11 Ιουλίου 2020

Με Αρετή και Τόλμη

Γράφει ο Φώτης Κραλίδης.

Τα εθνικά ζητήματα είναι τα ζητήματα που εκ φύσεως, όταν τίθενται στον δημόσιο διάλογο, θα έπρεπε οι τοποθετήσεις επ’ αυτών να είναι αποπολιτικοποιημένες, τεχνοκρατικές και να συμβαδίζουν με μια ενιαία εθνική στρατηγική που θα ξεπερνά κόμματα, ιδεολογικές τάσεις και κυβερνήσεις. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα στην πατρίδα μας και αυτό ίσως αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους των εθνικών υποχωρήσεων και ηττών, που έχουμε υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η εξωτερική πολιτική αποτελεί συνάρτηση ισχύος και συμφερόντων. Όσο πιο πολύ διευρύνει την ισχύ και την διεθνή επιρροή του ένα κράτος, τόσο αυξάνεται η δυνατότητά του να εξυπηρετήσει σε βέλτιστο βαθμό τα εθνικά του συμφέροντα. Μία εθνική στρατηγική οφείλει να εξετάζει σχέδια και πολιτικές που σε καθημερινή βάση θα κάνουν την πατρίδα ισχυρότερη σε επίπεδο διπλωματικό, στρατιωτικό, γεωπολιτικό, οικονομικό κτλ. Μια τέτοια εθνική στρατηγική, που θα έχει συνέχεια στον χρόνο και θα εξυπηρετεί πάγιους σκοπούς του Ελληνισμού, αποτελεί όρο μακροπρόθεσμης επιβίωσης για το κράτος μας και προϋπόθεση για την κατάληψη της αρμόζουσας θέσης στο διεθνές στερέωμα. Η διαμόρφωση μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής συνιστά ουσιαστικό στόχο και βασικό δικαιολογητικό λόγο της ύπαρξης του κράτους. Και στον διάλογο για τη διαμόρφωση αυτής της εθνικής στρατηγικής για την Εξωτερική μας Πολιτική και για τα πολλά, ανοιχτά και κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα, οι γενικές αρχές επιγραμματικά θα έπρεπε να συνοψίζονται στις εξής θέσεις: 

– Προστασία του Εθνικού Συμφέροντος και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με κάθε μέσο. 
– Ισχυρή εθνική άμυνα, αποτρεπτική ισχύς και διαρκής ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών μας. 
– Σεβασμός και πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. 
– Σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού. 
– Μη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών. 
– Διαμόρφωση ισχυρών τοπικών, περιφερειακών και διεθνών συμμαχιών που αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος. 

Ταυτόχρονα πρέπει ως Έλληνες να έχουμε βαθιά μέσα μας την πεποίθηση ότι η Εθνική Ενότητα αποτελεί και παράγοντα ισχύος της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα. Στις Δημοκρατίες η παραγωγή της πολιτικής γίνεται σαφώς μέσα από τη σύγκρουση διαφορετικών θέσεων και προγραμμάτων, αλλά δεν επιτρέπεται η κλιμάκωση της πολιτικής σύγκρουσης να οδηγεί στον εθνικό διχασμό. Η ιστορία μας μας έχει διδάξει ότι το δηλητήριο της ακραίας πόλωσης, η κατάρα του διχασμού διαβρώνει την κοινωνία, την ίδια τη Δημοκρατία και τελικά βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Έπειτα, καταλύτη για την στρατηγική αναβάθμιση του Ελληνισμού αποτελεί η ταχεία ανάσχεση των εξαιρετικά δυσμενών, σήμερα, δημογραφικών συσχετισμών. Μια ματιά στη διαμόρφωση της αναλογίας μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού πληθυσμού τις τελευταίες 10 δεκαετίες αρκεί για να διαπιστώσουμε την κρισιμότητα αυτού του δεδομένου. Οφείλουμε να σταματήσουμε την προσπάθεια να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, λες και έτσι θα ξορκίσουμε το κακό. Όλες οι έρευνες και όλα τα στοιχεία στέλνουν ένα ξεκάθαρο και τραγικό μήνυμα. Το Έθνος μας αργά αλλά σταθερά οδηγείται στον βιολογικό του θάνατο. 

