11 Απριλίου 2017

Πόσο αλλάζει τα δεδομένα η πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία;

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, σε απάντηση της χημικής επίθεσης που αποδίδεται στον Άσαντ.

Γενική είναι η εντύπωση πως τα πλήγματα που κατάφεραν οι αμερικανικοί πύραυλοι σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, φέρνουν ανατροπή στο σκηνικό που είχε διαμορφωθεί. Φρονώ, πως είναι ίσως βιαστική η εκτίμηση, πριν διαπιστωθεί αν υπάρξει και συνέχεια. 

Και έχω αυτήν την αίσθηση, επειδή τόσο στις δηλώσεις Τραμπ, όσο και Αμερικανών αξιωματούχων, τονίστηκε πως η επίθεση έγινε με συγκεκριμένη αφορμή, την χρήση χημικών αερίων από την στρατιωτική βάση που επλήγη. Όχι, δηλαδή, γενικώς για ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ή για πλήγματα κατά τζιχαντιστών, γεγονότα που δεν είναι μεμονωμένα. Ας περιμένουμε λίγο…

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, σε απάντηση της επίθεσης με τοξικό αέριο που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Μπάσαρ Αλ Άσαντ, για να «αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων», όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντ. Τραμπ πρόσθεσε ότι «Χρόνιες προσπάθειες του παρελθόντος για αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ έχουν όλες αποτύχει και μάλιστα πολύ εντυπωσιακά», ενώ συγχρόνως επέρριψε ευθύνες στην Ρωσία, επειδή δεν φρόντισε η ίδια τόσο καιρό να αποτρέψει τον Άσαντ από την χρήση χημικών. Στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητη ευθύνη της Μόσχας, που από το 2013 δεν κατέστρεψε τις αποθήκες του Άσαντ με τα χημικά»

Σε απάντηση της βεβαιότητας των ΗΠΑ ότι ο Άσαντ ευθύνεται για την ρήψη των χημικών, η Ρωσία είχε απαντήσει δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «Ήταν ένα επικίνδυνο και θηριώδες έγκλημα, αλλά θα ήταν λάθος να κρεμάσουμε ετικέτες (για να ταυτοποιήσουμε αυτούς που το έκαναν)». Είναι σημαντική όμως η αποκάλυψη, ότι την πληροφορία για την ευθύνη του Άσαντ, την έδωσαν τα «Λευκά Κράνη», της ΜΚΟ του Σόρος, που έχει αποδειχθεί ο προβοκατόρικος ρόλος τους, από τις πλαστές -όπως επιβεβαιώθηκε- φωτογραφίες που δημοσιεύει.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως τα στοιχεία για το επεισόδιο που έδωσε η οργάνωση πολιτικής άμυνας «Λευκά Κράνη» δεν μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστα: «Δεν συμφωνούμε μ' αυτά τα συμπεράσματα», και πρόσθεσε «Αμέσως μετά την τραγωδία ουδείς είχε πρόσβαση στην περιοχή αυτή, οποιαδήποτε δεδομένα στα οποία η αμερικανική πλευρά ή συνάδελφοί μας από άλλες χώρες μπορεί να είχαν πρόσβαση, δεν μπορεί να βασίζονται σε αντικειμενικά γεγονότα».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πως είναι ανάγκη να διεξαχθεί η αρμόζουσα έρευνα, ενώ στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ υποστήριξε πως ο συριακός στρατός «δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του, ούτε καν εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών». Η επίσημη εκδοχή της Συρίας είναι ότι από τη συριακή πολεμική αεροπορία επετεύχθη πλήγμα εναντίον αποθήκης πυρομαχικών που ανήκε στο Μέτωπο αλ-Νούσρα (πρώην παρακλάδι της Αλ-Κάιντα) και περιείχε χημικές ουσίες, οι οποίες ήσαν αυτές που διαχύθηκαν.

Σε μια σύγκρουση -και όχι μόνον ένοπλη- ο κάθε αντίπαλος υποστηρίζει την δική του εκδοχή, και πρέπει να περάσει καιρός για να μαθευτεί η αλήθεια, και εάν θα μαθευτεί.

Ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσε απλώς τις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις. Αυτό υποδηλοί ότι τα βλήματα έπεσαν με μεγάλη ακρίβεια επί των στόχων.

