21 Ιουνίου 2012

Διαβάστε την επιστολή - κραυγή αγωνίας ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αστυνομία.

Σε πολυσέλιδη επιστολή τους που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αναδεικνύουν την παθογένεια της δημόσιας υπηρεσίας και την αδυναμία να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα, ενώ κάνουν λόγο για τον υπέρμετρο συγκεντρωτισμό στο Μέγαρο της Κατεχάκη, αλλά και τα βύσματα που υπονομεύουν την αξιοκρατική ανέλιξη. 

Στις επίμαχες σελίδες καταγγελτικού περιοχομένου, οι άνδρες που υπογράφουν την επιστολή - διατηρώντας την ανωνυμία τους - αναλύουν και τα αίτια που το εκλογικό σώμα ταυτίστηκε με την παράταξη της Χρυσής Αυγής, ενώ κατακρίνουν την ισχύουσα νομοθεσία που υπαγορεύει τον τρόπο άμυνας της αστυνομίας απέναντι σε οπλισμένους κακοποιούς. 

Η επιστολή έχει ως εξής: 

Είμαστε αστυνομικoί που μπήκαμε στην Αστυνομία, μετά τον νόμο τού αείμνηστου Έλληνα Πολιτικού Σάκη Πεπονή, από το 1995 μέσω του αδιάβλητου συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων.

Σάς στέλνουμε αυτήν την μακροσκελή επιστολή. Ευχαριστούμε κάποιους παλιούς συναδέλφους, που μας βοήθησαν στην σύνταξη αυτής τής επιστολής, με στοιχεία από μία ιστορική αναδρομή από το 1984 από καταστάσεις που έζησαν και γνώρισαν.

Δεν θα δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά μας για ευνόητους λόγους. Υπηρετούμε σε αστυνομικά τμήματα και είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες Αστυνομικοί. Είμαστε περήφανοι που φοράμε αυτήν την στολή. Είμαστε σίγουροι ότι εκφράζουμε την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων Αστυνομικών. Που θέλουν μία άλλη σύγχρονη Ευρωπαΐκή Αστυνομία. Αλλά μια διαχρονική Νομενκλατούρα και ένα διαχρονικό πολιτικό πελατειακό σύστημα, δεν αφήνει κάτι τέτοιο να γίνει.

Είμαστε περήφανοι που κάτω από αντίξοες συνθήκες, παρά την πλήρη αποδυνάμωση-αποψίλωση των αστυνομικών τμημάτων από αστυνομικές δυνάμεις και προσωπικό, δίνουμε μία άνιση μάχη κατά μίας άγριας και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας.
Αλλά αισθανόμαστε άσχημα που φασιστικές συμμορίες έχουν αντικαταστήσει το θεσμικό και συνταγματικό κράτος και την Αστυνομία, με ένα παρακράτος ταγμάτων εφόδου.

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για αυτά, είναι το πελατειακό πολιτικό σύστημα και οι διαχρονικές πολιτικές και φυσικές ηγεσίες της Αστυνομίας, που για λόγους σκοπιμοτήτων και image, "χάρισαν γήπεδο" στο παρακράτος, και σε μία ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα πού σκοτώνει πού δολοφονεί για 50-100 ευρώ.

Τα ονόματά μας δεν τα δημοσιεύουμε για να μην υποστούμε τις διώξεις της Νομενκλατούρας, του πελατειακού συστήματος και τής διαπλοκής. 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 
Θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών και θα επαναφέρουμε τούς αστυνομικούς στις γειτονιές". Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του την Δευτέρα πριν τις εκλογές (11-6-2012) στην ΓΑΔΑ. Ο κ. Βενιζέλος το κόμμα του οποίου κυβέρνησε την Χώρα και την Αστυνομία τα 22 από τα 38 χρόνια της Μεταπολίτευσης, πήγε την Παρασκευή πριν τις εκλογές στην ΓΑΔΑ καί είπε περίπου τα ίδια.

Τα ίδια είπε και ο κ. Σαμαράς το κόμμα του οποίου κυβέρνησε την Χώρα και την Αστυνομία τα υπόλοιπα 16 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Όμως πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό; Θυμάστε την εξαγγελία του κ. Χρυσοχοΐδη για τον θεσμό του Αστυνομικού της γειτονιάς; Αρχές δεκαετίας 2000!

Η Γειτονιά σήμερα είναι στο έλεος των κακοποιών και ο αστυνομικός "τής γειτονίας", χάθηκε, "έφυγε" από την γειτονιά και είναι σε κάποιο γραφείο και διαχειρίζεται την μόνιμη χαρτούρα ενός γραφειοκρατικού, αναποτελεσματικού και καταρρέοντος κράτους.
Υπεράριθμοι αστυνομικοί, ανώτεροι, ανώτατοι αξιωματικοί, αλλά και χιλιάδες αστυφύλακες σε επιτελεία και σε γραφεία, διαχειριστές ενός γραφειοκρατικού τέρατος, που κατασκεύασε το πελατειακό πολιτικό σύστημα.

Στήν ΓΑΔΑ πήγε και ο κ. Αβραμόπούλος και ο κ. Καμμένος. Αλλά κανείς δεν πρωτοτύπησε. Όλοι είπαν σχεδόν τα ίδια. Ωσάν να ήρθαν ξαφνικά σε αυτήν την χώρα! Και όχι μόνο. Δεκάδες πολιτικοί και Βουλευτές έχουν περάσει κατά καιρούς από εκεί, λέγοντας τις ίδιες ανούσιες κουβέντες και τα ίδια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Για ποια μεταρρύθμιση μιλάμε; Ποιο πελατειακό κράτος καταγγέλλουμε και διακηρύσσουμε ότι θα το αλλάξουμε; Όταν δια των συνειδητών πράξεων τους και πολιτικών επιλογών τους, το στηρίζουν, το υποστηρίζουν και το γιγαντώνουν;
Το ίδιο λένε 35 χρόνια τώρα όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων. Από την μία άκρη μέχρι την άλλη. Και όλοι οι υπουργοί που προΐστανται της Ελληνικής Αστυνομίας από το 1984, όταν ενοποιήθηκε η πρώην Αστυνομία Πόλεων, με την Πρώην Χωροφυλακή. Από το 1984, τα ίδια και τα ίδια. 

Ο υδροκεφαλισμός στα κεντρικά γραφεία 
Μόνο που οι αστυνομικοί πια έχουν φύγει από τις γειτονιές. Και είναι στα γραφεία. Υπεράριθμοι. Έτσι τα αστυνομικά τμήματα στους Δήμους και τις γειτονιές έχουν αποδιοργανωθεί πλήρως. Με οργανικές δυνάμεις από 70-100 άτομα κατά αστυνομικό τμήμα στα χαρτιά, έχουν καταντήσει να έχουν πραγματική δύναμη από 25-40 άτομα στην πραγματικότητα.
Και με μέσο όρο ηλικίας υπηρετούντων στα αστυνομικά τμήματα, από 20-27 ετών και από 45-50. Πού είναι οι παραγωγικές ηλικίες από 28 μέχρι 44 ετών.
Και μην ακούτε κάποιους λαϊκιστές επώνυμους δημοσιογράφους, που λένε για έλλειψη βενζίνης για την κίνηση των περιπολικών κ.λ.π. Ναι υπάρχει και τέτοιο πρόβλημα.

