Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η Ουάσινγκτον διαθέτει 882 συστήματα εκτόξευσης: διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLBM) και ενεργά στρατηγικά βομβαρδιστικά, έναντι των 521 της Ρωσίας. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν 1.800 ενεργές πυρηνικές κεφαλές, ενώ η Ρωσία διαθέτει 1.537.
Βάσει της έκθεσης αυτής, αναδεικνύεται η κατάσταση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών στις 5 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η νέα συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό τέθηκε σε ισχύ. Η συνθήκη, που έχει διάρκεια 10 ετών, προβλέπει μέγιστο αριθμό 1.550 ενεργών πυρηνικών κεφαλών για κάθε μια από τις δύο χώρες έναντι 2.200 σήμερα, δηλαδή μία μείωση 30%.
Επίσης η συνθήκη περιορίζει τον αριθμό των ενεργών συστημάτων εκτόξευσης σε 700. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, η Ουάσινγκτον πρέπει, επιπλέον, να μειώσει κατά 182 τα συστήματα εκτόξευσης, και κατά 250 τις πυρηνικές κεφαλές. Αντιθέτως, η Μόσχα θα μπορούσε, θεωρητικά, να αυξήσει το οπλοστάσιο της κατά 13 πυρηνικές κεφαλές και 179 συστήματα εκτόξευσης.
από το Geopolitics & Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου