Τελευταίες αναρτήσεις

10 Μαρτίου 2009

Την Ελληνική Σημαία μπορεί να σηκώνει μόνο όποιος είναι Ελληνας ή τουλάχιστον έχει Ελληνική εθνική συνείδηση. Κι όχι όποιος απλά δηλώνει Ελληνας.


Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο αναρτησε το paideia-gr.blogspot.com, απόσπασμα του οποίου παραθέτω και κατόπιν σχολιάζω :

Πλησιάζει η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της επιλογής του μαθητή που πρέπει να σηκώσει την ελληνική σημαία στις μαθητικές παρελάσεις. Οι δύο αντίθετες απόψεις είναι λίγο πολύ γνωστές.
1) Κανένας αλλοδαπός δεν πρέπει να σηκώνει την ελληνική σημαία και 2) Όποιος έχει βγάλει το μεγαλύτερο μέσο όρο δικαιούται να σηκώσει την ελληνική σημαία από όποια χώρα και αν κατάγεται. Και οι δύο απόψεις είναι εν μέρει σωστές. 'Όμως, η γνώμη μας είναι ότι το θέμα προσεγγίζεται λάθος και από τις δύο πλευρές. Καταρχήν οι περισσότεροι βλέπουν τη σημαία απλά ως μια τιμητική διάκριση και τίποτα παραπάνω. Αυτό είναι λάθος. Δεν δίνουμε τη σημαία στον καλύτερο μαθητή για να τον τιμήσουμε! Δίνουμε τη σημαία στον καλύτερο μαθητή για να τιμήσουμε τη σημαία, εννοώντας ότι επιλέγουμε τον καλύτερο από εμάς για να σηκώσει ένα πολύ σημαντικό ιερό σύμβολο της πατρίδας μας. Είναι βέβαια προφανές ότι αυτός που θα σηκώνει το ιερό σύμβολο πρέπει πρώτα από όλα να είναι ή να νοιώθει Έλληνας. Πρέπει επίσης η διαγωγή του στο σχολείο να είναι άριστη. Υπό αυτή την έννοια και ένας μαθητής με αλλοδαπή καταγωγή μπορεί να σηκώσει την σημαία, αν νοιώθει πράγματι Έλληνας.
.....................

Δείτε ολοκληρο το άρθρο του paideia-gr, στην παρακάτω διεύθυνση

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/25.html

ΣΧΟΛΙΟ
Η άποψη του Paideia-gr ειναι ενδιαφέρουσα και κατα την γνώμη μου σωστή. Ομως θα επιθυμούσα να την συμπληρώσω με έναν ακόμα περιορισμό. Κι αυτός εχει να κάνει με την περίπτωση που ο μαθητής που καλέιται να σηκώσει την σημαία μας είναι αλλοδαπός με καταγωγή από χώρα η οποία, στην προκειμένη εθνική επέτειο που εορτάζουμε, ετάχθει κατά των Ελλήνων. Δηλαδή θεωρώ ότι είναι κοροϊδία να σηκώνει την Ελληνική Σημαία μαθητής που προέρχεται για παράδειγμα από την Αλβανία (φυσικά εξαιρούνται οι Ελληνες Βορειοηπειρώτες), στην εθνική επέτειο του 1940 εφόσον η Αλβανία που τελούσε υπο κατάληψη απί τις Ιταλικές δυνάμεις ήδη από το 1939 εισέβαλε ως σύμμαχος των Ιταλών στα εδάφη της Ηπέιρου με 2 Μεραρχίες, αλλά και κατα την διάρκεια της κατοχής, οι Αλβανοί Τσάμηδες ήταν συνεργάτες των Ναζί. Γι' αυτο και εκδιώχθηκαν απο τα Ελληνικά εδάφη μετά την απελευθέρωση.
Πως λοιπόν Αλβανός μαθητής ακόμα κι αν δηλώνει Ελληνας (μην ξεχνάμε ότι η εθνική και η θρησκευτική συνείδηση του εν λόγω λαού είναι κατι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα να μην έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώνουν Ελληνες, ενίοτε Χριστιανοί και δηλώνουν ψευδώς, συχνότατα και Ελληνικά ονόματα) θα σηκώσει την Σημαία μας εφόσον η χώρα του βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την πατρίδα μας απο το 1940 μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες; (Αν δεν κανω λάθος την εμπόλεμη κατάσταση κατάργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου). Θα ήταν εντελώς γελοίο. Φαντάστείτε σαν παράδειγμα κατι αντίστοιχο.....Ελληνα μαθητή της Κωνσταντινούπολης να κρατά την τουρκική σημαία σε παρέλαση για την κατάληψη της Πόλης το 1453, ακόμα κι αν δηλωνε Τούρκος!!!

Ετσι λοιπόν κατά την γνώμη μου δεν αρκεί να δηλώνει απλά κάποιος Ελληνας, αλλά να έχει Ελληνική εθνική συνείδηση. Κι αυτό είναι καθαρά θέμα του σχολείου να το κρίνει και να το ανακαλύψει στους μαθητές του. Και μην αυταπατάστε οι καθηγητές πολυ εύκολα, απο την γενικότερη στάση του μαθητή, γνωρίζουν αν εχει Ελληνική εθνική συνείδηση ή αν καποιος υποκρίνεται μόνο και μόνο, για να κρατήσει την σημαία.
Επίσης γελοίο επιχείρημα είναι και το γνωστό ότι ¨Ελληνας είναι όποιος μετέχει της Ελληνικής Παιδείας" καθώς το ρητό είχε τελείως διαφορετική έννοια σε σχέση με αυτήν που παρουσιάζουν σήμερα οι "προοδευτικάντηδες".
Η κυρία Δέσποινα Ηλιοπούλου στις Ελληνικές Γραμμές, τονίζει ότι :

"Είναι πράγματι λυπηρό να ακούει κανείς τους "προοδευτικούς" ανθέλληνες του τόπου να αποδέχονται ως "αρίστους" αλλοδαπούς, με το πρόσχημα ότι "Έλληνας είναι όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας", αγνοώντας πως στην ελληνική γλώσσα η έννοια της μέθεξης υποδηλώνει κάτι πολύ βαθύτερο από την απλή γνώση: την συναίσθηση. Μετέχει της ελληνικής Παιδείας όποιος όχι απλά ξέρει να μιλάει ελληνικά και γίνεται εξαιτίας κάποιων συγκυριών κοινωνός των ελληνικών εθίμων, αλλά όποιος τάσσεται ψυχή τε και σώματι στην υπηρεσία της πατρίδας μας, όποιος είναι ηθικά έτοιμος να δώσει με αυτοθυσία τη ζωή του προς υπεράσπιση των υψηλών ιδανικών που οριοθετούν την έννοια της Πατρίδας και του Έθνους."Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.