Υπάρχει! Αλλά και όταν υπήρχε βενζίνη, το περιπολικό για να κινηθεί και να δράσει χρειάζεται οδηγό και πλήρωμα. Αυτά δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια. Απλά τώρα φάνηκε η γύμνια με την απότομη άνοδο της πιο άγριας και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας.
Δεν έχετε παρά να πάτε σε επιτελεία των 60 και πλέον αστυνομικών Διευθύνσεων τής Χώρας, να πάτε στην ΓΑΔΑ, να πάτε στο Υπουργείο και να δείτε υπεράριθμους σε γραφεία αστυνομικούς, αξιωματικούς και αστυφύλακες, που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αστυνομικό τμήμα, που δεν έχουν κάνει ούτε μία εκπαιδευτική βολή με το υπηρεσιακό τους περίστροφο να διαχειρίζονται μία απίστευτη χαρτούρα γραφειοκρατίας.

Αναγκασμένοι οι ίδιοι να χειρίζονται μία τεράστια γραφειοκρατία, ένα τέρας Χαρτούρας, πολλά από τα οποία είναι πέρα και έξω από αστυνομικές δραστηριότητες. Θέματα και θεματολόγιο, που δεν έχουν καμία, μα καμία απολύτως σχέση με το πραγματικό έργο της Αστυνομίας.
Της Αστυνομίας που έχει καταντήσει ο "ταχυδρόμος" και διεκπεραιωτής, όλων των άλλων δημόσιων υπηρεσιών του κράτους. Που φορτώνουν όλη την χαρτούρα τους στην Αστυνομία. Και κανείς ψηλά ιστάμενος στην Αστυνομία δεν μιλάει για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Όλοι σιωπούν και αποδέχονται την χαρτούρα και την "σαβούρα" των άλλων υπηρεσιών ενός Κράτους μπάχαλου!

Να ψάξετε διάσπαρτους αστυνομικούς να φυλάνε Δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, επώνυμους της σόου-μπίζ και τον κάθε άσχετο αλλά πού έχει πολιτικές πελατειακές άκρες. Αστυνομικούς υπεράριθμους που είναι πελατειακά σε Βουλευτές, ακόμα και αστυνομικούς που είναι αποσπασμένοι σε πρώην Βουλευτές που εξαφανίστηκαν από προσώπου πολιτικής σκηνής στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Η θεωρία και η πρακτική του ΒΥΣΜΑΤΟΣ, επικρατεί και στην Αστυνομία, όπως και σε όλη την δημόσια διοίκηση. Όπως και σε όλην την Χώρα. Όποιος έχει το ΒΥΣΜΑ, περνάει καλά, είναι σε γραφεία, σε υπηρεσίες φιλέτα. Όποιος είναι έξω από βύσμα, υπηρετεί σε άθλιες συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα, που μόνο στο όνομα πλέον είναι αστυνομικά τμήματα. 

Όταν ο αστυνομικός πέφτει νεκρός από πυρά κακοποιών 
Τόν Φλεβάρη του 2011 στον Ρέντη δύο νεαρά παιδιά, αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από βαρειά όπλα ένοπλων καί επικίνδυνων κακοποιών. ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗΣ Ιωάννης, 23 ετών καί ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Γεώργιος 22 ετών.

Ένα διαπιστωμένα κλεμμένο Τζίπ, που οδηγούσαν διαπιστωμένα, βαριά ένοπλοι εγκληματίες, που είχαν πριν διαπράξει μία διαπιστωμένη ένοπλη ληστεία, διέσχισαν όλη την Κηφισού από τα Βόρεια προάστια μέχρι τον Ρέντη, "συνοδευόμενοι", από αστυνομικούς, που απλά τούς παρακολουθούσαν, διότι, τέτοια εντολή είχαν από το κέντρο. Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία οργάνωση καταδίωξης ή μπλόκων, χωρίς κανένας από τούς "ανευθυνο-υπεύθυνους" προϊσταμένους να πάρουν μία απόφαση τής στιγμής.

