3 Μαρτίου 2009

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αναγεννητική Ιατρική


Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα ασφαλέστερο τρόπο να μεταμορφώνουν τα κοινά κύτταρα του δέρματος σε πανίσχυρα βλαστοκύτταρα, μια εξέλιξη που μπορεί τελικά να εξαλείψει την ανάγκη χρήσης και καταστροφής ανθρώπινων εμβρύων. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε βλαστοκύτταρα χωρίς να προσφύγουν σε έμβρυα και κυρίως χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια ιών στην όλη διαδικασία.

Η ανακάλυψη έγινε από τον Κεϊσούκε Κάτζι του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία και τον Άντρας Νάγκι του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Η έρευνα στηρίχθηκε στο πρωτοποριακό έργο, από το 2007, του Σίνια Γιαμανάκα, από το πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία.

Η νέα μέθοδος επίσης είναι ασφαλέστερη, επειδή επιτρέπει την εκ των υστέρων απομάκρυνση των γονιδίων που αρχικά εισήχθησαν για τον επαναπρογραμματισμό των δερματικών κυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται πολύτιμα γιατί από αυτά, στην πορεία της ανάπτυξης, προκύπτουν τα όργανα και οι ιστοί του σώματος. Τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα είναι τα πιο ισχυρά γιατί από αυτά μπορεί να προέλθει οποιοδήποτε ιστός, όμως η χρήση τους συναντά εμπόδια λόγω της χρήσης εμβρύων στη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους δημιουργίας βλαστοκυττάρων (π.χ. από μετατροπή δερματικών κυττάρων), που να είναι όμως ασφαλείς.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες μπορούσαν να μετατρέψουν τα κύτταρα του δέρματος σε βλαστοκύτταρα αλλά με δύο μειονεκτήματα: πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιούς ως "δούρειους ίππους" για να εισάγουν στα δερματικά κύτταρα ορισμένα γονίδια αναγκαία για την δημιουργία των βλαστοκυττάρων, όμως η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ασθενείς. Αν και στο μεταξύ ορισμένες επιστημονικές ομάδες (π.χ. του Κόνραντ Χοχέντιγκερ από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ) έχουν χρησιμοποιήσει ασφαλέστερα είδη ιών και λιγότερα πρόσθετα γονίδια, η νέα μέθοδος φαίνεται να αποφεύγει τελείως αυτά τα προβλήματα και τους κινδύνους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα "αεικίνητο" μικρό τμήμα του DNA (που λέγεται τρανσποζόνιο ή μεταθετόνιο, λόγω της ικανότητάς του να μετακινείται εντός του γενετικού κώδικα) προκειμένου να εισάγουν τέσσερα γονίδια στα δερματικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι οι καλλιέργειες των αναπρογραμματισμένων δερματικών κυττάρων συμπεριφέρονταν πλέον ως εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.

Ο Ίαν Γουίλμουτ, επικεφαλής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Εδιμβούργου και "πατέρας" της "Ντόλι", του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν τα νέα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς, καθώς πρέπει να γίνουν πολλοί έλεγχοι ασφαλείας προηγουμένως. Όμως χαρακτήρισε τη νέα τεχνική ως σημαντικό βήμα προόδου, που δίνει, όπως είπε, σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γίνει πραγματικότητα η αναγεννητική ιατρική και θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες θεραπείας για ασθένειες όπως το Πάρκινσον, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης κ.α.

πηγη sigma live

ΣΧΟΛΙΟ

Μεγάλη ανακάλυψη από τους ειδικούς επιστήμονες. Πιστεύω ότι αυτή η νέα μετατροπή των απλών κυττάρων σε βλαστοκύτταρα θα δώσει πολλές λύσεις σε ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες, οι οποίες μέχρι σήμερα η αντιμετώπισή τους ήταν πολύ δύσκολη και απαιτούσε πολύ χρόνο.Share

1 σχόλιο:

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Σημαντικό άρθρο Δημήτρη και με χαροποίησε ιδιαίτερα η πληροφορία οτι δεν θα χρειάζεται πλεόν να καταστρέφονται-δολοφονούνται ανθρωπινα εμβρυα, για την παραγωγή βλαστοκυτταρων.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.