29 Μαΐου 2011

Πρωταθλήτρια ευρώπης η Μπαρτσελόνα. Νίκησε 3-1 με το σύστημα "πάσα-πάσα Γκολ" και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Μπαρτσελόνα μετέτρεψε τον τελικό του Γουέμπλεϊ σε περίπατο και τη Γιουνάιτεντ σε ομάδα της σειράς κατακτώντας πανηγυρικά το τέταρτο Πρωταθλητριών της Ιστορίας της (3-1).

Εικόνα του αγώνα

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έκανε την έκπληξη, κρατώντας εκτός μάχης τον Κάρλες Πουγιόλ που ήταν ανέτοιμος, με τον Ερίκ Αμπιντάλ, πάντως, να παίρνει κανονικά θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ο Χαβιέρ Μαστσεράνο ήταν ο παίκτης που αναπλήρωσε το κενό του αρχηγού και την ταχύτητά του, με τον Γεράρδ Πικέ να προσδίδει στην άμυνα δύναμη και ύψος. Ο Αλεξ Φέργκιουσον από την πλευρά του επέλεξε να παίξει επιθετικά, με τον Χαβιέρ Ερνάντες αντί του Ντάρεν Φλέτσερ, ώστγε να εκμεταλλευθεί την ταχύτητά του.

Οπως συνέβη και το 2009, η Γιουνάιτεντ πήρε τον έλεγχο του αγώνα, πιέζοντας τους Καταλανούς σε όλο το γήπεδο. Αντεξε σε αυτό το τέμπο για περίπου 10 λεπτά. Οι "μπλαουγκράνα" μετά το πρώτο σοκ ξεδιπλώθηκαν και με τους Λιονέλ Μέσι (που οπισθοχωρούσε) και Τσάβι να ανακτούν τα "ηνία" του κέντρου, έδωσαν το σύνθημα. Το tiki-taka έκανε την εμφάνισή του, μαζί και ο φόβος των παικτών της Γιουνάιτεντ, που πλην του Ερνάντες και του Ρούνεϊ βρέθηκαν να κινούνται μέσα και γύρω στην περιοχή τους.

Ο αδικαιολόγητα μεγάλος χώρος που άφησαν στους "μπλαουγκράνα" αποδείχθηκε η "τιμωρία" τους. Μετά από 3 καλές ευκαιρίες, ο Πέδρο δεν συγχώρεσε άλλη φορά και στο 27' άνοιξε το σκορ. Η αντίδραση της Γιουνάιτεντ ήταν "αναιμική", ωστόσο μία φάση στην οποία αδράνησε η άμυνα των τυπικά γηπεδούχων αλλά και ο βοηθός διαιτητή (υπήρχε οφσάιντ) ήταν αρκετή ώστε ο Γουέιν Ρούνεϊ να ισοφαρίσει σε 1-1. Η εικόνα δεν άλλαξε, όμως, με τους Αγγλους να εξακολουθούν να αφήνουν χώρο στους Καταλανούς, οι οποίοι, πάντως, έδειξαν επιπολαιότητα στην τελική προσπάθεια.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε χωρίς αλλαγές, αλλά με την Μπαρτσελόνα ακόμα πιο πιεστική. Το παιχνίδι μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στα καρέ του Εντβιν φαν ντερ σαρ, με τον Ολλανδό να... θυμάται τα νιάτα του και να φωνάζει "παρών" σε 3 περιπτώσεις. Δεν τα κατάφερε στο μακρινό σουτ του Μέσι στο 54', με τον Αργεντινό να φτάνει τα 53 στη σεζόν και τα 12 στον θεσμό φέτος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ρουντ φαν Νίστλεροϊ (σε 1 σεζόν). Μάλιστα, ήταν το 18ο σε νοκ άουτ φάση, όσα έχουν και οι Ραούλ και Αντρέι Σεφτσένκο (επίσης ρεκόρ).