Το αποτέλεσμα: Οι επικίνδυνοι κακοποιοί ξέφυγαν, έστησαν καρτέρι και δύο νέα παιδιά, αστυνομικοί δεν είναι πιά μαζί μας. Κανένας από τούς τότε ηθικούς αυτουργούς δεν παραιτήθηκε. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς κατέθεταν και στεφάνια, λίγες μέρες μετά. Καί όλα αυτά διότι υπάρχει ένας ασαφής και απαράδεκτος νόμος "περί χρήσης όπλου απο αστυνομικό", που η φιλοσοφία του εν ολίγοις είναι:

Ακόμα και αν ο αστυνομικός βρεθεί τετ-α-τετ με τούς πιό επικίνδυνους και βαρεία οπλισμένους κακοποιούς, πρέπει πρώτα να δεχθεί από τον κακοποιό πυροβολισμό στο ψαχνό, και μετά να ανταποδώσει αμυνόμενος! Εμείς δεν έχουμε πρότυπο τον αστυνομικό "πιστολά" ή "ράμπο", που βγάζει όπλο με το παραμικρό, ή γίνεται ειδεχθής δολοφόνος σκοτώνοντας αθώους 15χρονους.

Άλλο όμως αυτό, καί πολύ διαφορετικό είναι η νομική καί ξεκάθαρη κατοχύρωση του Αστυνομικού από ειδεχθείς, επικίνδυνους και βαριά οπλισμένους κακοποιούς. Βέβαια αυτό προϋποθέτει υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και συνεχή και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και προσομοίωση σε συνθήκες εμπλοκής με αδίστακτους οπλισμένους κακοποιούς. Αυτή η συνεχής και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, λείπει παντελώς σήμερα. Είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Καί όχι μόνο σήμερα εποχή οικονομικής κρίσης. Πάντα έλειπε τέτοια εκπαίδευση. Πάντα!!

Τον Μάρτιο του 2010 ο τότε Υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητούσε άμεσα, την αποδέσμευση 3.000 αστυνομικών, (και λίγους υπολόγισε), από τα γραφεία, και την στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων.
Η αόρατη νομενκλατούρα, αυτή που πάντα κάνει κουμάντο σέ όλη την δημόσια διοίκηση αντιστάθηκε σφοδρότατα αλλά υπόγεια και βουβά. Παρά ταύτα δεν μπορούσε να πάει κόντρα στον Υπουργό. Μόλις όμως τρείς μήνες μετά, ώς διά μαγείας, οι 3.000 αυτοί αστυνομικοί, κάτω από την μύτη του υπουργού ξαναγύρισαν και πάλι στα γραφεία. Πώς έγινε αυτό; Μα πολύ απλά.
Κάποιοι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί με τις διατάξεις που τούς δίνουν τα "παραθυράκια" των νόμων, απέσπασαν και πάλι στα γραφεία τούς αστυνομικούς που είχαν πάει γιά λίγο χρόνο στα αστυνομικά τμήματα, μέσα από το διαχρονικό εσω-υπηρεσιακό πελατειακό καθεστώς του Ελληνικότατου "Βύσματος".
Η γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα είναι ανίκητη. Αυτή κάνει κουμάντο. Ο,τι και να λένε οι πολιτικοί, στο τέλος περνάει της Νομενκλατούρας. Είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τον Στάλιν. Αμφισβητούμε ακόμα και την ικανότητα του Αγίου Πνεύματος, να τα βάλει με μία κατάσταση που επικρατεί και διαχέεται σε όλη την Δημόσια Διοίκηση. 

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η ταύτιση με τον απλό κόσμο 
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής, εκτός από το γεγονός που είναι αποτέλεσμα μίας οικονομικής κρίσης, είναι και το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ΕΛ.ΑΣ, κάτω από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες των εκάστοτε Υπουργών, δεν αντιμετώπισε η ίδια το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Δυστυχώς ακόμα και η Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ διαχρονικά, δεν είχε καν στοιχειώδες θάρρος να αντιταχθεί σθεναρά στις πολιτικές σκοπιμότητες των εκάστοτε υπουργών. Η απουσία της αστυνομίας από το καθορισμένο συνταγματικό της έργο, άφησε γήπεδο στίς φασιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής, και έτσι οι συνταγματικοί και εκ του νόμου θεματοφύλακες της τάξης της ασφάλειας, της περιουσίας, της τιμής και τής ζωής των πολιτών, αντικαταστάθηκαν απο συμμορίες ταγμάτων έφόδου ενός παρακράτους.
Πριν βέβαια όλα αυτά τα σημερινά, όπου φασιστικές συμμορίες έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους, προηγήθηκε μία κατακυρίευση της Ελληνικής κοινωνίας από μία αριστερή ιδεοληψία, (δεν μιλάμε για ιδεολογία, που είναι σεβαστή, αλλά για ιδεοληψία).

Αστυνομικοί έπεσαν θύματα δολοφόνων τρομοκρατικών οργανώσεων, έπεσαν νεκροί από σφαίρες κακοποιών, τραυματίστηκαν βαρεία από μολότοφ και σιδηρολόστους.
Μία διαδήλωση συμπαράστασης δεν έγινε ποτέ γιά τον Νεκτάριο Σάββα που τόν σκότωσαν δολοφόνοι δειλοί τρομοκράτες στίς 6 το πρωί, την ώρα που τον περίμενε η γυναίκα του να πάει σπίτι του. Η αριστερή ιδεοληψία που στηρίχτηκε στο "Μπάτσοι-Γουρούνια-Δολοφόνοι". Αριστερή ιδεοληψία που έβλεπε στόν ύπνο της, τον μεταπολιτευτικό μύθο, ότι "η αστυνομία στήνει προβοκάτορες στίς διαδηλώσεις"!!!


Ενα μύθο που τον αναπαρήγαγαν και τον γιγάντωναν δημοσιογράφοι και κανάλια τής ιδιωτικής διαπλοκής. Χωρίς περίσκεψη έβγαζαν στον αέρα, όποια αρλούμπα ακουγόταν, η φαντασίωνε οποιοσδήποτε. Ιδεοληψία που έκανε ΑΒΑΤΟ εγκληματικών πράξεων τα Εξάρχεια και τα Πανεπιστήμια.
Και μόλις μία φορά ένας Ειδικός φρουρός πήγε να βρεί την κοπέλα του σε ένα Πανεπιστήμιο, κατηγορήθηκε περίπου ως "λαθρο" εισελθών σε έναν χώρο, που χρειάζεται διαβατήριο με visa, θεωρημένη από το πολιτικό σύστημα τής "αριστερής" Ιδεοληψίας.

Μίας ιδεοληψίας των μολότοφ, των πυρπολήσεων και των λεηλασιών ιδιωτικών περιουσιών, καταλήψεων δημοσίων κτιρίων, μίας γενικότερης "θεσμικής" ανομίας, που στο σύνολό του το πελατειακό πολιτικό σύστημα ανέχτηκε και δέχθηκε φοβικά.
Όπως φάνηκε φοβικό και ανίκανο στην εδώ και 18 μήνες φασιστική-αντιδημοκρατική λαίλαπα, των ταγμάτων εφόδου τής Χρυσής Αυγής, που έχουν πάρει τον Νόμο στα χέρια τους και απειλούν την Δημοκρατία. Σήμερα η Ελληνική κοινωνία είναι στην μέγκενη δύο ιδεοληψιών.
Της Εθνικιστικής και της αριστερής. Από την άλλη η Ελληνική κοινωνία είναι έρμαιο αδίστακτων εγκληματιών, με ένα πολιτικό πελατειακό σύστημα ανίκανο να φτιάξει μία άλλη σύγχρονη Ευρωπαϊκή και αποτελεσματική Αστυνομία. Αν η ανασφάλεια των πολιτών που είναι στο Ζενίθ, αν οι διαρρήξεις και οι έφοδοι σε σπίτια με παρόντες τους ιδιοκτήτες, αν οι ληστείες μετά φόνου για 50 ευρώ, αν οι εκτελέσεις επαγγελματιών στον δρόμο από ένοπλους κακοποιούς, δεν συνιστούν απόδειξη των παραπάνω που λέμε, τι άλλο συνιστούν; 

