Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού (Aedes albopictus), το οποίο είναι μαύρο με λευκές ρίγες, θεωρείται υπεύθυνο για τη μετάδοση 23 επικίνδυνων ιών, εκ των οποίων ο ένας είναι ο θανατηφόρος δάγκειος πυρετός.
Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα κανένα ύποπτο κρούσμα μετάδοσης ιού.
Η πληροφορία ότι το επικίνδυνο έντομο εμφανίστηκε στην Αθήνα, προήλθε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που με τη σειρά τους απέστειλαν έγγραφο στις 13 Μαρτίου στη Νομαρχία Αθηνών, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Μάλιστα, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη νομαρχία, αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων στους 48 δήμους που βρίσκονται στην αρμοδιότητά της και αφορούν την καταπολέμηση των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών (π.χ. λιμνάζοντα, στάσιμα νερά, ανοιχτές δεξαμενές νερού, τεχνητές λίμνες, παλαιά μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων κ.λπ.).
Το κουνούπι «τίγρης» ενδημεί στις ασιατικές και αφρικανικές περιοχές και εμφανίζεται κυρίως μετά την περίοδο των βροχοπτώσεων.
«Λαθρεπιβάτης»
Στη χώρα μας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Μακεδονία) και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να κατέφτασε ως «λαθρεπιβάτης» αφήνοντας τα αβγά του στα λάστιχα αυτοκινήτων ή αεροπλάνων.
Πάντως ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΟ), κ. Γ. Πιερρουτσάκος, συνιστά ψυχραιμία, τονίζοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τον εντοπισμό του κουνουπιού μετά και την πληροφορία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η παρακολούθηση, όπως είπε, συνεχίζεται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το κουνούπι. Διευκρίνισε παράλληλα ότι αυτό το κουνούπι εμφανίζεται μετά τις βροχές οπότε και εντείνονται οι έρευνες για όλα τα είδη εντόμων και ιδίως για τον «τίγρη» που θεωρείται και το πιο επικίνδυνο έντομο.
Σημειώνεται επίσης ότι το κουνούπι «τίγρης» έχει εμφανιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Νορβηγία, στην Ελβετία και στην Ιταλία.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Τι προκαλεί το τσίμπημά του
Θεωρείται υπεύθυνο για τη μετάδοση συνολικά 23 ασθενειών, μεταξύ των οποίων ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και η «τσινγκουγκούνια».
Η τελευταία νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, είναι μια ιογενής λοίμωξη που ανήκει στην κατηγορία των αιμορραγικών πυρετών. Εκδηλώνεται σε 4-7 ημέρες μετά το τσίμπημα και συνοδεύεται με μυαλγίες, οιδήματα, κεφαλαλγία. Η πορεία της νόσου είναι καλοήθης και σπανίως οδηγεί σε υποτροπιάζουσες αρθραλγίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρίες.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
- Εντομοαπωθητικά για επάλειψη στο δέρμα και ψεκασμό των ρούχων.
- Εντομοκτόνα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- Κουνουπιέρα κατά τις ώρες ύπνου.
- Ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου.
- Σήτες στα παράθυρα και στις πόρτες.
ΣΧΟΛΙΟ
Πλησιάζει το καλοκαίρι και πρέπει σιγά - σιγά να λάβουμε τα μέτρα μας. Προσοχή λοιπόν στα έντομα, να έχουμε το νου μας όσο μπορούμε, γιατί καλό το καλοκαίρι, η θάλασσα και όλα αυτά, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου