6 Ιουλίου 2020

Στο έλεος των Κορλεόνε

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα συγκλονίζεται εδώ και μία εβδομάδα από ηχογραφημένες συνομιλίες κορυφαίων αξιωματούχων του, νυν και τέως: Υπουργών Επικρατείας, Δικαιοσύνης, Αμύνης, Αστυνομικών Διευθυντών, Διευθυντών Ασφαλείας κλπ. 

Του Μανώλη Κοττάκη
«ΕΣΤΙΑ»

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητος είναι τριών ειδών: 

Συνομιλίες επικοινωνιών που ηχογραφήθηκαν στο πλαίσιο των παρακολουθήσεων που κάνει η συντεταγμένη Πολιτεία με άδεια εισαγγελέα. Πρόκειται για τις λεγόμενες «νόμιμες επισυνδέσεις» της ΕΥΠ. 

Συνομιλίες επικοινωνιών που ηχογραφήθηκαν χωρίς την άδεια του συνομιλητή από ιδιωτικές συσκευές παρακολούθησης.

Και τέλος υποκλοπές χώρου. Δηλαδή ο ένας συνομιλητής ηχογραφούσε τον άλλο στο πλαίσιο ιδιωτικής συνάντησής τους.

Σε αντίθεση με το δικαιϊκό σύστημα κάποιων άλλων χωρών όπως η αδελφή Κύπρος, όπου η ηχογράφηση άνευ συγκατάθεσης θεωρείται κακούργημα (εδώ απλό πλημμέλημα), η παράνομη καταγραφή ιδιωτικών συνομιλιών νομιμοποιήθηκε με πρόσφατο νόμο του 2019 ο οποίος περιορίζει όμως την χρησιμότητα τους μόνο για υποθέσεις διαφθοράς! Για κανένα άλλο αδίκημα.

Τυχόν παρανόμως κτηθείσα συνομιλία που οδηγεί στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, ποινικού εγκλήματος, παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, παιδικής πορνογραφίας-τυχαία τα παραδείγματα- δεν έχει καμία αξία για το νομικό μας σύστημα. Απορρίπτεται!

Αυτό αποφάσισε το Κοινοβούλιο. Μόνο υποθέσεις διαφθοράς το ενδιαφέρουν. Κορυφαίοι δικαστές εκφράζουν όμως υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, ισχυρότατους προβληματισμούς για το που οδηγεί εν τέλει η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου. Και τούτο διότι αποκτούν ισχύ ρυθμιστού του δημοσίου βίου κορυφαίοι επιχειρηματίες ή όποιοι άλλοι διαθέτουν άνευ αδείας τα περίφημα «βαλιτσάκια»: Τις συσκευές ιδιωτικής παρακολούθησης επικοινωνιών πολιτών. 

«Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει κύριε» σχολίασε κορυφαίος Έλληνας δικαστής σε πρόσφατη συνομιλία του στο περιθώριο κοινωνικής εκδήλωσης στην Βόρειο Ελλάδα, «αλλά με τον τελευταίο νόμο η Πολιτεία έδωσε θεσμική υπεροπλία στους εκβιαστές!». Και προσέθεσε: «Να σας εξηγήσω γιατί! Ο κοριός της ΕΥΠ που παρακολουθεί πολίτες στο πλαίσιο νόμιμων επισυνδέσεων καταγράφει το σύνολο μιας συνομιλίας, η οποία αποτελεί αντικείμενο μελέτης του προανακριτικού υλικού. Το ηχητικό υλικό δεν αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας. Παραδίδεται στο σύνολο του στην δικαιοσύνη, η οποία προχωρεί στην ποινική αξιολόγηση του. Εκείνη μπορεί να εντοπίσει δέκα απαλλακτικά ευρήματα για τον παρακολουθούμενο και ένα ενοχοποιητικό. Με τον τελευταίο νόμο όμως η Πολιτεία βρίσκεται στο έλεος των εκβιαστών. Όχι μόνο τους δίδεται η άδεια να καταγράφουν ιδιωτικές συνομιλίες άνευ αδείας της δικαιοσύνης αλλά συμβαίνει κάτι πολύ χειρότερο: Δίδεται στον ιδιωτικό κοριό η εξουσία να παραδίδει στην πολιτεία όποτε θέλει και ό,τι θέλει αναλόγως των συμφερόντων! Να επιλέγει αυτός ένα οιοδήποτε τμήμα παρανόμως ηχογραφηθείσας συνομιλίας και όχι το σύνολο της! Τον καθιστά δικαστή». 