Σύντομες προτάσεις για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή αστυνομία 

Η Ελληνική αστυνομία χρειάζεται μία ριζική μεταρρύθμιση, τόσο στις δομές των κεντρικών υπηρεσιών, στις περιφερειακές υπηρεσίες, όσο και στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, που αποτελούν τον βασικό πυρήνα αστυνόμευσης και ασφάλειας αστυνόμευσης και ασφάλειας, αλλά και ελέγχου της τροχαίας και των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ στις γειτονιές στις γειτονιές που μένουν οι ανώνυμοι πολίτες.
H νοοτροπία σε όλες τις βαθμίδες είναι ακριβώς ίδιες με την νοοτροπία που υπάρχει σε όλη την δημόσια διοίκηση. Ευθυνοφοβία, αποφυγή λήψης αποφάσεων για επίλυση άμεσων προβλημάτων. "Καλή θέληση" προς πολιτικό σύστημα για προσωπικά οφέλη.
Αδιαφορία στο να διορθωθούν αυτονόητες στρεβλώσεις, αφού κάποιοι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται να τις επισημάνουν και άλλοι τόσοι δεν τολμούν για να μην κακοχαρακτηριστούν ως "εξυπνάκηδες" από τους προϊσταμένους τους, η πάρουν μέτριο βαθμό στην ετήσια αξιολόγηση και αυτό θα είναι αρνητικό για την ανέλιξή τους.
Αφού ακόμα και κάποιος άξιος υφιστάμενος που βλέπει τα προβλήματα και θέλει να τα διορθώσει μπορεί να έχει από πάνω του έναν προϊστάμενο που έγινε προϊστάμενος με την παρέμβαση ενός Βουλευτή.
Έτσι λοιπόν σχεδόν όλοι σιωπούν για να περνάει ο καιρός και να έρθει η σύνταξη, "να πάω να φύγω και να ησυχάσω", φράση γνωστή και χιλιοειπωμένη.
Ξεκινώντας από τον Πυρήνα, τα αστυνομικά τμήματα, θα αντιστοιχούν με τους υπάρχοντες Καλλικρατικούς Δήμους, 325 πανίσχυρα σε δύναμη Καλλικρατικά αστυνομικά τμήματα.
Ένα αστυνομικό τμήμα ανά Δήμο, εκτός από τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου.

Τα νέα Καλλικρατικά αστυνομικά τμήματα, θα είναι πολυδύναμα,ήτοι με την πρέπουσα αστυνομική δύναμη, από 50-120 άτομα προσωπικό και την πρέπουσα υλικοτεχνική υποδομή. Θα διαθέτουν δικό τους μηχανοκίνητο εξοπλισμό, (περιπολικά και μοτοσυκλέτες). Θα έχουν όμως και όλες τις αρμοδιότητες και της Ασφάλειας και της Τροχαίας, με ίδρυση αντιστοίχων γραφείων. Τα τμήματα τροχαίας στις αστικές περιοχές θα καταργηθούν, και θα ενσωματωθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους, καθώς και ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός τους, στα νέα καλλικρατικά αστυνομικά τμήματα. Έτσι ο κάθε πολίτης θα μπορεί ακόμα και γιά μία κατάληψη πεζοδρομίου από αυτοκίνητα, να απευθύνεται στο αρμόδιο τμήμα και όχι στο τμήμα τροχαίας, που βρίσκεται χλμ μακρυά. Αυτό θα συντελέσει και στην τροχαία επιτήρηση σε επίπεδο περιφέρειας του κάθε αστυνομικού τμήματος. 

