Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες που φέρνει σήμερα στο φως το "Εθνος της Κυριακής", η όλη διαχείριση της διοργάνωσης είναι τέτοια που μπορεί να προσελκύσει μέχρι και το εισαγγελικό ενδιαφέρον. Το κόστος των αγώνων αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχοι αγώνες στη Σανγκάη και στο Δουβλίνο είχαν κοστίσει μόλις τα μισά!
Η τελετή έναρξης
Μόνο το κόστος της τελετής έναρξης των αγώνων υπολογίζεται στα 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ το "χρεοκοπημένο" ελληνικό κράτος καλείται να συμβάλει με 28,2 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και με χορηγίες από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες. Δηλαδή, εκτός των αμιγώς κρατικών χορηγιών, το Δημόσιο αναμένεται να... συνδράμει με επιπλέον 40 εκατ. ευρώ. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας και την επικρατούσα λογική των περικοπών ακόμη και των χαμηλότερων μισθών και συντάξεων.
Ποια είναι όμως η "Σιδηρά Κυρία" των Special Olympics; Η φιλία της οικογένειας Δεσποτοπούλου με την οικογένεια Καραμανλή είναι γνωστή. Λέγεται, μάλιστα, ότι για την ανάληψη των αγώνων είχε "βάλει πλάτη" προσωπικά ο τέως πρωθυπουργός. Το 2004 η κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου βρέθηκε στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις... αναδουλειές του συζύγου της τα τελευταία χρόνια -η ΕΛΠΑ ελέγχεται για χρέη προς τρίτους και φυσικά προς το ΙΚΑ-, έστρεψε το ενδιαφέρον τους στη διοργάνωση των Special Olympics. Τα γραφεία των Special Olympics στεγάζονται στην ΕΛΠΑ, στα γραφεία του συζύγου της, Β. Δεσποτόπουλου.
Μάλιστα, εδώ και 3 χρόνια ο 30χρονος γιος της Ηλίας είναι υπεύθυνος του τομέα τεχνολογίας των αγώνων και αμείβεται με 93.000 ευρώ ετησίως. Οπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σε γνωστή ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης, οι εμπειρίες του σε καμία περίπτωση δεν προδίκαζαν την ανάληψη τέτοιας ευθύνης, καθώς η προηγούμενη σταδιοδρομία του αφορούσε στην κατασκευή ιστοσελίδων και κάποιες υπηρεσίες στην... οικογενειακή τους επιχείρηση.
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Η σύμβαση του 2008 που "έδεσε" τη χώρα
Το 2008, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, ο τότε υπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός, καθώς και ο μετέπειτα κ. Γ. Ιωαννίδης υπέγραψαν την ανάληψη της συγκεκριμένης διοργάνωσης με μια σύμβαση που "έδενε τα χέρια" του ελληνικού Δημοσίου. Το κόστος της ήταν 87 εκατ. ευρώ. Το 2010, έπειτα από επίσημη πρόταση του υφυπουργού Υγείας κ. Χρήστου Αηδόνη, έγινε εφικτό να μειωθεί έστω κάπως ο προϋπολογισμός. Η πρόταση στηριζόταν στη διαπίστωση ότι υπήρχε υστέρηση ή ακόμα ανυπαρξία εσόδων από χορηγίες, καθώς και αδυναμία κάλυψής τους από το Δημόσιο, όπως αυτό υποχρεωνόταν από το αρχικό συμβόλαιο.
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει κάθε έλλειμμα του προϋπολογισμού της διοργάνωσης. Η συμφωνία που τελικά υπεγράφη από τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο περιορίζει τη συνδρομή της πολιτείας στα 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό κόστος του Δημοσίου με χορηγίες από ΟΠΑΠ, Εθνική, ΕΟΤ κ.ά. προσαυξάνεται κατά 28,2 εκατ. ευρώ, καθώς αυτή η συμφωνία δεν επιτρέπει περαιτέρω περικοπές.
Παράνομη δέσμευση.
Είκοσι μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων ο προϋπολογισμός τους δεν εγκρίθηκε, γιατί δέσμευε προκαταβολικά με οργανωτικές δαπάνες τη "ρεζέρβα" των 2,6 εκατ., που η κυβέρνηση είχε κρατήσει για ενδεχόμενα απρόβλεπτα έξοδα, πέρα από την άμεση συνδρομή της. Με άλλα λόγια, η διοίκηση της οργανωτικής επιτροπής προχωρούσε στην παράνομη δέσμευση αυτών των χρημάτων, αρνούμενη να περικόψει έστω και μέρος των εξόδων, εμμένοντας στην πλήρη υλοποίηση ματαιόδοξων δαπανών, όπως τα 7,7 εκατ. της τελετής έναρξης, και πανηγυρικών εκδηλώσεων για VIP προσκεκλημένους.
Το σκεπτικό για την απόρριψη του αναθεωρημένου προϋπολογισμού αφορούσε όχι μόνο στη μη νομιμότητα προεξόφλησης της "ρεζέρβας", αλλά και στις αμφιβολίες της κατά πόσον τα υπόλοιπα εικαζόμενα έσοδα παρέμεναν ρεαλιστικά. Η οργανωτική επιτροπή ενοχλήθηκε από την έλλειψη ενημέρωσης για πολλά και σοβαρά θέματα και αυτό στάθηκε η αιτία να παραιτηθεί από την οργανωτική επιτροπή ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ενώ στην πόρτα εξόδου κατευθύνθηκαν και άλλα μέλη υπό τον φόβο των επιπτώσεων της κακοδιαχείρισης στα πρόσωπά τους.
