28 Μαΐου 2010

36 χρόνια μετά οι Κύπριοι φοιτητές τιμούν τους Ελλαδίτες βετεράνους της Κύπρου για την αυτοθυσία τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974.


Για μία ακόμη φορά η ΠΕΟΦ (Παγκύπρια ενιαία Οργάνωση Φοιτητών) έδειξε την ανωτερότητα και το ήθος της.
36 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή οι Κύπριοι φοιτητές της Θεσσαλονίκης ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑΝ τους Ελλαδίτες Βετεράνους που πολέμησαν το 1974.

Την Τετάρτη 26 Μαϊου 2010 σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη η ΠΕΟΦ τίμησε τον πρόεδρο των "Βετεράνων Κύπρου 1974" κ. Νικόλαο Αργυρόπουλο και στο πρόσωπό του όλους τους Ελλαδίτες μαχητές που βρέθηκαν στην Κύπρο το 1974 τόσο αυτούς που επέζησαν, όσο και αυτούς που είναι ακόμη αγνοούμενοι αλλά και ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ αντιστεκόμενοι στην τουρκική εισβολή.

Η ομιλία του κ.Αργυρόπουλου ειλικρινά συγκλόνισε και έκανε τις καρδιές όλων να ραγίσουν. Δεκάδες τα περιστατικά στις μάχες όπου οι Ελλαδίτες στρατιώτες και αξιωματικοί, αδιαφορώντας πολλές φορές για τις προδοτικές εντολές των ανωτέρων τους για "εκεχειρία" (εκεχειρία που συστηματικά παραβίαζαν οι Τούρκοι για να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο) αντέδρασαν με τις λιγοστές τους δυνάμεις και με αυτοθυσία στάθηκαν ανάχωμα στην εισβολή του Αττίλα.

Τούρκοι αλεξιπτωτιστές

1. Στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους άνδρες της ΕΛΔΥΚ που υπερασπίστηκαν το στρατόπεδό τους με μοναδική αυτοθυσία μέχρι να καούν ομαδικά από βόμβες ναπάλμ που έριξαν τουρκικά αεροπλάνα. Μαζί τους μία Κύπρια γερόντισσα η Καλλιόπη Αβραάμ, η οποία καθόλο το διάστημα των μαχών προμήθευε τους Ελλαδίτες στρατιώτες με τρόφιμα και νερό. Κάηκε και αυτή από Ναπάλμ μαζί με τους εβδομήντα στρατιώτες, μαζί "με τα 70 παιδιά της".

Ελληνικό στρατόπεδο καταληφθέν υπό των Τούρκων.

Πολλά ακόμη παραδείγματα ακολούθησαν:

2. Οι Ελλαδίτες επιστρέφουν στην Κύπρο για να πολεμήσουν.
Στο πλοίο που μετέφερε 400 περίπου Ελλαδίτες στρατιώτες που είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους στην Κύπρο και επέστρεφαν στην Ελλάδα για να απολυθούν έφθασε η είδηση της Τουρκικής εισβολής ενώ έπλεαν έξω από τη Ρόδο.
Μετά από αίτημα των ιδίων των στρατιωτών και συμφωνία του Αντισυνταγματάρχη τους Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, οι 400 ελλαδίτες στρατιώτες επέλεξαν να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο για να πολεμήσουν και να στηρίξουν τους νεοφερμένους και άπειρους Ελλαδίτες στρατιώτες που είχαν φτάσει στην Κύπρο για να τους αντικαταστήσουν μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Σπάνια φωτογραφία τραβηγμένη με τηλεφακό. Ανδρες της ΕΛΔΥΚ επιτίθενται εναντίον Τούρκων αλεξιπτωτιστών στο Κιόνελι.

3. Ο Χανδρινός προκαλεί ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ στον εχθρό.
Ο κυβερνήτης του προαναφερθέντος Ελληνικού σκάφους Πλωτάρχης Ελευθέριος Χανδρινός παρά το ότι δεν είχε διαταγή να εμπλακεί στον πόλεμο, επιτέθηκε και κατέστρεψε την οχυρωματική θέση Μούταλος έξω από την Πάφο (όπου ήταν άρτια εξοπλισμένοι Τουρκοκύπριοι περιμένοντας τον Τουρκικό στρατό για να ενωθούν) και έτσι μπόρεσαν στη συνέχεια να την καταλάβουν οι Ελληνικές δυνάμεις.

Τα πυρομαχικά του προαναφερθέντος ελληνικού σκάφους έχουν τελειώσει και είναι πλέον δεδομένο ότι θα το καταστρέψουν οι Τούρκοι κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο πολυμήχανος Πλωτάρχης Χανδρινός σαν άλλος Οδυσσέας επιλέγει να φύγει από την νότια μεριά της Κύπρου (συνεχίζοντας νότια της Κρήτης) και έτσι σώζει το σκάφος του από βέβαια βύθιση επιστρέφοντάς το αλώβητο μαζί με το πλήρωμά του στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι έχοντας πληροφορηθεί την επίθεση από "ελληνικό στόλο" στέλνουν στην περιοχή 3 τουρκικά αντιτορπιλικά (το Κοτζιάτεπε, το Αντάτεπε και το Τσακμάκ) και τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα.

Τα τουρκικά αεροπλάνα εκλαμβάνουν τα τουρκικά σκάφη ως "Ελληνικά που είχαν σηκώσει την τουρκική σημαία" και τα βομβαρδίζουν!
Αποτέλεσμα: το Κοτζιάτεπε ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ, το Αντάτεπε καταστρέφεται ολοσχερώς και το Τσακμάκ να βγαίνει εκτός μάχης!
Επιπλέον τα Τουρκικά σκάφη καταρρίπτουν 4 Τουρκικά αεροπλάνα!

Το καταληφθέν τουρκικό άρμα Μ 47 με ελληνικό πλέον πλήρωμα που σκόρπισε τον όλεθρο στους Τούρκους.

4. Έλληνες καταλαμβάνουν τουρκικό άρμα και ΔΙΑΛΥΟΥΝ με αυτό 2 επιλαρχίες τουρκικών αρμάτων.
Σε μία άλλη περίπτωση άνδρες του 286 Ελληνικού Μηχ/του Τάγματος Πεζικού κατέλαβαν Τουρκικό άρμα Μ47 (και ένα Μ113) και αιχμαλώτισαν τους άνδρες των.
Στη συνέχεια το άρμα Μ47 (που συνέχισε να φέρει Τουρκικά χαρακτηριστικά) επανδρώνεται από τους λοχία Κων/νο Δρόσο, λοχία Ανδρεα Κριθάρη, στρατιώτη Νικόλαο Τούντα και τον Κύπριο στρατιώτη Ανδρέα Κουδουνά.
Το τετραμελές Ελληνικό πλήρωμα του καταληφθέντος Μ47 κατόρθωσε να αντιμετωπίσει ΜΟΝΟ του αρχικά 1 επιλαρχία τουρκικών τεθωρακισμένων (χτυπώντας τα ένα ένα και αλλάζοντας διαρκώς θέση).
Στη συνέχεια αντιμετωπίζει και δεύτερη τουρκική επιλαρχία τεθωρακισμένων -συνολικά γύρω στα 100 Τουρκικά άρματα (εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το άρμα τους συνέχισε να φέρει τουρκικά χαρακτηριστικά έμπαιναν ανάμεσα στα τουρκικά άρματα και τα διέλυαν).
Έτσι η τουρκική προέλαση σταμάτησε με αποτέλεσμα να δοθεί χρόνος σε χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν έγκαιρα την περιοχή. Το απίστευτο του εγχειρήματος είναι ότι μετά την αδιανόητη δολιοφθορά οι 4 στρατιώτες κατόρθωσαν να επιστρέψουν πίσω στη επιλαρχία τους και με το άρμα τους ανέπαφο!

Στην ιστοσελίδα http://www.agnooumenoi74.gr/persons/Kouroupis%20_gr.htm
αξίζει να διαβάσετε την ιστορία του Συνταγματάρχη του Παύλου Κουρούπη. Μετά την ηρωική του αντίσταση με τους στρατιώτες του (σε αναλογία 1 προς 7 και παρά την τουρκική υπεροπλία υλικού) παραμένει ακόμη και σήμερα αγνοούμενος.

Για περιστατικά απίστευτου ηρωισμού και μοναδικής αυτοθυσίας, για ένα ακόμη "Λεωνίδα που φύλαξε με τους 300 τις Θερμοπύλες", είπε ο κ. Αργυρόπουλος, δεν έχει ακουστεί ούτε μία λέξη στα Ελληνικά σχολεία. Κάποιοι επιδιώκουν να μην μάθουν ποτέ οι Έλληνες νέοι για τον ηρωισμό της φυλής μας.

Πως μπορούμε να κουβεντιάζουμε και να τονίζουμε την φιλία μας με τους γείτονες είπε ο κ. Αργυρόπουλος όταν η Τουρκία δεν απελευθερώνει τους αιχμάλωτους πολέμου της τουρκικής Εισβολής;

Δεν είναι "αγνοούμενοι" είπε ο κ Αργυρόπουλος.
Είναι "αγνοημένοι" από την Ελληνική Πολιτεία.
Τα παλικάρια αυτά είναι ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ (με όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται από τις διεθνείς συμβάσεις).
Είναι δυνατόν 36 χρόνια μετά να υπάρχουν ακόμη αιχμάλωτοι πολέμου;
Πως είναι δυνατόν να ξεχνάμε τα παιδιά μας και να αδιαφορούμε για αυτά εν ονόματι της υποτιθέμενης καλής γειτονίας με τους Τούρκους;

Ακούγοντας την ομιλία του κ.Αργυρόπουλου "μεταλάβαμε" από την καρδιά και την ψυχή ενός πολεμιστή, από μία καρδιά που χτυπάει με τα ιδανικά της φυλής μας, το Χριστό και την Ελλάδα.

από το ΑντιπαρακμήShare

4 σχόλια:

ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΡΟΥΠΗ είπε...

τιμη και δοξα στους ελλαδιτες ηρωες που ποτισαν με το αιμα τους τη μαρτυρικη γη της Κύπρου.τιμη και δοξα στις μανες που γέννησαν και ανάθρεψαν έντιμους άνδρες.
τιμη και δοξα σε όσους αντιστέκονται στα σημεία των καιρών και απαιτούν σεβασμο και αναγνώριση για όσους αντιμετώπισαν τον αττίλα. συγχαρητηρια στην νεολαια της Κύπρου που ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Μακαρι να ημουν κι εγω εκει!!! συγχαρητηρια!!! σε όσους δεν ξεχνουν

giannis είπε...

Καθε φορα που ακουω η διαβαζω για
την Κυπρο συγκηνουμε.
Ως πυροβολητης Ασυρματιστης στα Μ48
ειχα παρα πολυ καλες επιδωσεις.
Λυπαμε που δεν ειμουν στην Κυπρο.
63 Εσσο johann

Ανώνυμος είπε...

περιμένουμε και την κύρια Κουρούπη να μας πει όλα όσα έζησε και ότι έχει αντιμετωπίσει τα 36 χρόνια που ψάχνει για τον Ηρωίκο Διοικητή του 251ΤΠ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.