Τα τμήματα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Εθνικών Οδών θα παραμείνουν ως έχουν και θα εντάσσονται κατ ευθείαν στην Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση της αντίστοιχης καλλικρατικής περιφέρειας. Ετσι θα καταργηθούν όλες οι μέχρι σήμερα αστυνομικές Διευθύνσεις σε επίπεδο παλιών Νομών, και όλο το προσωπικό που σήμερα κάνει γραφειοκρατική διεκπεραίωση, θα ενταχθεί στα νέα Πολυδύναμα αστυνομικά Τμήματα. Με όλα τα παραπάνω,θα δυναμώσει η αστυνομία στο επίπεδο Δήμου και γειτονιάς,και θα υπάρχει αστυνόμευση που σήμερα είναι ανύπαρκτη. Ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την κατάργηση κτιρίων και ενοποίηση υπηρεσιών.

Δημιουργία Μητροπολιτικών τμημάτων στους Νομούς Αττικής Θεσσαλονίκης,Πατρών και Ηρακλείου Κρήτης. Με παράδειγμα την Αττική. Δυτική Αττική, (Μητροπολιτικό τμήμα στο Περιστέρι), Αθήνα, (ένα από τα 4 καλλικρατικά αστυνομικά τμήματα θα είναι μητροπολιτικό), Πειραιάς, (το ένα από τα δύο αστυνομικά τμήματα θα είναι Μητροπολιτικό), Νοτιοανατολική Αττική, (Γλυφάδα), ΒορειοΑνατολική Αττική, (Αγιας Παρασκευής), Υπόλοιπο Ανατολικής Αττικής, (Παιανία), και υπόλοιπο Δυτικής Αττικής Ελευσίνας. Τα μητροπολιτικά αστυνομικά τμήματα θα είναι οι ναυαρχίδες των καλλικρατικών αστυνομικών τμημάτων στα 4 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Θα έχουν στην αρμοδιότητά τους, όλες τις δυνάμεις που σήμερα διοικούνται σε κεντρικό επίπεδο. Ομάδα ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, Μονάδες αποκατάστασης τάξης-Υπηρεσία μέτρων τάξης. Που θα ενταχθούν όλες στην περιοχή ευθύνης του μητροπολιτικού αστυνομικού τμήματος. Στα μητροπολιτικά αστυνομικά τμήματα θα προΐσταται αστυνομικός Διευθυντής.

Οι 325 νέοι Διοικητές των Νέων Καλλικρατικών αστυνομικών τμημάτων και των μεγάλων Μητροπολιτικών αστυνομικών τμημάτων, θα επιλέγονται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια, αφού θα αποτελέσουν τούς πρωτοπόρους τής νέας δομής τής αστυνομίας,από επιτροπή Βουλευτών και ύστερα από απόφαση τουλάχιστον 180 βουλευτών. Η θητεία τους θα είναι γιά δύο έτη με ένα ακόμα παράταση, όχι όμως πλέον των τριών ετών. 

Οι μονάδες ΔΕΛΤΑ - ΔΙΑΣ - ΟΠΚΕ,που αποτελούν μονάδες δίωξης της εγκληματικότητας, ενοποιούνται σε μία μονάδα, POLICE - FORCE, κατά της εγκληματικότητας. Δεν είναι δυνατόν μονάδες που έχουν το ίδιο αντικείμενο να είναι διασπασμένες σε "τοπικά δοβλετια", όπου κυριαρχούν οι προσωπικές φιλοδοξίες των εκάστοτε προϊσταμένων, οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί και αντιδικίες και το πελατειακό σύστημα. Κάθε 12 μήνες όλοι οι αστυνομικοί θα περνούν σταδιακά, ένα ταχύρρυθμο 10ήμερο, εκπαιδευτικής αναβάθμισης, ενώ μία φορά το 3μηνο θα ορίζεται μία μέρα για εκπαιδευτικές βολές με υπηρεσιακά όπλα, για όλους τους αστυνομικούς άνδρες και γυναίκες είτε είναι σε γραφεία και επιτελεία είτε σε μάχιμες υπηρεσίες. Υποχρεωτικά.

