, 1577, 1591, 1610, 1629 και 1630, 1646, 1654 και το 1679) και λέει: «το 1654 επετμήθη από τον Ι.Μ.Μονάρδο και δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο {Τα λαμπρά και ένδοξα κατορθώματα και οι νικητήριες επιχειρήσεις κατά των Τούρκων από τον Γεώργιο Καστριώτη, του επονομαζόμενου Σκεντέρμπεη}» και «…η πολλαπλή αυτή ανατύπωση μαρτυρεί για την αξία και τη σπουδαιότητα αυτής της σύγχρονης πηγής» (σελ. 56).
Στη συνέχεια λέει: «Τρίτη αξιοπιστότατη και σπουδαιότατη πηγή περί της ιστορίας του Σκενδέρμπέη είναι η βιογραφία του αρχιεπισκόπου Δυρραχίου Παύλου Αγγέλου, Αλβανού από την Δρίβαστο, την οποία και ο Χοπφ αναφέρει ότι έχει περισωθεί μεν ως ελλιπής, ήταν όμως υπόψη δε του Ραγουσαίου Λουκάρεως (1602) ο οποίος έκανε χρήση αυτής στη συγγραφή των χρονικών της πατρίδας του Ραγούσας, επειδή ο Παύλος ως μυστικοσύμβουλος και γραμματέας του Σκενδέρμπέη, τον παρακολούθησε στις εκστρατείες του, διήυθηνε την εξωτερική του πολιτική, συνέταξε όλα τα διπλωματικά έγγραφα προς την Πύλη, προς τους Πάπες και προς τους Χριστιανούς ηγεμόνες της Ευρώπης και επομένως ως αυτόπτης μάρτυρας γνώριζε κάλλιστα τα του Σκενδέρμπέη» (σελ. 56-57).
Τα απομνημονεύματα αυτά του Pal Engjëlli (Παύλου Αγγέλου) μαζί με άλλα πρωτότυπα έγγραφα στα αλβανικά (και στα λατινικά), βρισκόντουσαν – όπως μνημονεύει και ο Δημίτσας στη σελίδα 58 του βιβλίου του – στα αρχεία του αρχιδούκα της Βουργουνδίας, στα αρχεία του βασιλιά της Νάπολης και στου της Ουγγαρίας, στα αρχεία των δημοκρατιών της Φλωρεντίας, της Ραγούσας και της Βενετίας, στο Βατικανό και στην Αγία Πετρούπολη.
....
.....
Στη σελίδα 60 του βιβλίου του ο Δημίτσας αποκαλεί τον Σκεντέρμπέη σωτήρα και λυτρωτή της Αλβανίας, ενώ στη σελίδα 62 αναφέρει και μία άλλη βιογραφία του Καστριότι υπό του Φραγκίσκου Βλάγχου που τυπώθηκε το 1836 στη Βενετία και έφερε την επιγραφή: «Georgius Castriotus ete’ suis et patriae restitutus». Στη συνέχεια αναφέρει άλλες πηγές και έγγραφα της εποχής σχετικά με τη ζωή του ήρωα αλλά και μεταφράσεις αυτών στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και γερμανικά (σελ. 63-66). Στη σελίδα 83 ο Δημίτσας αφού ανέφερε μία σειρά από πηγές σχετικές με τη ζωή του Καστριότι, είπε χαρακτηριστικά: «…οι Καστριώτες, επομένως και ο Σκεντέρμπέης, ήταν αλβανικής καταγωγής, γνήσιοι Αλβανοί γέννημα και θρέμα και όχι Σλαύοι». Στη σελίδα 88 γράφει: «Η δόξα των υπέρ πίστεως και πατρίδος πολύχρονων και αιματηρότατων αγώνων του Αλβανού ήρωα διατηρήθηκε ζώσα» και «…η αλήθεια περί της αλβανικής καταγωγής και εθνικότητας του Σκενδέρμπέη αναμφισβήτητη καθίσταται» ενώ στη σελίδα 90 αναφέρει ότι όχι μόνο στους Χριστιανούς Μιρδίτες της Αλβανίας αλλά και στους μουσουλμάνους Αλβανούς διατηρείται εντονότατο το αίσθημα το υπέρ της ελευθερίας τους και της εθνικότητας τους και χαρακτηρίζει τον Σκεντέρμπέη ως σάρκα εξ της σαρκός των Αλβανών και ομόφυλο αυτών, όπως και αυτοί οι ίδιοι πίστευαν.
Στη συνέχεια στο κεφάλαιο ‘AUDIATUR ET ALTERA PARS’ του βιβλίου του (από τη σελίδα 131 και μετά) ο Δημίτσας με επιτυχία απαντάει σε ορισμένες ψευδής αναφορές όσον αφορά τον Καστριότι και την καταγωγή του και συγκεκριμένα αναφέρεται στο χειρόγραφο του Gjon Muzaka (τον ονομάζει Ιωάννη Μουσακή) και στην χρήση αυτού του χειρογράφου από τον Γερμανό Hopf και λέει: «Ο Ιωάννης Μουσακής μετά την κατάκτηση της Αλβανίας από τους Τούρκους, 35 ετών περίπου κατέφυγε στην Νάπολη της Ιταλίας το έτος 1476, όπου ύστερα από την παρέλευση 34 ετών αφού διαδόθηκε η φήμη ότι επρόκειτο να γίνει σταυροφορία κατά των Τούρκων, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Αλβανών της Νάπολης περί επανόδου τους στην πατρίδα και τότε επιθυμόντας (ο Μουζάκας) να εξασφαλίσει τα ηγεμονικά δικαιώματα της οικογένειας στους γιους και στους απογόνους του, έγραψε το 1510 την λεγόμενη ιστορία (για τον Καστριότι)…».
Έτσι λοιπόν ο Μουζάκας (τον οποίο ο Δημίτσας θεωρεί αμαθή και αγράμματο) παρουσίασε τον Καστριότι ως Σλάβο, με σκοπιμότητα ώστε να μην επισκιασθούν τα δικαιώματα της οικογένειας Μουζάκα από αυτά της οικογένειας Καστριότι. Ο Δημίτσας λέει ότι το χειρόγραφο του Μουζάκα δεν είναι γραμμένο επιστημονικά, δεν είναι ιστορία και χρονογραφία αλλά είναι στηριγμένο σε μυθεύματα και διάφορες διαδόσεις και λέει ειρωνικά: «Πόσο μεγάλη αξία και ακρίβεια μπορούν να έχουν αυτά, εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος» (σελ. 131-132) ενώ στη συνέχεια μέμφεται και αντικρούει τον Παπαρρηγόπουλο ο οποίος είχε δόσει τόση σημασία στα χειρόγραφα του Μουζάκα (τον οποίο Μουζάκα κακώς θεωρούν κάποιοι ως ιστορικό όπως χαρακτηριστικά λέει).
Ο Δημίτσας λοιπόν με στοιχεία και αναφορές σε πηγές (βιβλια, έγγραφα, βιογραφίες, αναφορές κ.τλ.) ΚΟΝΙΟΡΤΟΠΟΙΕΙ τις σημερινές σοβινιστικές κατηγορίες και τα ψέματα των Ελλήνων (αλλά και των Σέρβων) εθνικιστών ότι οι Αλβανοί δεν είχαν εθνική συνείδηση, ότι οι Αλβανοί δεν πολέμησαν για την ελευθερία τους, ότι ο Καστριότι δεν ήταν Αλβανός κ.α.
5. Ο Ιάκωβος Φαλμεράυερ γράφει: «Η οικογένεια των Καστριοτών ήταν Αλβανική, και επομένως ο Ιωάννης Καστριότι ήταν καθαρός Αλβανός, και ο υιός αυτού Γεώργιος Καστριότι ο Σκεντέρμπεης ήταν καθαρότατος Αλβανός Γκέκας και ήρωας εθνικός» (Albanesische Element in Griechenland).
Τα λόγια αυτά του Φαλμεράυερ αναφέρει ο Δημίτσας στη σελίδα 109 του βιβλίου του και λέει ότι Φαλμεράυερ, αν και ήταν γνωστός πανσλαβιστής και υποστήριζε με πάθος τον εκσλαβισμό κάθετο ελληνικού, εντούτις δεν υποστήριξε ότι ο Καστριότι ήταν Σλάβος, αλλά ότι ήταν Αλβανός, και φυσικά δεν είπε ότι ήταν Έλληνας. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο καθηγητής Μ. Δημίτσας μέμφεται στο βιβλίο του όσους ισχυρίζονται ότι ο Φαλμεράυερ έγραψε περί της σλαβικής καταγωγής του Καστριότι και λέει (ο Δήμιτσας) ότι ο Φαλμεράυερ αναφέρθηκε μόνο στη σλαβική καταγωγή της μητέρας του Καστριότι και όχι στην καταγωγή του πατέρα του, ενώ στη σελίδα 159 του βιβλίου του μεταφέρει ο Δημίτσας τα λόγια του Φαλμεράυερ ο οποίος είχε πει για την οικογένεια των Καστριοτών: «Είναι ματαιοπονία η επιμονή στον γενεαλογικό προσδιορισμό μιας καθαρά αλβανικής οικογένειας».
6. Ο Φραγκίσκος Βλάγχος, επίσκοπος Σαππών της Αλβανίας, ο οποίος έγραψε βιογραφία του Σκεντέρμπεη, που εκδόθηκε το 1636 στη Βενετία λέει ότι οι Καστριώτες κατάγονται από ορεινό χωριό της περιοχής Χας της Αλβανίας, που ονομάζεται Καστράτι (ή Καστριότ). Στο χωριό αυτό κατοικούσε η αλβανική φυλή Καστράτι και εκείνη την εποχή υπήρχε εκεί ομώνυμη οικογένεια, η οποία διακρίθηκε στους πολέμους κατά των Τούρκων. Από αυτή την οικογένεια κατάγονταν οι Καστριότες (όπως λέει και ο Γάλλος πρόξενος στη Σκόδρα ο Hecquard). Αυτά λέει ο Φραγκίσκος Βλάγχος που έγραψε βιογραφία του Καστριότι.
