24 Αυγούστου 2026

Θαλάσσια «ΠΑΡΚΑ»

Του
Κώστα Δημ Χρονόπουλου * 
 
Τα χερσαία πάρκα, άρχισαν σιγά –σιγά να … υγροποιούνται και να δημιουργούνται τα νεοπαγή «Εθνικά θαλάσσια πάρκα» για λόγους … προστασίας του περιβάλλοντος (ως πρόσχημα αυτό). Αυτή την τακτική την ξεκίνησε η Ελλάδα στο Ιόνιο –χωρίς όμως να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα πχ της Αλβανίας –και στις Κυκλάδες –χωρίς να επεκταθεί σε … Τουρκικά, Λιβυκά ή άλλων χωρών χωρικά ύδατα. Έγιναν αποκλειστικά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
 
Η Τουρκία όμως , ως πρωτόγονος άρπαγας, δημιούργησε δύο «πάρκα» στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης) και στο Καστελόριζο. Μόνο που … «φρόντισε» να τα γιγαντώσει, πέραν των υδάτων της. Μέσα, τόσο σε Ελληνικά, όσο και σε διεθνή χωρικά ύδατα. Προφανώς καταπατώντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο και τα δικαιώματα άλλων Κρατών (κατ εξοχήν της χώρας μας). Βέβαια οι Τούρκοι καθόλου δεν ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα «πάρκα» είναι ενταγμένα στο μακρόπνοο σχεδιασμό της υλοποίησης του μεγαλεπίβολου ονείρου της «Γαλάζιας Πατρίδας» (με κατάληψη πολλών ελληνικών νησιών ασφαλώς). Δημιουργεί δηλ προϋποθέσεις –μέσω «θαλάσσιων πάρκων» και όχι μόνον – προκειμένου να διασφαλίσει τετελεσμένα μελλοντικών διεκδικήσεών της. 
 
Πολλοί –εδώ και διεθνώς – λειτουργώντας ως «πολιτικοί ονειροκριτικοί», θεωρούν αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις ως: όνειρα θερινής (ενιαύσιας μάλλον) νυκτός. Ίσως επειδή αγνοούν, ιστορικά, την τουρκική εξωτερική πολιτική, ή επειδή δεν έχουν ακούσει το γνωστό: «Ποτέ δεν ξέρεις, γι αυτό ποτέ μη λες ποτέ το τι τέξεται η επιούσα». (Σ.Σ Εκτός και αν περάσει ο κος Τράμπ τα 100 – 110 χρόνια ζωής και εξακολουθεί να παραμένει φίλος καρδιακός του κου Ερντογάν οπότε ….). Νομοτελειακά τα «Θ. Πάρκα» θα θεσμοθετηθούν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ώστε να … κατοχυρωθούν … διεθνώς. Ως διεθνές δίκαιο ισχύον.
 
Δεν αστειεύομαι. Εκεί που έχουν καταντήσει οι ηγέτες της Δύσης όλα μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Ακόμη και η ντροπή!
 
Ερχόμαστε στο δια ταύτα /την ταμπακιέρα. 
1. Υπάρχει –πάγια –μακροχρόνια, σταθερή αμετακίνητη ελληνική εθνική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής;. Όχι!.
2. Υπάρχει ομοψυχία – και ομοφωνία- για τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας;. Όχι.
 
3. Τραγική –για την Ελλάδα – διαπίστωση: Το γεγονός ότι η τουρκική τακτική, σχεδιασμός, στρατηγική, πρακτική και αρπακτική διάθεση της γειτόνισσας, είναι γνωστή. Δεδομένη, οφθαλμοφανής, μη αποκρυπτόμενη. 
 
Οι Τούρκοι ποτέ δεν μπλόφαραν. Πάντοτε έδειχναν καθαρά τις προθέσεις /διαθέσεις τους απέναντί μας. Αλλά και για το όνειρο αναβίωσης /νεκρανάστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
 
Είναι τόσο ολοφάνερη η Τουρκική διπλωματία που –εμένα τουλάχιστον – με αφήνει άφωνο. Δεν έχουμε λόγους (ως Ελλάδα, αλλά και ως Ε.Ε) να προβληματιστούμε, να προβούμε σε συσκέψεις σχοινοτενείς, να εξεύρουμε ικανότατους διπλωμάτες και αναλυτές. Τίποτα απ όλα αυτά δεν χρειάζονται. Παίζει κανείς πόκερ με έναν αντίπαλο που σε αντιμετωπίζει με … ανοιχτά χαρτιά(!!!). Και όμως … κερδίζει(!). Αυτό, από πρώτη επιδερμική σκοπιά, μοιάζει με ιστορικό διπλωματικό παράδοξο. Από μια δεύτερη επιφανειακή προσέγγιση, θα μπορούσε να εκληφθεί, ως συμπεριφορά δεσποτική μιας πανίσχυρης οικονομικά και στρατιωτικά χώρας που δεν σε υπολογίζει καθόλου. Ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο αποτελεί πειστική εξήγηση (παρά το ότι υπάρχουν κάποια … «ποσοστά» αλήθειας σε αυτά). Τι λοιπόν; Τις πταιει που αδυνατούμε εμείς οι Έλληνες να βάλουμε ένα τέλος; Να κερδίσουμε το παιχνίδι;
 
Προσωπικά θεωρώ ότι η ευθύνη βαρύνει κυρίως εμάς. Την ελληνική πλευρά. Την ελληνική κομματική (πρώην πολιτική) νοοτροπία, η οποία δεν επιτρέπει πρακτικά, την σωστή εθνωφελή αντιμετώπιση της Τουρκίας. 
 
