15 Απριλίου 2011

ΠΡΙΝ 87 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. Σύντομο ιστορικό.

Σαν σήμερα, πριν από 87 χρόνια, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου που έμελλε να εκπροσωπεί την προσφυγιά των Ελλήνων της Πόλης και της Μικρασίας.

Ήταν 13 Απριλίου 1924 όταν στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των αδελφών Ιωνά στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια της Αθήνας, κάποιοι Έλληνες πρόσφυγες ( ο Αιμίλιος και ο Μενέλαος Ιωνάς, ο Δημόπουλος, ο Σπανούδης, ο Τάγαρης, ο Καροτσιέρης, ο Ιερεμιάδης, ο Κεχαγιάς κ.α ) εμπνεύσθηκαν την ίδρυση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως.

Έμβλημα του νεοϊδρυθέντος αθλητικού σωματείου, ο δικέφαλος αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο που συμβολίζει την ελπίδα για το μέλλον και το μαύρο που καταμαρτυρεί τον πόνο μιας Εθνικής καταστροφής.

Από το 1930 μέχρι το 2003 η στέγη της Α.Ε.Κ. ήταν η Νέα Φιλαδέλφεια. Δυστυχώς όμως, το 2003 το γήπεδο γκρεμίσθηκε από κάποιους ανεγκέφαλους που ήθελαν να λέγονται μέλη της μεγάλης Ενωσίτικης οικογένειας και ενέδωσαν στις υποσχέσεις της κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ανέγερση νέου γηπέδου.

Έτσι, οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις και η Α.Ε.Κ. που ήταν το μοναδικό μεγάλο σωματείο των Αθηνών με δικό της γήπεδο, απόρροια της νοικοκυροσύνης που διέκρινε τους πρόσφυγες, είναι σήμερα χωρίς γήπεδο και περιφέρεται ως νεοπρόσφυγας της σημερινής εποχής από γήπεδο σε γήπεδο για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών της.

Το γήπεδο της Α.Ε.Κ. (Νίκος Γκούμας) ήταν στο φάκελο της Ολυμπιάδας του 2004 που διεξήχθη στην Αθήνα και είχε προεπιλεγεί για την τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Όμως, δια μαγείας αφαιρέθηκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας από τον προγραμματισμό της Ολυμπιάδας και ορίσθηκε στην θέση του το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη, που γκρεμίσθηκε και χρήστηκε σε χρόνο ρεκόρ στην ίδια θέση με το παλαιό.

Στις μέρες μας ο κιτρινόμαυρος σύλλογος περνά πολύ δύσκολες στιγμές, γιατί εκτός του γηπεδικού προβλήματος που στέγαζε κάποτε όλα τα αθλήματα του συλλόγου, υπάρχουν και τεράστια και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν δυσοίωνο το μέλλον αυτού του ιστορικού συλλόγου και τον οδηγούν σε μαρασμό.

Η Α.Ε.Κ. έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες στον Ελληνικό αθλητισμό σε όλα τα τμήματά της στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Έχει κατακτήσει πάνω από εκατό τίτλους και έχει επιδείξει διαχρονικά την νοοτροπία του ευ αγωνίζεσθαι.

Η ομάδα ποδοσφαίρου ήταν η πρώτη που το 1969 έφτασε στους οκτώ του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης καθώς επίσης έφτασε στους τέσσερεις του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977.

Είναι η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τίτλο σε ομαδικό άθλημα. Τούτο συνέβη το 1968 όταν στην καλαθοσφαίριση κατέκτησε το Ευρωπαϊκό κύπελλο κυπελλούχων με αμιγώς Ελληνική ομάδα. Τότε, της δόθηκε το προσωνύμιο της Βασίλισσας του Ελληνικού μπάσκετ. Σε εκείνο τον τελικό, στο καλλιμάρμαρο Στάδιο η προσέλευση των ογδόντα χιλιάδων θεατών που συνέρευσαν προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα αποτελεί ρεκόρ και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες.

Τα εκατομμύρια των φίλων της Ένωσης, ανά τον κόσμο καυχιόνται όχι μόνο για τα αγωνιστικά επιτεύγματα του συλλόγου αλλά γιατί η Α.Ε.Κ. εκπροσωπεί τις Αλύτρωτες και Αλησμόνητες πατρίδες της θύμησης και της καρδιάς τους. Συμβολίζει την περηφάνια και τον πολιτισμό όλων των Ελλήνων της προσφυγιάς και το έμβλημά της, ο δικέφαλος αετός, συντηρεί άσβεστη στην μνήμη τους την Ελληνική Αγιά Σοφιά.

Πράγματι μόνο ένα αθλητικό σωματείο με την κουλτούρα της Α.Ε.Κ. θα είχε το σθένος να επισκεφθεί το 1999 το φλεγόμενο Βελιγράδι που σε απόλυτη αλληλεγγύη προς τους ομόθρησκους Σέρβους ταξίδεψε με πούλμαν ως εκεί προκειμένου μέσω του ποδοσφαιρικού αγώνα που ακολούθησε να διαμηνύσει προς το ΝΑΤΟ την παύση του πυρός.

Γι΄ αυτό λοιπόν είναι τελείως διαφορετικό να είσαι Α.Ε.Κ. γιατί όπως έχει πει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

«Η Α.Ε.Κ. είναι κυρίως ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν»

Παναγιώτης Αποστόλου

egerssi@otenet.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Χρονια Πολλά στην αγαπημένη μου ομάδα.....Share

1 σχόλιο:

cummulus είπε...

Θάνο,
αὐτό τό ζήτημα μέ τό γήπεδο, μεγάλη χαζομάρα. Πάντως δέν νομίζω νά ἔγινε ἐπίτηδες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.