7. Στην εγκυκλοπαίδεια Δομή -1975- ο Γεώργιος Καστριότι αναγνωρίζεται ως τέκνο «του Γκέγκη Αλβανού Ιωάννου Καστριώτη και της Σερβίδας Βοϊσάβας ή Βοϊσαβής».
8. Ο σύγχρονος ιστορικός John V. A. Fine θεωρεί ότι ο Γκιον Καστριότι (ο πατέρας του Σκεντέρμπέη) ήταν «Αλβανός άρχοντας» όπως λέει χαρακτηριστικά (John V.A. Fine Jr., The Late Medieval Balkans, σελ. 422, 556, 1994). Ο επίσης σύγχρονος ιστορικός Anthony Bryer θεωρεί ότι η οικογένεια Καστριότι ήταν γκέγκικης καταγωγής (Bryer, Anthony (1997). Edward Gibbon and Empire, Cambridge University Press, 2002, σελ. 113).
9. Στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, τ.30, σ.472, διαβάζουμε:
«Σκεντέρμπεης. Αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα των Αλβανών κατά των Οθωμανών κατακτητών, εθνικός ήρωας της Αλβανίας».
Να πω εδώ ότι το γεγονός ότι ορισμένα από τα αδέρφια (αλλά και από τους προγόνους) του Σκεντέρμπέη είχαν σλαβικά ονόματα, δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι ήταν σλαβικής καταγωγής (όπως ισχυρίζονται οι Σέρβοι), αν και η μητέρα του ήταν σερβικής όπως φαίνεται καταγωγής από το Πόλλογκ των Σκοπίων (κοντά στο σημερινό Τέτοβο/Tetovë). Γύρω στο 1300 μ.Χ. ο Σέρβος Στέφανος Ντουσάν κατέλαβε όλη σχεδόν την Αλβανία (και όχι μόνο) εκτός από το Δυρράχιο και επέβαλλε στυγερά την κυριαρχία του. Εξέδωσε μάλιστα και νόμους (τους λεγόμενους «Ντουσάνοβα Ζακόνικ») όπου και δήλωνε ότι όλοι οι «αιρετικοί Χριστιανοί» (και εννοούσε όσους δεν είχαν ενταχθεί στη σερβική ορθόδοξη εκκλησία) θα έπρεπε να ενταχτούν στην Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, αλλιώς απειλούνταν με αυστηρή τιμωρία, ακόμα και με θάνατο. Ως αποτέλεσμα πολλοί υιοθέτησαν τότε σλάβικα ονόματα και επίθετα, χωρίς να είναι Σλάβοι στην πραγματικότητα.
Ακόμα και σήμερα έχουν επιβιώσει σλαβογενής λέξεις και ονόματα ή επίθετα όπως ‘Μπογκντάνι’, ‘Βλάντι’ κ.α. Τον 15ο αιώνα, οι ρωμαιο-καθολικοί στις περιοχές της βόρειας Αλβανίας και του Κοσόβου, είχαν διατηρήσει τα αλβανικά ονόματα τους και είχαν και ονόματα λατινικής προέλευσης. Οι ορθόδοξοι Αλβανοί όμως – πριν ασπαστούν σχεδόν μαζικά το Ισλάμ – είχαν δανειστεί σλαβικά ονόματα και πολλά σερβικά πολιτισμικά στοιχεία. Για παράδειγμα στην περιοχή ανάμεσα στην Τροπόγια (βόρεια Αλβανία) και τη Γκιακόβα – γνωστή στα σερβικά και ως Ντακόβιτσα – (Κόσοβο), περιοχή τότε (1485 μ.Χ.) με 53 μικρά χωριά και 926 οικογένειες, υπήρχαν κάτοικοι τα ονόματα και τα επίθετα των οποίων ήταν μισά σλαβικά και μισά αλβανικά, όπως: Ραντοσάβι γιος του Γκιον, Μπόζινταρ γιος του Γκιον, Γκιον γιος του Βουλκάσιν, Λέκα γιος του Μιροσλάβ, Λιέσι γιος του Μίλος, Αρμπανάς γιος του Τεοντόρ, ή αλβανικά ονόματα στα οποία με τον καιρό είχαν προσθέσει σλαβικές καταλήξεις, όπως Λέκατς από το Λέκα, Ντέντατς από το Ντέντα κ.α.
Το φαινόμενο αυτό, μαρτυρείται από τα βιβλία χρεωστών του Mihail Lukarevic, ενός εμπόρου από το Dubrovnik, ο οποίος προς το τέλος του 15ου αιώνα είχε επισκεφτεί την Novobërdë του Κοσόβου (στα σερβικά Novo Brdo ή Ново Брдо), σήμερα Artanë. Σε λατινικά κείμενα αναφέρεται και ως Novaberd, Novus Mons ή Novamonte, αλλά και ως Nyeuberghe σε άλλα ευρωπαϊκά έγγραφα.
Παπικές αποστολές που επισκέφτηκαν την περιοχή στις αρχές του 17ου αιώνα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου αλβανικού πληθυσμού, ασχέτως των ονομάτων που είχαν. Ο Pjetër Mazreku έγραψε (1623-1624) ότι το Πρίζρεν είχε 12.000 Τούρκους (μουσουλμάνους), σχεδόν όλοι Αλβανοί, περίπου 200 ρωμαιο-καθολικοί και 600 Σέρβοι. Ο αρχιεπίσκοπος του Tivar, Gjergj Bardhi, μετά από μία επίσκεψη στην πεδιάδα του Dukagjini το 1638, είπε ότι οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές (Prizren-Gjakovë) είναι Αλβανοί και μιλάνε την αλβανική γλώσσα. Ο Οθωμανός γεωγράφος Χατζή Κάλφα, είπε ότι στο Πρίζρεν κατοικούσαν κυρίως Αλβανοί. Ο γνωστός Οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί, έγραψε σχετικά με το Vucitern (Vushtrri) που είχε επισκεφτεί (16ος αιώνας), ότι οι κάτοικοι του μιλάνε κυρίως αλβανικά, ενώ η επίσημη γλώσσα ήταν η τουρκική. (Selami Pulaha, Shqiptaret dhe Trojet e tyre, 1982, p.334-452)
Ο αδερφός του Σκεντέρμπέη, Reposh Kastrioti, ήταν μοναχός στο σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου (όπου και πέθανε στις 25 Ιουλίου του 1431). Σύμφωνα με σέρβικα και βουλγάρικα χρονικά της εποχής, ο πύργος του Αγίου Γεωργίου του μοναστηριού, αποκλήθηκε προς τιμήν του Ρέπος ως «Αρμπανάσκι Πίργκ» (δηλαδή στα σερβικά «αλβανικός πύργος»). Αν ο πατέρας της οικογένειας Καστριότι ήταν Σλάβος και όχι μόνο η μητέρα (η Βοϊσάβα), τότε γιατί αποκάλεσαν τον πύργο του μοναστηριού με αυτή την ονομασία;
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, αν και αρχικά υποστήριξε τη σλαβική καταγωγή του Καστριότι, στο τέλος δήλωσε: «… ο δε Σκεντέρμπεης, και αν μη παραδεχθώμεν την γνώμην του Καρλ Χοπφ (Hopf), του λέγοντος αυτόν εκ Σλαύων καταγόμενο, κοινώς λογίζεται Αλβανός ουχί Έλλην» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Ε, σ. 356, εκδόσεις Ανέστη Κωνσταντινίδη, 1887).
Πολλοί από τους Πρίγκηπες, τους στρατηγούς, τους στρατιώτες του Γεωργίου Καστριότι, εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία, είτε κατά την Ιταλική εκστρατεία του Σκεντερμπεη, όταν ο ίδιος ηγούμενος αλβανικού εκστρατευτικού σώματος, αποβιβάστηκε στην Βαρλέτα για να συνδράμει τον σύμμαχό του Φερδινάνδο Α’ της Νεαπόλεως στον αγώνα του εναντίον των Ανζουίνων (Ανδεγαβών), είτε μετανάστευσαν εκεί μετά τον θάνατο του Σκεντέρμπεη και την διάλυση της Ομοσπονδίας του Αλεσσίου (Lezhë), όπως έκανε και η ίδια η οικογένεια των Καστριωτών, η οποία έχει ακόμα απογόνους στη Νάπολι… O Juan Pedro Aladro Castriota, απόγονος του οίκου των Καστριωτών, το 1914 διεκδήκισε ύστερα από δική του απαίτηση τον θρόνο του νεοσύστατου τότε Αλβανικού κράτους. Η αλβανική γλώσσα είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Ιταλικό κράτος ως μειονοτική γλώσσα των Arbëresh της νότιας Ιταλίας, γι’ αυτό και σε όλα τα μειονοτικά αλβανικά χωριά οι πινακίδες είναι δίγλωσσες, γραμμένες στην ιταλική και στην αλβανική γλώσσα.