Πράγματι. Αν συγκρίνουμε τις πρόσφατες περιπτώσεις συνομιλιών που απασχολούν τον δημόσιο βίο τι διαπιστώνουμε: Οι ηχογραφημένες συνομιλίες που έγιναν με την νόμιμη επισύνδεση της ΕΥΠ (κύκλωμα αστυνομίας) ακολούθησαν από την πρώτη στιγμή την θεσμική οδό: Διαβιβάστηκαν στην Δικαιοσύνη. Στις άλλες δύο περιπτώσεις όμως, της συνομιλίας Μιωνή-Παππά και Παπαγγελόπουλου-ιδιώτη το παρανόμως κτηθέν υλικό κατατέθηκε σε δημόσια αρχή (προκαρκτική επιτροπή της Βουλής) ή δημοσιοποιήθηκε από ΜΜΕ τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την πραγματοποίηση τους! Δεν διαβιβάστηκε αμέσως. Οι κοριοί τις κράτησαν στο αρχείο τους. Δεν τις απέστειλαν στις αρχές ούτε καν μετά την νομιμοποίηση τους από ελληνικό νόμο σχεδόν ένα χρόνο πριν. Και βεβαίως απέστειλαν στις αρχές επιλεκτικώς, επεξεργασμένο το υλικό. Όχι όλο. Στην συνομιλία Μιωνή-Παππά λέγεται από έγκυρες πηγές ότι θίγονται και ζητήματα εθνικής ασφαλείας της Ελλάδος και του Ισραήλ. 

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί και τούτο: Στόχος της νομιμοποίησης αυτών των συνομιλιών είναι η διαλεύκανση τυχόν ποινικών αδικημάτων. Όχι η δημοσίευση τους προς δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. 

Ο αντίστοιχος κυπριακός νόμος είναι σαφής στο σημείο αυτό και καλό είναι να τον μελετήσουμε. Η έρευνα γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος υπό το πέπλο της μυστικότητας. Δεν δικάζουν σε κοινή θέα τα πάνελ στα οποία διανέμεται ως φέιγ βολάν μια κασέτα. Οι δικαστές δικάζουν! 

Ποιος λοιπόν δίνει την εξουσία στους πάσης φύσεως Κορλεόνε του τόπου μας να αποτελούν τους ρυθμιστές του δημοσίου βίου; Και γιατί; 

Όσοι βιάζονται σήμερα να πανηγυρίσουν για την αποστροφή Παππά ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» η οποία πολιτικά καταρρακώνει πράγματι το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά έχει αμφίβολη νομική αξία) ας αναλογιστούν ποια θα είναι η στάση τους αν οι ίδιοι πρωταγωνιστές ή άλλοι αξιοποιώντας αυτόν τον νόμο ηχογραφήσουν στο μέλλον παρανόμως Υπουργό του Μητσοτάκη. 

Με ποιο ηθικό κύρος θα ξιφουλκήσουμε εναντίον ιδιώτη που ηχογράφησε, αν δεν έχει ήδη ηχογραφήσει, Υπουργούς για να τους εκβιάζει ότι θα καταθέσει το νόμιμο ηχογραφημένο υλικό στις αρχές; Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνουμε αλλά με αυτόν τον νόμο η Πολιτεία αναγνώρισε ως επίσημο θεσμικό συνομιλητή της την Μαφία. Της ανοίγει τις θύρες και της λέει «ιδού οι Θεσμοί σας!». Της λέει ότι αυτός που παραβιάζει το νόμο και και καταχράται την εμπιστοσύνη του συνομιλητή του ηχογραφώντας τον – θεμελιώδης αρχή στερέωσης μια κοινωνίας, η εμπιστοσύνη – μπορεί να είναι ισότιμος συνομιλητής ενός δικαστή ή ενός Υπουργού, ακόμη και ενός πρωθυπουργού. 

Εύχομαι να μην έρθει ποτέ η μέρα που θα βρει μπροστά της η ΝΔ τέτοιο υλικό, έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο δημόσιος βίος στην πατρίδα μας όμως δεν το αποκλείω καθόλου. Το σκοτάδι δρα πλέον στο φως της ημέρας με την άδεια του Κοινοβουλίου. 

Το έγκλημα «ξεπλένεται» θεσμικά και γίνεται νόμος. Τίποτε καλό δεν μπορεί να βγει από αυτό! Σας βεβαιώ.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.