27 Μαΐου 2011

Πώς μας καταντήσανε έτσι; Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Πέμπτη απόγευμα, οδός Τσιμισκή στη διασταύρωση με πλατεία Αριστοτέλους, ίσως στο Κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης και μην με κατηγορήσετε για «τοπικισμό» πριν διαβάσετε το κείμενό μου…Πώς να το κάνουμε άλλωστε Σαλονικιός είμαι και αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες και είναι πιο συνηθισμένο να περπατώ στην Τσιμισκή, στην Αγίας Σοφίας ή στην Αγγελάκη από ότι στον πεζόδρομο της Ερμού ή στην οδό Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα ή και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της πατρίδας μας συχνά περνούν από δίπλα μας άτομα που μιλούν μεγαλόφωνα (στα bluetooth τους) σε μια συνηθισμένη καθημερινή πραγματικότητα. Κάποτε υπήρχαν και λίγα άτομα που μιλούσαν στον εαυτό τους χωρίς να κρατούν κινητό ή ένα bluetooth…

Ο άνθρωπος, μάλλον σαραντάρης, μοιάζει να πηγαινοέρχεται μπροστά το γνωστό, στολισμένο με όμορφα λουλούδια, ρολόι του πεζόδρομου. Μιλάει με χειρονομίες, έτσι δεν μιλάμε εμείς οι Έλληνες και οι άλλοι Μεσογειακοί λαοί, και στο πρόσωπό του φαίνεται έντονα χαραγμένη μια ταραχή. Ίσως να με παρεξηγήσουν κάποιοι για την περιέργειά μου αλλά μου την προξένησε το γεγονός ότι ενώ ο συνάνθρωπός μου, ο συμπολίτης μου, εμφανέστατα και σχετικά μεγαλόφωνα μιλάει ΔΕΝ φαίνεται να έχει το γνωστό bluetooth αυτό που συχνά μας κάνει να αναρωτιόμαστε «το άτομο έχει ψυχολογικό πρόβλημα και μιλάει μοναχό του ή μιλά στο κινητό μέσω…bluetooth?»

Κοντοστάθηκα, ιδιαίτερα όταν είδα τον άνθρωπο να κάνει ένα βήμα μπρος και στρίβοντας να βρίσκεται στην εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από αυτήν στην οποία ήταν όταν μονολογούσε και, ως Θεέ και Κύριε, να συνεχίζει να μιλά απευθυνόμενος προφανώς στον εαυτό του όταν ήταν στην απέναντι θέση πριν μερικά δευτερόλεπτα.

Το πρόβλημα που αφορά στην ψυχική υγεία του καθένα και της καθεμιάς μας όταν αρχίζουμε να εξωτερικεύουμε μεγαλόφωνα τις ενδόμυχες σκέψεις μας και μάλιστα αδιαφορώντας για το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο και τον μονόλογό μας τον ακούνε και άλλοι συνοδοιπόροι μας είναι γνωστό και αιτιολογείται από την μερική και παροδική κατάσταση τουλάχιστον ανεξέλεγκτου στρες που μειώνει και τον υποκειμενικό έλεγχο της συμπεριφοράς μας.

Το πρόβλημα αναδεικνύει πολύ πιο σοβαρές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις όταν το άτομο όχι μόνο μονολογεί μεγαλόφωνα σε δημόσιο χώρο και εις επήκοο των συνοδοιπόρων του αλλά, επιπρόσθετα, σε αυτά που λέει…απαντάς κιόλας κάνοντας διάλογο με τον εαυτό του…

Τον πλησίασα καθώς συνειδητοποίησα ότι με αναγνώρισε και, μάλιστα διακόπτοντας τη δική του ιεροτελεστία μεγαλόφωνου διαλόγου με τον εαυτό του με χαιρέτησε λέγοντας, «γεια σας κ καθηγητά…»

Φυσικά και ανταποκρίθηκα με το δικό μου «καλησπέρα σας αγαπητέ» και θέλησα να τον προσπεράσω αλλά συνέχισε να μου μιλά…

- Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ Πιπερόπουλε, με ρώτησε ο άγνωστος συνοδοιπόρος του πεζόδρομου της Αριστοτέλους…

- Σε τι συγκεκριμένα αναφέρεσαι, τον ρώτησα και μου απάντησε

- Μα, καλά, θέλουν και συναίνεση τώρα σε όλα αυτά που κάνουν και όπως λένε οι ειδήσεις και ξαφνικά ανακοινώθηκε στις ειδήσεις ότι θα τους «μαζέψει» στο Προεδρικό μέγαρο ο κ Παπούλιας…Για να κάνουν τι ακριβώς;

- Υποθέτω όπως όλοι μας, του απήντησα, ότι θα συζητήσουν για την κρισιμότητα της κατάστασης, για την 5η δόση, για την συναίνεση που τώρα πλέον απαιτούν με αυταρχισμό οι συμμέτοχοι της τρόικα…

- Θυμάστε παλιότερα όταν τους είχε πάλι «μαζέψει» ο κ Παπούλιας και είχαν συζητήσει για το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (βάζω τα κεφαλαία επειδή η φωνή του δυνάμωσε λέγοντας αυτές τις 4 λέξεις) και στη συνέχεια (πάλι υψώθηκε η φωνή του) ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΜΙΖΕΣ, ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΕΥΘΗΚΑΝ!!!

- Θυμάμαι, του απάντησα, και πριν προλάβω να πω κάτι άλλο ο άνθρωπος συνέχισε,

- Αυτόν τον διάλογο είχα με τον εαυτό μου κ Καθηγητά, έλεγα για δες πόσο έντεχνα τα κατάφεραν όλοι τους να κοιτάζουμε την 5η Δόση, να μιλάμε για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, να τρέμουμε με τη σκέψη της στάσης πληρωμών και πιθανής πτώχευσης και να ΜΗ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ κύριοι και κυρίες πρώην και νυν βουλευτές και βουλευτίνες και πότε, κατά την προσφιλή ηλίθια έκφρασή σας, ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ στα τελευταία 37 χρόνια Πράσινων και Μπλε Κυβερνήσεων που μας ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΕΤΣΙ…

- Βρήκες καμιά ικανοποιητική απάντηση, τόλμησα να τον ρωτήσω;

- Εγώ όχι, μου είπε, αλλά μου την έδωσε τις προάλλες ο κ Πάγκαλος θυμίζοντάς με ότι μαζί τα φάγαμε…

Μου χαμογέλασε, και ξαφνικά σήκωσε τη δεξιά του παλάμη και χαστούκισε τον εαυτό του!

- Γειά σας κ καθηγητά, χάρηκα που σας είδα, μου είπε και συνέχισε, εγώ πάω στη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, εσείς;

- Έχω μια κοινωνική υποχρέωση, χάρηκα και εγώ του είπα, και ντράπηκα να προσδιορίσω τον καναπέ μου ως… υποχρέωση!

Οι κοπελίτσες και ο νεαρός που ερχόταν από απέναντί μου δεν μιλούσαν στον εαυτό τους, κρατούσαν στο χέρι τα κινητά τους και τα Bluetooth ήταν κρεμασμένα στο γιακά των υποκαμίσων τους…

Πώς μας καταντήσανε έτσι;

ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.