Τελευταίες αναρτήσεις

10 Μαΐου 2011

Έχασε την Χιμάρα ο Μπολάνος...!

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Αποτέλεσμα Σοκ για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό


Μόνο απογοήτευση μπορεί να σημάνει για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που διενεργήθηκαν στην Αλβανία την Κυριακή. Ο Βασίλης Μπολάνος, που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούσε “αγκάθι” στα μάτια των Αλβανών σωβινιστών αλλά και των συμφερόντων που ήθελαν να “εκμεταλλευτούν” την “αλβανική ριβιέρα” όπως ονομάζεται η παραλία της Χιμάρας δεν θα είναι πλέον Δήμαρχος στην ιστορική αυτή πόλη του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.


Για πολύ λίγους ψήφους (από 3 έως 90 ή 250 κάνουν λόγο διάφορες πηγές) ο Βασίλης Μπολάνος χάνει από τον “αιώνιο αντίπαλό” του, τον οποίο είχε κερδίσει στις εκλογές και του 2007 και του 2003, Γιώργο Γκόρο, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ήττα φαίνεται να έχει παίξει αυτή την στιγμή και η συμμετοχή στις εκλογές του υποψηφίου του ΕΕΜ-ΜEGA (άλλο ελληνικό κόμμα) Δημήτρη Λάζαρη, παρόλο που ακόμη δεν γνωρίζουμε το ποσοστό που απέσπασε.

Βέβαια πηγές από την Βόρειο Ήπειρο κάνουν λόγο για τρείς ακόμη παράγοντες, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Κατ΄αρχήν όλοι θεωρούν πλέον ότι υπήρξε “κρυφή συμμαχία” μεταξύ δημοκρατικού και σοσιαλιστικού κόμματος, σε πρακτικό επίπεδο, καθώς το 17% του υποψηφίου των δημοκρατικών δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η συσπείρωση των αλβανών κατά του Βασίλη Μπολάνου, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις σε αλβανοχώρια όπου όλο το χωριό ψήφιζε συγκεκριμένο υποψήφιο, μονοκούκι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπήρξε και σημαντική μεταφορά ψηφοφόρων σε όλα τα αλβανοχώρια.

Ο τρίτος (και ίσως σημαντικότερος) ήταν το περιουσιακό ζήτημα. Για τους Έλληνες, εν γένει, είναι σημαντικό να παραμείνουν οι ελληνικές περιουσίες στα χέρια Ελλήνων. Υπάρχουν όμως και αρκετοί οι οποίοι θέλουν να πουλήσουν σε Αλβανούς, προκειμένου να καρπωθούν τα κέρδη.

Η αντίθεση του Βασίλη Μπολάνου σε αυτές τις τακτικές σίγουρα του κόστισε. Η αλήθεια είναι ότι ο Βασίλης Μπολάνος είχε αρκετούς εχθρούς. Και πλήρωσε τις αντιπάθειες που δημιούργησε στο όνομα της υπεράσπισης της ελληνικότητας της Χιμάρας.

Καλύτερα τα νέα από Αλύκο και Λειβαδιά

Αντίθετα καλύτερα είναι τα νέα από τις ελληνικές επαρχίες του νομού των Αγιών Σαράντα, όπου οι υποψήφιοι του ΚΕΑΔ κερδίζουν τις εκλογές.

Στην Λιβαδειά ο Ηρώδης Νταλιάνης παίρνει περίπου 65% των ψήφων και εκλέγεται πανηγυρικά νικητής. Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για την συμβολή των Βορειοηπειρωτών που ήλθαν από την Ελλάδα και κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ενώ και στην Αλυκό την επαρχία κερδίζει ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ. Έλληνας κερδίζει και την επαρχία Φοινίκης και συγκεκριμένα ο υποψήφιος του EEM- MEGA. Το ίδιο αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες και για την Άνω Δρόπολη.

Αλληλοκατηγορίες για την Χιμάρα


Όσα όμως θετικά αποτελέσματα και αν καταφέρουν να πάρουν οι Έλληνες υποψήφιοι σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ηπείρου, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθμιστεί η απώλεια της Χιμάρας, καθώς ο Βασίλης Μπολάνος είχε μεταβληθεί σε σύμβολο του αγωνιζόμενου ελληνισμού.

Η στάση του καθ' όλη την διάρκεια των περασμένων χρόνων μετέτρεψε την Χιμάρα σε προπύργιο του ελληνισμού και πολύ συχνά έφερε τον ίδιο τον Δήμαρχο σε άμεση σύγκρουση όχι μόνο με το Αλβανικό κράτος αλλά και μεγάλα συμφέροντα που υποθάλπουν κύκλους σωβινιστών.

Είναι προφανές ότι κάτι πήγε στραβά. Εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστό ότι το κύριο πρόβλημα στην Βορειοηπειρωτική κοινότητα είναι η διχόνοια η οποία το μοναδικό που έχει σαν αποτέλεσμα είναι την αποδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ύπαρξη δύο ελληνικών κομμάτων. Είναι αλήθεια ότι είναι πολλοί οι Βορειοηπειρώτες οι οποίοι συνεργάζονται και με τα κυρίαρχα αλβανικά κόμματα. Αλλά και πολλοί αυτοί οι οποίοι φροντίζουν με διάφορους τρόπους να “βρίσκουν ευκαιρίες” για να δημιουργούν διαμάχες.

Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.