Θα πρέπει να αλλάξει ο απαρχαιωμένος νόμος περί χρήσης όπλου των αστυνομικών. Είναι αδύνατον και απαράδεκτο ο αστυνομικός να μην μπορεί να κάνει χρήση του όπλου όταν βρίσκεται απέναντι σε ένοπλους και επικίνδυνους κακοποιούς καί να περιμένουν παθητικά, πότε οι διαπιστωμένα ένοπλοι κακοποιοί θα πυροβολήσουν στο ψαχνό για να αμυνθεί ο αστυνομικός. Δεν θέλουμε τον αστυνομικό "Ράμπο" που βγάζει όπλο σε ειρηνικούς διαδηλωτές,η σε εφήβους, η άοπλους πολίτες. Αλλά μπροστά σε ένοπλους επικίνδυνους κακοποιούς οι αστυνομικοί πρέπει να αντιδρούν με επαγγελματισμό για την ίδια την προστασία της κοινωνίας. Γι' αυτό και επιμένουμε,ότι παράλληλα με την αλλαγή του Νόμου περί χρήσης όπλου από τούς αστυνομικούς, πρέπει οι αστυνομικοί όλοι, άνδρες και γυναίκες να είναι υπό συνεχή εκπαίδευση. 

Οι προϊστάμενες υπηρεσίες των αστυνομικών τμημάτων θα είναι οι νέες Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις που αντιστοιχούνται σε επίπεδο των έντεκα Καλλικρατικών περιφερειών. Τα αστυνομικά τμήματα θα διαθέτουν internet, (σήμερα δεν έχει κανένα). Τα περιπολικά θα διαθέτουν ασύρματο internet και δορυφορικό σύστημα GPS, που έχουν σήμερα οι κακοποιοί, αλλά δεν έχουν τα περιπολικά της Αστυνομίας. Επίσης, με την πρόοδο και τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας, τα περιπολικά θα διαθέτουν ασύρματη σύνδεση με το POLICE ON LINE. Ετσι οποιαδήποτε εξακρίβωση στοιχείων ταυτότητας, θα γίνεται επί τόπου στον δρόμο, και δεν θα κουβαλιέται ο κάθε πολίτης στο αστυνομικό τμήμα για εξακριβώσεις και τα τοιαύτα, πράγμα αντισυνταγματικό.

Καθιέρωση αξιοκρατικής επετηρίδας στις προαγωγές των αξιωματικών. Θα προάγονται οι πιο άξιοι και όχι οι πιο παλιοί. Και αυτό θα γίνεται με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης που θα εξασφαλίζει την διαφάνεια και την αποφυγή κρίσεων μέσα από "προσωπικές" διαφορές ή "φιλίες" ή "συναλλαγές" με το πολιτικό σύστημα.

Κατάργηση των στρατιωτικών βαθμών στην Αστυνομία, (ταξίαρχοι-Υποστράτηγοι-Στρατηγοί), πού δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη. Η Αστυνομία δεν είναι ούτε πολιτικό σώμα, αλλά ούτε και στρατιωτικό. Είναι αυτό που λέει η ελληνική λέξη. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ. Ενοποιούνται οι βαθμοί του Υπαστυνόμου Β και Α, στον βαθμό του Υπαστυνόμου. Ομοίως οι βαθμοί του Αστυνόμου Α καί Β στον Βαθμό του Αστυνόμου. Ο βαθμός του ταξίαρχου μετονομάζεται σε "Γενικός Αστυνομικός Διεύθυντης", όπως ήταν παλιά στην πρώην Αστυνομία Πόλεων.

Ο Βαθμός του υποστρατήγου μετονομάζεται σε "Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής". 

news247.gr
Ποσειδώνας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.