Ο Λουκάς Μπέλλος, στο βιβλίο του «Αλβανικά ή αι τρεις ζώσαι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσης» το οποίο εκδόθηκε το 1903, με γλωσσολογικά δεδομένα αποδεικνύει την αρχαιότητα της αλβανικής και τη συγγένειά της ως ένα σημείο με την ελληνική, δεδομένα που απορρίπτουν την δακική θεωρία ή τη θεωρία ότι οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο, θεωρίες που με τόσο φανατισμό υποστηρίζουν ορισμένοι, αφού μεταξύ άλλων στην αλβανική υπάρχουν λατινικά δάνεια που εισήχθησαν στην αλβανική μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ., πολλούς αιώνες δηλαδή πριν από την κατά τη φαντασία άφιξη των Αλβανών στη σημερινή Αλβανία από τη Δακία ή τον Καύκασο τον μεσαίωνα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γράφει ο Μπέλλος στις σελίδες 5-6 (ο οποίος ωστόσο ταυτίζει φυλετικά Έλληνες και Αλβανούς) και λέει για τον Σκεντέρμπέη:
«ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης Αλέξανδρος ο Αλβανός…απαντών εις τα ύβρεις του ιταλού πρίγκηπος του Τουρίνου, αποκαλέσαντος τους Αλβανούς πρόβατα, μετ’ εθνικής υπερηφανείας καυχάται ότι οι Αλβανοί είναι εκείνοι οίτινες μετά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων Ελλήνων καθυπέταξαν την Οικουμένην άπασαν. Γνωστόν δ’ ότι ο Σκεντέρμπεης και αυτός υπεγράφετο και υπό των άλλων προσηγορεύετο “ηγεμών των Αλβανών και των Ηπειρωτών”, αποδεικνύς ούτως τα δύο φύλα, τέκνα μιας και της αυτής μητρός».
«Δεν τους ξέρεις καλά τους Αρβανίτες μου…Οι πρόγονοί μας ήταν Ηπειρώτες, από τους οποίους βγήκε εκείνος ο Πύρρος, στου οποίου την ορμή μόλις που μπόρεσαν να αντισταθούν οι Ρωμαίοι. Εκείνος που πολεμώντας κυρίευσε τον Τάραντα και άλλες χώρες της Ιταλίας…Αν λάβεις δε υπόψη σου ότι η Αλβανία αποτελεί μέρος της Μακεδονίας, θα ομολογήσεις ότι ακόμα πιο ευγενείς ήταν οι πρόγονοί μας, που με τον Μ. Αλέξανδρο επικεφαλής έφθασαν ώς τις Ινδίες. Από εκείνους κατάγονται αυτοί που εσύ ειρωνεύεσαι» είπε ο Καστριότι στον Ιταλό πρίγκιπα (Κ. Μπίρη, Αρβανίτες, οι Δωριείς του Νεώτερου Ελληνισμού, σελ. 24).
Συνεχίζει ο Μπέλλος και λέει:
«Εξετάζοντες δε τους νυν Αλβανούς ανεξαρτήτως της χώρας, ην οικούσιν από πολλών βεβαίως χιλιετηρίδων, βλέπομεν, ότι έχουσι ταυτά προς τους άλλους Έλληνας ήθη και έθιμα, ων πλείστα ανέρχονται και μέχρι των ομηρικών έτι χρόνων, ως τα περί τους γάμους και τας κηδείας και τους έρωτας. Εν τη βορείω μάλιστα Αλβανία οι έρωτες υπενθυμίζουσι τους υπό του νομοθέτου των Θηβαίων επιβεβλημένους και εν Κρήτη και τη αρχαία Σπάρτη καθιερωμένους αγνούς και πλατωνικούς έρωτας…Ωσαύτως δε το βαθύτατον συναίσθημα της ατομικής υπερηφανείας, μάλιστα δε το της οικογενειακής τιμής, βαθυτάτην ορύσσουσι τάφρον διαχωρίζουσαν αυτούς των σλαβικών και των άλλων γειτόνων ευρωπαϊκών φυλών. Ως και το άγριον έθιμον της του αίματος οφειλής και της εκδικήσεως μόνον περί τον Ταΰγετον ευρίσκει ομοτρόπους παρά τοις αμειλίκτοις Μανιάταις» (σελ. 6-7).
Κοινά επομένως ήθη και έθιμα στους Αλβανούς με τα αρχαία και σύγχρονα ελληνικά έθιμα. Αυτό βεβαίως δεν αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί είναι φυλετικά Έλληνες, όπως υποστηρίζει ο Μπέλλος αλλά ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στην βαλκανική από την αρχαιότητα. Διαπιστώνουμε επίσης την υπερηφάνεια του Καστριώτη όσον αφορά το ότι ήταν Αλβανός. Μάλιστα ο Φαν Νόλι που έγραψε το βιβλίο «Η Ιστορία του Σκεντέρμπέη», αν και ιερέας, είπε: «ο Σκεντέρμπεη ήταν ένας γνήσιος Αλβανός, αφού άλλαζε την θρησκευτική του πίστη ανάλογα με την πολιτική συγκυρία». Το βιβλίο του Φαν Νόλι εκδόθηκε και επανεκδόθηκε με τίτλους όπως: Historia e Skërdërbeut, (Βοστώνη, 1921), George Castrioti Scanderbeg, (Νέα Υόρκη, 1947), Historia e Gjergj Kastrioti Skëndërbeut, Kryezoti Arbëris, (Βοστώνη, 1950) κ.α.
Η γνωμη σου καταγραφηκε κ Αλι Σουλιωτη....
Φυσικα αποτελει την γνωμη καποιων αλλων την οποια εχεις ενστερνισθεί...
Συνεπως κι εμεις εχουμε ενστερνιστει την αποψη καποιων άλλων ερευνητων που με ατρανταχτα επιχειρηματα λενε οτι ηταν Ελληνας...
Η μοναδικη του μεσαιωνικη βιογραφια που υπαρχει τον αναφερει σαν Πριγκηπα των Ηπειρωτων οι οποιοι σαφεστατα ηταν Ελληνες οπως κι ο Πυρρος (το οποιο γνωριζουν ολοι οι ιστορικοι)
Πουθενα στην βιογραφια του δεν αναφερεται η λεξη Αλβανος... καθως ειναι δημιουργημα πολυ μεταγενεστερο... το αλβανικο εθνος και κρατος...
Ο Σκεντερμπεης ηταν Ελληνας και Ορθοδοξος Χριστιανός.
Ως γνωστόν οι Αλβανοί είναι κυριως μουσουλμανοι και ελαχιστοι ειναι καθολικοι...
Ορθοδοξοι στην Αλβανια ειναι μονο οι Ελληνες.
Αν πραγματικα τον θεωρουσαν ηρωα τους οι Αλβανοι δεν θα εξισλαμιζονταν από τους Τούρκους...
Αλλα ως γνωστόν μεχρι προ μερικων δεκαετιων τον θεωρουσαν ξενο κι οχι δικο τους...
Ξαφνικα τους ηρθε οτι καλο ειναι να αποκτησουν ιστορία, ηρωες κλπ...
Οποτε τι πιο ευκολο κλεβουμε (οπως σε ολα τα πραγματα) τον γείτονα που εχει μπολικους...
Εκει που σημερα ζουν οι κατσαπλιαδες Αλβανοί ζούσαν οι Ελληνες Ηπειρωτες και οι αρχαίοι Ιλλυριοι...
Οι λαοί αυτοί ουδεμίαν σχεση εχουν σε θρηκσεια, ηθη κι εθικα, γλωσσα και πολιτισμό με τους σημερινους Αλβανούς....
Οσο κι αν προσπαθουν να κλεψουν την ιστορία τους οι Αλβανοι αυτογελοιοποιούνται...
Και μεγαλη πλακα επισης εχει και το γεγονος οτι εκλεψαν και τον βυζαντινο δικεφαλο αετό...
Δηλαδη ελεος...
Κλεβουν τον ελληνικο βυζαντινο αετο..
Πανε να φανε και τον Σκεντερμπεη που μονος του ομολογει οτι ειναι απογονος του Ελληνα Πυρρου...
Δεν κοιτανε καλυτερα να βρουνε τις πραγματικες ριζες τους αν υπαρχουν εκει στον Καυκασο;
Μονο εκει αναφερεται περιοχη Αλβανια από τους αρχαιους χρόνους...
ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ....
Αρκετα πια... οι Τουρκοι λενε δικα τους ολα τα ελληνικα της Μικρας Ασίας και μιλανε για την αρχαια Τουρκία...
Οι Σκοπιανοι σφετεριζονται το ονομα της Μακεδονιας και κλεβουν την ελληνικη ιστορία...
Οι Αλβανοι τα ιδια...
Κλεβουν συμβολα ηρωες κλπ... και την ιστορια ολοκληρων αρχαιων λαων ....
Φτανει το κλεψιμο...
παντως δεν εχεις παραπονο τα δημοσιευσα ολα τα σχολια σου....)
Εχω ξαναδωσει το παρον στο συγκεκριμενο ιστολογιο , εχοντας αναρτησει δυο σχολια το πρωτο στις 13 Μαρτίου, 2013 12:46 και το δευτερο στις 18 Απριλίου, 2013 02:32 και τα δυο σαν απαντηση στον δηθεν αυτο αποκαλουμενο Ιπποκλειδη.Ο συγκεκριμενος σχολιαστης ειναι καταφανεστατο οτι ειναι αλβανος και υποκρινεται τον Ελληνα και μαλιστα υιοθετωντας ενα ονομα που δεν εχω ακουσει κανεναν Ελληνα να το εχει.Οχι πως δεν υπηρχε στην αρχαιοτητα , απλα τωρα δεν συνηθιζεται.Παριστανει ο "Ιπποκλειδης" τον Ελληνα για να δωσει μια χροια αντικειμενικοτητας στα γραφομενα του , αφου φαινεται οτι η κριτικη ειναι απο Ελληνα , εκ των εσω δηλαδη,αρα πιο φερεγγυα.Στο τελος του δευτερου αρθρου μου τον προτρεπω αυτον και τους συμπατριωτες του να μην παριστανουν κατι που δεν ειναι και ποτε δεν υπηρξαν .Απο το να μην αυτο αποκαλειται "Ιπποκλειδης" μεχρι το να καπηλευεται ολοκληρα κεφαλαια ιστοριας.Το "copy paste" εχει γινει πολυ της μοδας τωρα τελευταια απο τους γειτονες μας τους αλβανους.Οι αλβανοι ειναι περιεργη φαρα ομολογουμενως και εχω αποψη απο πρωτο χερι, τους εχω συναναστραφει για πολλα χρονια.Ειναι ευερεθιστοι σε θεματα ιστορικα,μονιμως εχουν το κομπλεξ της συγκρισης με την Ελλαδα και στο πισω μερος τους κεφαλιου τους ειναι φωλιασμενη εχθρα για τους Ελληνες.Οι αλβανοι δεν εχουν προβλημα τοσο πολυ με αλλους λαους,οσο με τους Ελληνες.Μισουν την Ελλαδα περισσοτερο απο οτι αγαπουν την πατριδα τους.Αν τους θεσει καποιος το ερωτημα "να καταστραφει η Ελλαδα ή να προκοψει η Αλβανια",θα απαντησουν το πρωτο.Ειναι επισης ανθρωποι με "τζαμπα μαγκια".Πολλη περηφανεια για το τιποτα.Βλαχομαγκια το λεω εγω.Το "ξερεις ποιος ειμαι εγω;" ειναι η αγαπημενη τους ατακα.Χτυπαν και το στηθος με περηφανεια οταν το λενε , αν παρατηρησεις θα δεις και λακουβα στο στηθος απο το χτυπημα.Ξερα κεφαλια , αγυριστα με ζωώδες πεισμα.Περηφανεια και ψωρα μαζι , εξ ου και το "ψωροπερηφανος".
