13 Νοεμβρίου 2018

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος παίρνει… χρώμα! (βίντεο)

Οι εικόνες από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο που βλέπουμε πολλές φορές μοιάζουν ξεθωριασμένες λες και είναι 100 χρονών. Και όμως είναι. Πλέον θα αποκτήσουν και χρώμα.

Η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά. Βρετανοί στρατιώτες στο μέτωπο μιας από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις του περασμένου αιώνα. Οι εικόνες που υπάρχουν από εκείνη την εποχή είναι ασπρόμαυρες και κακής ποιότητας.

Τώρα όμως, ο σκηνοθέτης του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, Πίτερ Τζάκσον, ανέλαβε να επεξεργαστεί το υλικό. Όπως λέει και ο ίδιος: «Ο πόλεμος αυτός ήταν έγχρωμος, τον είδαν με χρώμα, όχι ασπρόμαυρο.

Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «They Shall Not Grow Older», στο οποίο ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί γνήσιο αρχειακό υλικό περισσότερων των 100 ωρών, με βουβές σκηνές στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε αυτό ο σκηνοθέτης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» χρησιμοποιεί μοντέρνες και εξειδικευμένες τεχνικές, με τις οποίες δίνει χρώμα, κίνηση και φωνή στο οπτικό υλικό που παρουσιάζει.

Το αρχειακό υλικό συνδυάζεται με αυθεντικές συνεντεύξεις στρατιωτών που πολέμησαν στον πόλεμο.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αφού υπήρχαν αρκετοί τεχνικοί περιορισμοί, λόγω της παλαιότητας άνω των 100 χρόνων του υλικού. «Είναι το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή, όπως αυτή η ταινία, να επαναφέρω το υλικό», δηλώνει ο σκηνοθέτης.

Χρησιμοποίησε τη σύγχρονη τεχνολογία στην επεξεργασία της εικόνας και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. 

Ειδικοί ανέλαβαν να διαβάσουν τα χείλη των ανδρών για να κατανοήσουν τι έλεγαν. Για τη δημιουργία των διαλόγων αξιοποιήθηκαν παλιές συνεντεύξεις από βετεράνους του πολέμου.

«Δεν είναι η ιστορία του πολέμου. Είναι η ιστορία της εμπειρίας των ανθρώπων που πολεμούν στη μάχη», λέει ο σκηνοθέτης. «Είναι μια εμπειρία που βίωσαν εκατομμύρια ανθρώπων. Μόνο στη Βρετανία, περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου επτακόσιοι χιλιάδες σκοτώθηκαν», τονίζει. 

Η προσοχή στρέφεται στις προσωπικές ιστορίες, δηλώνει η αφηγήτρια Έλεν Μαβίν, από το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο: «Το να ακούς τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα τους, τι ένοιωθαν, τι βίωναν, είναι σα να ξαναζωντανεύουν». 

Οι φωνές των στρατιωτών φτάνουν τώρα στις νέες γενιές. 

Την Κυριακή συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το τέλος των μαχών. Είναι μια μέρα για να θυμηθούμε το ανθρώπινο μέγεθος της θυσίας και την εύθραυστη φύση της ειρήνης.

euronews 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.