2 Ιουνίου 2010

SAN REMO MANUAL ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΣΕ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ./ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ/ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ

Η Ισραηλινή πλευρά για να δικαιολογήσει την επιχείρηση SEA BREEZE στην Ανατολική Μεσόγειο επικαλέστηκε ένα πάρα πολύ σοβαρό ντοκουμέντο και κορυφαίο εγχειρίδιο που χρησιμοποιούν οι Ναυτικές Ακαδημίες(που επί 6 χρόνια προετοίμαζαν στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ/ΣΑΝ ΡΕΜΟ),το SAN REMO MANUAL ON INTERNATIONAL LAW APPLICABLE TO ARMED CONFLICTS AT SEA.Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελείται από 183 παραγράφους και χωρίζεται σε 6 κεφάλαια ήτοι ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ-ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΡΑΣΗΣ(ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ-ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ)-ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ-ΜΕΘΟΔΟΙ και ΜΕΣΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ(ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΤΑΛΗΨΗ-ΝΗΟΨΙΑ κλπ)-ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ/ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ κλπ. Στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ του ΣΑΝ ΡΕΜΟ ( το οποίο συνδέεται με πολλούς διεθνείς οργανισμούς και Ινστιτούτα) ναυτικοί αναλυτές και ειδικοί στο ΔΙΚΑΙΟ της ΘΑΛΑΣΣΑΣ σε συνεργασία και με το ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ προετοίμασαν το καθοριστικής σημασίας ντοκουμέντα το οποίο χρησιμοποιείται ανάλογα με τα προβλήματα που εμφανίζονται στις ανοικτές θάλασσες.

Η παράγραφος 67 επιτρέπει σε αντιμαχόμενους να επιτεθούν σε εμπορικά/μη-πολεμικά πλοία που φέρουν την σημαία τρίτων κρατών εκτός των χωρικών τους υδάτων, εφόσον είναι βέβαιοι και βάσει λογικών αποδείξεων εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, ή πρόκειται να σπάσουν ναυτικό αποκλεισμό, και ενώ έγκαιρα τους έχουν ειδοποιήσει και αρνούνται να σταματήσουν ή επί τούτου αρνούνται –αντιδρούν σε νηοψία-έρευνα ή κατάληψη. Σας λέει κάτι επί του θέματος που εξετάζουμε; Φυσικά οι παραθυρίζοντες στα κανάλια ασυστόλως και επειδή θεωρούν(!) τους εαυτούς τους ιδανικούς παντογνώστες, δεν σας είπαν τίποτα για αυτή την εξέλιξη και πρακτική του διεθνούς δικαίου των ένοπλων διενέξεων στις ανοικτές θάλασσες. Σε σοβαρά κανάλια σοβαρών χωρών αυτά έγιναν θέμα συζήτησης και για αυτό πολλές Δυτικές χώρες απέφευγαν τις καταδικαστικές εκφράσεις κατά της Ισραηλινής ενέργειας, η οποία εξακολουθώ να λέω ότι είχε ορισμένα δυσανάλογα σημεία δράσης. Αν πάμε και στην παράγραφο 146 του ιδίου κειμένου ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ(ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ) ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ , ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 67. Kαι βέβαια το πλοίο μεταφέρεται στο πλησιέστερο λιμάνι και γίνονται οι μετέπειτα σχετικές ενέργειες. Σας λέει κάτι αυτό; Οι Ισραηλινοί τι έκαναν , αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πλοίο, απλούστατα το οδήγησαν στο λιμάνι της ΑΣΝΤΟΤ. ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ. Δεν τα λένε εδώ αυτά ή δεν θέλουν την διαφορετική άποψη. Δεν πρέπει να παίζουμε τα παιχνίδια του ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ. Εδώ παράγεται σκέψη και από αυτό το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ μελετώνται θέματα και εκδίδονται κείμενα διεθνούς εμβέλειας και αποδοχής. Λυπάμαι γιατί οι πολλοί και καλοί Τούρκοι ειδικοί σε αυτά τα θέματα δεν τα εξήγησαν στον ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ, τον «προσεχώς πατερούλη των απανταχού Μουσουλμάνων».Το εν λόγω κείμενο είναι βασικό και είναι μεταξύ των ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ που διδάσκονται στην κορυφαία ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ του πλανήτη στην ΑΝΝΑΠΟΛΗ/MARYLAND/USA, ενώ πολύ γνωστές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας μετά το 2001(ACTINE ENDEAVOUR-OEF at SEA) το έχουν στα κύρια ντοκουμέντα. Επίσης και σε ασκήσεις-ενέργειες των κρατών που προβαίνουν σε MARITIME INTERDICTION στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του 2003 γνωστή ως PROLIFERATION SECURITY INITIATIVE.

Άρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά .Και ασφαλώς απαιτείται ψύχραιμη και ελεύθερη σκέψη. Όλοι αυτοί που τόσο έντονα επέκριναν την καταδρομική ενέργεια(που επαναλαμβάνω ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά) και είναι λαλίστατοι από τις θέσεις τους, δεν είπαν απολύτως τίποτα όταν το Ισραήλ εντόπισε και κατέλαβε το πλοίο που μετέφερε 33 τόνους όπλα στην ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ(σε παραβίαση της απόφασης 1701 του ΣΑ/ΟΗΕ) , ούτε όταν στο αεροδρόμιο της ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ/ΤΑΙΛΑΝΔΗ σταμάτησαν οι αρχές το αεροσκάφος που μετέφερε όπλα και συστήματα πυραύλων από την Β.ΚΟΡΕΑ στο Ιράν(σε παραβίας των αποφάσεων 1696 και 1874 του ΣΑ/ΟΗΕ), ούτε βέβαια διαμαρτυρήθηκαν για την αθλιότητα του καθεστώτος της Β. ΚΟΡΕΑΣ να βυθίσει προ δυο μηνών πολεμικό πλοίο της ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ στην ΚΙΤΡΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.(46 νεκροί από τα μέλη του πληρώματος). Πάντως αν δεν γνωρίζουμε τα θέματα καλό είναι να μην μιλάμε.




Share

3 σχόλια:

ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ είπε...

Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΣΕ ΜΑΣ "ΣΟΒΑΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΜΕ".
ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ.
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ, ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΠΟΥ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΧΕΙ "ΚΛΑΣΕΙ ΠΑΤΑΤΕΣ" ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΞΕΣΗΚΩΜΑ.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ:
1.- Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο "ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ" ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΛΟΙΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (π.χ. ΙΝΤΕΡΠΟΛ), ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (που το λέει αλλά το κάνει γαργάρα ο δόκτορ) ή ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΥΠΟΠΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ.
2.- ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΟΙΟ, ΜΕ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ Η ΥΨΩΜΕΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ), ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ.
3.- ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΗΣΑΝ ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΜΜΕ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΥΠΟΠΤΑ ΣΚΑΦΗ.
4.- ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΩΡΑ, ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ (ΦΑΡΜΑΚΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ). ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΤΟΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΟ ΣΥΜΒΑΝ, ΤΟΝ ΘΕΩΡΩ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ. ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΙΖΩ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
5.- ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΛΗΦΘΕΙΣΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.
6.- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΔΑΦΟΣ) ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΗ" ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ, (ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ, ΓΑΖΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ), ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΗΚΑΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ.
7.- ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΘΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΤΑΝ, ΟΤΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ, ΗΣΑΝ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
8.- ΟΣΟ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΚΩΧΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ.
9.- ΞΕΧΝΑ Ο "ΔΟΚΤΟΡΑΣ", ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΟΡΙΣΤΑ ΛΕΕΙ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ... "ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΜΕΤΡΟ" ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ.
10.- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ. ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΈΔΑΦΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΨΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΧΛΩΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ, ΣΤΗΝ "ΑΠΑΙΤΗΣΗ" ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!!!!!
ΣΥΓΧΥΣΤΗΚΑ ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ.

lupusunicus είπε...

Καλό είναι να ψάχνουμε λίγο και μόνοι μας και να σχηματίζουμε άποψη αφού έχουμε περισσότερα στοιχεία.
Ο Δρούγος αναφέρει το San Remo Manual on International Law Applicable to Armed Conflicts at Sea
και επισημαίνει την παράγραφο 67.
Ο Μπαρμπανίκος γράφει (ΦΩΝΑΖΕΙ...) ότι " Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο "ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ" ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΛΟΙΑ...".
Εγώ το έψαξα μόνος μου και βρήκα το manual εδώ:
http://www.icrc.org/web/eng/siteeng0.nsf/html/57JMSU#4
στην εν λόγω παράγραφο αναφέρει:
"Section V : Neutral merchant vessels and civil aircraft

Neutral merchant vessels

67. Merchant vessels flying the flag of neutral States may not be attacked unless they:

(a) are believed on reasonable grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search or capture;

(b) engage in belligerent acts on behalf of the enemy;

(c) act as auxiliaries to the enemy s armed forces;

(d) are incorporated into or assist the enemy s intelligence system;