Βεβαια με ολα αυτα που λεω δειχνω θα μου πειτε ρατσισμο και μενος κατα των αλβανων.Λυπαμαι αλλα οι περισσοτεροι ετσι ειναι.Εχω γυρισει ολο τον κοσμο , εχω συναναστραφει με τοσες εθνικοτητες που ουτε εγω δεν μπορω να θυμηθω.Αν θα μου λεγαν να ονοματισω τον λαο με την χειροτερη νοοτροπια , αυτους θα κατονομαζα.Δεν με νοιαζει τι θα σκεφτουν ή τι θα πουν για μας τους Ελληνες ή για μενα , απλα αυτη ειναι η αποψη μου, δικαιωμα μου.Την παραθετω ετσι απλα.
Τωρα οσον αφορα το θεμα της κλεψιας της ιστοριας ειναι το θεμα απλουστατο.Οταν δεν εχεις ιστορια , τοτε ειτε την επιννοεις ή την κλεβεις.Αφου ειμαστε οι πλησιεστεροι , απο μας θα κλεψουν.Τι και αν την Απολλωνεια την λενε οπως την λενε , τι και αν οτι ειναι γραπτο εκει ειναι στα ελληνικα, τι και αν το Δυρραχιο (αρχαια Επιδαμνος)ηταν αποικια Κερκυραιων και Κορινθιων το 670 π.Χ. , τι και αν τουλαχιστον το 1/3 των λεξεων που χρησιμοποιουν ειναι ελληνικες (τα υπολοιπα 2/3 ειναι λατινικα και τουρκικα), αυτοι θα παριστανουν αλλοτε τους συγγενεις των Ιλλυριων,αλλοτε των Ελληνων , των Πελασγων κλπ κλπ.Και εννοειται οτι θα σου πουν οτι ειχαν απο παλια λαμπρο πολιτισμο.Πολιτισμο βεβαια που στο περασμα των χρονων ειναι λιγακι αορατος.Καπου κρυβεται ο πολιτισμος τους και τσουπ πεταγεται καπου καποτε απροσδιοριστα και μας φανερωνεται.Ετσι ξαφνικα.Βεβαια πολιτισμος χωρις γραπτο λογο τι σόι πολιτισμος ειναι.Να μην γραφεις το ονομα σου και να λες οτι εχεις λαμπρο πολιτισμο.Εδω κολλαει το "ψωροπερηφανος".Με εχουν πρηξει με τα λαμπρα κατορθωματα τους και οταν πας να μιλησεις με επιχειρηματα ολες οι συζητησεις εχουν την ιδια μονοτονη καταληξη.Οι αλβανοι συνομολητες να φωναζουν να βριζουν και να χτυπιουνται.Το 'χουν αυτο,οταν διαφωνουν ,το κανουν φωναζοντας , οχι με επιχειρηματα.
Σχολιου συνεχεια
Σκεφτομενος λοιπον τον λαμπρο τους πολιτισμο διακρινω ενα μεγαλο κενο.Κενο στην εβδομη τεχνη.Ναι, αναφερομαι στον κινηματογραφο.Σκεφτομαι οτι αυτης της μορφης η τεχνη εχει εξυμνησει και εχει εμπνευστει απο τα παντα.Και εννοειται εχει εμπνευστει απο μεγαλες ιδεες , μεγαλους πολιτισμους.Θα δεις ταινιες για Ρωμαιους , Ελληνες , Αιγυπτιους , Κινεζους , Γιαπωνεζους , Τουρκους ,Περσες, Ρωσους , Γερμανους , Αγγλους , για πολιτσμους και λαους συγχρονους αλλα και για ξεχασμενους και χαμενους στο περασμα του χρονου, οπως Αζτεκους , Μάγια, Ινκας , Ασσυριους , Βαβυλωνιους και ενα σωρο ακομα.
Ομως δεν θα δεις ολως περιεργως καμια ταινια για αλβανους και για τον πολιτισμο τους.Γιατι απλα δεν υπηρξε ποτε.Για να εμπνευσεις πρεπει να υπαρξεις,να μεγαλουργησεις , να ξεχωρισεις.Και αναφερομαι στην εβδομη τεχνη , στον κινηματογραφο γιατι ειναι η πιο λαοφιλης αποδειξη αναγνωρισης.Εκτος απο τα πανεπιστημια που καταγραφουν επιστημονικα την παγκοσμια ιστορια,υπαρχει ο κινηματογραφος για να καταγραψει αυτος και να εξυμνησει αυτα που αξιζουν να εξυμνηθουν.Δεν εχει βρεθει λοιπον κανεις σκηνοθετης ,σεναριογραφος , παραγωγος που να εχει εμπνευστει απο τον αλβανικο πολιτισμο γιατι απλα ειναι ανυπαρκτος.Η μονη περιπτωση να δουμε αναφορα για αλβανικο πολιτισμο ειναι ειτε σε κωμωδιες ή σε ταινιες επιστημονικης φαντασιας.
Γιατι σπουδαιος δεν εισαι οταν περιαυτολογεις και ασχολεισαι εσυ με τον εαυτο σου , εισαι σπουδαιος οταν οι αλλοι ασχολουνται με σενα και οταν οι αλλοι λενε τα καλα λογια , οχι εσυ.
Καλησπέρα. Θα ήθελα να μου επιτραπεί να προσθέσω και εγώ ορισμένες πληροφορίες, αν ακι από ό,τι είδα τα περισσότερα έχουν απαντηθεί από τον φίλο Αλί στα προηγούμενα σχόλια.
Η Αρτεμίντα Καμπάσι (Artemida Kabashi) λέει: «Οι Καστριότες αναφέρονται για πρώτη φορά στις πηγές το 1394 και το 1410, όταν ο Γκιον, πατέρας του Σκεντέρμπέη, ειδοποίησε τη Δημοκρατία της Βενετίας για την απόφαση του να στείλει τον γιο του στους Τούρκους ως όμηρο. Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, η οικογένεια Καστριότι καταγόταν από το χωριό Kastrat στη βορειο-ανατολική Αλβανία. Σε αντίθεση με τους Θοπία και τους Κομνένι (Κομνηνούς), οι Καστριότι δεν είχαν κάποια μεγάλη ιστορία ως μέλη της αριστοκρατίας. Για την ακρίβεια, η άνοδος του κύρους τους ξεκίνησε με τον παππού του Σκεντέρμπέη, τον Παλ Καστριότι, ο οποίος αρχικά εξουσίαζε δύο χωριά με όνομα Sinja και Gardhi i Poshtëm.» (Artemida Kabashi, "The memory of George Castriota Scanderbeg among the Arberesh of Italy: a study on the role of diaspora in the creation of Albanian national identity", Texas Tech University, August 2005, p. 12.)
Αναφερθήκατε στην φερόμενη ως σφραγίδα του Καστριότι, η οποία απ' ό,τι είδα κατά πάσα πιθανότητα είναι πλαστή και μεταγενέστερη του Καστριότι. Αξίζει να αναφερθεί όμως το τί ήταν γραμμένο στην περικεφαλαία του Σκεντέρμπέη η οποία ήταν δώρο από το Δουκάτο του Μιλάνου, όταν ο ίδιος ο πάπας οργάνωσε ιερό αγώνα κατά των Οθωμανών και έχρισε στρατηγό (Inperatore) του ιερού στρατού του τον Σκεντέρμπέη. Στην περικεφαλαία του λοιπόν αναγραφεται IN * PE * RA * TO * RE * BT (INPERTORE), τα αρχικά για Jhezus Nazarenus * Principi Emathie * Regi Albaniae * Terrori Osmanorum * Regi Epirotarum * Benedictat Te ... δηλαδή "ο Ιησούς να ευλογεί τον Πρίγκιπα της Εμαθίας , Βασιλεύ της Αλβανίας, τρόμο των Οθομανών, Βασιλεύ των Ηπειρωτών".