Το αμφισβητεί όμως η Μόσχα, που απαντά με ελαφρώς ειρωνικό τρόπο, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ότι «Το ποσοστό επιτυχίας των αμερικανικών Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκαν, με στόχο να πλήξουν την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, δεν ξεπερνά το 40%, ποσοστό που θεωρείται πολύ χαμηλό». Δηλαδή, από τους 59 πυραύλους μόνο οι 23 έφθασαν στο στόχο τους, ενώ η τύχη των υπολοίπων 36 αγνοείται και… αναζητούνται. Αν έτσι συνέβη, κανείς δεν γνωρίζει ποιες και πόσες είναι οι παράπλευρες απώλειες.

Επανέρχομαι στον Ντέιβις, ο οποίος είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν «πολλαπλές» συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η πρώτη όμως αντίδραση της Ρωσίας, είναι ακριβώς η διακοπή αυτής της επικοινωνίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, και με τους Αμερικανούς να ζητούν από τους Ρώσους να μη επιμείνουν στην πραγματοποίηση αυτής της απόφασης.
Θα δούμε σε επόμενο σημείωμα, ποια τα αποτελέσματα για τον Αμερικανό Πρόεδρο από την άμεση επίθεση κατά του στρατού της Συρίας.


Μακεδών 
Voria
το είδαμε ΕΔΩ



Share

2 σχόλια:

No name είπε...

To ISIS είναι δημιούργημα των Aμερικανων g a n g s t e r s , α λ λ α στις περιοχές εκεινες εθεάθησαν επίσης μ ι σ θ ο φ ο ρ ο ι Eυρωπαικων χωρών . Oι δ ι ε θ ν ε ι ς N τ α β α τ ζ η δ ε ς είναι π α ν τ α χ ο υ παρόντες .

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Δυστυχως διαπιστωσα οτι δεν ελαβες υποψιν σου το σχολιο μου.
Το αναδημοσιευω λοιπον εδω μπας και το δεις.

Θα σε παρακαλουσα αγαπητε No Name να μην επαναλαμβανεις σχολια σε διαφορες αναρτησεις και ειδικοτερα θα επιθυμουσα να μην επαναλαμβανεις σχολια που διαφημιζονται βιβλια κλπ...

Θεωρω οπως ειδες, οτι αρκει ενα σχολιο σου με το βιβλιο που επιθυμεις να προωθησεις αν και οπως διαπιστωνεις επετρεψα ηδη αρκετα πανομοιοτυπα σχολια σου.....

Παρακαλω λοιπον πολυ να μην επαναλαμβανεις το ιδιο σχολιο σε διαφορες αναρτησεις.
Στο ιστολογιο μας θελουμε την ελευθερια του ευπρεπους λογου και την εκφραση ολων των ιδεων, οταν περιεχουν σεβασμο στον συνομιλητη και σεβασμο στα ιερα πιστευω του ιστολογιου μας.
Ομως οπως ισως εχεις δει δεν θελουμε διαφημισεις γενικως κλπ...
Εγω κατ εξαιρεσιν επετρεψα και επιτρεπω σε ολους να μας υποδειξουν ενα βιβλιο που θεωρουν χρησιμο και ενημερωτικο, ομως η συνεχης τοποθετηση σχολιων που θυμιζει πλυση εγκεφαλου και διαφημιστικη προωθηση προιοντος, δεν μπορει να γινει επιτρεπτη.
Το ιστολογιο ειναι για ανταλλαγη αποψεων και ιδεων κι οχι για προωθηση προιοντων...

Υπαρχουν άλλα ιστολογια για αυτων τον σκοπο...
Παρακαλω λοιπον να γινει σεβαστη η επιθυμια μου και να γινει κατανοητο οτι παραχωρησα αρκετο χωρο για να διαφημισεις ηδη το εν λογω βιβλιο του ξενου αυτου συγγραφεα.

Ευχαριστω εκ των προτερων για την κατανοηση.

ΥΓ. Να σου τονισω οτι δεν θα αναρτηθουν άλλα σχόλια με το ίδιο περιεχόμενο.... καθως και σχολια στα οποια επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ιδια.... (δηλαδη για το Λοκερμπυ και για το βιβλιο της Αλ Καιντα)

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.