17 Ιουνίου 2011

Αρχή στρατηγικού τουρισμού.

Tου Νίκου Λυγερού*

Οι αρχές του στρατηγικού τουρισμού βασίζονται στην εξής ιδέα: ο τουρισμός δεν είναι απλώς ένα χάσιμο χρόνου, είναι και ο στόχος του πολιτισμού. Ακολουθεί το νοητικό σχήμα της συνύπαρξης και αναδεικνύει το κενό της ύπαρξης δίχως μαρτυρία. Ο τουρισμός δεν είναι το ταξίδι, είναι ο ερχομός. Η δομή του βασίζεται στην έννοια της επιστροφής. Έχει ως υπόβαθρο και μία σκακιστική κατάσταση του Rundlauf. Η επαναφορά στην αρχική θέση με στρατηγικό όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρισμός είναι κύκλωμα κι όχι ένα μονοπάτι. Δεν είναι μια χωρική πορεία, αφού επανέρχεται το όλο θέμα είναι χρονικό. Ο τουρισμός συνοδεύεται από το χρόνο, διότι είναι και μια ανθρώπινη ανακάλυψη. Γι' αυτό το λόγο ακολουθεί μια στρατηγική. Όταν δεν αντιλαμβανόμαστε αυτό το πεδίο δράσης, έχουμε την εντύπωση ότι ακολουθεί πιστά και αποκλειστικά οικονομικές οδηγίες και γι' αυτό ποντάρουμε λανθασμένα στον μαζικό τουρισμό, ο οποίος δεν έχει ανάγκη από ποιότητα. Μόνο που η έλλειψη ποιότητας παράγει κορεσμό και αυτό έχει οικονομικές συνέπειες. Διότι άθελά του ο τουρίστας συγκρίνει το γνωστό με το άγνωστο κι αν αυτά είναι του ίδιου τύπου, αφού ο τελικός του στόχος είναι ούτως ή άλλως η επιστροφή γιατί να κάνει το ταξίδι, εφόσον το οικονομικό κόστος δεν του προσφέρει την ελάχιστη ποιοτική αλλαγή. Αναζητά την αλλαγή για να βρει τον εαυτό του. Όμως στην περίπτωση που υπάρχει η αλλαγή, αλλάζει και ο ίδιος.

Με άλλα λόγια ο τουρισμός ως πράξη είναι μια αλλαγή φάσης κι αν αυτή δεν υπάρξει τότε χάνει το νόημά του. Στην πατρίδα μας ποντάρουμε για χρόνια πάνω στον μαζικό τουρισμό λόγω ευκολίας, δίχως να προσέξουμε αν ο τουρίστας θα θέλει να ξανακάνει ένα νέο κύκλωμα και η επιλογή των νησιών ήταν αποκλειστικά ένας συνδυασμός που ελαχιστοποιεί μερικές παραμέτρους όπως είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο κόσμος κι η διασκέδαση σε σχέση με το οικονομικό κόστος και μόνο. Από την άλλη, εμφανίστηκε η έννοια της άγονης γραμμής, η οποία δεν επιτρέπει πια το κύκλωμα και την επαναφορά. Η γραμμική προσέγγιση της πολυκυκλικότητας του τουρισμού προκάλεσε την κατάρρευση του όλου συστήματος. Κι ενώ υπάρχουν πλέον δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν τη μη ορθότητα αυτής της προσέγγισης, έχουμε πολλούς υποστηρικτές του μαζικού τουρισμού με άλλο τρόπο.

Τα νησιά μας δεν είναι μόνο χώρος παραθερισμού. Δημιουργήθηκαν ιστορικά ως ανθρώπινες οντότητες διότι υλοποιήθηκαν γεγονότα που άλλαξαν την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια και πρακτικά πρέπει να υπάρχουν γεγονότα μέσα στο χρόνο, τα οποία προκαλούν μία αλλαγή φάσης όχι μέσα στο χώρο, αλλά μέσα στον χρόνο, δηλαδή εκεί που ζει ο τουρίστας την ώρα του ταξιδιού του. Κι αν δεν έχουμε ξεναγούς και υποδομές οι οποίοι να υποστηρίζουν αυτά τα γεγονότα, τότε η έννοια της άγονης γραμμής θα γενικευτεί και θα μετατραπεί σε άγονο δίκτυο.

πηγή
* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.



Share

1 σχόλιο:

Ασπασία είπε...

