5 Ιουνίου 2011

Τραυματίες ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Υεμένης από επίθεση στο προεδρικό μέγαρο.

Σαναά, Υεμένη

Επίθεση με βλήματα δέχθηκε το προεδρικό μέγαρο στην Σαναά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Σαλέχ, καθώς και ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα, μαίνονται οι μάχες στους … δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες ημέρες.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya, στην επίθεση τραυματίστηκε ο Αλί Σάλεχ, σκοτώθηκαν τέσσερις φρουροί του, ενώ τραυματίστηκαν, επίσης, ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τηλεοπτικός σταθμός της αντιπολίτευσης μετέδωσε ότι ο Αλί Σάλεχ σκοτώθηκε στην επίθεση, κάτι που έσπευσαν να διαψεύσουν αξιωματούχοι.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος της Σαναά δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Υεμένης είναι καλά στην υγεία του και πρόσθεσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Το ίδιο δήλωσε ο υφυπουργός Πληροφοριών στο πρακτορείο Reuters, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Υεμένης «είναι καλά».

Δυτικός διπλωμάτης με έδρα την Υεμένη δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας τραυματίστηκε ελαφρά.

Εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ επέρριψε την ευθύνη σε μέλη της φυλής των Χάσιντ, ωστόσο ο ηγέτης της φυλής αρνήθηκε ότι συνδέεται η φυλή του με την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Αλί Σάλεχ επιτέθηκαν στα σπίτια των ηγετών της φυλής των Χάσιντ.

Οι πολιτικοί συμμετείχαν στην προσευχή της Παρασκευής.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά κατά διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου, Αλί Σάλεχ.

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, με το καθεστώς να μάχεται δυνάμεις που ελέγχονται από συνομοσπονδία φυλών, αντιπολιτευόμενων στον πρόεδρο Σάλεχ.

Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 155 άτομα στη Σαναά από τις αιματηρές συγκρούσεις. Συνολικά, από τον Ιανουάριο, θεωρείται ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 370 άτομα.

Παράλληλα ακούστηκαν εκρήξεις στην Τάιζ, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλοι 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Ένας γιατρός και ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών.

«Πολλοί τραυματίες είναι αποκλεισμένοι μέσα σε ένα τέμενος, και οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπόδισαν γιατρούς να τους βοηθήσουν» ανέφερε η πηγή.

«Η Τάιζ έχει μετατραπεί σε πόλη φαντασμάτων, πολέμου», πρόσθεσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο, στην διάρκεια του οποίου ακούγονταν πυρά στο βάθος.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου κάλεσε την Παρασκευή όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί από τη συνέχισή τους.

«Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες αμέσως, να σταματήσουν την αιματοχυσία» ανέφερε ο Αμπντουλατίφ αλ-Ζαγιάνι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, τονίζοντας ότι οι χώρες μέλη του Συμβουλίου είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη βοήθειά τους προς την Υεμένη.

από το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.