Διευκρινίσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για όσα εισοδήματα αποκτηθούν φέτος, αλλά και για τα ποσά των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομιστούν από τους φορολογούμενους ανάλογα με το εισόδημα τους, προκειμένου να ωφεληθούν από την έκπτωση του αφορολόγητου, έδωσε με εγκύκλιο του, την οποία απέστειλε προς όλες τις εφορίες της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι φορολογούμενοι μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις θα αποστείλουν στις εφορίες φάκελο με όλες τις αποδείξεις δαπανών τους στον οποίο θα αναγράφεται το συνολικό ποσό και ο αριθμός τους.
Το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ για όλους τους φορολογουμένους. Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.
Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη Φορολογική Αρχή απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη Φορολογούσα Αρχή.
Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται:
α. Το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου
β. ο αριθμός των αποδείξεων και
γ. το συνολικό ποσό αυτών
Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος με οδηγίες της Διοίκησης που θα δοθούν στο χρόνο εκείνο.
Όσον αφορά τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, προσδιορίζονται πλέον με αντικειμενικά δεδομένα δαπανών και θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με βάση το νέο σύστημα το εισόδημα προσδιορίζεται αντικειμενικά με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τον βαρύνουν.
Αναλυτικά οι αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος έχουν ως εξής:
* Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς διακρίσεις ως προς την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων, με περισσότερα κλιμάκια και με αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
* Θεσπίζονται κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, καθώς η χορήγηση του αφορολόγητου συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος.
* Καθιερώνονται αυστηρότερα τεκμήρια για τους «έχοντες» αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε., σκάφη αναψυχής, αλλά και κατοικίες άνω των 300 τ.μ.
* Τα τεκμήρια διαβίωσης ισχύουν και για τους συνταξιούχους που δεν έχουν υπερβεί το 65o έτος.
* Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση για σειρά εισοδημάτων.
* Στις Ο.Ε. και Ε.Ε., καθώς και στις κοινωνίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, στις οποίες μεταξύ των κοινωνών περιλαμβάνονται και ανήλικοι, τα κέρδη που αναλογούν στους ομόρρυθμους εταίρους και στους κοινωνούς, φορολογούνται στο όνομα της εταιρείες με συντελεστή 20% αφού όμως αφαιρεθεί η επιχειρηματική αμοιβή για μέχρι τρεις ομόρρυθμους εταίρους.
* Μεταβάλλεται ο χρόνος απόκτησης και φορολογίας του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα.
* Προβλέπεται έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος.
* Για τα εισοδήματα του 2011 και μετά η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
* Φορολογούνται με συντελεστές έως και 90% τα bonus που δίνουν σε στελέχη τους οι τράπεζες.
* Η απαίτηση κατά του Δημοσίου επιστροφής καταβληθέντος φόρου παραγράφεται μετά τρία έτη από την ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης.
* Επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 10% όταν μεταβιβάζονται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή τοκομερίδια αυτών πριν από τη λήξη του τίτλου.
* Καταργούνται απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος.
* Καταργούνται φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων.
* Καθιερώνεται υποχρέωση της ΕΧΑΕ να γνωστοποιεί στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους τα πλήρη στοιχεία των μετόχων εισηγμένων εταιρειών που έλαβαν μέρισμα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
* Καταργείται η υποχρέωση του Χ.Α. να τηρεί το απόρρητο επί άυλων ανώνυμων μετοχών έναντι της εκδότριας εταιρείας.
* Οι λογιστές φοροτεχνικοί υποχρεούνται στην απόκτηση ψηφιακής υπογραφής για την επικοινωνία τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
* Οι λογιστές φοροτεχνικοί είναι υπεύθυνοι, πέρα από την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν, και για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και για την ορθή υποβολή όλων των δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων.
* Θεσμοθετείται η υποχρέωση των λογιστών φοροτεχνικών για υπογραφή, πέραν των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κ.λπ. και των συνυποβαλλόμενων εντύπων ή καταστάσεων.
* Θεσπίζονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
* Καθιερώνονται κίνητρα για τη νεανική επιχειρηματικότητα.
πηγή ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου