2 Απριλίου 2020

Το αίσθημα ασφάλειας εν μέσω μετανάστευσης και πανδημίας

Γράφων: Στέφανος Αθ. Πέππας

Τα Εθνικά Σχέδια επιδημιών, πανδημιών και κάθε είδους εξάπλωσης ιών έχουν τεθεί σε ισχύ ουκ ολίγες φορές, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διεθνής εμπειρία πανδημιών βέβαια, μας πάει αρκετά πίσω στον χρόνο ήδη από την αρχαιότητα. Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, τόσο περισσότερο επιτρέπει στη διεθνή κοινή γνώμη να γίνεται κοινωνός των εξελίξεων.

Όπως είναι αναμενόμενο, το ραγδαία εξαπλώμενο είδος πανδημίας των ημερών μας οδηγεί σε λήψη δραστικών κρατικών μέτρων ανά την οικουμένη. Η καταπολέμηση του Covid-19 βρίσκεται σε ύψιστης σημασίας προτεραιότητα, παγκοσμίως. Η επικινδυνότητά του κατά της ανθρώπινης ζωής είναι επιβεβαιωμένη, όπως κάθε ιογενής επιδημία άλλωστε. Αυτό, όμως, που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ξεπερνά τα δεδομένα μιας απλής κρίσης ανθρώπινων απωλειών. Ήδη τα μέτρα κλειστών συνόρων που έχουν παρθεί στις Η.Π.Α., σε χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης ως μέσον ανάσχεσης του κινδύνου αποτελούν ένα καινό (νέο) δείγμα και τρόπο αντιμετώπισης κρίσεων που λαμβάνει χώρα στην κατεξοχήν εποχή των ανοικτών συνόρων και διαπολιτισμικών κοινοτήτων.

Τα νέα στοιχεία της παγκόσμιας αντιμετώπισης της κρίσης, ανατρέπουν τα ως τώρα δεδομένα σε πολλούς τομείς, όπως τους γνωρίζαμε. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά κριτήρια πρόκειται να αλλάξουν σε κάθε μήκος και πλάτος της υδρογείου. Ακόμα και στους Πόλους, εφόσον αποτελούν σύνορο και γαίες διαφορετικών χωρών και Συμμαχιών. Τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται φυσικά και δε θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις πολυπληθείς μάζες ανθρώπων, που μετακινούνται ανά την υφήλιο κυρίως για λόγους επαγγελματικούς και τουρισμού, άρα κατεξοχήν οικονομικούς. 

Σημειώνουμε, πως κατεξοχήν το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο σε ανθρώπους ασθενέστερων οικονομικά χωρών εκτός Ευρώπης. Γίνονται γνωστές συνομιλίες, στο ανώτατο επίπεδο των κρατών-μελών της Ευρώπης, που κάνουν λόγο για παροχή οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα έχει την ονομασία Pandemic Emergency Purchase Programme και είναι ύψους 750 δις ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν εντός του 2020. Αλλά και στις χώρες της Ευρωζώνης που πασχίζουν να ορθοποδήσουν από πρόσφατες οικονομικές κρίσεις, θα είναι ιδιαίτερα αισθητός ο αντίκτυπος. Εφόσον, έχουμε βάλει στον συλλογισμό μας τις μετακινούμενες μάζες ανθρώπων δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο φαινόμενο που ταλανίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Το μεταναστευτικό σε συνδυασμό και με την πανδημία, αποτελούν προκλήσεις ασφάλειας για το ελληνικό κράτος ειδικά με το φαινόμενο των κλειστών συνόρων. Ο μεγάλος αριθμός των ήδη ευρισκομένων στην ελληνική επικράτεια, μεταναστών κάθε είδους και προσφύγων, που δεν βρίσκονται σε ελεγχόμενες δομές, από κοινού με την εισροή επιπλέον αριθμού ανθρώπων δείχνουν εδώ και καιρό τις αρνητικές επιπτώσεις τους, τόσο στην ελληνική τοπική κοινωνία και στην τοπική οικονομία με καταστροφή περιουσιών, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, υποβάθμιση του τουρισμού κ.α., όσο και σε μετανάστες άλλου έθνους-κράτους-φυλής με ένοπλες συγκρούσεις, βιασμούς, κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών… Τα φαινόμενα βίας, που παρατηρούνται είναι φυσικά παράνομη δραστηριότητα, η οποία δε συνάδει με νομοταγείς φυγάδες πολέμου ή πρόσφυγες. Η εμπλοκή της Αστυνομίας και της Ε.Υ.Π. σε πολλές περιπτώσεις, φανερώνει το επικίνδυνο της κατάστασης ανεξέλεγκτων ροών ανθρώπων από κάθε σημείο της γης προς την Ελλάδα, που ψάχνουν τη Γη της Επαγγελίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο ή κάτι άλλο.

Σε αυτό το σημείο, παίρνουμε το ρίσκο να θεωρήσουμε πως τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ίσως τελικά να αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα του φαινομένου της λαθραίας μετανάστευσης προς τη Δύση. Κάνοντας, δηλαδή, εφικτή την ανάσχεση παράνομων ροών, με την απαγόρευση της χωρίς σοβαρό λόγο μετακίνησης πληθυσμών προς αλλοεθνή κράτη για λόγους καταρχήν υγείας. Περαιτέρω, το κλείσιμο των συνόρων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι άλλο ένα κώλυμα, το οποίο δύσκολα θα παρακαμφθεί από “διακινητές ανθρώπων”.

Ήδη, με απόφαση της Καγκελαρίου, η Γερμανία από τις 18 Μαρτίου σταμάτησε την αποδοχή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στα εδάφη της – με μόνη εξαίρεση την αποδοχή αριθμού ασυνόδευτων παιδιών που είναι όντως πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές – προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ήδη η απόφαση της Τουρκίας, της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας να κλείσουν τα σύνορά τους συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εξαρχής, τα ανθρωπιστικού είδους αντανακλαστικά των ανοικτών συνόρων συνέβαλλαν στη με λάθος τρόπο ίσως και με φονταμενταλιστική νοοτροπία, ανάμειξη των διαφορετικών πολιτισμών. 

Συμπερασματικά, ας συλλογιστούμε πως παρ’ όλες τις δυσκολίες και τη δυσφορία που είναι λογικό να αισθάνονται οι πολίτες της δημοκρατικής μας νοοτροπίας και κοινωνίας, με αυτά τα αυστηρά αλλά απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας, ίσως είναι μια εξίσου καλή ευκαιρία να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και από έκνομες ενέργειες παράνομων μεταναστών, υβριδικών απειλών ή από εχθρικές ενέργειες γειτονικών κρατών. Έστω και για κάποιο διάστημα. 

Πηγή: geostrategyobserver.wordpress.com
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.