4. Η (ενιαία;) Ελλάδα έχει τεμαχιστεί σε επιμέρους κομματικά φέουδα αλληλοκατηγορούμενα, αλληλουβριζόμενα, «αλληλομισούμενα» (σ.σ πολλά εισαγωγικά αμφισβήτησης εδώ).
 
Η σύνεση, η ομοψυχία, η ομοφωνία, η συναίνεση, η φιλοπατρία, είναι και διαχρονικά Αειζητούμενα(!). Το Κράτος (το «φερόμενο ως Κράτος» ορθότερα), δεν είναι ενιαίο, ούτε έχει συνέχεια ή συνέπεια. Διαθέτει μόνο κομματική συνέπεια … ασυνεννοησίας και αντιπαλότητας. 
 
5. Ποτέ δεν κάθισαν τα κόμματα γύρω από ένα τραπέζι να χαράξουν συγκεκριμένη, αδιαπραγμάτευτη ελληνοπρεπή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Ποτέ!!!. 
 
Και όταν -συγκυριακά – επιχείρησαν να συναντηθούν (και αυτό για να βγάλουν Κυβέρνηση βέβαια), διαπιστώθηκε το αναμενόμενο: Διαφώνησαν. Ζήτημα γονιδιώματος /DNA. 
 
6. Γίνονται προτάσεις πχ επέκτασης στα 12 μίλια. Είναι κάτι που έχει βάση αλλά και επιπτώσεις, λόγω (όχι του φόβου του φαιδρού τουρκικού casus belli) της ιδιομορφίας του Αιγαίου (θα αναφερθώ σχετικά).
 
7. ΠΡΟΤΑΣΗ μου:
Η Ελλάδα να ανακοινώσει –και να το πράξει άμεσα – ότι:
 
Σε περίπτωση δημιουργίας «Θ.Π» τουρκικών, που θα επεκτείνονται σε Ελληνικά ή Διεθνή ύδατα, τότε όπως έχει δικαίωμα: θα επεκτείνει στις περιοχές εκείνες τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια!!!. 
 
8. Η παραπάνω πρόταση, θα γίνει ευμενέστερα αποδεκτή, τόσο από το ελληνικό κοινό, όσο και από τη διεθνή κοινότητα, επειδή ακριβώς δεν αδικεί την Τουρκία ή κάποιον άλλο, ούτε αντιβαίνει προς το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. 
 
Παράλληλα θα εκθέσει την Τουρκία ως χώρα που –χωρίς να έχει δικαιώματα –προβαίνει σε αυθαιρεσίες, οι οποίες αναγκάζουν άλλες χώρες (Ελλάδα) αμυνόμενες, να ασκήσουν (νόμιμα όμως) δικαιώματά τους. 
 
Δεν νομίζω πως η Τουρκία να βρει συμπαραστάτες. Ούτε καν τον επιστήθιο φίλο του Προέδρου της. 
 
9. Θα τολμήσουν οι δικοί μας (όχι μόνον η Κυβέρνηση αλλά σύσσωμη η κομματική ηγεσία) να προχωρήσουν σε αυτό το πρώτο «μικρό» /μερικό βήμα αντίδρασης /αντιμετώπισης της αποχαλινωμένης πλέον τουρκικής προκλητικότητας και αυθαιρεσίας;. Έχουν άραγε το ελληνόψυχο σθένος να πουν: «Ως εδώ;».
 
10. Οφείλουν οι δικοί μας να (ξανα) ενημερώσουν τους παχυκέφαλους της Ε.Ε, πως τα σύνορά μας, είναι και σύνορα της Ε.Ε. Δηλαδή και δικά τους και κάποιοι (Τούρκοι) τα αμφισβητούν!. Αν τους πιέσουμε και τους πείσουμε πως επιτέλους η Ε.Ε οφείλει να έχει ενιαία σύνορα, εξωτερική πολιτική , άμυνα και οικονομική συνοχή, τότε πολλά (προς το καλύτερο για εμάς και εκείνη) θα αλλάξουν. 
 
11. Εδώ (επανερχόμενος) σε κάποιες –σχετιζόμενες –θέσεις μου: 
Α. (Επειδή, ως γνωστόν υποθέτω, η στήλη δεν κομματίζεται, ούτε είναι λάτρισσα του ΚΔΣ (=Κομματικού Δημοκρατικού Συστήματος), θα ήθελα να ερωτήσω:
 
Πιστεύει κανείς πως η Ελλάδα μας διαθέτει (από τότε που έγινε Κράτος) ενιαία στρατηγική;. Ή πως διαθέτει μόνον πολλές επιμέρους κομματικές στρατηγικές αλληλοσυγκρουόμενες;. (Ρητορικά ερωτήματα).
 
Β. τι φαντάζεστε ότι θα συνέβαινε –εδώ και χρόνια –αν ενημερώναμε τους Τούρκους και τη Διεθνή Κοινότητα: ότι σε περίπτωση παραβίασης του ελληνικού χώρου (αέρος, θαλάσσης, ξηράς), η αντίδραση θα είναι άμεση: Κατάρριψη αεροσκάφους ή πλοίου. 
 
Τίποτα απολύτως. Απλώς δεν θα είμαστε … διαχρονικά έρμαια των τουρκικών διαθέσεων. 
 
ΥΓ Στρατηγική εθνική δεν είναι να είσαι παρακολούθημα (ή και άθυρμα;), της τουρκικής στρατηγικής. 
Όσο για τα περίφημα «Ήσυχα νερά» τα βλέπουν και τα απολαμβάνουν μόνο εκείνοι που έχουν … «τρικυμία εν κρανίω». 
 
*Ιατρού



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γράφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γράψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε, απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.