3 Ιουλίου 2020

Πριν την επίθεση… Το προαίσθημα του στρατιώτη, το θέλημα Του Θεού

Μερικές φορές θαρρεί κανείς πως η μοίρα του είναι αποφασισμένη. Γνωρίζει πότε έχει έρθει η στιγμή, η κορύφωση της ζωής ή το τέρμα της. Στα ματωμένα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί στρατιώτες είχαν αποκτήσει αυτό που ονομάζουμε «έκτη αίσθηση», προαισθανόμενοι το καλό ή το κακό που επρόκειτο να τους βρει και προετοίμαζαν εαυτούς και οικείους… 

Την 1η Ιουλίου 1916 οι βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την μεγαλύτερη, έως τότε, επίθεσή τους κατά των Γερμανών στο Δυτικό Μέτωπο, στον τομέα του ποταμού Σομ. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Τζον Σκόλεν του 27ου Northumberland Fusiliers. Λίγες ημέρες πριν, στις 27 Ιουνίου και ενώ ο βομβαρδισμός από το βρετανικό πυροβολικό συνεχιζόταν ο Σκόλεν έγραψε μια επιστολή στην σύζυγό του. 

Ο Σκόλεν είχε γεννηθεί το 1874 στο Ντέντον Μπαρν στο Νορθάμπερλαντ της Αγγλίας. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας νυμφεύθηκε το 1902 την Κριστίνα Τζόνσον με την οποία απέκτησε επτά τέκνα. Κατατάχθηκε στον στρατό στις 28 Οκτωβρίου 1914. Ήταν ήδη «παλιός» όταν επρόκειτο να ξεκινήσει η μάχη του Σομ και γνώριζε, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι μετά από τον πολυήμερο βομβαρδισμό των γερμανικών θέσεων η επίθεση θα ήταν στρατιωτικός περίπατος, ότι η επικείμενη μάχη θα ήταν σκληρή και αιματηρή. 

Έτσι ο Σκόλεν έγραψε την εν λόγω επιστολή: 

«Αγαπημένοι μου, γυναίκα και παιδιά, σας γράφω με λύπη αυτές τις τελευταίες λέξεις του αποχαιρετισμού. Ετοιμαζόμαστε να επιτεθούμε κατά των απαίσιων Γερμανών. Αν είναι θέλημα του Θεού να σκοτωθώ θα πέσω εκτελώντας το καθήκον μου στον βασιλιά και την πατρίδα και ελπίζω να κριθώ δίκαια από Αυτόν.

«Μου είναι δύσκολο να σας αποχωριστώ αλλά είμαι σε καλή διάθεση, αγαπημένου μου Τίνα και δεν θέλω να λυπηθείτε πολύ για μένα καθώς ο Θεός και η Μητέρα του θα σας βοηθήσει. Δεν αμφιβάλω ότι και η πατρίδα θα σας βοηθήσει για χάρη του στρατιώτη της που εκτελεί το καθήκον του. 

«Αγαπημένη μου Τίνα ήσουν μια καλή σύζυγος και μητέρα και θα προσέχεις τα μικρά μας. Ο Θεός να ευλογεί τον Τζόε, τον Τζακ, την Τίνα, την Άτζι, τα δίδυμά μας Νόρα και Χιούγκ και το μικρό μωρό μας που μόλις μια φορά είχα την χαρά να δω όταν γεννήθηκε. 

«Θα προσπαθήσω να κάνω το καθήκον μου σε αυτή την επικίνδυνη περίσταση και αν σκοτωθώ να ξέρεις πως πεθαίνω στα χέρια της Δόξας του Θεού. Πες στους φίλους μας πως τους αποχαιρετώ επίσης. Αγαπημένη μου γυναίκα, αγαπημένα μου παιδιά δεν έχω τίποτε άλλο να σας πω πέραν ότι σας αποχαιρετώ και το μόνο που επιθυμώ είναι να έχετε την ευλογία του Θεού. Αντίο, αντίο σας και να με θυμάστε στις προσευχές σας. 

«Ξέρω ότι είναι σκληρό αλλά το θέλημα του Θεού θα γίνει. Από τον πιστό σας στρατιώτη, σύζυγο και πατέρα Τζον Σκόλεν του 27ου Northumberland Fusiliers, αντίο αγαπημένοι και ΜΗΝ ΚΛΑΨΕΤΕ». 

Ο Τζον Σκόλεν έπεσε την πρώτη μέρα της μάχης του Σομ. Ήταν μια από τις 59.400 απώλειες του βρετανικού στρατού την ημέρα εκείνη. Το πτώμα του δεν αναγνωρίστηκες ποτέ. Το όνομά του όμως υπάρχει σε κενοτάφιο στην περιοχή. 

https://www.history-point.gr/ 
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.