Πόσες φορές ακούγαμε τους μεγαλυτέρους μας που έλεγαν για τον αλητοτουρισμό, σακίδιο και ξυπολυσιά. Θα μου πείτε δεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ; Κανείς δεν λέει ΟΧΙ. Αλλά να μοιάζει με κάτι σαν αυτοσκοπός κράτους, είναι άλλο πράγμα. Εδώ πρώτα τα αγόρια μας, ακολούθησαν τον φτηνό τρόπο παρουσίασης τους, σαν τους διασημότερους φτηνοζιγκολό των τρομερών εραστών πασών γαιών και θαλασσών, τους Nick the Greek. Δεν λέω καλό το αστείο, αλλά η έλλειψη σοβαρότητας δημιουργεί ανυπέρβλητα χάσματα και αποστασίες. Με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

¨Οσο για τους τουριστικούς αντιπροσώπους, δεν μπορώ να πω φρόντιζαν πάντα για φτηνά πακέτα Τσάρτερς για τις διακοπές των ξένων και οι δύστυχοι ¨Ελληνες έπρεπε να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους με τα θαλασσοδάνεια και που θα ήταν οι μόνοι που θα πλήρωναν στο κάτω κάτω της γραφής λογαριασμούς, λόγω ταμπεραμέντου !
¨Οσο για σεβασμό προς τον Έλληνα έναντι του Ξένου, αφήστε τα καλλίτερα να μην τα πω.
Παλαιότερα βέβαια, οι ξένοι πλήρωναν την Greek salad για χρυσάφι. Φαίνεται το καταλάβανε και βρήκαν τρόπους να πηγαίνουν πχ. στην Ρόδο ή στην Κέρκυρα με πάμφθηνα πακέτα. Τα αποτελέσματα τα είδαμε από τους ξένους και τις εκτροπές τους.
Πάντως είχαμε καταφέρει να γίνουμε γνωστοί από τότε ως διάσημοι κλέφτες και σαλτιμπάγκοι .
Που λειτουργούσαν κατά τον ίδιο τρόπο μέσα στην κοινωνία, κλέβοντας στο ζύγι και άλλα τραγελαφικά. Ε σήμερα λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτήν την κοινωνία που ανεχθήκαμε όλοι μας αναγκαστικά μέσα από το δομημένο έντεχνα δυσκίνητο κράτος, να βλέπουμε την προβολή μας σαν καθρέπτη, στα πρόσωπα άλλων , μιάς κατά πολύ μικρότερης κοινωνίας που θέλει να επιβάλει, όλα αυτά που ανεχόμασταν να γίνονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Καλά τα λέει ο Κος Λυγερός, αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει, τι μορφής κατάρτιση θα έχουν οι ξεναγοί ; Ποιά ιστορική αλήθεια θα φανερώνουν ;

Φρόντισαν πάντως όλοι οι Εθνοσωτήρες μας, μετά την ίδρυση αυτού του ταλαιπωρημένου κράτους, να αποδομίσουν, με έλλειμμα ευθύνης, μια Παγκόσμια κληρονομιά, και αν δεν σας αρέσει έτσι, τής κατά δικής μας κληρονομιάς, σαν το μαντήλι της γιαγιάς μεσ' το σεντούκι, άλλοτε να ρημάζει, άλλοτε να παραχώνετε όλο και πιό βαθιά πχ. Ολυμπιακοί Αγώνες (τρομάρα μας) , άλλοτε να χαντακώνετε μέσα σε υγρά υπόγεια, ξεχασμένα στην λήθη του χρόνου και της ανυπαρξίας και άλλοτε να τα έχει σκεπάσει ο χρόνος για να τα προστατέψει, ώστε να τα βρουν άλλοι πιό άξιοι από εμάς μιά μέρα.

Μια ανεκτίμητη Εθνική περιουσία, που αν λίγο να είχαν δώσει προσοχή και μερικά χρήματα που έβαλαν στις τσέπες τους, έτσι σαν φιλάνθρωποι για το καλό αυτού του τόπου, ποτέ δεν θα φτάναμε ως εδώ. Ας αφήσουμε ¨οοοοολα τα υπόλοιπα.

Το τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, που είναι μία από τις Δελφικές εντολές, σημαίνει πως όταν έχεις την δύναμη να τιμάς τους γονείς σου, τότε μπορείς να τιμάς όλους τους προγόνους σου που ήταν οι πατεράδες και παπούδες των δικών σου και γίνανε μετά το ίδιο για σένα.
¨Οποιος θεωρεί τον εαυτό του μοναδικό, που ξεφύτρωσε από το πουθενά, τότε τον τρώει το μαύρο σκοτάδι, αφού από την ανυπαρξία ήλθε και στην ανυπαρξία πάει !

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.