Αναφερθήκατε στον Μαρίν Μπαρλέτι (16ος αιώνας), πρώτο βιογράφο του Σκεντέρμπέη. Δεν αναφέρατε όμως ότι ο Μπαρλέτι αναφέρει στα βιβλία του ότι οι Καστριότι είχαν καταγωγή από την Ημαθία, όπου βρίσκονταν οι πόλεις Κρούγια (Krujë), Πετρέλλα (Petrelë), Πετράλμπα κ.α. Δηλαδή ο Μαρίν Μπαρλέτι θεωρεί ως τόπο καταγωγής του πατέρα του Γεωργίου Καστριότι την περιοχή Ματ ή Μάτι (στα λατινικά Aemathia) της κέντρικής Αλβανίας και ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Επομένως η οικογένεια Καστριότι δεν είχε καμία σχέση ούτε με την Καστοριά ούτε με την σημερινή περιοχή Ημαθίας της βόρειας Ελλάδας. Πάντως, σε πολύ αρχαιότερα χρόνια Μακεδονία ή Ημαθία ονομαζόταν ολόκληρη η σημερινή Μακεδονία, μέχρι και την Ήπειρο.
Θα ήθελα να αναφέρω και ορισμένα στοιχεία σχετικά με την υποτιθέμενη καταγωγή των Αλβανών από τον Καύκασο. Λέω "υποτιθέμενη" επειδή είναι άλλοι οι Αλβανοί της Ιλλυρίας και άλλοι οι Αλβανοί του Καυκάσου\ δύο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική γλώσσα και φυλετική καταγωγή (οι μεν κάτοικοι του Καυκάσου ανήκουν κυρίως στον αρμενοειδή φυλετικό τύπο, ενώ οι Αλβανοί της Ιλλυρίας ανήκουν κατά βάση στον διναρικό και δευτερευόντως στον αλπικό φυλετικό τύπο (υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό - 10-12% - των Αλβανών που ανήκουν στον κρομανοειδή και τον μεσογειακό φυλετικό τύπο).
Το δε όνομα "Αλβανία" προέρχεται από την περιοχή Mons Albanus και Alba Longa της Ιταλίας (κοντά στη Ρώμη), επειδή Ρωμαίοι στρατιώτες από την περιοχή αυτή μετοίκησαν στην περιοχή της Ιλλυρίας (στα βόρεια των σημερινών Τιράνων) όπου τους δώθηκε γη. Κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή η πόλη 'Αλβανόπολις' που αναφέρει ο γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος (πέθανε το 160-168 μ.Χ.) ήταν ρωμαϊκή κολονία (αποικία), από την οποία πήραν το όνομα τους οι μεσαιωνικοί Αλβανοί (ονομάστηκαν Άρμπερ και ονόμασαν τη χώρα τους Αρμπερία).
Ο Νίκος Καράμπελας στο βιβλίο του «Ο Άγγλος θεολόγος Thomas S. Hughes στην Πρέβεζα και στη Νικόπολη» λέει: «Οι βυζαντινοί συγγραφείς φαίνεται να έχουν πάρει το όνομα ‘Αλβανοί’ από τον Πτολεμαίο. Οι βυζαντινοί ιστορικοί αναφέρονται σε αυτούς με τα επίθετα ‘Αλβάνοι’, ‘Αρβάνοι’, ‘Αλβανίτες’, ‘Αρβανίτες’ κ.τ.λ.».
Οι ηφαιστειακοί λόφοι με το λευκό χρώμα (από ηφαιστειακή τέφρα) έξω από τη Ρώμη, λεγόντουσαν «Colli Albani» (στα ελληνικά «Αλβανοί λόφοι»). Εκεί υπήρχε και η πόλη Άλβανο ή Αλμπάνο του Λατίου (Albano Laziale), το βουνό Aλμπάνο (Mons Albanus) και η Αλβανή λίμνη (Lago Albano). «Άλβα δε Λόγγαν, ετέραν πόλιν έκτισαν, από της χοίρου», λέει για την περιοχή αυτή ο Δίων ο Κάσσιος ξεκινώντας την Ιστορία του, «τουτέστι Λευκήν Μακράν. Καί το εκείσε όρος Αλβανόν εκάλεσαν ομοίως....Μέχρι τούτου τα περί Άλβης καί Αλβανών». Σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο επίσης: «Αλβίων, νήσος Πρεττανική...το εθνικόν Αλβιώνιος» (δηλαδή «Αλβιώνα, νήσος Βρετανική… κ.τλ.). Το νησί αυτό είναι η Μεγάλη Βρετανία, η επονομαζόμενη και ως «Γηραιά Αλβιόνα». Ονομάστηκε έτσι από το κατάλευκο των ασβεστολιθικών βράχων που βρίσκονται στις νότιες ακτές της (όπως φαίνονται από τη θάλασσα).
Κατά καιρούς παλαιότερα, διάφορες περιοχές της Αλβανίας είχαν το όνομα Άρβανα ή Αρμπερία. Στα νότια των Τιράνων υπάρχει χωριό με το όνομα Arbanë, στη Σκόδρα υπήρχε χωριό με το όνομα Arbnesh (στη γκέγκικη διάλεκτο), κοντά στην Αυλώνα υπήρχε χωριό με το όνομα Arben ή Armen. Κοντά στην Κρούγια υπάρχει το χωριό Zgërdhes, που ταυτίζεται από ορισμένους επιστήμονες με την αρχαία Αλβανόπολη, που αναφέρεται από τον γεωγράφο Πτολεμαίο τον 2ο αιώνα μ.Χ., Arbëria λεγόταν και η περιοχή μετά από την αριστερή όχθη του ποταμού Vjosë (Αωού) και νότια της Αυλώνας, μέχρι τα βόρεια και δυτικά του Δελβίνου, η σημερινή δηλαδή Labëria (άρα μάλλον σιγά-σιγά το Arbëria έγινε Labëria) ή Λιαπουριά στα ελληνικά. Την Λιαπουριά ο Παναγιώτης Αραβαντινός την αναφέρει στο έργο του ‘Χρονογραφία της Ηπείρου’ ως ‘Άρβανον’ και ‘Άρμπρι’, ενώ ο Ψαλίδας την ονομάζει ‘Άρβανον’ και ‘Άρμπηρι’. Υπήρχε όμως και το Πριγκηπάτο των Άρμπερ (Principata e Arbërit) ή Αρμπερία στα βόρεια της Αλβανίας, με πρωτεύουσα την Nderfandina (κατά πάσα πιθανότητα ήταν άλλο όνομα της πόλης Κρούγια/Krujë) κ.τλ.
Στο λεξικό Στέφανου Βυζαντίου διαβάζουμε: «Άρβων ή Αρβών ην Ιλλυρίας πόλις, ης κάτοικος Αρβωνίτης. Το εθνικόν Αρβώνιος και Αρβωνίτης.». Ότι υπήρχε τέτοιο τοπωνύμιο στην αρχαιότητα αποδεικνύεται από τον Πολύβιο, ο οποίος γράφει: «Οι δ’ άλλοι πάντες έφυγον εις τον Άρβωνα σκεδασθέντες.». Ωστόσο, η πόλη αυτή βρισκόταν στις βόρειοανατολικές ακτές της Αδριατικής (κάπου στη σημερινή Κροατία) και όχι στα νότια της Ιλλυρίας.
Πολλοί λοιπόν, μιλώντας για την κοιτίδα των Αρβανιτών, αναφέρουν την Άρβων, πόλη που συναντάμε στο β΄ βιβλίο των Ιστοριών [Ιλλυρικά] του Πολύβιου. Ο Πολύβιος στο συγκεκριμένο τμήμα λέει ότι οι Ρωμαίοι αποδεσμεύουν το νησί Ίσσα από την πολιορκία των Ιλλυριών (229 π.Χ.) και το εντάσσουν και αυτό στη Ρωμαϊκή συμμαχία/επικράτεια. Από τους Ιλλυριούς δε που μέχρι τότε το πολιορκούσαν, άλλοι έμειναν «αβλαβείς» μαζί με τον Ρωμαίο διοικητή της περιοχής Δημήτριο στο γειτονικό νησί Φάρο, ενώ άλλοι σκόρπισαν προς τον Άρβωνα.
Λοιπόν, τα νησιά Ίσσα, Φάρος, Άρβων, καθώς και άλλα ανήκαν στις Λιμπούρνιες νήσους που σήμερα υπάγονται στην Κροατία. Ο Άρβων λοιπόν δεν ήταν περιοχή της νότιας Ιλλυρίας αλλά Δαλματικό νησί. Το λάθος οφείλεται στον Στέφανο Βυζάντιο που έζησε 6ο αι. μετά τον Πολύβιο και συνέταξε Γεωγραφικό Λεξικό («Εθνικά»), στο οποίο ανέφερε λαθεμένα ή από σύγχυση τον Άρβωνα στην Ιλλυρία («Άρβων ή Αρβών ην Ιλλυρίας πόλις...Το εθνικόν Αρβώνιος και Αρβωνίτης.»).
Το Ραμπ, (κροατικά: Rab) είναι νησί της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα. Έχει έκταση 86,1 τ.χλμ και 9.480 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Ραμπ με 554 κατοίκους. Το Ραμπ είναι η Ρωμαϊκή Arba (λατινικά: Arba) καί μεσαιωνική Arbe (ιταλικά: Arbe), που αποτελούν παραφθορά του Αρχαιοελληνικού Άρβων ή Αρβών.