Το τέρμα του Αργεντινού δεν αφύπνησε τους Αγγλους. Η Μπαρτσελόνα συνέχισε να έχει το πάνω χέρι και να φτάνει με αξιώσεις στα καρέ της Γιουνάιτεντ. Μετά από ορισμένες καλές στιγμές, ήταν η σειρά του Ντάβιντ Βίγια να χριστεί σκόρερ με πανέμορφο τρόπο στο 69'. Ο Φέργκιουσον είχε βάλει στο ματς τον Λουίς Νάνι ένα λεπτό αργότερα, ωστόσο οι πρωταθλητές Αγγλίας βρίσκονταν σε αποσύνθεση. Μηδαμινή παρουσία στο κέντρο σήμαινε και απόλυτο έλεγχο του ρυθμού από τους Καταλανούς, που άρχισαν να δίνουν μέτρα στο γήπεδο στους αντιπάλους τους, αλλά εκ του ασφαλούς. Ο Φέργκιουσον έπαιξε το τελευταίο χαρτί του με τον Πολ Σκόουλς και η ομάδα του "ζωντάνεψε", δίνοντας τις τελευταίες δυνάμεις τους για τη μείωση του σκορ. Μία αμφισβητούμενη φάση (χέρι του Βίγια) θα μπορούσε να δώσει νέο ενδιαφέρον στο ματς, ωστόσο ήταν η μοναδική αξιόλογη στιγμή των Αγγλων, που παράτησαν γρήγορα το ματς και ουσιαστικά έστεψαν τους Καταλανούς ξανά, μετά το 2009.

Κλειδί του αγώνα

Η ανεξήγητη συμπεριφορά των Αγγλων "κλείδωσε" το ματς υπέρ των Καταλανών. Μετά από ένα πρώτο 10λεπτο στο οποίο είχαν κλείσει τους "μπλαουγκράνα", γύρισαν αδικαιολόγητα πίσω και έδωσαν (ανεπίτρεπτα) χώρο στην χειρότερη αντίπαλο που θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιο "δώρο". Ο φόβος (;) τους κόστισε το πιο σημαντικό ματς της σεζόν, αφού αυτόν τον χώρο και γενικότερα τον έλεγχο δεν κατόρθωσαν ποτέ να τον ανακτήσουν.

MVP

Η επιλογή έγινε και επισήμως, ωστόσο θα το αναφέρουμε και από αυτό το σημείο. Ο Λιονέλ Μέσι δήλωσε "παρών" σε ακόμα ένα σπουδαίο ματς των Καταλανών και ήταν ο κορυφαίος όχι λόγω του τέρματός του, αλλά γενικότερα λόγω της απόδοσής του. Βρισκόταν σε κάθε σημείο που παιζόταν το ματς μαζί με τον Τσάβι για να δίνει βοήθειες και φυσικά όταν η μπάλα έφτανε στα πόδια του περνούσε τουλάχιστον 2 παίκτες προτού δώσει πάσα ή τον ανακόψουν.

Αδύναμος κρίκος

Ο Αλεξ Φέργκιουσον επέμεινε να έχει τον Ράιαν Γκιγκς στη νευραλγική θέση των αμυντικών μέσων, την ώρα που οι αμυντικοί του δεν ξεμυτούσαν από την περιοχή τους. Οσο κι αν συνέκλιναν οι Παρκ και Βαλένσια, ήταν αδύνατο για τον Κάρικ να σταματά μόνος του τα κύματα επιθέσεων των Καταλανών. Τα αποτελέσματα φάνηκαν ειδικά στο 2ο μισό του 1ου ημιχρόνου, με τους "μπλαουγκράνα" να φτάνουν μέχρι το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής των γηπεδούχων ουσιαστικά χωρίς αντίσταση.

Συνθέσεις

Μπαρτσελόνα:

Βίκτορ Βαλντές, Γεράρδ Πικέ, Ερίκ Αμπιντάλ, Ντάνι Αλβες (88' Κάρλες Πουγιόλ), Σέρχιο Μπούσκετς, Τσάβι, Χαβιέρ Ματσεράνο, Πέδρο (91' Ιμπραχίμ Αφελάι), Αντρές Ινιέστα, Νταβίντ Βίγια (85' Σεϊντού Κεϊτά), Λιονέλ Μέσι

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:

Εντβιν φαν ντερ Σαρ, Πατρίς Εβρά, Φάμπιο Περέιρα ντα Σίλβα (69' Λουίς Νάνι), Ρίο Φέρντιναντ, Νεμάνια Βίντιτς, Γι Σουνγκ Παρκ, Λουίς Αντόνιο Βαλένσια, Μάικλ Κάρικ (77' Πολ Σκόουλς), Ράιαν Γκιγκς, Γουέιν Ρούνεϊ, Χαβιέρ Ερνάντες

πηγή contra.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.