Η λύση, λοιπόν, του δημογραφικού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη και μόνη πιθανή θανατηφόρο πληγή του ελληνισμού, πρέπει στο εξής να αποτελέσει την ουσιαστική προτεραιότητα τόσο της κοινωνίας όσο και τους κράτους μας. Στην κοινωνία πρέπει πρώτα και κύρια να χτυπήσουμε εκείνα τα αξιακά αίτια που «γεννάνε» το δημογραφικό και κάνουν τους Έλληνες να μην αποκτούν πλέον πολλά παιδιά. Και άλλες φορές η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε ακόμα πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ωστόσο τότε οι πλατείες, τα πάρκα και οι γειτονιές έσφυζαν από παιδικές φωνές. Παράλληλα, έχει έρθει η ώρα να διαμορφώσουμε, «χθες», μια συγκροτημένη κρατική πολιτική, που θα δώσει γενναία οικονομικά και όχι μόνο κίνητρα στους νέους γονείς, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η ανάσχεση του προβλήματος και να αρχίσει να αποκτά ξανά ζωή η πατρίδα μας.

Τέλος, αναπόσπαστο στοιχείο μιας τέτοιας Εθνικής στρατηγικής δεν μπορεί παρά να είναι και ο ρόλος των Ελλήνων που ζουν και αναπτύσσονται εκτός της πατρίδας. Σε πρώτο πρακτικό επίπεδο χρειάζεται να διαμορφωθούν άμεσα οι απαραίτητες συνθήκες και ένα εύρωστο και ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον, ώστε να επιστρέψουν γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες που μετανάστευσαν τα δύσκολα πρόσφατα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα δεν αντέχει να χάνει άλλο τα παιδιά της.

Σε δεύτερο αλλά παράλληλο επίπεδο, η χώρα μας πρέπει να εμβαθύνει τους πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ομογένεια μας, που ακτινοβολεί Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Με δραστική ενίσχυση και αναβάθμιση των ελληνικών σχολείων, με πολιτιστικά προγράμματα μέσω της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης και των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων που μπορούν να φέρουν κοντά τους Έλληνες όλης της γης, με την επιβεβλημένη εθνικά, συνταγματικά και ηθικά αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων και συνεπώς της δυνατότητας ενεργούς συμμετοχής τους στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας. Η Πατρίδα οφείλει να λειτουργήσει ως ένα μητροπολιτικό κέντρο, ως ένας πόλος έλξης και με οδική αρτηρία την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους Έλληνες όπου γης, να διαμορφώσει ένα ενιαίο παγκόσμιο δίκτυο Ελληνισμού που θα αποτελεί την φυσική μας διπλωματία και θα τοποθετεί τα εθνικά μας συμφέροντα δυναμικά στις κοινωνίες των ξένων κρατών και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. 

Τρίτον, αλλά σίγουρα όχι τελευταίο, καθήκον μιας Ελλάδας, που θα είναι μητροπολιτικό κέντρο για όλους τους Έλληνες και περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, είναι να σταθεί, για πρώτη ίσως φορά στα μεταπολεμικά χρονικά, δυναμικά στο πλευρό των Ελλήνων που ζουν σήμερα στις αλύτρωτες πατρίδες. Από την ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου που ζει καθημερινά τις διώξεις του σοβινιστικού, ανθελληνικού αλβανικού κράτους, μέχρι τους εκατοντάδες χιλιάδες ξεχασμένους Έλληνες των Σκοπίων, τους ηρωικούς Έλληνες της Ίμβρου, της Τενέδου και της Κωνσταντινουπόλεως και φυσικά δίπλα στα αδέρφια μας της Κύπρου. Να κάνουμε δικά μας τα αιτήματα, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους, να γίνουμε η φωνή τους και η ασπίδα προστασίας τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα.

Η Ελλάδα είναι χώρα ιδιαίτερης προστιθέμενης γεωπολιτικής αξίας. Με μεγάλη βαρύτητα σε μια περιοχή κρίσιμη για τη διεθνή σταθερότητα και την διατήρηση της ειρήνης. Η Πατρίδα μας με σωστή δέσμη πολιτικών μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που θα της επιτρέψουν να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, για να κάνουμε τη θεωρία πράξη πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε και να παλέψουμε. Με αποφασιστικότητα, με σοβαρότητα, με συνέχεια και συνέπεια. Και πάνω από όλα με κυρίαρχο εθνικό φρόνημα. Με αρετή και τόλμη.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.