Ακόμα, και άλλες περιοχές της Αλβανίας (και όχι μόνο) αποκαλούνται συνήθως με ονόματα προερχόμενα από τις αλβανικές φυλές/φάρες που τις κατοικούν' π.χ. Λιάπηδες~Λαμπερία (Labë~Labëria), Τσάμηδες~Τσαμερία (Çamë~Çamëria), Τόσκοι~Τοσκαρία (Toskë-Toskëria) κ.α. Από όλα αυτά γίνεται πρόδηλο ότι όλα αυτά τα ονόματα και τοπωνύμια (Αλβανοί, Άλβανα, Αρβανίτες, Άρβανον, Αρβωνίτες, Άρβων) έχουν κοινή ρίζα. Το ότι αυτοί οι Αρβανίτες/Αλβανίτες σχετίζονταν με τους Ιλλυριούς φαίνεται και από τους βυζαντινούς συγγραφείς. Ο Φραντζής γράφει: «Τω αυτώ δε φθινοπώρω του s&ηβ έτους (6962 ήτοι 1454 μ.Χ.) δηλονότι επανεστάτησαν οι της Πελοποννήσου Αλβανίται κατά των Δεσποτών και των Αυθεντών αυτών.». Ο Κριτόβουλος γράφει: «Οι γαρ της Πελοποννήσου Δεσπόται, της Βυζαντίδος αλούσης, ευθύς νεωτερισάντων των εν Πελοποννήσω Ιλλυριών και επαναστάντων αυτοίς…» (Κριτοβούλου, Ιστορία των πράξεων του Μωάμεθ, Β’-Γ’, 1)
Στις νότιες σλαβικές διαλέκτους, υπάρχει το Албанци (Αλμπάντσι) και το albanski ή arbanaski. Ο αδερφός του Σκεντέρμπέη, Reposh Kastrioti, ήταν μοναχός στο σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος, όπου και πέθανε στις 25 Ιουλίου του 1431. Σύμφωνα με σέρβικα και βουλγάρικα χρονικά της εποχής, ο πύργος του Αγίου Γεωργίου του μοναστηριού, αποκλήθηκε προς τιμήν του Ρέπος ως «Αρμπανάσκι Πίργκ» (δηλαδή στα «αλβανικός πύργος»). Στην Κροατία, στην περιοχή Ζάνταρ, υπάρχει ένα αλβανικό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου κατέφυγαν εκεί τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Το χωριό αυτό ονομάζεται Arbanas, και οι κάτοικοι του Arbanasi, που στην κροατική σλαβική διάλεκτο σημαίνει Αλβανοί. Οι κάτοικοι του, που μιλάνε την γκέγκικη βόρεια διάλεκτο της αλβανικής γλώσσας, αποκαλούνται και Arbnesh (που είναι το γκέγκικο αντίστοιχο του τόσκικου Arbëresh). Στη Βουλγαρία βρίσκεται ένα χωριό με το όνομα Arbanasi. Σύμφωνα με μία εκδοχή, το χωριό αυτό κατοικήθηκε από Βούλγαρους βογιάρους, οι οποίοι ήρθαν από τις δυτικές περιοχές της δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, μετά που ο Ιβάν Άσεν ο 2ος νίκησε τους Βυζαντινούς στις 9 Μαρτίου του 1230, και κατέκτησε τις περιοχές των Αλβανών, που στα παλαιά βουλγαρικά αποκαλούνταν ως ‘зємѧ арбанаскѫѫ’ (ζέμια αρμπανάσκαα), δηλαδή γη των Αλβανών, όπως καταγράφεται στις σημειώσεις του Βούλγαρου συγγραφέα και διανοούμενου Georgi Rakovski (19ος αιώνας). Σύμφωνα με ένα σουλτανικό διάταγμα του 1538, ο Θωμανός Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, παραχώρησε τις γαίες των σημερινών χωριών Αρμπανάσι, Λιάσκοβετς, Γκόρνα Οριαχοβίτσα και Ντόλνα Οριαχοβίτσα στον γαμπρό του και Μεγάλο Βεζύρη Ρουστέμ Πασά ως δώρο. Τα τέσσερα χωριά αναφέρονται στο κείμενο αυτό ως Arnavud Kariyeleri (τα αλβανικά χωριά).
«Η εθνική συνείδηση του αλβανικού λαού αναπτύχθηκε στη βάση της πολιτισμικής κοινότητας η οποία είχε παγιωθεί μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Μετά την τουρκική κατάκτηση, η χρήση των παλιών ονομάτων Arbër και Arbëri άρχισε να περιθωριοποιείται. Οι λόγοι γι’ αυτό πρέπει να αναζητηθούν στη μεγάλη σύγχιση που ακολούθησε την Οθωμανική κατάκτηση, στον προσηλυτισμό της ντόπιας φεουδαρχικής τάξης και στην αλλαγή της εθνικής τους συναίσθησης, στον οικονομικό και πολιτικό κατακερματισμό των αλβανικών περιοχών και στην επίδραση του Ισλάμ. Η λέξη shqip (αλβανικά) ως επίρρημα υπάρχει στα γραπτά κείμενα από τον 16ο αιώνα, στο βιβλίο του Gjon Buzuku και χρησιμοποιείται ευρύτερα από τους συγγραφείς από τον 17ο αιώνα. Το εθνόνυμο Shqiptar (Αλβανός) εμφανίζεται για πρώτη φορά στα γραπτά του 18ου αιώνα και αργότερα πολύ περισσότερο σε έγγραφα και σε λαϊκά τραγούδια του αιώνα. Δίπλα στο εθνόνυμο Shqiptar, το οποίο χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που μιλάνε μία γλώσσα διαφορετική από αυτή των επικυρίαρχων Οθωμανών και των γειτονικών λαών, το τοπονύμιο Shqipëria χρησιμοποιήθηκε και άρχισε να διαδίδεται τον 18ο αιώνα προσδιορίζοντας τις περιοχές των Αλβανών. Η συνύπαρξη των παλαιών ονομάτων Arbër και Arbëri ταυτόχρονα με τα ονόματα Shqiptar και Shqipëri, έληξε τον 19ο αιώνα με τη διάδοση και γενικότερη χρήση των νέων ονομάτων ως ονόματα του λαού, του έθνους, και των περιοχών οι οποίες περιλαμβάνουν τις δύο μεγάλες εθνογραφικές περιοχές της Gegëria και Toskëria σε μία μοναδική ενότητα.» (Stefanaq Pollo, Popular Culture as an Expression of Specific Ethnic Features and the Formation of the Albanian People, National Conference of Ethnographic Studies (Tiranë, January 28-30, 1976), pp. 37-53))
Υπάρχει όμως ακόμα μία άποψη για την προέλευση του ονόματος Arbër ή Αλβανία:
«Το αληθινό όνομα της Αλβανίας ήταν "Arbnia" ή "Arbëria". Το όνομα "Αλβανία" το οποίο χρησιμοποιούνταν από τους Ευρωπαίους, έχει κουράσει κατ’ αρχήν τους Ευρωπαίους συγγραφείς για να βρουν την προέλευση του και τα συμπεράσματα. Επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να πουν το γράμμα b, τη λέξη "Arbnia" την αποδίδουν ως "Αλβανία" ενώ τον πληθυσμό τον ονόμασαν "Arvanit". Οι Οθωμανοί άλλαξαν τη θέση του γράμματος "V" το "N" και σχημάτισαν τη λέξη "Arnevit" ή "Arnaut".
Η λέξη "Arë" σημαίνει στα αλβανικά "γη που καλλιεργείται", και η λέξη "Ban" στα αλβανικά, όπως είναι και στην περσική γλώσσα, σημαίνει ‘αυτός που κάνει’. Τότε έρχεται αυτόματα ότι "arban" σημαίνει "bujk" (γεωργός). Αυτοί που έχουν φέρει για πρώτη φορά την τέχνη της γεωργίας στην Ευρώπη είναι τα άρια έθνη που ήρθαν από τη μέση Ασία και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Αλβανοί υπήρξαν από τα πιο παλιά έθνη εδώ.» (Fazli Hajrizi, Rexhep Mitrovica në Lëvizjen Komëtare, Libri Shkollor, Prishtinë, 2008. ISBN 987-9951-07-690-6, faqe 586)
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο 1190 μ.Χ. ο Αλβανός άρχοντας της Κρούγια, ο Progon (Πρόγκον), ίδρυσε το Πριγκηπάτο των Άρμπερ (Principata e Arbërit), με πρωτεύουσα την Κρούγια (Krujë). Αρχικά (πριν το 1204) το πριγκηπάτο ήταν ημιαυτόνομο, στα πλαίσια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Βυζαντινή εξάρτηση μαρτυρείται και από τους τίτλους που δόθηκαν στους κυβερνήτες του’ ο τίτλος «Άρχων» δόθηκε στον Progon και ο τίτλος «Πανυπερσέβαστος» δόθηκε στον γιο του Dhimitër Progoni. Μετά το 1204 μ.Χ. το πριγκηπάτο πέρασε υπό την εξάρτηση του Δεσποτάτου της Ηπείρου και αργότερα σχετίστηκε με τη σερβική δυναστεία Nemanjić και τους πρίγκηπες της Ζέτα Vladin και Dorde Nemanjić.
Μετά το 1198 μ.Χ. τον Πρόγκον διαδέχτηκαν κατά σειρά οι γιοι του Gjin Progoni (1198-1208 μ.Χ.) και Dhimitër Progoni (1208-1216 μ.Χ.). Σε ορισμένες δυτικές πηγές ο Dhimitër αναφέρεται και ως judex (δικαστής) και princeps Arbanorum (πρίγκηπας των Αλβανών) ενώ οι βυζαντινοί του απέδωσαν τον τίτλο Μέγας Άρχων. Το 1208 ο Dhimitër παντρεύτηκε την κόρη του Σέρβου πρίγκηπα (και μετέπειτα βασιλιά) Stefan Nemanjić (γνωστός στα ελληνικά ως Στέφανος Νεμάνια) την Komnena Nemanjić. Το 1209 ο Dhimitër συνήψε συνθήκη με τη Δημοκρατία της Ραγούσας, για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του βενετικού Δουκάτου του Δυρραχίου, ενός κρατιδίου που σχηματίστηκε μετά την τέταρτη Σταυροφορία, και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον Πάπα Ινοκέντιο τον 3ο για να ασπαστεί αυτός και οι υπήκοοι του τον Ρωμαιοκαθολικισμό.
Όταν ο Dhimitër Progoni πέθανε το 1215, η Komnena σύντομα παντρεύτηκε τον Ελληνο-Αλβανό Grigor Kamona (Γρηγόριο Καμόνα) ο οποίος διαδέχτηκε τότε τον αποθανόντα Δημήτριο - ο ιστορικός Kristo Frashëri λέει ότι ο Kamona εκλέχτηκε στην Κρούγια - και βελτίωσε τις σχέσεις με τη Σερβία, που είχαν δεχτεί πλήγμα ύστερα από μία επίθεση των Σέρβων στη Σκόδρα (Skodër). Η Komnena και ο Grigor απέκτησαν μία κόρη η οποία παντρεύτηκε με τον Golem, τον τελευταίο κυβερνήτη του Πριγκηπάτου των Arbër (στα 1253-1255 μ.Χ.). Στις συγκρούσεις ανάμεσα στον ηγεμόνα της Ηπείρου Μιχαήλ 2ο Κομνηνό Δούκα και τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη 3ο Δούκα Βατάτζη, ο Γκόλεμ - αν και αρχικά ήταν σύμμαχος του ηγεμόνα της Ηπείρου - υποστήριξε τον Βατάτζη.
Το πριγκηπάτο διαλύθηκε το 1255 μ.Χ.
Ας δούμε τώρα τα του Καυκάσου. Σύμφωνα με την παράδοση, την οποία διασώζουν οι Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς και Ιουστίνος, η παρακαυκάσια Αλβανία είναι δημιούργημα των Αλβανών, κατοίκων της ιταλικής πόλεως Άλβα, οι οποίοι μετανάστευσαν με αρχηγό τον Ηρακλή. Οι επίμαχες λοιπόν λέξεις σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα καθώς και με τη λατινική, συνάμα δε με τον απώτερο Ελληνισμό, αφού η ίδρυση της απόμακρης Αλβανίας του Καυκάσου ανάγεται στον κύκλο των άθλων του Ηρακλή (Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, 1927, τ. 3ος, 403γ-406β).
Λαοί με το όνομα Αλβανία υπήρχαν στην Κρήτη, στην Ιταλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Σύμφωνα λοιπόν με τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις οι Αλβανοί του Καυκάσου ήταν μετανάστες από τους Αλβανούς του Λατίου, τους οποίους οδήγησε εκεί ο Ηρακλής, όπως υποστηρίζουν οι Κουπιτώρης, Θωμόπουλος και άλλοι (αν και ορισμένοι από αυτούς επιμένουν να ομιλούν περί ελληνικής καταγωγής των Αλβανών λόγω ομοιότητας πολλών αλβανικών λέξεων με αρχαίες ελληνικές και λόγω της Πελασγικής και άρα ελληνικής όπως λένε καταγωγής των Ιλλυριών).
Για τους Αλβανούς του Λατίου (οι οποίοι αποίκησαν τον Καύκασο και όχι το αντίθετο) αναφέρεται ο Διόδωρος Σικελιώτης, στο Βιβλίο 8, κεφ. 25, όπου αναφέρεται σε παλαιό πόλεμο Ρωμαίων-Αλβανών επί βασιλείας στην Ρώμη του Οστιλίου Τύλλου, ενώ στον ίδιο πόλεμο αναφέρεται ο Πολύαινος στα Στρατηγήματα, Βιβλίο 8, κεφ. 5.
Σύμφωνα επίσης με τον Τάκιτο, Πελασγοί από την Θεσσαλία μετανάστευσαν στον Καύκασο μετά που εκστράτευσαν με τον Ιάσονα στους Κόλχους και την Ιβηρία και Αλβανία, φτάνοντας μέχρι την Κασπία. (Tacit, annal, 6/34)
Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η αλβανική γλώσσα είναι ινδο-ευρωπαϊκή γλώσσα, ανήκει σε έναν διακριτό/ξεχωριστό κλάδο της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών και δεν σχετίζεται με τις λεσγικές γλώσσες και διαλέκτους των Αλβανών του Καυκάσου:
«Η αλβανική γλώσσα απότελεί την μόνη επιβιώσα διάλεκτο του θρακο-ιλλυρικού κλάδου των ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών. Φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θέση των Αλβανών ότι είναι οι παλαιότεροι αυτόχθονες κάτοικοι της βαλκανικής χερσονήσου.» (One Europe, many nations: a historical dictionary of European national groups, By James Minahan, History, 2000, Page 29)
Το δέντρο των ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών δημιουργήθηκε το 1974 από το Ινστιτούτο Γλωσσών στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε το 1975:
«Η αλβανική γλώσσα πληρεί τις προϋποθέσεις - Η αλβανική γλώσσα είναι το πιο παλιό ινδο-ευρωπαϊκό ιδίωμα.» (WEBSTER’S NEW TWENTIETH CENTURY DICTIONARY, Unabridged Second Edition, De Luxe Color, William Collins and World Publishing Co., Inc., 1975, ISBN: 0-539-048523-3)
Αξίζει να πούμε εδώ ότι οι Αλβανοί πήγαν στον Καύκασο και όχι το αντίθετο - «Βαρβάρων τε αυ Θράκας και Παίονας και Ιλλυριούς και Αγριάνας τους ευρωστοτάτους τε των κατά την Ευρώπη και μαχιμωτάτους προς τα της Ασίας γένη αντιτάξεσθαι.» (Αρριανός Ζ’, 5)
Όταν ο θρυλικός στρατηλάτης (ο Μέγας Αλέξανδρος) πέρασε το μεγάλο φαράγγι του ορεινού όγκου που χωρίζει την Ασία και που αποτελεί τον μοναδικό διάδρομο εισόδου στην αχανή ανατολική Ασία – γι’ αυτό και “πύλη του Καυκάσου” ονομάζεται – τοποθέτησε εκεί ισχυρή φρουρά.
«Ούτω δη τα της Ασίας ώδε έχει προς του Ταύρου και του Καυκάσου τέμνεσθαι απ’ ανέμου ζεφύρου ως επ’ απηλιώτην…» (Αρριανός Ε’, 25, 5)
«Όταν έφτασε η άνοιξη, ο Αλέξανδρος προχώρησε προς την Ινδία, αφήνοντας πίσω τον Αμύντα με 3.500 ιππείς και 10.000 πεζούς.» (Αρριανός Δ’, 22, 4)
Αυτή η οπισθοφυλακή χωρίστηκε σε φυλές και κάθε φυλή ανέλαβε τη φύλαξη ενός συγκεκριμένου χώρου. Ο Κωνσταντινος Πορφυρογέννητος, σημειώνει: «Ίνα γίνηται σύνορον Φασιανής, ο ποταμός Ιέραξ, ήτοι ο Φάσις, και τα μεν αριστερά μέρη τα προ Ιλλυρίαν, κατέχωσιν οι Ίβηρες.» (P.G.T. 113, Περί Ιβήρων)
Εκεί, γύρω από αυτόν τον ποταμό, δημιούργησαν την πόλη τους. Αυτή η επαρχία ακόμη και σήμερα ονομάζεται “Αλβανικές Πύλες”. «Επί δ’ αυτοίς Κάσπιοι άνδρες. Αλβανοί τ’ επί τήσιν Αρήιοι. Εκεί δε και το έθνος οι Αλβανοί πολεμικοί και ποιμενικοί…ω Κυκλώπειος φησίν, ο βίος τουτέστιν ευδαίμων και άπονος.» (Διονύσιος “Οικουμένης Περιήγησις”, σελ. 180, στίχος 73)
Την αξία αυτών των ακριτών συνοριοφυλάκων αντελήφθη και ο στρατηγός Στηλίχων (415 μ.Χ.), ο οποίος ενίσχυσε αυτές τις φρουρές με αρκετούς Ιλλυριούς από την Αλβανία και εκχριστιανισθέντες Γότθους, για να τον μιμηθεί αργότερα ο Βελισσάριος.
Αξίζει εδώ να πω ότι Έλληνες και Αλβανοί είναι οι παλαιότεροι κάτοικοι της βαλκανικής χερσονήσου. Οι Σέρβοι - και γενικότερα οι Σλάβοι - είναι επήλυδες. Οι Σέρβοι σχετίζονται με ένα σλαβικό/αλανικό φύλο από την περιοχή στα βόρεια του Καύκασου, τους Σέρβους, που ένας κλάδος τους έφτασαν στα Βαλκάνια και ένας κλάδος τους στην κεντρική Ευρώπη, οι Σλάβοι των Σκοπίων είναι απόγονοι των Δρογουβιτών/Δρουγουβιτών (Ντρεγόβιτσι) που ήρθαν στην περιοχή από τις περιοχές της Λευκορωσίας, κ.α.
Ο Κροάτης ιστορικός και πολιτικός Milan von Šufflay (1879-1931), όπως και ο Σέρβος εθνολόγος Jovan Erdeljanović - θεωρούσε τους Αλβανούς ως γηγενής στην Αλβανία και απόγονους των Ιλλυριών, ενώ ο γνωστός Τσέχος σλαβολόγος Konstantin Jireček που προαναφέραμε, αν και μεροληπτούσε υπέρ των Σλάβων, θεωρούσε τους Αλβανούς ως απόγονους των Ιλλυριών μεν, αλλά θεωρούσε ότι είχαν έρθει από βορειότερα, από τις ιλλυρικές φυλές που κατοικούσαν στην Δαλματία. Ανάμεσα στα γραπτά του Šufflay τα σχετικά με τους Αλβανούς, είναι τα “Povijest severnih Arbanasa” (Η ιστορία των βόρειων Αλβανών), που εκδόθηκε στο Βελιγράδι το 1924, το “Städte und Burgen Albaniens hauptsächlich während des Mittelalters” (Οι Πόλεις και τα Φρούρια της Αλβανίας, Πρωταρχικά κατά τη διάρκεια των Μεσαιωνικών Χρόνων), που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1924, και το “Srbi i Arbanasi: njihova simbioza u srednjem vjeku” (Σέρβοι και Αλβανοί: Η συμβίωση τους κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια), που εκδόθηκε στο Βελιγράδι το 1925, καθώς και μία μεγάλη σειρά άρθρων. Μαζί με τους Ludwig von Thallóczy και Konstantin Jireček, εξέδοσε τη σημαντική δίτομη συλλογή αλβανικών ιστορικών κειμένων με τίτλο ‘Acta et diplomata res Albaniae mediae aetatis illustrantia’ (Πράξεις και Διπλωματικές Υποθέσεις που εξιστορούν τα μεσαιωνικά χρόνια στην Αλβανία), που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1913 και το 1918 ο δεύτερος τόμος, καλύπτοντας τα χρόνια από το 344 έως το 1406 μ.Χ.