Σήμερα, λίγες μέρες από την τελετή έναρξης των αγώνων, ο προϋπολογισμός παραμένει έωλος. Η Γιάννα Δεσποτοπούλου προσπαθεί να εκβιάσει την κυβέρνηση μέσω των "δικών της" ανθρώπων, για να συμπληρώσει τα έσοδα που δεν έχουν καλυφθεί από τις χορηγίες και κάθε είδους αρχικό σχεδιασμό, ενώ η ίδια την ίδια στιγμή αρνείται να προχωρήσει σε περικοπές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι προμηθευτές λόγω ελλείμματος, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εισαγγελικής έρευνας για παρατυπίες. Η πιθανότητα οι αγώνες να εκτροχιαστούν είναι πλέον πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση η εκκαθάρισή τους θα προβληματίσει...
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
"Διαγωνισμοί" και έρανοι
Εκεί που, σύμφωνα με πληροφορίες, "χάνεται η... μπάλα" είναι στους διάφορους διαγωνισμούς για επιμέρους έργα ενόψει των Special Olympics. Σε κάποιους "διαγωνισμούς" υπάρχουν πληροφορίες ότι εμφανίζονταν 3-4 εταιρείες με διαφορές 5-10%, ώστε να υπάρχουν εναλλασσόμενες αναθέσεις, μόνο που οι εταιρείες αυτές είχαν ίδιο ιδιοκτήτη!
Πληροφορίες λένε ότι, όποιος δεν βρισκόταν στο περιβάλλον της οικογένειας Δεσποτόπουλου, κοβόταν κατά την προκήρυξη με τεχνητά χαμηλή βαθμολογία. Παρά το γεγονός ότι στο master plan γινόταν λόγος για διεξαγωγή 40 διεθνών, εθνικών και πρόχειρων διαγωνισμών, προκηρύχθηκαν ελάχιστοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ακολουθηθεί η γνωστή στρατηγική της "σαλαμοποίησης" και των προμηθειών της τελευταίας στιγμής, ώστε να προσχωρούν σε πρόχειρους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις.
Ενα άλλο θέμα που ενέσκηψε αφορά στους εράνους.. υπέρ της διοργάνωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ερυθρού Σταυρού, που, σε επίπεδο υπόσχεσης, είχε αρχικά δεσμευτεί να εκχωρήσει το αποτέλεσμα 2 εράνων του στη διοργάνωση Special Olympics. Ομως η τρέχουσα οικονομική κρίση και η επανεξέταση της αξίας της δωρεάς ώθησε τον Ερυθρό Σταυρό να... ανακρούσει πρύμνα και να ακυρώσει τη δωρεά που η κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου είχε καταγράψει ως έσοδα 2 εκατ. ευρώ. Στον τηλεμαραθώνιο της UNICEF-Special Olympics του περασμένου Δεκέμβρη, εμφανιζόταν στον αρχικό προϋπολογισμό των αγώνων σαν έσοδό τους, κατέληξε στα ταμεία της επιτροπής διοργάνωσης, δηλαδή στο ταμείο της Γιάννας Δεσποτοπούλου.
ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ
Αρνείται να προσκομίσει τις συμβάσεις
Οι Special Olympics είναι ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού που μετέχουν μόνο τα άτομα με νοητική στέρηση, δηλαδή μία μόνο κατηγορία ατόμων με αναπηρία από τις πέντε που λαμβάνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν έχουν καμία σχέση με την Παραολυμπιάδα, ούτε και με οποιασδήποτε μορφής αθλητικούς αγώνες. Διοργανώνονται από το ελληνικό ιδιωτικό σωματείο Special Olympics, που αποτελεί παράρτημα του αντίστοιχου αμερικανικού που ίδρυσε το Ιδρυμα Κένεντι το 1968.
Δεν αποτελεί ομοσπονδία και διοικείται από ένα ισόβιο προεδρείο που έχει οριστεί από το αντίστοιχο αμερικανικό, με πρόεδρο τη Γιάννα Δεσποτοπούλου. Και τα ευτράπελα δεν σταματούν εδώ?
Σύμφωνα με το νόμο 2725 περί αθλητισμού, το ελληνικό κράτος όταν συμβάλλει οικονομικά σε μια αθλητική διοργάνωση πρέπει να ορίσει και μία ανεξάρτητη οργανωτική επιτροπή που θα ελέγχει την ορθή διάθεση των πόρων. Σ' αυτό το σημείο παρατηρείται μια σημαντική παρατυπία, καθώς πρόεδρος της επιτροπής αυτής είναι και πάλι η κ. Δεσποτοπούλου.
Προκλητικά έξοδα
Μέσα στην αβεβαιότητα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα σε κάθε Ελληνα πολίτη, η Γιάννα Δεσποτοπούλου φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό της. Με καμία, μάλιστα, έκπτωση και για την προσωπική της καλοπέραση: 5.000 ευρώ κόστισε στην Οργανωτική Επιτροπή το αεροπορικό εισιτήριο της "Σιδηράς Κυρίας" για το τελευταίο της σόου τον Νοέμβριο του 2010 στην Ουάσιγκτον, κι ακόμη 5.000 ευρώ το ξενοδοχείο όπου διέμεινε!
Τις αμφιβολίες για το πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα τις επιβεβαιώνει η ίδια η πρόεδρος, αρνούμενη πάγια να προσκομίσει τις συμβάσεις από τις χορηγίες στην Εκτελεστική και Οργανωτική Επιτροπή. Μάλιστα, όσοι τη ρωτούν, η ίδια τους παραπέμπει στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στο γραφείο του πρωθυπουργού!
Μαρίνα Ζιώζιου
marina@pegasus.gr
πηγή ΕΘΝΟΣ
(ευχαριστώ την φίλη μου Σαλογραία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου