21 Μαΐου 2010

EΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ


Της Θωμαϊδος Παριανού

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ / ΟΜΙΛΙΑ Δ.ΠΕΡΔΙΚΗ

Την Τετάρτη 12 Μαϊου, ο Σύνδεσμος "Φίλοι της Μαριούπολης" πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού, παρουσία της Δημάρχου Ψυχικού και Προέδρου του Συνδέσμου κ. Ειρήνης Κατσαρού, με θέμα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ». Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων, οι οικογένειες των οποίων ζουν στην Αζοφική (Ουκρανία), το Μοναστήρι (Σκόπια) και στην Βόρειο Ηπειρο. Για την τελευταία, ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (Κ.Α.Β.Η.) κ.Δημήτρης Περδίκης, το θέμα της ομιλίας του ήταν «Η Ελληνική Γλώσσα στην Βόρειο Ηπειρο» και εχει (περιληπτικά) ως εξής:

Η εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων Β.Η./ρου υπάγεται στο Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, είτε αδιαφορεί πλήρως, είτε παρεμβαίνει για να κάνει τα δύσκολα δυσκολότερα. Υπάρχει ανεπαρκής κατάρτιση των διδασκάλων από την λεγόμενη ‘Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου’ που, στην πραγματικότητα, είναι Λύκειο συγκεκριμένης κατεύθυνσης και οι απόφοιτοί της, νέοι 18 ετών, καλούνται να διδάξουν. Η Ελληνική γλώσσα υποβιβάζεται, ενώ αναδεικνύεται η Αλβανική, στα πλαίσια του δόγματος της αλβανοποίησης της Β.Η./ρου. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερες ώρες αφαιρούνται από την εκμάθηση των Ελληνικών, ενώ τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται στα Αλβανικά Ειδικά τα μαθήματα της Ιστορίας και Γεωγραφίας διδάσκονται σύμφωνα με τον αλυτρωτικό Αλβανικό τρόπο (οι κακοί Ελληνες κατακτητές που κατέχουν αλβανικά εδάφη (εντός Ελλάδος), η γενοκτονία των Τσάμηδων κλπ). Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι απαράδεκτες (σπασμένα τζάμια, καθόλου θέρμανση κ.α.). Συνολικά, λειτουργούν 20 σχολεία. Η Ελληνική Γλώσσα διδάσκεται πλήρως μόνο στα 5ετή δημοτικά, στα 4ετή Γυμνάσια 2-4ώρες εβδομαδιαίως και στα 3ετή Λύκεια δεν υπάρχει καμμία διδασκαλία στα Ελληνικά

Υπάρχουν δύο σχολεία, στην Κορυτσά και στην Χειμάρρα (Ακροκεραύνιος Σχολή), που λειτουργούν με έξοδα του Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ., μέσω της ΜΚΟ ‘ΟΜΗΡΟΣ’ και με τους περισσότερους δασκάλους από την Ελλάδα. Είναι δύο πραγματικά πρότυπα σχολεία και λειτουργούν σε άριστες σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν, αυτήν την στιγμή δεν επαρκούν και γιαυτό πρέπει όπωσδήποτε να δημιουργηθούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, που να καλύπτουν και άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ηδη, στην Χειμάρρα, το Νηπιαγωγείο λειτουργεί στο υπερώο της ιστορικής Εκκλησίας των Αγίων Πάντων.

O Mακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. κ. Αναστάσιος και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, μέσω της ΜΚΟ της Εκκλησίας "Πνοή Αγάπης" έχουν δημιουργήσει και συντηρούν διάφορα Εκπαιδευτήρια υψηλού επιπέδου και πλήρως εξοπλισμενα, με διδακτικό προσωπικό στην πλειονότητά του από την Ελλάδα. Για τα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν 3 κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε Δερβιτσάνη, Λειβαδιά και Αγ.Σαράντα. Στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου υπάρχει τμήμα Ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, με 53 φοιτητές. Παρά τις προσπάθειες για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση και από την Ελληνική Πολιτεία και από το Ιδρυμα Λάτση, παρουσιάσθηκαν κάποια προβλήματα, οι χρηματοδοτήσεις σταμάτησαν και το μέλλον του τμήματος φαίνεται αβέβαιο.

Τα ανωτέρω αναφερθέντα εκπαιδευτήρια δεν καλύπτουν τις διδακτικές ανάγκες μεγάλων περιοχών της Β.Η./ρου, γι΄αυτό διάφορα σωματεία (ΣΦΕΒΑ, Οι Φίλοι του Πολιτισμού, ΚΑΒΗ, Οι Φίλοι της Μαριούπολης) δημιουργούν Διδασκαλεία – Φροντιστήρια Ελληνικής Γλώσσας, με λίγους πόρους και πολλές δυσκολίες εύρεσης χώρου, διδασκόντων κλπ, αλλά και λόγω αντιδράσεων των Αλβανών, και μάλιστα των υπηρεσιακών τους παραγόντων. Μερικά από τα διδασκαλεία αυτά λειτουργούν σαν κρυφά σχολειά σε ναούς, οικίσκους που παραχωρεί η εκκλησία, σε καφενεία κλπ. Υπάρχει μεγάλη αγάπη και ανταπόκριση από τα παιδιά που τρέχουν χιλιόμετρα από γειτονικά χωρια για να προφθάσουν το μάθημα. Στο τέλος του κύκλου σπουδών τους, οι μαθητές μπορούν να δώσουν εξετάσεις που πραγματοποιεί το Προξενείο Αργυροκάστρου και να λάβουν πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.

Μετά το άνοιγμα των συνόρων το 1990-1991, οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων παρουσίαζουν μία συνεχή μείωση, αλλά τα 2 τελευταία χρονια άρχισαν πάλι να αυξάνονται. Οι Β.Η./τες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μία θέση για τα παιδιά τους στα πρότυπα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια, λόγω των κακών συνθηκών και των εις βάρος τους διακρίσεων που επικρατούν στα Αλβανικά Σχολεία. Η λύση θα ήταν να ιδρυθούν περισσότερα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια αλλά αυτό είναι αμφίβολο γιατί δεν είναι ξεκάθαρο, αφ’ενός αν το Ελληνικό Κράτος μπορεί ή θέλει κάτι τέτοιο και αφ’ετέρου αν θα το επέτρεπε αυτό η Αλβανική πλευρά. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το εφικτό είναι να συνεχισθούν οι εν λόγω προσπάθειες, οι Β.Η./τες να διεκδικήσουν σθεναρά τα δικαιώματά τους και η Αλβανία να πεισθεί να σεβασθεί τα δικαιώματα της ΕΕΜ, εν όψει μάλιστα της Ευρωπαϊκής της προοπτικής. Αντί να προσπαθεί να αλβανοποιήσει την Β.Η./ρο, να αποδειχθεί την Ελληνική σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με σημαντικές μειονότητες.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.