Τελευταίες αναρτήσεις

9 Νοεμβρίου 2019

Βουλγαρικά τεχνάσματα στα Βαλκάνια και Βουλγαρικές οργανώσεις του παρελθόντος

Γράφει ο Νίκος Λυγερός  

Βουλγαρικά τεχνάσματα στα Βαλκάνια 

Η Αδριανούπολη στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα αποτελεί το κέντρο της Θράκης για την επαναστατική οργάνωση της Βουλγαρίας. Θεωρεί τη Θράκη μια ανάλογη της Μακεδονίας που παραμένει υπό τουρκικό ζυγό. Θεωρεί επίσης ότι η πλειοψηφία είναι βουλγαρικής καταγωγής. Έτσι δημιουργεί και εκεί ένα κομιτάτο, πρωτοβουλία που θα αντιγραφεί σε όλη την περιοχή. Άλλωστε η οργάνωση αλλάζει όνομα και γίνεται Επαναστατικά βουλγαρικά κομιτάτα μακεδονο-αδριανοπολιτικά αλλά στη συνέχεια θα γίνει Μυστική επαναστατική οργάνωση μακεδονο-αδριανοπολίτικη και μετά εσωτερική επαναστατική οργάνωση μακεδονίτικη. Ενώ εξ αρχής τα μέλη της στην πλειοψηφία είναι Βούλγαροι προσπαθούσε να υλοποιήσει τον στόχο της αυτονομίας για τη Μακεδονία ανεξάρτητα από τους βουλγαρικούς θεσμούς για να μη φανεί ο επίσημος ρόλος της Βουλγαρίας, αλλά κι επειδή η οργάνωση θεωρούσε ότι η αυτονομία θα ήταν πιο αποδεκτή για τις Μεγάλες Δυνάμεις παρά ένα κίνημα στις διαταγές της Βουλγαρίας, πράγμα το οποίο ήταν στην πραγματικότητα. Αυτό το τέχνασμα έρχεται βέβαια σε αντίφαση με την γλωσσολογική πραγματικότητα της περιοχής, αλλά η οργάνωση αδιαφορούσε αφού ο πυρήνας της ήταν καθαρά ιδεολογικός. Η οργάνωση ήταν επίσημα ανοιχτή σε όλους τους πληθυσμούς της περιοχής ακριβώς λόγω της ιδεολογίας αλλά η τεράστια πλειοψηφία των μελών ήταν βέβαια βουλγαρική. 

πηγή

Βουλγαρικές οργανώσεις του παρελθόντος 

Η Εσωτερική επαναστατική οργάνωση άλλαξε πολλές φορές όχι μόνο το όνομά της και τη δομή, αλλά και την ίδια τη θεμελίωση. Μια από αυτές τις σημαντικές αλλαγές ήρθε με την ένταξη άλλων βουλγαρικών οργανώσεων οι οποίες στην αρχή αμφισβητούν και τον ρόλο του. Πρόκειται για το Ανώτατο μακεδονικό κομιτάτο που βρίσκεται βέβαια στη Σόφια. Υπάρχει όμως και στη Θεσσαλονίκη η βουλγαρική επαναστατική μυστική αλληλεγγύη. Η τελευταία θα ενσωματωθεί στην οργάνωση το 1902, αλλά τα μέλη της θα παίξουν ένα θεμελιακό ρόλο μέσα στον πυρήνα της. Η προηγούμενη θεωρείται εξωτερική επειδή βρίσκεται στη Βουλγαρία. Αυτή ήθελε μέσω τρομοκρατικών χτυπημάτων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, να προκαλέσει έναν πόλεμο μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αυτοκρατορίας έτσι ώστε σε περίπτωση νίκης να καταλάβει η Βουλγαρία τη Μακεδονία. Υπάρχουν όμως και σχίσματα εντός αυτών των οργανώσεων που λειτουργούν με απόκλιση σε στρατηγικό επίπεδο. Έτσι θα προκαλέσει το πιο συντηρητικό κομμάτι που διευθύνουν αξιωματικοί του στενού κύκλου του Πρίγκιπα της Βουλγαρίας μια εξέγερση στην ανατολική Μακεδονία που θα αποτύχει το 1902, αλλά και η οργάνωση θα αποτύχει το 1903. Με αυτές τις δύο ήττες προσπαθούν να αλλάξουν στόχο και να δώσουν προτεραιότητα σε μια μορφή ομοσπονδίας στα Βαλκάνια. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.