Ας δούμε τώρα ένα μικρό κομμάτι ενός άρθρου που έγραψε ο Šufflay σε μία Βιεννέζικη εφημερίδα τον Νοέμβριο του 1912, όταν οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν κατακτήσει το Κόσοβο και ένα μεγάλο μέρος της σημερινής Αλβανίας:
«Οι Σέρβοι πολιτικοί θα ήταν καλύτερο να μην αναφέρουν ιστορικές απαιτήσεις στο κυριότερο αλβανικό λιμάνι, αυτό του Δυρραχίου (Durrës), που προτίθενται να το κατακτήσουν… Σε ιστορικά γραπτά, η ‘Αλβανία’ έγινε τότε ένας συμβατικός όρος, αναφερόμενη στην ορθογώνια ορεινή περιοχή ανάμεσα στο Τίβαρ, Πρίζρεν, Οχρίδα και Βαλόνα (Αυλώνα). Αυτή είναι η περιοχή στην οποία οι αυτόχθονες λαοί (Ιλλυριοί, Θράκες) βρέθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό την εξουσία νέων (κρατικών) σχηματισμών από Έλληνες, Ρωμαίους και Σλάβους, όπως ο κισσός εξαπλώνεται πάνω στα γρανιτένια μνημεία ενός πρώην μεγάλου έθνους, οι Ιλλυριοί. Η λέξη ‘Αλβανία’ έχει χρησιμοποιηθεί ώστε να περιγράψει το μέσο αυτής της ορθογώνιας περιοχής από τα παλιά ιλλυρικά χρόνια…Αυτή η περιοχή ήταν πάντα μία παραμεθόρια περιοχή στην ουσία, ένα όριο ανάμεσα σε γλώσσες, θρησκείες και πολιτικές δυνάμεις. Ήταν ένα προϊόν ανατολής και δύσης, μία συγχώνευση των λιμανιών των Λατίνων και των Ελλήνων, ή ένα αμάγαλμα του Ρωμαϊκού και του Βυζαντινού κόσμου, που ήταν σε ευθεία επαφή με τους βάρβαρους - οι αυτόχθονες Αλβανοί και οι κατακτητές Σλάβοι…» (Das mittelalterliche Albanien, Neue Freie Presse, Vienna, 28 November 1912, p. 26 & reprinted in Illyrisch-Albanische Forschungen, edited by Ludwig von Thallóczy, Volume 1 (München & Leipzig: Düncker & Humblot, 1916), p. 282-287)
Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος, στον επιτάφιο προς τον αυτάδελφό του Θεόδωρο Παλαιολόγο, μας δίνει αξιοπρόσεκτες πληροφορίες για την μετοίκηση χιλιάδων Αλβανών στην Πελοπόννησο, τους οποίους αποκαλεί ‘Ιλλυριούς’, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τα ζώα τους όπως χαρακτηρηστικά λέει: «Αλλά και Ιλλυριοί, περίπου μία μυριάδα, αθρόοι μετοίκησαν με τα παιδιά και τις γυναίκες και τα ζώα τους…» (Λάμπρου: «Παλαιολόγεια και Πελοποννησιακά», τ. Β, σ. 41–42)
Στον σατυρικό διάλογο ‘Ταξίδι στον Άδη’ (Επιδημία Μάζαρι εν Άδου) του βυζαντινού Μάξιμου Μάζαρι, ο συγγραφέας περιγράφει τις επτά γλωσσικές–πολιτισμικές κοινότητες που κατοικούν από κοινού (οικεί αναμίξ γένη) το 1415 στην Πελοπόννησο: Λακεδαίμονες (Μανιάτες), Ιταλοί, Πελοποννήσιοι (Μοραΐτες), Σθλαβίνοι, (Σλάβοι) Ιλλυριοί (Αρβανίτες), Αιγύπτιοι (Τσιγγάνοι) και Ιουδαίοι (Εβραίοι). (D. Α. Zakythinos, Le Despotat grec de Morée, II Athènes 1953, σελ. 1.)
Οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στα δυτικά Βαλκάνια, και είναι απόγονοι των Ιλλυριών, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε τις κατά καιρούς διάφορες επιμιξίες τους με Δάκες (Δάκες, Γέτες, Μοισούς), Βρύγες (Φρύγες, Παίονες, Τριβαλλούς), Θράκες (Βέσσους κ.α.), Κέλτες (Σκορδίσκους), Γότθους, Ρωμαίους (Λατίνους) κ.α., ο βασικός όμως κορμός/πυρήνας των προγόνων των Αλβανών ήταν αναμιφισβήτητα οι Ιλλυριοί.
«Αλβανία. Πολλές φυλές έχουν εμφανιστεί και έχουν έρθει στην Ευρώπη. Αρκετές φορές ορδές από την ανατολή την έχουν σαρώσει σε διάφορες στιγμές και εξαφανίστηκαν στο διάβα της ιστορίας. Αλλά από τους λίγους αυθεντικούς κατοίκους της Ευρώπης, τους πραγματικούς Ευρωπαίους, ακόμα παραμένουν οι Αλβανοί, οι οποίοι κατοικούν σε ένα ορεινό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου. Οι Αλβανοί είναι οι απευθείας απόγονοι των Ιλλυριών οι οποίοι ζούσαν στα νότια της Ευρώπης από την απαρχή της ιστορίας.» (The Resurrected Nations: Short Histories of the Peoples Freed by The Great War and Statements of Their National Claims, By Isaac Don Levine States, Small –1919, page 66)
«…η άποψη της πλειοψηφίας των επιστημόνων είναι ότι οι Αλβανοί - και η αλβανική γλώσσα – είναι οι πλησιέστεροι σήμερα απόγονοι των Ιλλυριών, των Πελασγών…Αυτό μας κάνει περισσότερο σαφές το γιατί αυτός ο αρχαίος λαός έχει προσκολληθεί τόσο επίμονα στην αρχαία του γλώσσα και κουλτούρα…παρόλο που η γη τους κατακτήθηκε επανηλειμμένα από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και τους Σλάβους και τους Τούρκους και παρόλο που επανηλειμμένα χρησιμοποίησαν αυτές τις επιβεβλημένες από τις καταστάσεις γλώσσες, οι άνθρωποι που είναι γνωστοί ως Αλβανοί, έχουν επίμονα και θριαμβευτικά διατηρήσει τη μητρική τους γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, και την αρχαία ιλλυρική και πελασγική τους ταυτότητα.» (The Albanians, an Ethnic History from Prehistoric Times to the Present – Edwin E. JACQUES, McFarland 2010)
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στο Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας του, στο οποίο λέει: «Τα Ιλλυρικά έθνη, προϊόντος του χρόνου, εν μέρει μεν ηφανίσθησαν μετά εθνών ετέρας καταγωγής, Μόνοι δε οι Αλβανοί θεωρούνται υπό των πλείστων νεωτέρων ερευνητών γνήσιον της φυλής εκείνης λείψανον, ως εκ της παραθέσεως της γλώσσης αυτών μετά των περισωθεισών από της αρχαίας Ιλλυρικής λέξεων.» (τομ. Α, σελ. 96)
«Ο εθνικά αλβανικός πληθυσμός έλκει τις ρίζες του στις προελληνικές ιλλυρικές φυλές, των οποίων το παρόν έχει καταγραφεί στα Βαλκάνια τουλάχιστον από τη 2η χιλιετία π.Χ.» (Eastern Europe: an introduction to the people, lands, and culture, Richard C.Frucht, 2005, page 698)
Αγαπητε Αλι Αλ Γιουνανι μαλλιάζει η γλωσσα αυτουνου που θελει να κλεψει την ιστορία του άλλου....
Και η Σκοπιανοι την ιδια δουλεια κανουν με την Ελληνικη ιστορία της Μακεδονίας γραφουν και αντιγραφουν αραδες των ανιστόρητων για να αποδειξουν τα αναποδεικτα....
Δυστυχως για ολους εσας, που σιγουρα επι πληρωμη εχετε αναλαβει το εργο της κλοπης της Ελληνικης ιστορίας και της προπαγανδας υπερ Τούρκων, Αλβανων και Σκοπιανων, η ιστορία ειναι ΜΙΑ και αδιαμφισβητητη....
Μην κουραζεστε λοιπον....
Οι αποψεις σας ακουστηκαν και με το παραπανω και σε αυτην την αναρτηση.
Σαν απλη προειδοποιηση να πω οτι πλεον δεν θα δεχθω περαιτερω σχολια αυτου του τυπου.
Δηλαδη αντιγραφη αραδων απο ανιστορητα προπαγανδιστικα και ανθελληνικα εντυπα....
Κι οποιος αισθανεται αδικημενος δεν εχει παρα να διαβασει τα ανω των 50 σχόλια που υπαρχουν σε αυτην την αναρτηση στην οποια εκφραστηκαν ολες οι αποψεις...
Θα επιτρεψω πλεον μονο μικρα και διαλογικου τυπου σχολια.
Σας ευχαριστω ολους που συμμετειχατε στον σχολιασμό.... Ελληνες και μισελληνες.
Δημοσίευση σχολίου