29 Ιουνίου 2012

Τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Συγκεντρώνει στρατεύματα η Τουρκία στα σύνορα με την Συρία. Σε κατάσταση συναγερμού οι Ενοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σαουδαραβικός Στρατός έχει τεθεί σε επίπεδο συναγερμού 1, το οποίο σύμφωνα με την κωδικοποίηση του υπουργείου Άμυνας της χώρας σημαίνει «επικείμενο πόλεμο». 

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Φρουρά της χώρας, οι ταξιαρχίες του Στρατού και οι αεροπορικές δυνάμεις   διατάχθηκαν να βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού από το βράδυ της 27ης Ιουνίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας διέταξε επίσης τις δυνάμεις που έχει στο δυναμικό της να βρίσκονται επίσης στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας ξεκινώντας από σήμερα στις 7 π.μ. 

Η ετοιμότητα των στρατευμάτων της Σ. Αραβίας έχει να κάνει με μετακινήσεις στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

 Των πληροφοριών για μέγιστη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας είχαν προηγηθεί φήμες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν είχε ειδοποιήσει το Ριάντ ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε προσβολή συριακών στρατευμάτων σε αντίποινα της κατάρριψης.. του τουρκικού RF-4E.

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως η επίθεση θα πραγματοποιηθεί κοντά στην ημερομηνία της, της συνάντησης των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στη Γενεύη όπου και θα συζητηθεί το θέμα της κρίσης στη Συρία.

Η συνάντηση της Γενευής θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία όπως και την Κίνα ώς μόνιμα μέλη του ΣΑ αλλά δεν έχουν προσκληθεί άλλοι βασικοί "παίχτες" της περιοχής όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Το γεγονός αυτό έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα το καθεστώς στο Ριάντ. 

Παράλληλα η Τουρκία στέλνει συνεχώς ενισχύσεις στα σύνορα με τη Συρία και μάλιστα αναβαθμισμένες ποιοτικά με την αποστολή αρμάτων μάχης Μ60Τ της εκσυγχρονισμένης έκδοσης Sabra MkIII τα οποία διαθέτουν το πυροβόλο των 120 χλστ. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Τουρκία αναπτύσσει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία μετά την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της την περασμένη εβδομάδα από την Δαμασκό, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος. 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αναπτύσσονται στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων στην επαρχία Χατάι. Η Τουρκία λαμβάνει προφυλάξεις μετά την κατάρριψη του μαχητικού της", είπε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πόσοι στρατιώτες ή οχήματα μεταφέρονται, αλλά είπε ότι σταθμεύουν στις μεθοριακές περιοχές Γιαϊλαντατζί Αλτινόζου και Ρεγιαχανλί της επαρχίας της νότιας Τουρκίας Χατάι και ότι κατά μήκος των συνόρων αναπτύσσονται και αντιαεροπορικά όπλα.

Ο αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για κινήσεις στρατευμάτων ανατολικότερα, κατά μήκος των συνόρων στις τουρκικές επαρχίες Γκαζιαντέπ και Σανλιούρφα.

πηγή Ημερησία


Του M K Bhadrakumar, πρώην πρέσβη της Ινδίας.

Η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της ετοιμάζονται να μεταφέρουν στη Συρία τους Λίβυους μαχητές, τους οποίους εκπαίδευσαν και εξόπλισαν για να ανατρέψουν τον Καντάφι. 

Περίπου 600 τέτοιοι μαχητές έχουν ήδη καταφτάσει στη Συρία.
Η εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει πως την Παρασκευή που μας πέρασε διεξήχθησαν μυστικές συναντήσεις  στην Κων/πολη μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων  και Σύριων αντιφρονούντων. 

Λέγεται πως εδώ και μήνες υπάρχει μεγάλη λαθραία εισαγωγή όπλων μέσω των συνόρων της Ιορδανίας, και όλα δείχνουν πως η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα όμως βλέπουμε την κλιμάκωση αυτής της εξέλιξης, με την είσοδο στη χώρα «εθελοντών». 

Η Τουρκία, και η Δύση δείχνουν απεγνωσμένες στη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν έναν μύθο γενικευμένης αντίστασης εντός της Συρίας, και οι κινήσεις που έκαναν για να προκαλέσουν κύματα λιποταξίας στον συριακό στρατό έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. 

Η Μόσχα αντέδρασε, υπονοώντας πως ίσως προμηθεύσει με όπλα το συριακό καθεστώς. Αποκάλεσε δε το εμπάργκο όπλων στην Συρία ως «άδικο» μέτρο.
Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα αποστείλει ναυτική δύναμη στη συριακή ναυτική βάση Tartus της ανατολικής Μεσογείου, κοντά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov κατήγγειλε τις ξένες παρεμβάσεις στη Συρία, χωρίς όμως να κατονομάσει την Τουρκία, την Ιορδανία, κ.ά.

Η κρίση εξελίσσεται. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Biden θα επισκεφτεί την Άγκυρα αύριο και μεθαύριο. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως οι ΗΠΑ δίνουν στη Τουρκία το ο.κ. να επέμβει στη Συρία.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας επισκέφτηκε το Ισραήλ. Ο βασιλιάς αποτελεί τον δίαυλο μεταξύ Σ. Αραβίας και Ισραήλ, και παράλληλα αποτελεί τον κύριο σύμμαχος στη περιοχή, των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης.

Η Τουρκία έχει ξεθαρρέψει τελευταία, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο συριακό ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών Davitoglou άφησε να εννοηθεί πως η χώρα του είναι έτοιμη να εισβάλλει, εφόσον πρώτα πάρει την έγκριση της Δύσης. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, και των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Η ημερομηνία κατά την οποία έκανε τις δηλώσεις του ο Davitoglou (29/11), θα ξεχωρίζει στο εξής, εφόσον θα συμβολίζει την διάρρηξη της επίσημης πολιτικής της  σύγχρονης Τουρκίας με τις αρχές που έθεσε ο ιδρυτής της Kemal Ataturk, ο οποίος είχε δεσμευτεί να μην επιτρέψει τη χώρα του να αναμιγνύεται στα εσωτερικά του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά να συγκεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της και μόνο.

Προφανώς, η σημερινή ισλαμική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ήδη αρκετά σύγχρονη, και μπορεί να ασχοληθεί και πάλι με το οθωμανικό της παρελθόν.

Αν ένας τουρκικός στρατός κινηθεί προς τη Συρία, θα πρόκειται για μια ιστορική καμπή. Πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που η αραβική εξέγερση έδιωξε τους Τούρκους από τη Μέση Ανατολή. Η τότε εξέγερση σχεδιάστηκε από την Βρετανία. Σήμερα, αν και αδύναμη, η Βρετανία συνεχίζει να διαδραματίζει παρόμοιο ρόλο, μόνο που αυτή τη φορά ενθαρρύνει τη Τουρκία να επιστρέψει στη Μ. Ανατολή!

Πριν από 100 χρόνια, οι Άγγλοι έστρεψαν επιτυχώς τους Άραβες εναντίον των Τούρκων. Σήμερα οι Τούρκοι τα βρήκαν με κάποιους Άραβες, που έχουν διαφορές με κάποιους άλλους.

Information Clearing House
ΠΗΓΗ: antinews.gr
από το Τσαντήρι

Συστοιχίες πυραύλων και μονάδες βαρέος οπλισμού και τεθωρακισμένων μετακινεί το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας προς τα σύνορα με τη Συρία. Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται τόσο από τις στρατιωτικές βάσεις της επαρχίας Χατάι (Αλεξανδρέττα) όσο και από τις κεντρικές επαρχίες της Τουρκίας που γειτνιάζουν με την παραμεθόριο. 


 

Συγκεκριμένα, στρατιωτικό κομβόι με 30 οχήματα και βαρύ οπλισμό κατευθύνεται στα σύνορα με Συρία, ανεβάζοντας στα ύψη το «θερμόμετρο» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, που είναι ήδη στο «κόκκινο», μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού F-4 πάνω από τη Μεσόγειο, πριν από μερικά 24ωρα. 

Όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), στην επαρχία Χατάι, με κατεύθυνση τη συριακή μεθόριο, που απέχει 50 χιλιόμετρα. 


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, επίσης, μετέβησαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σανλιούρφα, στη μέση των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και τη Χατάι. Υπάρχουν πληροφορίες πως θα παραταχθούν κατά μήκος των συνόρων και ότι πολλά στρατιωτικά οχήματα έχουν μεταβεί σε στρατιωτική φρουρά.

Από την Τετάρτη το βράδυ, άρχισε να κορυφώνεται η πολεμική ρητορική από την τουρκική πλευρά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ενώ, από την Πέμπτη το πρωί, η Συρία βρίσκεται και επισήμως σε κατάσταση πολέμου.

Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να μην υπαναχωρήσει σε καμία απειλή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι δοκιμάζουν τη δύναμη της Τουρκίας θα μπούνε στη θέση τους».

«Είμαστε ένα κράτος που πολεμά ανηλεώς κάθε λογής τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε ο Ερντογάν.

«Δεν διστάζουμε να βάλουμε κράτη - παρίες και όσους δοκιμάζουν το μεγαλείο της Τουρκίας στη θέση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια τελετής για την κατασκευή του πρώτου εξ ολοκλήρου τουρκικού αεροσκάφους Χουρκούς.

Σε εμπόλεμη κατάσταση η Δαμασκός
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Δαμασκού, στον
εξωτερικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική έκρηξη» στον χώρο στάθμευσης και οι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πυκνό καπνό σε όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εξερράγησαν δύο βόμβες, ενώ μια τρίτη παρέμεινε ανενεργή, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το αν υπάρχουν θύματα.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συμπλοκές στο προάστιο της Δαμασκού, Ντούμα. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.

πηγή sigmalive



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.