(e) sail under convoy of enemy warships or military aircraft; or

(f) otherwise make an effective contribution to the enemy s military action, e.g., by carrying military materials, and it is not feasible for the attacking forces to first place passengers and crew in a place of safety. Unless circumstances do not permit, they are to be given a warning, so that they can re-route, off-load, or take other precautions.
"
Ναι μεν αναφέρεται ότι απαγορεύεται η επίθεση σε εμπορικά πλοία με "ουδέτερη" σημαία αλλά υπάρχει εάν προσέξετε ένα "unless they" που κατά τη γνώμη μου αφήνει παράθυρο -αν όχι πόρτα- ανοιχτό σε στρατιωτικού είδους επεμβάσεις όπως έκανε το Ισραήλ.
Δεν είμαι νομικός αλλά δεν νομίζω ότι τέτοιου είδους παράθυρα υπάρχουν τυχαία στο γενικότερο Διεθνές "Δίκαιο".
Επίσης πιστεύω ότι ακόμη και εάν δεν υπήρχε τέτοιο παράθυρο το Ισραήλ έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι έχει μια εντελώς δική του άποψη και τρόπο που αντιμετωπίζει ότι αυτό θεωρεί απειλή. Ποτέ δεν σταμάτησε (και δεν το σταμάτησαν) από το να συμπεριφερθεί όπως αυτό νομίζει και θεωρεί απαραίτητο για την άμυνά του. Δεν φοβήθηκε το 67, (http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_incident), περικυκλωμένο και θα κάνει πίσω τώρα που είναι πάνοπλο και ισχυρότατο ; Ας μη είμαστε αφελείς και αιθεροβάμονες. Σ' αυτόν τον πλανήτη κατοικούμε και αυτές οι συνθήκες επικρατούν. Tώρα τα περί ηθικής, επανάστασης και δικαίου είναι άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Ο νόμος του ισχυρού θα επικρατεί μέχρι να αλλάξει ο ισχυρός, και μετά τα ξαναλέμε. Και τέλος θα πρέπει ο κάθε "ακτιβιστής" να έχει ξεκάθαρο "ακτιβιστικό" παρελθόν και τουλάχιστον την ίδια όρεξη για ακτιβισμό σε όσα συμβαίνουν στην δική του πρώτα χώρα (π.χ. Τουρκία, Αγγλία, Ολλανδία κλπ) και μετά να κάνει τον καμπόσο.
Κρίμα στα παιδάκια της Γάζας που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και θα επανδρώσουν τις μελλοντικές γενιές μίσους και σύρραξης. Η ώρα που και το Ισραήλ θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του μπορεί να είναι ακόμη μακριά αλλά θα έρθει. Όλα στο πέρασμα του χρόνου και της Ιστορίας βρίσκουν την τύχη που τους αξίζει.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Καλε μου φίλε Μπαρμπανικο μην συγχίζεσαι.
Το ξερεις ποσο εχθρός είμαι στους Εβραίους αλλα την αναρτηση την έβαλα για να μπαλατζατουμε λιγο γιατι το ελληνικό καραβι γερνει προς τους πολυ μεγαλυτερους εχθρούς μου τους Τούρκους....

Αυτες τις μερες ακούμε συνεχεια γνωμες υπέρ των Τούρκων, υπερ των Εβραίων, υπέρ των Παλαιστινίων....

Γνωμες όμως που εξυπηρετούν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα απουσιάζουν παντελώς....

Με τους Ελληνες επιτέλους ποιος είναι;

Γιατι μας σερνουν οι κυβερνωντες στο άρμα της νεας περιφερειακης δυναμης της Τουρκίας;
Μηπως αυτο ήθελε να εξασφαλισει ο Ερντογαν όταν ήρθε προ ημερων;

Οτι θα είμαστε τα καλα του γιουσουφακια;

Ναι οι Ισραηλινοί είναι παράνομοι, είναι δολοφόνοι είναι φασίστες και ότι άλλο θες...
Αλλα και οι Τούρκοι έστησαν μια πολύ καλή προπαγανδιστική επιχείρηση δεν νομίζεις;

Απλώς τα δικά μας τα κοθώνια έπεσαν στην λούμπα (ετσι ελπίζω για να μην θεωρησω ότι ήξεραν)....

Οποτε αδερφέ μου μην εξαπτεσαι.
Εγώ θα ηθελα την γνωμη σου για το ποιά θα έπρεπε να είναι η ελληνική στάση στο θέμα έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα γιατι όπως βλέπεις όλοι οι άλλοι εξυπηρετήθηκαν.....

Κι αυτο που πιο πολύ με νευριαζει είναι που διακόψαμε την ελληνοισραηλινή άσκηση και αναβάλαμε βιαίως την επίσκεψη ανωτατου εβραίου στρατιωτικού και μια μερα μετά ήρθε για τριημερη επίσκεψη ο άρχηγός της Τουρκικής 1ης Στρατιάς (αυτης που βρίσκεται απέναντί μας στον Εβρο στην κατεχόμενη Ανατολική Θρακη).

Τουρκοι και εβραιοι να αλληλοφαγωθούν μας συμφέρει εμεις να μην εμπλεκόμαστε με τον έναν ή με τον άλλο.....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.